Overkapping glasplaten

Met een transparant dak op je overkapping, kun je het gehele jaar buiten zitten. In de zomer zit beschermt tegen de regen de schadelijk uv-straling. Toch kun je volop van de zon genieten. Als je niet voor verduisterde glasplaten of melkglas kiest, dan schijnt de zon gewoon door het dak van je overkapping. Ook in de herfst en winter kun je altijd van je overkapping glasplaten genieten, want glas heeft ook een hoge isolerende werking. Je hoeft tijdens koude winterdag alleen de zijkanten zien af te dekken. Welke soorten glasplaten voor overkapping zijn er en wat zijn de mogelijkheden met een overkapping glasplaten?

Waarom kiezen voor glasplaten voor overkapping?

Als je kiest voor glasplaten voor overkapping, dan houd je waarschijnlijk veel van de zon. Tijdens zonnige dagen kun je ook onder de overkapping zitten en alsnog genieten van de zon. Niet iedereen ervaart het als een pretje om rechtstreeks in de brandende zon te zitten. Vooral diegenen die een gevoelige huid hebben, zullen snel verbranden.

Als je toch graag in de zon zit, dan is een overkapping glasplaten het beste alternatief. Je beschermt je huid tegen schadelijk uv-straling die door de zon worden uitgestoten. Deze uv-straling is de reden dat mensen verkleuren of verbranden. Voor mensen met een gevoelige huid is een overkapping glasplaten daarom een veilige optie.

Als je ook tijdens de donkere dagen onder de overkapping wilt zitten, dan zit je met een overkapping glasplaten niet helemaal in het donker, zoals met een afgesloten dak wel het geval is. Het daglicht blijft altijd door het glazen dak te zien.

Wat zijn de voordelen en nadelen van glasplaten voor overkapping?

Twijfel je nog of een overkapping glasplaten wel iets voor jou is? Het is dan verstandig om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Misschien dat de nadelen niet opwegen tegen alle voordelen en maak je een goede keuze. Het kan natuurlijk ook dat er toch wel wat nadelen bij kijken en dat je een overkapping glasplaten moet heroverwegen.

Voordelen overkapping glasplaten

 • Glas is een erg onderhoudsvriendelijk materiaal. Het is tegen regen, hagel en sneeuw bestand, maar ook tegen schimmels en algen. Af en toe schoonmaken is voldoende.
 • Wanneer je glas schoonmaakt, dan kan dit ook met chemische schoonmaakmiddelen, glas is hiertegen bestand.
 • Hoewel je regen ongetwijfeld zult horen op glas, zal het lawaai lang net zo hinderlijk zijn als op kunststof platen. Glas heeft een geluidsisolerende werking.
 • Ten opzicht van vrijwel alle soorten soort dakplaten, is glas de enige soort met een nagenoeg onbeperkte levensduur.

Nadelen overkapping glasplaten

 • Glasplaten voor overkapping moeten veilig zijn. Dit houdt in dat je veiligheidsglas of gelaagd glas moet gebruiken. Dit is extra zwaar en vergt een extra stevige constructie.
 • Mede door het zware gewicht van glasplaten, moet je voldoende liggers plaatsen. Dit gaat uiteraard ten koste van het vrije zicht.
 • De aanschaf van glasplaten kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je voor gelaagd glas kiest en een groot oppervlakte hebt.
 • Je hebt wel vrij zicht, maar ook zicht op alle vuil, groene aanslag en bladeren die op het dak vallen. Je moet een overkapping glasplaten daarom zeer regelmatig schoonmaken.

Welke uitvoeringen zijn er voor een overkapping glasplaten?

Als het om glasplaten voor overkapping gaat, dan betreft dit uiteraard de dakconstructie van de overkapping. Maar een overkapping bestaat uit nog een onderdeel en dat is de dragende constructie van de overkapping. Deze overkapping dient het glazen dak te dragen en moet dus stevig genoeg zijn. De meest gebruikte materialen hiervoor zijn hout en aluminium.

Houten overkapping met glasplaten

Een stevige houten constructie zal ongetwijfeld de zware glasplaten kunnen dragen. Je hebt veel keuze uit verschillende houtsoorten. Je keuze hangt ten eerste af van de duurzaamheid en vooral ook van de uitstraling. Dit betreft dus vooral een keuze volgens jouw smaak. Als duurzaamheid een rol speelt en je wilt het meest duurzame hout, dan komt je al snel bij bepaalde soorten hardhout uit.

Hardhout
Hardhout


Vooral tropische hardhout is zeer prijzig en wordt daarom niet toegepast in overkappingen. Wil je goede kwaliteit hout met een redelijke levensduur voor niet al te veel geld? Dan zijn Douglas hout en eikenhout de meest gekozen soort. Wanneer je de houten liggers hebt aangebracht, kun je hiertussen de glasplaten plaatsen. Een nadeel een houten frame, is dat je deze regelmatig goed moet onderhouden. Hout moet nu eenmaal behandeld worden om de levensduur te behouden.

Voordelen houten overkapping met glasplaten

 • Hout is in vrijwel alle gevallen voldoende stevig om de zware glasplaten te dragen.
 • Naast de luxe uitstraling van glasplaten, zorgt het hout voor een warme en natuurlijke uitstraling van je overkapping.

Nadelen houten overkapping met glasplaten

 • Sommige houtsoorten met een zeer lange levensduur zijn erg duur.
 • Het hout van de constructie zul je toch af en toe moeten schuren en schilderen om de levensduur te behouden.

Aluminium overkapping met glasplaten

Aluminium kom je steeds vaker als frame voor een overkapping. Zowel de staanders als liggers zijn stevige dragers voor glasplaten. Aluminium staat ook bekend om de sterkte van het materiaal en tevens is het materiaal erg licht. Dit is een uitstekende combinatie. De sterkt zorgt ervoor dat de glasplaten veilig in het dak hangen en door het lichte gewicht zet je de overkapping relatief snel op.

Nu is aluminium niet zo gemakkelijk te bewerken als hout. Aluminium staanders en liggers zul je dus moeten aankopen op maat. Je kunt de aluminium onderdelen dan zelf installeren. Je moet wel een goede kleur kiezen voor je aluminium onderdelen, want van kleur veranderen gaat niet meer. Anderzijds is aluminium wel onderhoudsvrij. Tijdens de lange levensduur van aluminium hoef je nooit onderhoud te plegen.

Aluminium

Voordelen aluminium overkapping met glasplaten

 • Aluminium is uitermate sterk materiaal, zodat je de zekerheid hebt van een stevige constructie voor een overkapping glasplaten.
 • Onderhoud hoef je niet meer te plegen. Af en toe schoonmaken met een sopje is voldoende.

Nadelen aluminium overkapping met glasplaten

 • De aluminium staanders en liggers moet je wel kant-en-klaar kopen. Het materiaal is namelijk niet te bewerken voor de doorsnee klusser.
 • Aluminium oogt zeer modern en is dus minder geschikt als je een klassieke of landelijke uitstraling wenst.

Uit welke soorten glasplaten kun je kiezen?

Uiteraard moet een glazen dak het nodig aankunnen, zoals vallende takken en hagel. Enkel glas is daarom ongeschikt. Je hebt beveiligd glas nodig. Daarom is een stevige constructie ook nodig, want beveiligd glas is extra zwaar. Je hebt keuze uit verschillende soorten glas.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasplaten die op elkaar zijn samengeperst, met hiertussen een onzichtbare laag van transparante folie. Gelaagd glas is extra sterk en zal dus nooit zomaar breken. Toch is dit wel mogelijk. Mocht gelaagd glas stuk gaan, dan zal het glas niet breken in gevaarlijke scherven. Het meeste glas blijft gewoon aan de folie kleven. Je zult bij schade dus hooguit een flinke barst in het glas zien. Gelaagd glas wordt doorgaans aangeraden door experts. Dit is het meest veilige glas voor een overkapping glasplaten.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas, ook wel HR++ of HR+++ genoemd, wordt vooral veel gebruikt in ruiten en glazen deuren van woningen en bedrijven. HR++ glas is het meest gebruikte glas en tegenwoordig de standaard in nieuwbouwwoningen. HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met hiertussen een spouw.

De spouw is gevuld met een bepaalde soort edelgas en de binnenzijde van het glas is bedekt met een transparante folie. Het voordeel van HR++ glas voor je overkapping, is dat het dak goed is geïsoleerd. Ideaal voor als je in de winter onder je overkapping wilt zitten. Met HR+++ glas heb je drie glasplaten met tweemaal een spouw. Dit is wel extra zwaar en vraag een nog stevigere constructie.

Bijzondere soorten glas

Er zijn bijzondere soorten glas, zoals melkglas, of speciaal zonwerend glas. Onder een glazen dak kan het soms bijzonder heet worden en een overkapping dient ook om juist aan de zon te ontsnappen. Melkglas is wit glas, waardoor de zonnestralen worden tegengehouden. Maar een nadeel is ook dat melkglas meer tegenhoudt.

Je kunt namelijk helemaal niet meer door het glas kijken. Dan misschien beter kiezen voor zonwerend glas. Zonwerend glas is glas dat donkerder is gemaakt. Felle zonnestralen worden niet doorgelaten, maar je kunt wel door het glas kijken. Je moet er wel rekening mee houden, dat deze glassoorten de prijs van glaspanelen zal laten stijgen. Je bent voor deze glassoorten wat duurder uit.

Hoeveel kost een overkapping glasplaten?

Glasplaten voor overkapping zijn een dure aangelegenheid. Glasplaten zijn veel duurder dan bijvoorbeeld kunststof platen of een dak met bitumen of dakpannen. Dit komt natuurlijk ook dat glas een kwetsbaar materiaal is, maar doordat je gelaagd of dubbel glas gebruikt, ook zeer sterk.

Glas gaat levenslang mee. Ook de prijs van het frame van je overkapping speelt een rol en het soort glas voor de overkapping. Ga voor een gemiddelde richtprijs uit van een prijs die start vanaf € 3.000,-. Afhankelijk van de grootte van de overkapping kan dit oplopen tot wel meer dan € 10.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…