Dak overkapping

Wanneer je kiest voor een overkapping in de tuin, dan kun je deze grofweg indelen in twee onderdelen, namelijk het frame en het dak. Gezamenlijk vormen deze twee onderdelen de eigenlijke overkapping. Beide onderdelen verdienen evenveel aandacht. De constructie moet stevig zijn om het dak te dragen en het dak moet ook stevig genoeg zijn om tegen de weersomstandigheden bestand te zijn. Wat zijn de mogelijkheden met een overkapping dak welke soorten van een dak overkapping zijn er allemaal?

Wat is de rol van een dak overkapping?

Je gaat tijdens mooi weer onder een overkapping zitten om bescherming te hebben tegen de zon. Ook tijdens regen neem je plaats onder de overkapping, om niet nat te worden. Dit is dan ook de basisfunctie van het dak. Naast het soort dak en het materiaal van het dak, moet je ook goed nadenken over het dakbedekking overkapping.

Dit moet van goede kwaliteit zijn, zodat het dak waterdicht is. Een andere zeer belangrijke rol van een overkapping dak, is het mede bepalen van de uitstraling. Een overkapping heeft doorgaans niet om het lijf en dit is letterlijk. De constructie bestaat uit staanders en liggers met hierop een dak.

Er zijn dus geen wanden die afgewerkt worden, er vanuit gaande dat je een vrijstaande overkapping bouwt. Dit houdt in dat het dak het belangrijkste onderdeel is dat het design van de overkapping moet bepalen. Denk dus goed na welk design je wilt uitstralen met je overkapping dak.

Welke soorten daken kun je toepassen op een overkapping dak?

Net zoals bij een woning, kun je bij voor een overkapping dak voor een bepaalde soort kiezen. De meesten zullen kiezen voor een overkapping plat dak of een overkapping zadeldak. Maar uiteraard zijn er nog meer soorten daken te bedenken, voor nog meer design van je overkapping.

Overkapping plat dak

Een overkapping plat dak is het meest gekozen soort dak voor een overkapping. Een plat dak is gemakkelijk om te bouwen en kan voor vrijwel ieder design gebruikt worden. Een overkapping plat dak heeft een wat meer modernere uitstraling, maar ook op een klassieke overkapping kun je een plat dak gebruiken.

Overkapping met platdak

Een overkapping plat dak is ook gemakkelijker om te betreden voor bijvoorbeeld reparatie van de dakbedekking of om het dak schoon te houden. In de regel wordt voor een overkapping plat dak bepaalde dakplaten overkapping gebruikt. Dit kan gaan om een dakplaten overkapping van hout, glas of kunststof.

Overkapping zadeldak

Kies je voor een overkapping met hellend dak, dan is de kans groot dat je kiest voor een overkapping zadeldak. Een zadeldak in het bekende punt, waarbij platte delen een omgekeerde V vormen en elkaar in de nok raken. Het voordeel van een zadeldak overkapping, is dat je geen last hebt van stilstaand water op het dak, zoals bij een overkapping plat dak wel het geval kan zijn.

Zadeldak overkappingEen zadeldak overkapping is wel wat lastiger te bouwen, als je zelf je overkapping bouwt, maar nog steeds goed te doen. Tevens is een zadeldak overkapping een dak met hoge esthetische waarde. Een zadeldak overkapping past prima op een klassieke of landelijke overkapping.

Overkapping lessenaarsdak

Kies je voor een overkapping met lessenaarsdak, dan ga je voor type kapschuur. In principe is een lessenaarsdak niet geschikt voor een volledige open vrijstaande overkapping. Een lessenaarsdak is een halve overkapping zadeldak, waarbij de onderzijde op de achterste muur steunt.

Een overkapping met lessenaarsdak is daarom geschikt voor een overkapping aan een woning of schuur of wanneer je één zijde van de vrijstaande overkapping dicht maakt. De hellingshoek die je kiest, bepaalt hoe hellend het dak is. Hierdoor kan een lessenaarsdak ook een plat dak zijn met hele kleine hellingshoek.

Uit welke materialen kan een overkapping dak bestaan?

Voor een dak overkapping kun je kiezen uit verschillende soorten materialen. De materialen houden onder andere het materiaal van het dak zelf in, maar ook de dakbedekking overkapping. Voor zowel het materiaal van het dak als de dakbedekking is goed materiaal nodig. Het dak moet uiteindelijk bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en eventueel vallende takken.

Glazen dak overkapping

Een moderne vorm van een dakplaten overkapping, is een glazen dak overkapping. Het voordeel van een glazen dak overkapping, is dat u gewoon zonlicht binnenkrijgt, maar de schadelijke uv-stralen juist buiten laat. Een glazen dak overkapping heeft leuke en stijlvolle uitstraling. Wel kunt u met een glazen dak overkapping nog last van de felle zon houden. Vaak wordt er onder een glazen overkapping zonwering aangebracht. Het plaatsen van de glazen platen is een behoorlijke klus, want glasplaten zijn erg zwaar.

Overkapping glas

Voordelen glazen dak overkapping

 • Geniet ook van de zon als je onder de overkapping zit.
 • Glas zorg voor een luxe uitstraling aan de overkapping.

Nadelen glazen dak overkapping

 • Glas is erg zwaar. Een stevige constructie is daarom nodig.
 • Je moet eventueel nog zonwering aanbrengen.

Overkapping dak met bitumen

Een bitumen dak is van toepassing op een overkapping plat dak. Hiervoor is bitumen vrijwel de standaard dakbedekking overkapping. Bitumen is goed waterdicht, maar het is wel belangrijk om de naden goed dicht te branden en voor een flinke overlapping van de banen te zorgen. Controleer ook regelmatig de dakbedekking overkapping op beschadigingen. Beschadigingen kunnen met bitumen relatief eenvoudig gerepareerd worden.

Voordelen overkapping dak met bitumen

 • Betrouwbare dakbedekking en gaat lang mee.
 • Bitumen behoort tot één van de goedkoopste soorten dakbedekking.

Nadelen overkapping dak met bitumen

 • Het leggen van bitumen kan niet iedereen en kan zelfs gevaarlijk zijn.
 • Bij slechte installatie of schade, kan er snel een lekkage ontstaan.

Overkapping pannendak

Een overkapping pannendak zul je altijd zien bij een hellend dak. Een overkapping pannendak is altijd erg duurzaam. Dakpannen gaan minstens 30 tot 50 jaar mee. Tevens heb je keuze uit verschillende kleuren en soorten dakpannen. Grofweg heb je de keuze uit betondakpannen en kleidakpannen.

De keuze kan belangrijk zijn voor de stijl van de overkapping. Een overkapping pannendak moet je wel af en toe schoonmaken, anders tast dit het uiterlijk van de overkapping aan.

Voordelen overkapping pannendak

 • Ideale dakbedekking voor hellende daken.
 • Dakpannen hebben een zeer lange levensduur.

Nadelen overkapping pannendak

 • Kies wel de juiste soort, anders is dit van invloed op de uitstraling van de overkapping.
 • Dakpannen moet je schoonhouden. Tref hiervoor goede veiligheidsmaatregelen.

Overkapping met golfplaten

Kies je voor een overkapping met golfplaten, dan kies je voor een gemakkelijk te bouwen dak. Een overkapping met golfplaten valt onder de categorie eenvoudige overkappingen en wordt meestal niet gekozen als je een design wilt aan je overkapping. Wel zijn er tegenwoordig goede kwaliteit golfplaten die lang meegaan.

Aluminium golfplaat
Kies wel voor hoge kwaliteit en geen dun kunststof, want dan houd het dank niet lang goed. Kies het beste voor golfplaten van polycarbonaat. Dit zijn zeer sterke golfplaten en hebben ook een betere uitstraling dan de goedkopere pvc of polyester golfplaten.

Voordelen overkapping met golfplaten

 • Je dak is snel en gemakkelijk gelegd.
 • Een overkapping met golfplaten is relatief goedkoop.

Nadelen overkapping met golfplaten

 • Een overkapping met golfplaten kan er soms te goedkoop uitzien.
 • Kies je voor goedkoop en dun materiaal, dan is de levensduur van het dak niet zo lang 

Overkapping sedumdak

Een overkapping sedumdak is tegenwoordig helemaal de trend. Een sedumdak is een groen dak. Sedum is een andere benaming voor vetplantjes. Je plant je dak dus vol met vetplantjes. Je kunt een sedumdak op diverse manieren opbouwen. Doe je dit op de klassieke wijze met diverse lagen, dan heb je hier best wel veel werk mee.

Een overkapping sedumdak kan ook bestaan uit cassettes die je in elkaar klikt. Dit scheelt erg veel tijd, je hebt in een mum van tijd een groendak. Als je nogal eens last hebt van veel water rondom je overkapping, dan is een overkapping sedumdak een goed idee. De neerslag wordt namelijk door het sedumdak opgevangen. Het water wordt gebruikt en verdampt uiteindelijk. Dit allemaal neerslag rondom de overkapping waar je geen overlast van hebt.

Voordelen overkapping sedumdak

 • Een groen en duurzaam dak dat helemaal bij deze tijd past.
 • Het dak levert een bijdrage tegen wateroverlast.

Nadelen overkapping sedumdak

 • De dakconstructie moet stevig genoeg zijn voor het dragen van een sedumdak.
 • Je bent meer tijd kwijt aan het onderhoud en onderhoud is veelal duurder.

Een dak overkapping zelf maken of kopen?

Of je een dak overkapping zelf gaat maken of dat je deze aankoopt, is geheel afhankelijk van het type dak. Bepaalde dakplaten overkapping moet je gewoon kant-en-klaar aankopen, daar is geen discussie over, zoals glaspanelen of kunststof dakplaten overkapping.

Wil je een houten dak overkapping, dan is het dak relatief gemakkelijk zelf te maken en dan hoef je niet naar de winkel. Koop je een kant-en-klare overkapping, dan koop uiteraard naast het dak ook de constructie van staanders en leggers.

Hoeveel kost een dak overkapping?

Hoeveel een dak overkapping kost, is niet echt aan te geven. In de regel bepaal je een prijs voor de totale overkapping en niet alleen van het dak. Daarnaast zijn er talloze soorten dak van een bitumen plat dak tot glazen dak of een dak met dakpannen. Het is is dus geheel afhankelijk van jouw keuze voor het materiaal van het dak. Ga je materiaal aankopen, dan doe je er altijd verstandig aan om offertes met elkaar te vergelijken.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over daken van overkappingen?

Overkapping Sedumdak 
Overkapping Pannendak
Overkapping Zadeldak
Overkapping Glazen dak
Overkapping Plat dak
Overkapping Platen
Overkapping Glasplaten
Overkapping Golfplaten
Overkapping dak constructie

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…