Golfplaten overkapping

Een overkapping bouwen in de tuin is altijd een goede keuze. Met een overkapping kun je bescherming zoeken als het te heet wordt onder de zon, tegen de regen of tegen de kou. Een overkapping hoeft niet altijd gebruikt te worden om onder te zitten. Hieronder kun je ook gereedschappen, materialen en fietsen stallen. Omdat een overkapping voortdurend bloot staat aan de verschillende weersomstandigheden, is de keuze van de dakbedekking erg belangrijk. Dakbedekking moet weerbestendig zijn voor vele jaren en waterdicht, zodat er geen lekkages ontstaan. De keuze uit verschillende materialen is groot en zo kun je ook kiezen voor een overkapping met golfplaten.

Wat is een overkapping met golfplaten?

Het spreekt ongetwijfeld voor zich wat een overkapping golfplaten is. Het is een overkapping, bestaande uit een frame met staanders en liggers en waarop als dak golfplaten zijn geplaatst. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dak met bitumen of pannendak, kunnen golfplaten rechtstreeks over de liggers aangebracht en vast gemonteerd worden.

Dit houdt in dat je de overkapping sneller en gemakkelijk kunt bouwen, dan wanneer je voor een andere dakbedekking kiest. Golfplaten worden gekenmerkt door hun vorm. Meestal worden er ronde vormen gebruikt, maar andere golven zijn ook mogelijk. Het is juist de golvende structuur, die sterkte aan de platen geeft. Tevens hebben de golven het voordeel dat regenwater gekanaliseerd wordt afgevoerd naar de dakgoot.

Reputatie van een overkapping golfplaten

Golfplaten hebben vooral vanuit het verleden niet echt een goede naam opgebouwd. Ten eerste is dit afgeleid van de zeer goedkope dunne en oprolbare golfplaten die bij de eerste regen- of hagelbui al beschadigd werden. Deze dunne soorten golfplaten zijn nog steeds te koop, maar gebruik ze niet voor een overkapping met golfplaten.

Een andere reden voor de slechte reputatie van golfplaten, is vanwege het gebruik in stevige golfplaten van asbestcement. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel gebouwen in Nederland die zijn uitgevoerd met golfplaten met asbest. Asbest vergrootte de stevigheid, waterdichtheid en slijtvastheid van het cement, maar er werd in het verleden geen rekening gehouden met de schadelijke gevolgen van asbest. Dergelijke golfplaten moeten professioneel worden verwijderd.

Waarom zou je kiezen voor een overkapping maken met golfplaten?

De reputatie van golfplaten staat er vandaag de dag veel beter voor. Er zijn dan ook voldoende redenen te bedenken om voor een golfplaten overkapping te kiezen. Doorgaans zijn golfplaten goedkoper dan andere dakbedekkingen. Een reden voor veel mensen is dan ook, dat men met een laag budget toch een overkapping met golfplaten kan bouwen.

Een andere reden is dat golfplaten vandaag de dag in vele types en uitvoeringen te verkrijgen zijn. Golfplaten kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst en hebben zo weer een eigen uitstraling. Voor golfplaten heb je geen extra zware dakconstructie nodig. Golfplaten zijn relatief licht.

Aluminium golfplaat

Afhankelijk van het materiaal zal het ene materiaal wat zwaarder zijn dan het andere, maar alles soorten golfplaten zijn niet erg zwaar. Dit maakt een overkapping maken met golfplaten nog gemakkelijker en is een snelle montage gegarandeerd. Tenslotte kun je ook voor een overkapping golfplaten kiezen, omdat het materiaal redelijk onderhoudsvrij is. Als er nog een speciale coating is gebruik, dan zal vuil en algen helemaal moeilijk kunnen hechten.

Waar moet je op letten bij overkapping maken met golfplaten?

Bij een overkapping maken met golfplaten, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Een overkapping maken met golfplaten kan iedereen en is niet moeilijk, je moet alleen wel met deze zaken rekening houden. Als je dit doet, krijg je een goede en waterdichte overkapping.

Het plaatsen van de golfplaten

Het plaatsen van de golfplaten is nog best een kunst. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat de golfplaten gezamenlijk een waterdicht dak vormen. Een eerste vereiste is daarom dat je golfplaten altijd met elkaar moet overlappen met minimaal 15 centimeter. Dan heb je pas echt de zekerheid dat er geen water meer kan tussen sijpelen en je golfplaten overkapping waterdicht is. Zorg ook dat het dak een minimale hellingsgraad van 7 graden, zodat water goed wordt afgevoerd.

In welke volgorde golfplaten leggen?

De windrichting is bij het leggen van golfplaten belangrijk. Hierdoor kun je dus beter of links of rechts van het dak starten. Je begint altijd onderaan op het dak. Hier leg je de eerste rij met golfplaten, voordat je verder gaat naar de bovenste rij. Zorg bij overlap in de breedte voor een minimale overlap van 1 golf.

Gebruik de juiste schroeven

Het gebruik van de juiste schroeven is voor een golfplaten overkapping erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je schroeven gaan roesten en hierdoor ook je golfplaten. Gebruik daarom altijd speciale golfplaatschroeven, bouten of nagels. Deze schroeven hebben en dichtingsring, waardoor vocht niet tussen de schroef door kan sijpelen. Per materiaalsoort van de golfplaat zijn er ook passende golfplaatschroeven te koop.

Houtschroeven

Welke materialen kun je gebruiken voor een overkapping golfplaten?

Je kunt golfplaten uit verschillende materialen kopen. Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke smaak. Van ieder materiaal zullen ongetwijfeld de nodige voordelen en nadelen te bedenken zijn. Een groot voordeel is dat je keuze hebt uit veel verschillende soorten golfplaten.

Golfplaten overkapping van bitumen

Bitumen kent iedereen wel als dakbedekking voor platte daken. Van bitumen zijn ook golfplaten gemaakt. Bitumen golfplaten zijn zeer duurzaam en kunnen vrijwel ieder weertype aan. Ook zware hagelbuien zullen moeiteloos door bitumen golfplaten worden opgevangen. Tevens is bitumen bestand tegen uv-straling en zal het geen licht doorlaten. De gemiddelde levensduur van bitumen golfplaten is tussen de 30 en 40 jaar.

Voordelen golfplaten overkapping van bitumen

 • Bitumen is een bewezen dakbedekking met een lange levensduur.
 • Met bitumen geniet je van een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Nadelen golfplaten overkapping van bitumen

 • Net zoals op een plat dak met bitumen, kunnen ook bitumen golfplaten beschadigen.
 • Een bitumen golfplaten overkapping is erg donker.

Overkapping golfplaten van metaal

De meest duurzame vorm van een golfplaten overkapping, is een overkapping metalen golfplaten. Er komen voor een metalen golfplaten overkapping diverse metaalsoorten in aanmerking. Het vaakst zijn golfplaten van staal en aluminium. Staal is misschien wel wat steviger dan aluminium, maar ook veel zwaarder in gewicht.

Aluminium staat erom bekend dat het zeer licht materiaal is. Dit heeft wel als nadeel dat aluminium onder invloed van temperatuursverschillen kan gaan kraken. Een  golfplaten overkapping met metalen golfplaten gaat minimaal 30 tot 50 jaar mee.

Voordelen overkapping golfplaten van metaal

 • Een metalen golfplaten overkapping is zeer sterk en heeft een zeer lange levensduur.
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden en onderhoudsvrij.

Nadelen overkapping golfplaten van metaal

 • Een metalen golfplaten dak kan erg lawaaierig zijn bij regen en hagel.
 • Onder een metalen golfplaten dak kan het behoorlijk heet worden.

Golfplaten overkapping van kunststof

De huidige kunststof golfplaten zijn erg sterk en kunnen tegen een stootje. Als je kiest voor kunststof golfplaten, dan moet je nog een keuze maken uit welk soort kunststof. Zo kun je kiezen voor polyester, PVC en polycarbonaat. Polyester golfplaten zijn relatief dun en worden ook op rol geproduceerd.

Hierdoor kun je gemakkelijk de afmeting afsnijden die je nodig hebt. Polycarbonaat is het nieuwste soort kunststof en ook erg populair als dakplaat. Kunststof golfplaten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en ook transparant. Zo krijg je altijd daglicht onder je overkapping.

Kunststof tegels

Voordelen golfplaten overkapping van kunststof

 • Afhankelijk van het soort kunststof, zeer stevig materiaal dat tegen een stootje kan.
 • Een kunststof golfplaten overkapping is relatief goedkoop.

Nadelen golfplaten overkapping van kunststof

 • Kunststof is gevoeliger voor krassen. Opletten dus met vallende takken.
 • Slechter kwaliteit kunststof golfplaten kunnen na verloop van tijd verkleuren door uv-licht.

Golfplaten overkapping van vezelcement

De klassieke golfplaten van vezelcement met asbest bestaan niet meer en mogen niet meer verkocht worden. Tegenwoordig is vezelcement een duurzaam materiaal dat recyclebaar is. Golfplaten van vezelcement zijn sterk en vormvast, zijn brandveilig en kan niet rotten. Kortom, vele voordelen om vandaag de dag toch weer voor vezelcement te kiezen, maar dan niet de oude asbest platen vezelcement. De levensduur van golfplaten met vezelcement is gemiddeld 30 tot 40 jaar.

Voordelen golfplaten overkapping van vezelcement

 • Sterk materiaal en ook veilig materiaal, zoals brandveilig.
 • Nagenoeg onderhoudsvrij, mede ook doordat bacteriën afgeweerd worden.

Nadelen golfplaten overkapping van vezelcement

 • Eventueel kunnen er zwarte strepen of vlekken op de golfplaten ontstaan, maar dit is niet altijd het geval.
 • Verder weinig tot geen nadelen.

Wat kost een overkapping met golfplaten?

Bij een overkapping maken van golfplaten, is de prijs afhankelijk van de grootte van de overkapping en voor welke soorten golfplaten je kiest. Uiteraard zijn de kosten ook afhankelijk van welk materiaal je de ondersteunende constructie van staanders en liggers maakt. Als het op de golfplaten aankomt, dan kun je het beste de prijs per vierkante meter berekenen.

Voor bitumen golfplaten zal de gemiddelde prijs tussen de € 30,- en € 40,-  per m² liggen. Kies je voor metalen golfplaten, dan ben je het duurst uit met een gemiddelde prijs van tussen de € 40,- tot € 60,- per m². Meestal zullen kunststof golfplaten het goedkoopst zijn, met een gemiddelde prijs van tussen de € 20,- en € 40,- per  m².  Vezelcement valt ook erg mee in prijs met een gemiddelde prijs van € 40,- per m².

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…