Platen overkapping

Wanneer je kiest voor het bouwen van een overkapping, dan kun je een overkapping in grofweg twee delen indelen. Het eerste deel is de constructie die meestal bestaat uit de staanders en de liggers. Het tweede deel is de eigenlijke overkapping of het dak. Beide onderdelen zijn even belangrijk. De constructie met staanders en liggers moeten van degelijk materiaal zijn, zodat ze het dak kunnen dragen. Het dak moet dusdanig gebouwd zijn, dat je hieronder droog zit en bescherming biedt tegen felle zonnestralen. Als dakbedekking overkapping heb je keuze uit vele mogelijkheden, waaronder een overkapping dakplaten. In dit artikel lees je alles over verschillende mogelijkheden voor dak platen overkapping. 

Wat is een overkapping dakplaten?

Als je kiest voor een dakbedekking voor overkapping voor een overkapping platen, zijn dit meestal kant-en-klaar platen die je gemakkelijk en snel kunt aanbrengen op het dak. Het voordeel hiervan, is dat je niet bezig hoeft met specifieke dakbedekking overkapping, zoals bitumen voor een plat dak of dakpannen voor een hellend dak.

Dit kan overigens nog wel, als je kiest voor bijvoorbeeld een houten dakbeschot met hierop een overkapping dakplaten van isolatiemateriaal. Je moet over het het isolatiemateriaal wel een dakbedekking voor overkapping plaatsen. In de meeste gevallen gaat het om dakplaten die van kunststof zijn of van glas. Hiermee creeer je ook nog eens een (gedeeltelijk) transparant dak.

Waarom kiezen voor een platen overkapping?

Een belangrijke motivering om voor dakbedekking voor overkapping voor een platen overkapping te kiezen, is de lagere prijs ten opzichte van bijvoorbeeld dakpannen. Dit gaat overigens niet altijd op. Glasplaten bijvoorbeeld, kunnen ook erg prijzig zijn en duurder dan dakpannen.

Met kunststof dakbedekking voor overkapping ben je vrijwel wel altijd goedkope uit dan traditionele dakbedekking overkapping.  Ook nu geldt weer dat glas uitgezonderd is, zijn overkapping platen meestal licht in gewicht. Dit bevordert een snelle plaatsing van je platen overkapping. Daarnaast zijn dakplaten in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Je hebt keuze uit diverse materialen, afmetingen en kleuren, zodat je op een gemakkelijke wijze je dakbedekking voor overkapping kunt samenstellen.

Welke soorten overkapping platen zijn er?

Wil je als dakbedekking voor overkapping kiezen voor platen overkapping, dan heb je keuze uit diverse soorten dakplaten. Glas dakplaten benoemen we toch, maar door het materiaal, zal dit niet echt onder de kop ´platen´ geschaard kunnen worden.

Golfplaten als dakbedekking overkapping

Betreffende golfplaten is er veel keuze in dikte en kwaliteit. Golfplaten zijn doorgaans gemakkelijk te plaatsen en vormen een eenvoudig dak voor de overkapping. Golfplaten kunnen gebruikt worden voor zowel een plat dak als hellend dak. Het is overigens wel aan te raden om bij een plat dak het dak iets van een hellingsgraad te voorzien, zodat water wel goed afloopt.

Golfplaten hebben de typische golf in het dak, waardoor er gootjes ontstaan. Dit hoeven niet altijd ronde golven te zijn, er zijn ook rechthoekige golven in golfplaten. Er zijn diverse materialen waar je uit kunt kiezen bij golfplaten, zoals vezelcement, bitumen, PVC of polyester. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen, je moet zelf een keuze passen welk materiaal het beste bij jou past.

Aluminium golfplaat

Voordelen golfplaten als dakbedekking overkapping

 • Golfplaten zijn licht in gewicht en hierdoor gemakkelijk te plaatsen.
 • Met golfplaten heb je een relatief goedkoop dak, dit hangt af van het gekozen materiaal.

Nadelen golfplaten als dakbedekking overkapping

 • Esthetisch gezien hebben golfplaten meestal niet de voorkeur.
 • Regelmatig schoonmaken is nodig om dat groene aanslag en vuil te verwijderen.

Dakpanplaten als overkapping dakplaten

Heeft je overkapping een hellend dak, maar wil je niet in de weer met echte dakpannen? Of heb je een minder sterke constructie die geen zware dakpannen aankan? Je kunt het je gemakkelijk maken met dakpanplaten. Dakpanplaten zijn platen in in de vorm van dakpannen. Een dakpanplaat beval zo meerdere dakpannen, zodat je het gehele dak toch de uitstraling kunt geven van een pannendak.

Dakpanplaten kunnen bestaan uit verschillende materialen, zoals staal, aluminium of kunststof. Het is zelfs mogelijk om dakpanplaten te kopen met hieronder een isolatielaag. Met het leggen van dakpanplaten hoef je geen grote aantallen losse dakpannen te laten aanrukken. Met enkele dakpanplaten heb jij toch een prachtig pannendak. Bovendien heb je keuze uit verschillende kleuren en is het dak onderhoudsvrij.

Voordelen dakpanplaten als overkapping dakplaten

 • Dakpanplaten zijn licht in gewicht en hierdoor erg gemakkelijk te plaatsen.
 • Afhankelijk van het materiaal, hebben dakpanplaten een levensduur van 30 tot 50 jaar.

Nadelen dakpanplaten als overkapping dakplaten

 • Bij regen kunnen dakpanplaten voor de nodige geluidsoverlast zorgen.
 • Heb je een koepel of schoorsteen uit het dak, dan is het plaatsen van dakpanplaten lastiger.

Polycarbonaat platen als dakbedekking voor overkapping

Polycarbonaat platen zijn kunststof platen, maar dan van zeer sterk kunststof. Polycarbonaat staat bekend als het beste alternatief voor glas. Polycarbonaat platen zijn namelijk tweemaal zo licht als glas, maar wel 250 keer sterker. Polycarbonaat platen zijn doorgaan transparant, maar wel iets minder helder dan glas.

Dit hoeft niet als nadelig gezien te worden, aangezien het zo felle zon tegenhoudt. Polycarbonaat is bestand tegen uv-licht en zal hierdoor niet verkleuren. Wel kan het materiaal gevoeliger zijn voor krassen. Verder is polycarbonaat hufterproof, je krijgt het materiaal nooit stuk. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar van polycarbonaat platen, waardoor de platen voor een gedeelte ook voor akoestische isolatie kunnen zorgen.

Polycarbonaat

Voordelen polycarbonaat platen als dakbedekking voor overkapping

 • Uitermate sterk kunststof en nagenoeg onverwoestbaar.
 • Polycarbonaat is brandwerend. Bij een eventuele brand zal het materiaal niet smelten.

Nadelen polycarbonaat platen als dakbedekking voor overkapping

 • Polycarbonaat is niet erg krasbestendig. Kijk dus uit voor vallende takken op het dak.
 • Het is mogelijk dat polycarbonaat uitzet. Dit kan een krakend geluid geven aan de overkapping.

Acrylaat platen als overkapping platen

Met acrylaat platen boots je het meeste glasplaten na. Acrylaat platen zijn van stevig kunststof, maar in tegenstelling tot polycarbonaat veel transparanter. Acrylaat platen staan beter bekend onder de naam plexiglas. Het materiaal is ongeveer 30 keer sterker dan glas en tweemaal lichter in gewicht.

Het is wel goedkoper dan glas en polycarbonaat. Het grote voordeel ten opzichte van polycarbonaat, is dat je acrylaat platen gemakkelijk kunt zagen en snijden. Dit is met polycarbonaat niet het geval. Ook voor acrylat platen geldt, dat het materiaal erg gevoelig is voor krassen. Daarnaast is het materiaal niet hittebestendig.

Voordelen acrylaat platen als overkapping platen

 • Licht in gewicht en volledig helder, vergelijkbaar met glas.
 • Duurzaam materiaal, acrylaat platen verkleuren en verweren niet.

Nadelen acrylaat platen als overkapping platen

 • Oppassen met vallende takken op het dak, acrylaat platen zijn niet krasbestendig.
 • Acrylaat platen zijn niet hittebestendig en dus minder veilig in gebruik.

Glasplaten als dakbedekking overkapping

Glasplaten kun je ook als dakbedekking voor overkapping gebruik. Het voordeel hiervan, is dat glas zeer helder is, zodat je optimaal geniet van het daglicht. Glasplaten hebben ook een bepaalde luxe uitstraling en je kunt het glas doorzetten met glazen wanden. Je moet voor glasplaten als dakbedekking overkapping, wel kiezen voor veilig glas.

Gelaagd glas is de beste keuze. Dit glas breekt niet zo snel en mocht het toch breken, dan valt het niet in duizenden scherven uit elkaar. Maar doordat je extra beveiligde glasplaten gebruikt, worden de glasplaten wel erg zwaar in gewicht. Dit maakt het lastig om de glasplaten te installeren. Je hebt altijd hulp en materialen nodig bij het plaatsen van glasplaten. Tevens moet de dragende constructie van je overkapping voldoende stevig zijn om het zware gewicht te kunnen dragen.

Overkapping glas

Voordelen glasplaten als dakbedekking overkapping

 • Je hebt de zekerheid van een glashelder uitzicht, zodat je optimaal van daglicht geniet.
 • Wanneer je glasplaten gebruikt, maken wat vallende takken niet uit, glas is krasbestendig.

Nadelen glasplaten als dakbedekking overkapping

 • Glasplaten zijn zwaar in gewicht. Dit is lastiger tijdens het installeren.
 • Het kan nodig zijn om zonwering onder de glasplaten aan te brengen.

Zelf je dakbedekking overkapping plaatsen of laten doen?

Als je zelf je overkapping maakt, dan kun je ook zelf de overkapping platen plaatsen. Uitgezonderd glas, geldt voor de meeste dakplaten dat ze licht zijn in gewicht en dus prima zelf te plaatsen zijn. Wat dat betreft zijn dakplaten veel gemakkelijker te plaatsen dan andere soorten dakbedekkingen, zoals bitumen of dakpannen.

Maar als je niet heel handig bent, dan zul je de dakplaten willen uitbesteden aan de experts. Dit is uiteraard altijd mogelijk. Soms kan het plaatsen zijn inbegrepen bij de aanschaf van de dakplaten. Natuurlijk is het laten plaatsen van de dakplaten duurder dan het zelf plaatsen van een platen overkapping.

Hoeveel kost een dakbedekking voor overkapping?

Hoeveel de dakbedekking voor overkapping je gaat kosten, is afhankelijk van het materiaal voor je dakplaten en de afmetingen. Daarom een overzichtje van de gemiddelde prijzen voor de genoemde soorten dakplaten:

Golfplaten: € 25,- tot € 60,- per vierkante meter.
Dakpanplaten: € 40,- tot € 60,- per vierkante meter.
Polycarbonaat platen: € 50,- tot € 80,- per vierkante meter.
Acrylaat platen: € 30,- tot 50,- per vierkante meter.
Glasplaten: € 75,- tot € 100,- per vierkante meter.

Zoals je ziet, zijn glasplaten het duurste en tevens het zwaarste materiaal. Wil je toch in de buurt van glasplaten komen, kies dan voor polycarbonaat of de goedkopere acrylaat platen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…