Glazen dak overkapping

Met een overkapping in je tuin, is het mogelijk om tijdens ieder seizoen buiten te zitten. In de zomer biedt een overkapping bescherming tegen de zon en schadelijke uv-stralen en in de herfst bescherming tegen wind en regen. Zelfs met een terrasverwarmer kun je in de winter genieten van een fraaie wintertuin. Het dak van de overkapping speelt een belangrijke rol. Het bepaalt in grote mate de uitstraling van je overkapping. Tevens kun je ook kiezen voor een dicht dak of een transparant dak. Er zijn voor een transparant dak diverse mogelijkheden, zoals een overkapping met glazen dak.

Waarom kiezen voor een overkapping met glazen dak?

Een glazen dak overkapping is een overkapping, waar je voor het dak glasplaten gebruikt. Je zult begrijpen dat dit een heel andere uitstraling geeft dan een dicht dak. Helemaal als je onder de overkapping zit. Dit is één van de redenen waarom voor een glazen dak overkapping gekozen wordt.

Als je er namelijk wel van houdt om in de zon te zitten, maar je wilt toch bescherming om bijvoorbeeld niet te verbranden, dan is een glazen dak ideaal. Ook als het triest en regenachtig weer is, kun je toch onder de overkapping zitten en krijg je voldoende daglicht binnen. Meestal kun je één of meerdere glasplaten als een raam opeen. Dit is wel lekker als het benauwd is. Je kunt zo zelf een beetje toch onder je overkapping creëren.

Overkapping glas

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping met glazen dak?

Met het kiezen voor een glazen dak overkapping, neem je een risico. Glas blijft natuurlijk breekbaar en hoe zou de uitstraling van je gehele overkapping zijn als je glas als dak gebruikt? Zet daarom altijd de voordelen en nadelen naast elkaar. Doe dit niet alleen voor een glazen dak overkapping, maar ook voor alle andere soorten overkappingen.

Voordelen glazen dak overkapping

 • Met een dak van glas profiteer je altijd van de zon. De zonnestralen rechtstreeks op je huid kunnen schadelijk zijn. Onder het dak zit je toch in de zon en geniet je van bescherming.
 • Glas is volledig helder, je hebt dus niet zoals bij kunststof te maken met een verminderende lichtdoorlatendheid. Hierdoor zit je nooit onder een donkere overkapping.
 • In principe heeft een glazen dak overkapping geen onderhoud nodig. Af en toe schoonmaken is wel noodzakelijk.
 • Gebruik voor een glasoverkapping altijd gelaagd glas, dan is je glas oersterk en hoef je niet bang te zijn dat je overkapping snel is beschadigd.

Nadelen glazen dak overkapping

 • Onder een glazen dak overkapping kan het op warme dagen erg heet worden. Je doet er goed aan om onder je glazen dak een zonwering te installeren.
 • Glasplaten zijn erg zwaar, vooral als het om gelaagd glas gaat. Zorg dat je constructie hierop berekend is en zorg voor meerdere mensen die je helpen bij het plaatsen van de glasplaten.
 • Ook al heb je gelaagd glas, het blijft breekbaar. Je moet dus altijd voorzichtig doen bij bijvoorbeeld het schoonmaken van je dak.
  Hoewel je geen onderhoud hebt aan het glas zelf, moet je het glas wel regelmatig schoonmaken.

Welk soort dak voor een glazen dak overkapping?

Er zijn vele soorten daken, waarbij een plat dak en zadeldak het meest gezien zijn voor een overkapping. Daarnaast zijn er nog diverse andere soorten daken, afhankelijk van de stijl die jij met je overkapping wilt uitstralen. Voor een glazen dak doe je er goed aan om te zorgen dat het water goed wordt afgevoerd een volledig plat dak van glas is daarom niet aan te raden.

Het water kan hierop blijven staan, waardoor het glas snel smerig wordt en je geen helder uitzicht meer hebt. Dit houdt niet in dat je direct voor een zadeldak moet kiezen. Als je toch iets van een plat dak wilt, kies dan een glazen lessenaarsdak. Je kunt dan voor een zeer lage hellingsgraad kiezen. Je glazen dak is dan toch iets schuin en je hebt een idee van een plat dak. Natuurlijk kan een zadeldak ook, maar houd er dan rekening mee dat het schoonmaken van je dak wat lastiger is.

Uit welke soorten glas kun je kiezen?

Niet ieder soort glas is geschikt voor een overkapping met glazen dak. Een glasplaat van enkel glas is uitgesloten en zelf levensgevaarlijk. Het glas breekt namelijk gemakkelijk en als het breek ook in scherpe scherven. Gelaagd glas, dus glas met met meerdere lagen is daarom altijd aan te raden. Van gelaagd glas zijn meerdere soorten verkrijgbaar.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas, ook wel HR glas genoemd, is het meest gekozen glas in Nederland voor glazen ramen en deuren. HR++ is de meest gekozen optie. Dit glas bestaat uit twee glasplaten, met hiertussen een spouw. Deze spouw is gevuld met edelgas. Op één van de glasplaten is een doorzichtige metalen folie aangebracht.

Glasplaten

Dit is zeer sterk glas en uitstekend om te isoleren. Dit houdt dus ook in dat bij enorme warmte, de hitte niet direct via het dak onder de overkapping komt. Er is ook nog HR+++ glas. Dit glas bestaat uit drie glasplaten en tweemaal een spouw. Dit is uiteraard nog steviger glas, maar ook zeer zwaar en duur.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas heeft als kenmerk dat het niet in duizenden stukjes breekt als het stuk gaat. Het is dus een zeer veilig, maar ook sterk glas. Veiligheidsglas kan onderscheiden worden in gelaagd glas en gehard glas. Gelaagd glas houdt in er enkele lagen transparante folie in het glas zijn verwerkt, tussen meerdere lagen glas.

Gehard glas is normaal glas dat een thermische behandeling heeft gekregen en waardoor het glas zeer hard wordt en nooit als scherpe delen uit elkaar valt. Veiligheidsglas wordt aangeraden voor een glazen dak overkapping, omdat het gewoonweg de meest veilige optie is.

Van welk materiaal kan het frame van de overkapping zijn?

Het dak van de overkapping is dan wel van glas, het frame moet van een ander materiaal zijn gemaakt. Het frame stelt architectonisch misschien niet veel voor, het is wel degelijk erg belangrijk voor de draagkracht van het dak en uiteraard speelt het frame een rol in de uitstraling van het dak. Doorgaans wordt er gekozen voor een houten overkapping met glazen dak of aluminium overkapping met glazen dak.

Houten overkapping met glazen dak

Een houten frame wordt het vaakst gekozen bij een glazen dak overkapping. Dit heeft er natuurlijk alles mee te maken dat een houten frame zelf heel gemakkelijk te bouwen is. De houten balken voor de staanders en liggers kun je zelf op maat zagen en schilderen of beitsen.

Er wordt niet alleen gekozen voor hout omdat het zulk gemakkelijk materiaal is. Ook de warme en natuurlijke uitstraling van hout speelt een rol. Je hebt keuze uit talrijke houtsoorten, maar kies wel voor een duurzame houtsoort met een levensduur van minimaal 15 tot 20 jaar.

Voordelen houten overkapping met glazen dak

 • De combinatie van hout in een warme kleur met glas, geeft de overkapping een luxe uitstraling.
 • Hout is het meest gemakkelijke materiaal om mee te werken als je zelf de overkapping bouwt.

Nadelen houten overkapping met glazen dak

 • Echte zeer duurzame houtsoorten zijn erg duur, probeer daarom een goede prijs/kwaliteit hout te vinden, zoals eikenhout van Douglas.
 • Hout moet onderhouden worden met een verf- of beitslaag. Dit kan een grote klus zijn 

Glazen dak overkapping van aluminium

In steeds grotere mate wordt aluminium een populair materiaal om voor een overkapping te gebruiken. Koop je een kant-en-klaar glazen dak overkapping, dan kun je naast hout ook goed voor aluminium kiezen. Aluminium heeft het voordeel dat het uitermate sterk is en zeker 30 jaar meegaat.

Aluminium glas overkapping

Tevens is het materiaal licht in gewicht, waardoor je de aluminium staanders en liggers zelf gemakkelijk kunt plaatsen. Aluminium zal niet roesten en is geheel onderhoudsvrij. Af en toe schoonmaken is voldoende, maar dit kun je tegelijk met het glazen dak doen. Je moet overigens wel de goede kleur kiezen, want aluminium schilder je niet zo gemakkelijk meer over.

Voordelen glazen dak overkapping van aluminium

 • Je hebt met aluminium een zeer sterke overkapping met glazen dak. Voldoende om de zware glaspanelen te dragen.
  Aluminium is onderhoudsvrij.

Nadelen glazen dak overkapping van aluminium

 • Aluminium heeft een zeer moderne uitstraling, dit kan in een klassieke tuin minder mooi zijn.
 • Je hebt beperkte keuze in kleur en de kleur kun je nooit meer wijzigen.

Wat kost een overkapping met glazen dak?

Een overkapping met glazen dak kun je beperkt zelf maken. De glazen dakplaten moet je kant-en-klaar kopen. Je kunt ze eventueel wel zelf leggen. Glasplaten zelf zijn best wel prijzig. Een glazen dak overkapping zit er dan ook niet in als je maar een beperkt budget hebt. De uiteindelijke kosten hangen af van onder andere ook af van de afmetingen en het gebruikte materiaal voor het frame.

Gemiddeld genomen zal een overkapping met glazen dak tussen de € 3.000,- en € 7.000,- kosten. Voor een houten overkapping met glazen dak zal het iets goedkoper zijn dan een overkapping van aluminium. Ook het aanbrengen van zonwering zal de kostprijs laten stijgen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…