Overkapping plat dak

Wanneer je een blik werpt op Nederland en België, dan zul je zien dat de meeste overkappingen en schuren in tegenstelling tot woonhuizen, voorzien zijn van een plat dak. Een overkapping met plat dak is eenvoudiger te bouwen dan een overkapping met een schuin dak en het stelt je beter in staat om over het dak te lopen voor bijvoorbeeld onderhoud.

Een plat dak overkapping kan in principe ieder soort overkapping zijn, zoals een klassieke of moderne overkapping. Ook kan er voor een overkapping plat dak verschillende soorten materialen gebruikt zijn. Wat moet je weten over een plat dak overkapping maken?

Waarom zou je kiezen voor een plat dak overkapping?

Dat veel mensen kiezen voor een plat dak overkapping is niet zo verwonderlijk. Bouwtechnisch is een overkapping plat dak maken veel gemakkelijk dan wanneer je kiest voor een hellend dak. Twijfelaars die nog niet goed weten of zelf een overkapping plat dak maken wel zo´n goed idee is misschien toch over de streep.
Carport met platdak
Een overkapping met hellend dak is vooral voor onervaren klussers veel lastiger. Een ontwerp maken van een overkapping plat dak hoeft niet zo moeilijk te zijn en ook de keuze voor materiaalgebruik wordt enigszins beperkt met je keuze voor een overkapping plat dak. Je kunt ook de keuze voor een overkapping plat dak maken, omdat dit het beste bij de stijl van je overkapping past. Wil e een overkapping in hypermoderne stijl? Dan is een plat dak bijna vereist.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping plat dak maken?

Ben je nog aan het twijfelen of je moet kiezen tussen een overkapping met schuin dak of een plat dak overkapping? Dan kan het helpen om voor beide soorten dak de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Zo krijg je gemakkelijk inzicht wat jij nu belangrijk vindt aan een overkapping met plat dak en of de voordelen inderdaad tegen de nadelen opwegen.

Voordelen overkapping met plat dak

 • Wil je de overkapping isoleren? Dan gaat het aanbrengen van isolatiemateriaal veel gemakkelijk bij een overkapping plat dak dan bij een hellend dak.
 • De belangrijkste reden waarom er vaak voor een plat dak overkapping wordt gekozen, is dat dit veel voordeliger is.
 • Zelf niet ervaren klussers zullen een plat dak overkapping maken relatief eenvoudig vinden. Een plat dak kan iedereen bouwen.
 • Wil je over een paar jaar de overkapping uitbreiden? Dan gaat dit met een overkapping plat dak veel gemakkelijker.

Nadelen overkapping met plat dak

 • Op een plat dak kan water blijven staan. Dit is vooral het geval al de afwatering niet in orde is of als je dakbedekking is beschadigd.
 • Mede ook door het gebruik van dakbedekking dat aan slijtage onderhevig is, is een plat dak overkapping veel minder duurzaam.
 • De uitstraling van een overkapping met plat dak wordt doorgaans als minder mooi ervaren. De overkapping oogt saai, te simpel of goedkoop.
 • Je moet regelmatig het dak op om te kijken of er schade is aan de dakbedekking en om vuil te verwijderen.

Welke soorten overkappingen met plat dak zijn er?

Een overkapping plat dak blijft eenvoudigweg een overkapping met een plat dak. Daar valt niets aan te veranderen en daarom zijn er niet echt veel verschillende soorten, tenzij je ze per stijl wilt benoemen. Misschien kun je betreffende het soort het beste een onderscheid maken tussen een vrijstaande overkapping en schuur met overkapping plat dak.

De vrijstaande overkapping plat dak

Heb je voldoende ruimte in de tuin? Dan kun je kiezen voor een vrijstaande overkapping met plat dak. Het voordeel van een vrijstaande overkapping, is dat deze aan alle kanten open is. Je hebt dan veel minder het gevoel dat je ´opgesloten´ zit. Van alle kanten komt er immers licht.

Dit kan ook een nadeel zijn, want met een vrijstaande overkapping plat dak heb je meer last van tocht. Ook de regen kan, afhankelijk van hoe de wind staat gemakkelijk onder de overkapping komen. De ontwerpmogelijkheden voor een vrijstaande overkapping plat dak zijn ook groter dan wanneer deze geïntegreerd is in een schuur of aan de woning.

Schuur met overkapping plat dak

Lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om een vrijstaande overkapping in de tuin te bouwen. Doorgaans zal er de voorkeur aan gegeven worden om een schuur te bouwen, want hier zet je gemakkelijk je spullen veilig en droog in. Toch kun je alsnog een overkapping creëren, door een schuur met overkapping plat dak te bouwen. De overkapping is dan geïntegreerd in de schuur.

houten overkapping zelf maken Soms heeft de overkapping een schuin dak en de overkapping een plat dak, maar wordt het dak van de schuur met de overkapping gedeeld. Bij een schuur met overkapping plat dak zijn één of meerdere wanden zijkanten van de overkapping gesloten door en schuurwand. Hierdoor zit je wel meer beschut tegen regen en wind, maar kan het soms ook donker en bedrukt onder de overkapping zijn.

Welke materialen gebruiken bij plat dak overkapping maken?

Voor een plat dak overkapping kun je verschillende soorten materialen gebruiken. In de regel zijn er twee populaire soorten materiaal, namelijk hout en aluminium.

Houten overkapping plat dak

Een houten overkapping plat dak is het meest populair, omdat een plat dak gemakkelijk te maken is en hout een gemakkelijk te bewerken materiaal is. Ook als je een overkapping met plat dak kant-en-klaar koopt, dan zal er nog vaak voor een houten overkapping plat dak gekozen worden.

Hout is zeer veelzijdig materiaal, maar aantrekkelijk materiaal. In een tuin zal hout altijd passen, want het is natuurlijk materiaal met een zeer warme uitstraling. Je hebt daarnaast keuze uit veel verschillende houtsoorten, van minder duurzaam tot uiterst duurzaam. Op deze manier bepaalt de keuze voor houtsoort voor een groot gedeelte de kostprijs van je houten overkapping plat dak.

Voordelen houten overkapping plat dak

 • Het gebruik van hout voor je overkapping met plat dak is de enige optie als je zelf je overkapping wil maken.
 • De natuurlijke en warme uitstraling van hout spreekt veel mensen aan.

Nadelen houten overkapping plat dak

 • Een houten overkapping plat dak moet je met enige regelmaat onderhouden, anders gaat hout niet lang mee.
 • Kies je voor uiterst duurzaam hout, zoals tropisch hardhout, dan is je overkapping erg prijzig.

Aluminium overkapping plat dak

Steeds vaker wordt aluminium gebruikt voor een overkapping. Dit is niet voor niets, aluminium is en zeer sterk materiaal, vergelijkbaar met staal. Daarnaast heeft aluminium een zeer lange levensduur van minimaal 30 jaar. Ondanks dat het materiaal zo sterk is, is het zeer licht in gewicht.

Als je de overkapping zelf in elkaar zet, dan zal dit lichter zijn dan zware houten balken te gebruiken. Aluminium geeft ook een zeer moderne uitstraling aan je overkapping plat dak. Daarom is aluminium misschien niet geschikt voor iedere tuin. Onderhoud heb je niet met aluminium, want het materiaal is onderhoudsvrij. Af en toe schoonmaken is het enige onderhoud.

Voordelen aluminium overkapping plat dak

 • Aluminium is sterk en zeer duurzaam materiaal.
 • In tegenstelling tot een houten overkapping, heb je met aluminium geen onderhoud.

Nadelen aluminium overkapping plat dak

 • De moderne uitstraling van aluminium past minder goed bij een klassieke woning en tuin.
 • Aluminium kun je niet verven. Je moet een goede keuze maken betreffende de kleur en daar moet je het altijd mee doen.

Dakbedekking van een overkapping met plat dak

Nog niet eens zo heel lang geleden, had je voor een plat dak overkapping nauwelijks keuze betreffende de dakbedekking. Je ging dan bitumen leggen. Bitumen heeft zich inderdaad bewezen als een uitstekende waterdichte dakbedekking voor een plat dak overkapping. Het leggen is enigszins specialistisch, maar met een beetje hulp en kennis kan ook de klusser dit. Bitumen wordt gelegd in overlappende stroken en aan het oppervlak vastgebrand. Dat de stroken moeten overlappen is van essentieel belang om lekkage te voorkomen.

Bitumen materiaal dak

Tegenwoordig is EPDM steeds vaker een vervanger voor bitumen .EPDM is een dakbedekking voor platte daken op basis van rubber Hierdoor is de dakbedekking elastisch en is deze goed beschermd tegen vervorming en scheuring. Het is mogelijk om grote stukken EPDM te gebruiken, voor een naadloze dakbedekking.

De levensduur is veel langer dan bitumen, EPDM heeft een levensduur tot wel 50 jaar. Daar staat dan wel tegenover dat EPDM duurder is. Een andere optie is PVC. Ook dit materiaal is elastisch, zodat scheuren en vervorming worden voorkomen, maar PVC is wel gevoeliger voor uv-licht en temperatuurschommelingen.

Wat kost een overkapping plat dak?

Het is lastig om aan te geven wat een plat dak overkapping maken kost. Er zijn namelijk zoveel factoren waarvan dit afhangt, zoals het gebruikte materiaal en of je de overkapping zelf maakt of koopt. Vast staat in ieder geval, dat een plat dak overkapping goedkoper is dan een overkapping met een hellend dak.

Maak je een overkapping plat dak op de meest eenvoudige manier, dan ben je tussen de € 750,- en € 1.200,- kwijt. Wilt je iets meer luxe of een grotere overkapping, houdt dan rekening met een startprijs van € 1.500,- tot soms wel € 3.000,- of meer.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…