Zadeldak overkapping

Bij het bouwen van een overkapping kies je uiteraard de overkapping volgens jouw smaak en die aan jouw eisen voldoet. Er zijn dan ook veel type overkappingen. De stijl van de overkapping komt vaak extra tot uitdrukking in de keuze voor het type dak. De meeste soorten overkappingen zijn voorzien van een plat dak. Vaak wordt voor een plat dak gekozen, omdat dit erg gemakkelijk is om zelf te maken. Betreffende de uitstraling wordt ook redelijk vaak gekozen voor een zadeldak overkapping. Wat is een zadeldak en wat zijn de mogelijkheden met een overkapping zadeldak?

Wat is een overkapping zadeldak?

In de volksmond wordt niet altijd gesproken van zadeldak. Een zadeldak staat eigenlijk synoniem voor ´schuin dak´. Een zadeldak is de meest klassieke wijze van een schuin of hellend dak en ook het meest gebruikte soort dak. Vele woonhuizen zijn voorzien van een zadeldak en ook op een overkapping is een zadeldak mogelijk.

Een zadeldak bestaat uit twee schuine dakplaten, die elkaar in de nok raken. Als je ervoor staat dan zie een dak in de vorm van een omgekeerde V. Hemelwater kan gemakkelijk van de overkapping zadeldak afstromen, zodat je nooit last hebt van stilstaand water op het dak. Een zadeldak overkapping kan bestaan uit verschillende soorten materialen en dakbedekkingen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een zadeldak overkapping?

De één vind een plat dak op zijn/haar overkapping mooi, terwijl een andere dit met een zadeldak vindt. Maar net zoals met een plat dak het geval is, zijn er ook voor een overkapping zadeldak voordelen en nadelen te bedenken. Bedenk goed of je bepaalde nadelen zwaarder vindt opwegen tegen de voordelen, zodat je een goed oordeel kunt vellen of een zadeldak overkapping geschikt is voor jou.

Voordelen zadeldak overkapping

 • Met de waterafvoer zit het met een overkapping zadeldak wel goed. Als je maar een goede dakgoot onder de dakplaten monteert, dan stroomt regenwater goed weg.
 • Een zadeldak heeft een hoge nok. Hieronder heb je dus extra ruimte om bijvoorbeeld een opslagruimte te maken voor tuinkussens of tuinstoelen.
 • Een overkapping zadeldak is minder gevoelig voor de wind. Een plat dak is hier wat gevoeliger voor.

Nadelen zadeldak overkapping

 • Het zelf maken van een zadeldak vergt wat meer werk en je hebt goede technische kennis nodig over de constructie.
 • Doorgaans zul je een plat dak relatief goedkoop kunnen maken of kopen. Een zadeldak overkapping is doorgaans wat duurder.
 • Een overkapping zadeldak is uiteraard wat hoger en dit kan je uitzicht belemmeren. Dit is uiteraard ook afhankelijk van waar je de overkapping in de tuin plaatst.

Van welke materialen kan een overkapping zadeldak gemaakt zijn?

Een overkapping zadeldak kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Welk materiaal je kiest, is afhankelijk van de stijl van de overkapping, maar ook of je deze zelf maakt of koopt. Bij het gebruik van sommige materialen is geen dakbedekking nodig, terwijl andere materialen dit wel vereisen.

Een overkapping zadeldak van hout

Een zadeldak overkapping van hout zul je het vaakst tegenkomen. Voor diegenen die hun overkapping helemaal zelf maken, is hout natuurlijk het meest gemakkelijke materiaal om te gebruiken. Niet het gehele dak bestaat uit hout, want dan zou het hout snel gaan rotten. De liggers van het dak en de dakplaten kunnen van hout zijn. Hierop moet je dan wel een dakbedekking plaatsen. Zo bied je bescherming voor het hout tegen de weersomstandigheden, maar toch heb je een zeer stevig zadeldak.

Zadeldak overkapping

Voordelen overkapping zadeldak van hout

 • Hout is het meest gemakkelijke materiaal om zelf een zadeldak overkapping te bouwen.
 • Je hebt keuze uit vele duurzame en minder duurzame houtsoorten.

Nadelen overkapping zadeldak van hout

 • Hout moet om de paar jaar opnieuw geschilderd, gelakt of gebeitst worden. Onder een zadeldak een wat lastige klus.
 • Met een houten moet je ook nog kiezen voor een bepaalde soort dakbedekking.

Een Zadeldak overkapping van glas

Wil jij een zeer stijlvolle en luxe ogende overkapping zadeldak? Dan kan dit met glas. De uitstarling is overigens niet het enige voordeel. Met een glazen zadeldak lijkt het alsof je gewon buiten zit, want je hebt vrij uitzicht en ook de zon kan gewoon naar binnen schijnen. Dit kan wel inhouden, dat je onder je glazen zadeldak nog een zonwering moet aanbrengen.

Je kunt ook kiezen voor melkglas, dit zal het zonlicht dempen. Wel moet de constructie van de overkapping sterk zijn, want de glazen dakplaten zijn vrij zwaar. Om goed overzicht te houden, zul je ook af en toe je zadeldak moeten reinigen.

Voordelen zadeldak overkapping van glas

 • Als je van de zon houdt, dan is een glazen zadeldak overkapping een uitkomst. Je zit droog, maar toch in de zon en je hebt bescherming tegen schadelijke uv-stralen.
 • Een glazen zadeldak straalt een vorm van luxe uit.

Nadelen zadeldak overkapping van glas

 • Glas is erg zwaar van gewicht. Dit kan lastig zijn bij het bouwen van de overkapping.
 • Het kan met de zon op het glas erg heet worden onder de overkapping. Het is daarom aan te raden om zonwering te installeren.

Een overkapping zadeldak van kunststof

Je kunt ook kiezen voor een overkapping zadeldak van kunststof. Kunststof is de afgelopen jaren veel populairder geworden, mede doordat de kwaliteit enorm is verbeterd. Er kan nu gerust gesteld worden, dat afhankelijk van welk soort kunststof je gebruikt, kunststof vele malen sterker is dan glas. Het meest gebruikte soort kunststof is polycarbonaat.

Meestal gaat het om doorzichtig polycarbonaat, zodat je toch daglicht naar binnen krijgt. Alleen zal het nooit zo helder zijn als met glas, maar dit kan voordelig zijn als je geen fel zonlicht onder de overkapping wilt. Een andere vorm van kunststof is PVC, maar dit is iets minder sterk dan polycarbonaat. Daarnaast geeft polycarbonaat het dak een prachtige en strakke uitstraling.

Voordelen overkapping zadeldak van kunststof

 • Kunststof is erg sterk en bovendien mooi en strak om te zien. Polycarbonaat is de beste soort kunststof op met te gebruiken voor een zadeldak.
 • Ook met kunststof kun je net als met glas, genieten van daglicht.

Nadelen overkapping zadeldak van kunststof

 • Kunststof kan enigszins gevoelig zijn voor krassen. Pas dus op met vallende takken.
 • Je moet bij het zelf maken van je overkapping wel weten hoe je met kunststof platen moet omgaan en bevestigen.

De dakbedekking van een overkapping zadeldak

Een zadeldak overkapping van bijvoorbeeld hout, moet nog bedekt worden met een dakbedekking. Voor een zadeldak worden meestal dakpannen gebruikt. Maar je kunt voor je zadeldak overkapping ook leien gebruiken. Een andere wat luxere optie is het gebruik van riet.

Zadeldak overkapping met dakpannen

Als je voor dakpannen kiest, dan kies je voor een zeer duurzame vorm van dakbedekking. Dakpannen gaan tientallen jaren mee en je kunt ze ook nog in verschillende kleuren bestellen. Meestal is de keuze zwart of rood, maar ook andere kleuringen zijn mogelijk. Bij dakpannen heb je de keuze uit beton dakpannen en klei dakpannen.

Dakpannen
Beton dakpannen zijn van cement gemaakt en hoeven niet in de oven gebakken te worden, zoals met klei dakpannen wel het geval is. Hierdoor zijn beton dakpannen veel goedkoper. Klei dakpannen hebben dan weer een glazuurlaag, wat de dakpan een extra luxe uitstraling geeft en wat bescherming biedt tegen mos- en algengroei.

Zadeldak overkapping met leien

Voor een overkapping zie je regelmatig het gebruik van leien. Dit komt omdat leien relatief licht in gewicht zijn en je dus minder rekening hoeft te houden met de sterkte van de constructie. Leien zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk leisteen, al zijn er ook andere varianten van bitumen of vezelcement.

Het kenmerk van leien, is dat ze overlappend van elkaar worden gelegd, waardoor het dak een fraai uitstraling krijgt. Ze kunnen ook in een patroon gelegd worden voor nog meer uitstraling. Leien kun je gemakkelijk aan het dak bevestigen met spijkers.

Zadeldak overkapping met riet

Wil je een overkapping zadeldak een authentieke en luxe uitstraling geven, dan kies je voor een rieten dak. Vaak wordt er voor een rieten overkapping gekozen als bijvoorbeeld je woning ook voorzien is van een rieten dak. Het leggen van een rieten dak is specialistenwerk. Het is als doe-het-zelver daarom niet mogelijk om zelf een rieten dak te leggen. Je zult hiervoor specialistische dakdekker moeten laten komen. Je zult begrijpen dat dit dan ook een behoorlijk dure aangelegenheid is.

Hoeveel kost een zadeldak overkapping?

Het is natuurlijk heel lastig om een direct een prijs te plaatsen op een zadeldak overkapping. Dit hangt van erg veel factoren af, namelijk wel materialen je voor je overkapping gebruikt, de grootte en of je de overkapping zelf maakt, laat maken of misschien kant-en-klaar aankoopt in de winkel.

Er zijn zoveel verschillende soorten overkappingen en van vrijwel alle soorten overkapping kun je ook een zadeldak overkapping maken. De prijzen kunnen dus afhankelijk van je wensen oplopen vanaf € 1.000,- tot wel € 10.000,-. Een zadeldak overkapping kan dus in principe iedere soort overkapping zijn.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…