Overkapping dichtmaken met screens

De overkapping dichtmaken kan een verstandige keuze zijn als je veel last hebt van wind die hieronder door waait. Door de zijkanten dichte te maken, maak je het voor jezelf mogelijk om het gehele jaar buiten te zitten. Weliswaar onder een overkapping, maar dit maakt het juist in de winter gezellig en knus.

Door het dichtmaken van de zijkanten van de overkapping, voorkom je dat het toch wel heel wat minder aangenaam wordt om buiten te zitten. Er is een grote keuze uit verschillende manieren om de overkapping dicht te maken, waaronder de overkapping dichtmaken met screens.

Wat zijn screens?

Screens zijn van oorsprong een vorm van zonwering. Het is een doek, gemaakt van polyester of glasvezel en voorzien van een waterafstotende PVC coating. Gebruik je screens als zonwering, dan worden ze strak aan de buitenzijde van het raam gehangen. Om het screen strak naar beneden en omhoog te trekken, zitten ze tussen twee geleiders in.

Van binnenuit kun je de screens bedienen, door middel van een koord of elektrisch via afstandbediening of een wandschakelaar. Ook voor een overkapping dichtmaken zijn screens mogelijk. Dit kunnen dezelfde soort screens zijn die als zonwering worden gebruikt, maar er zijn ook enkele andere soorten verkrijgbaar.

Waarom kiezen voor screens voor het dichtmaken van de overkapping?

Screens zijn een gemakkelijk en relatief goedkope manier om de overkapping dicht te maken. Het is gemakkelijk omdat je screens maar eenmalig hoeft te installeren. Vergelijk je dit met een los zeil of doek, dan moet je dit telkens weer verwijderen. Screens werken net als een rolgordijn en worden aan de bovenzijde van de overkapping geplaatst.

Wil ze gebruiken dan rol je de screens uit en nadien zijn ze weer snel en gemakkelijk op te rollen. Screens zijn goedkoper dan een systeem met glazen schuifwanden. Dit is een kant-en-klaar systeem die je laat installeren. Het is een zeer fraai systeem, maar ook erg duur. Screens zijn goedkoper en net zo gemakkelijk in gebruik.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping dichtmaken met screens?

Als er nog diverse opties open staan om een bepaalde soort van afdekking te gebruiken, dan doe je er goed aan om van iedere optie de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Zo ook voor screens. Als de voordelen opwegen tegenover de nadelen, dan zouden screens een goede optie kunnen zijn.

Voordelen overkapping dichtmaken met screens

  • Screens helpen niet alleen tegen de wind. Doordat de screens minder licht doorlaten, bieden ze je ook bescherming tegen de zonnestralen die onder de overkapping komen.
  • Bij een regenbuitje beschermen de screens je ook tegen de regen die onder de overkapping geblazen wordt.
  • Screens zijn geweven en hebben hierdoor een open structuur. Je behoud het open karakter van de overkapping  en je zorgt dat niet iedereen jou kan zien.
  • Screens zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Je hoeft ze nooit af te halen en bovendien is het materiaal zeer duurzaam.

Nadelen overkapping dichtmaken met screens

  • Je moet ervoor zorgen dat de screens goed bevestigd zijn en je moet geleiders gebruiken. Is iets meer werk met installeren, maar je hebt dan wel een mooi en stabiel systeem.
  • Ondanks dat je door de open structuur van screens er toch doorheen kunt kijken, zullen sommigen het misschien toch nog te donker vinden.
  • Een elektrische bediening is het mooiste bij een overkapping dichtmaken met screens, maar ook prijzig.
  • Zijn de screens gesloten, dan is je overkapping echt helemaal afgesloten. Om de overkapping te verlagen moet je eerst een screen optrekken.

Welke soorten screens zijn er verkrijgbaar?

Er zijn verschillende soorten screens verkrijgbaar. Of je voor een bepaalde screensoort moet kiezen, is vooral afhankelijk in hoeverre de wind vrij spel heeft rondom je overkapping. Een vrijstaande overkapping die in de open ruimte staat vangt veel meer wind en daar moet je rekening mee houden bij je keuze voor een screen. Grofweg kun je kiezen voor standaard screens, windvaste screens en zipscreens, oftewel ritsscreens.

Standaard screens

Standaard screens worden gekenmerkt door de standaard aankleding en wijze van werken. Aan de staanders van de overkapping monteer je geleiders en de rol met screendoek wordt onder het dak van de overkapping geplaatst. Door middel van of handmatige of elektrische bediening, zijn de screens omhoog en omlaag te brengen en ze zullen niet uit de geleiders springen.

Dit komt mede door de onderlijst die onder de screen hangt. Voor de elektrische versie zal een kleine meerprijs gelden, want dit is duurder om te installeren. De onderlijst en geleiders zorgen er deels voor dat standaard screens niet zullen wapperen door de wind. Bij hardere wind gaat dit toch wel gebeuren. Je kiest dan beter voor windvaste screens of zipscreens.

Windvaste screens

Bij windvaste screens zit een systeem van een kabel en veren inbegrepen, waardoor het screendoek strak op spanning gehouden wordt. Het grote voordeel hiervan, is dat de wind geen invloed meer heeft op de screens. Dit is een zeer goed systeem als je overkapping veel bloot staat aan harde wind. De screens zullen nooit klapperen. Hoewel windvaste screens zeer succesvol zijn voor overkappingen, kan het nog beter met zipscreens.

Zipscreens

Zipscreens worden ook wel eens ritsscreens genoemd. Het kenmerk van een zipscreen, is dat er een soort van ritssluitingssysteem aan de randen van het screen, het doek onder spanning houden. Dit systeem is het meest geschikte screensysteem voor overkappingen. Dit komt omdat de techniek van een ritssysteem zeer stabiel en sterk is.

Hierdoor zal de screen nooit uit de geleiders lopen. Daarnaast beschermen zipscreens je ook tegen insecten. Een zipscreen wordt zodanig strak getrokken dat zelfs insecten hier niet meer achter kunnen komen.

De diverse soorten screendoeken

Screendoeken zijn in verschillende soorten stof te verkrijgen. Zo kunnen ze gemaakt zijn van acryl, glasvezel of polyester. Hoewel vaak gekozen wordt voor donkere screendoeken in het grijs, zijn ze ook verkrijgbaar in andere kleurstellingen. Je kunt dan de kleur kiezen die jij mooi vindt of die het beste bij de overkapping past.

Acyrl screendoek

Een acryl screendoek komt het meest overeen met een zonweringdoek die je bijvoorbeeld ook gebruikt in een uitvalscherm of knikarmscherm. Het is een vrij dik doek, maar eigenlijk beter te gebruiken als je de bovenzijde wilt bedekken. Uiteraard kan dit ook voor de zijkanten van de overkapping, maar je hebt dan geen zicht naar buiten en dat is jammer. Dit is namelijk wel het geval bij screendoeken van andere materialen.

Glasvezel screendoek

Een glasvezel screendoek is erg populair om te gebruik voor een overkapping dichtmaken met screens. Glasvezel heeft een dikke structuur, maar met minuscule gaatjes. Een groot voordeel, is dat je naar buiten kunt kijken door de gaatjes en dat van buiten naar binnen onder de overkapping minder gemakkelijk gaat. Daarom is het gebruik van screendoeken van glasvezel zeer interessant als je vanaf de openbare weg veel uitkijk op je overkapping hebt. Een glasvezel screendoek is tevens brandvertragend.

Polyester screendoek

Een polyester screendoek komt meer als een echt doek over, terwijl glasvezel meer op dikker kunststof lijkt. Net zoals met een glasvezel screendoek, heeft ook een polyesterdoek minuscule gaatjes. Dit is ook het belangrijkste verschil met een acryl screendoek, je kunt er gewoon doorheen kijken, terwijl het van afstand een dicht doek lijkt. Net zoals bij glasvezel, is ook een polyester screendoek brandvertragend.

Waar koop je screens om je overkapping af te sluiten?

Screens koop je niet zomaar even bij de eerste de beste winkel of bouwmarkt. Er zijn wel alternatieve vormen te vinden bij de bouwmarkt, maar dit zijn geen mooie systemen op rol. Dit zijn doeken die je zelf moet aanbrengen en weghalen. Een rolsysteem waarbij de rol in een cassette zit en deze kunt uittrekken met een band of elektrisch, zijn alleen bij de specialistische winkels te koop.

Veelal gaat dit om winkels in zonwering. Ook op internet vind je veel specialistische zonweringsbedrijven die screens voor overkapping dichtmaken verkopen. In de regel kun je kiezen uit enkele standaard maten. Voor een overkapping met normale afmetingen, zullen de standaard maten screens voldoende zijn. Heb je toch afwijkende maten nodig? Er zijn leveranciers die ook screens op maat maken.

Handmatige of elektrische bediening?

Screens kun je zowel handmatig als elektrisch bedienen. Het heeft te maken met je persoonlijke voorkeur waar je voor kiest, maar ook met je budget. Elektrisch bedienbare screens zijn logischerwijs duurder dan handmatig te bedienen screens. Aan beide systemen zitten voordelen en nadelen. Bij een elektrisch systeem zul je ook elektriciteit onder de overkapping moeten hebben en een handmatig systeem kan misschien te zwaar zijn om te bedienen. Laat je daarom goed voorlichten over beide bedieningsmethoden.

Hoeveel kost een overkapping dichtmaken met screens?

Hoeveel een overkapping dichtmaken met screens kost, is vooral afhankelijk van hoeveel je nodig hebt. Daarom worden de prijzen vaak berekend in vierkante meters. Voor welk soort screendoek je ook kiest, de gemiddelde prijs ligt tussen de € 120,- en € 250,- per m². Tel hier ongeveer € 50,- bij op voor een handbediening, zoals een handslinger of € 150,- voor een elektrisch systeem. Bedien je de screens met een afstandbediening, kost dit ongeveer € 250,- extra. Hoe groter het oppervlak, des te lager wordt de prijs per vierkante meter.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over het dichtmaken van een overkapping? Lees dan de pagina dichtmaken overkapping.

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Tuin overkapping

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…