Tuin overkapping

Vind jij het zomers wel lekker om buiten te zitten, maar heb je wel veel last van de brandende zon? Iets om onder te zitten kan helpen. Een parasol wordt bijvoorbeeld veel gebruikt. Maar het nadeel van een parasol, is dat je constant bezig bent om deze te verschuiven.Hoewel een parasol het lang kan volhouden, is deze niet zo duurzaam als een vaste  tuin overkapping. Als het hard waait kun je geen gebruikmaken van de parasol. In een tuin met overkapping kun je ook bij harde wind buiten zitten.

Waarom kiezen voor een overkapping tuin?

Een overkapping tuin is voor veel huishoudens een uitkomst. Een overkapping in tuin stelt je in staat om bescherming te zoeken tegen de zon. Heb je een gevoelige huid en verbrand je snel in de zon? Dan is een overkapping maken bijna noodzakelijk. Onder een overkapping zit je toch buiten, maar dan wel veilig, want de schadelijke uv-straling bereikt jou niet.

tuinhuisje bouwen
Daarnaast is een overkapping erg handig als het tijdens een warme zomerdag regent. Het is te warm om thuis binnen te zitten? Ga dan onder de overkapping. Je blijft dan lekker droog en toch geniet je van de buitenlucht. Naast een plek om te zitten, kan een overkapping tuin ook dienen om spullen op te bergen.

De fietsen bijvoorbeeld, zijn soms te groot voor de schuur. Onder een overkapping parkeer je je fietsen altijd droog, zodat ze vrij van roest blijven.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping maken tuin?

Als je kiest voor een overkapping tuin maken, dan zul je waarschijnlijk alleen maar de voordelen van de overkapping zien. En dit is begrijpelijk, want een overkapping in tuin heeft nu eenmaal vele voordelen. Maar je doet er goed aan om ook rekening te houden met de nadelen. Zo weet je zeker of je een goede keuze maakt.

Voordelen overkapping tuin

 • Met een tuin overkapping kun je in ieder seizoen buiten zitten, bij zowel goed als slecht weer.
 • Een tuin met overkapping kan gaan om een vrijstaande overkapping of een overkapping die aan de woning of de schuur vastzit.
 • Naast een overdekt terras, kun je de overkapping in tuin ook gebruiken om materialen, gereedschappen of fietsen en scooters droog op te bergen.
 • Je hebt keuze uit verschillende materiaalsoorten om de overkapping van te maken. Kies zo een materiaalsoort dat bij je budget past.

Nadelen overkapping tuin

 • Een tuin met overkapping gaat altijd ten kosten van ruimte. Bij een vrijstaande overkapping zal dit meestal meer ruimte zijn dan een overkapping aan de woning.
 • Je moet bij het ontwerp van de overkapping goed nakijken of je vergunningsvrij mag bouwen. Meestal kan dit, maar niet als deze te hoog of te groot wordt.
 • Een overkapping in tuin is altijd een investering. Ook al kies je voor een goedkope overkapping, je bent altijd een klein fortuin kwijt.
 • Kies je voor een houten overkapping, dan moet je er rekening houden dat je om de paar jaar groot onderhoud moet plegen om deze in goede staat te houden.

Welke soorten overkappingen zijn er?

Als het om de soorten overkappingen gaat, dan heb je grofweg de keuze uit vrijstaande overkapping of een overkapping aan de woning of schuur. Wanneer kies je nu voor één van deze soorten?

Vrijstaande overkapping

Een vrijstaande overkapping kenmerkt zich door het feit dat deze niet verbonden is aan een ander bouwwerk, zoals de woning of schuur. Een vrijstaande overkapping tuin is meestal van alle kanten open. Of je nu een vierkante of rechthoekige vrijstaande overkapping hebt, je kunt er van alle kant onderdoor lopen.

Zo geniet je van een vrij uitzicht alle kanten. Een nadeel heeft dit ook, namelijk dat het kan tochten en dat bij regen én wind, de regen onder de overkapping neerslaat. Anderzijds geeft een vrijstaande overkapping meer vrijheid. Je bent niet gebonden aan een bepaald plek om de overkapping te plaatsen. Een vrijstaande overkapping is bij uitstek geschikt voor een grote tuin.

Overkapping aan woning of schuur

Als je maar een kleine tuin hebt en geen ruimte om meerdere plekken in de tuin te vinden voor een overkapping maken tuin, dan is de overkapping aan de woning of schuur de oplossing. Doorgaans is een terras gelegen achter de woning, dus dan is het logisch om de overkapping aan de woning te verbinden.

Lamellen overkapping

Hiervoor hoeven aan de woning geen grote verbouwingswerken te gebeuren. Het is enkel de overkapping die je aan de buitengevel bouwt. Een overkapping aan de woning houdt in dat minimaal één zijde van de overkapping gesloten is.

Vaak is dit de plek waar u de achterzijde van de woning betreedt, zodat de woning als het ware met de tuin verbonden is. Een nadeel kan wel zijn dat het dan altijd wat donkerder is onder de overkapping.

Uit welke materialen kies je een overkapping maken tuin?

Een overkapping kan gebouwd worden van verschillende soorten materialen. Soms gaat het om de gehele overkapping in een bepaalde materiaalsoort en soms is het materiaal van het dak een andere materiaalsoort dan het dragende frame. Hout en aluminium zijn de meest gekozen materialen voor een overkapping in tuin.

Houten overkapping tuin

Hout wordt het vaakst gebruikt voor een tuin met overkapping. Dit heeft er vooral mee te maken, dat hout de enige oplossing is voor klussers die een overkapping in tuin zelf maken. Andere materialen zijn niet zo gemakkelijk te bewerken als hout. Hout is ook een relatief goedkope materiaalsoort, al kun je uiteraard ook voor zeer dure houtsoorten kiezen. Eigenlijk is van hout ieder type overkapping en in iedere stijl te bouwen. Met een overkapping in tuin van hout geniet je ook van de warme en gezellige uitstraling van het hout.

Eiken overkapping zelfbouw

Voordelen overkapping tuin

 • Hout is gemakkelijk op maat te maken en te schilderen. Het is het ideale materiaal voor de klusser.
 • Je hebt keuze uit vele houtsoorten, zodat je een overkapping in jouw gewenste stijl bouwt.

Nadelen overkapping tuin

 • Hout moet nu eenmaal onderhouden worden en dit kost de nodige tijd.
 • Het plaatsten van de houten balken voor staanders en liggers is best zwaar werk.

Aluminium tuin overkapping

In tegenstelling tot hout, is aluminium zeer licht materiaal. Dit zou je niet zeggen van een metaalsoort. Dit komt door de bijzondere legering van aluminium. Hierdoor is het materiaal zo sterk als staal, maar erg licht in gewicht. Bovendien is aluminium bestand tegen roest en geheel onderhoudsvrij.

Ook is aluminium erg duurzaam, een overkapping tuin van aluminium gaat gemakkelijk 30 jaar mee. Alleen is aluminium niet zelf te bewerken. Je moet dus alle onderdelen op maat kopen.

Voordelen aluminium tuin overkapping

 • Aluminium is erg duurzaam. Het gaat zeer lang mee en het materiaal is recyclebaar.
 • Een aluminium overkapping maken is licht werk door het lichte gewicht.

Nadelen aluminium tuin overkapping

 • Met aluminium ben je beperkt in kleur, meestal zwart of grijs en overschilderen kan niet.
 • Doe-het-zelvers kunnen aluminium niet op maat zagen. Het moet dus op maat aangekocht worden.

Overige materiaalsoorten voor een overkapping tuin

Hout en aluminium zijn de meest gebruikte materialen voor een tuin met overkapping. Maar er zijn nog veel andere materialen voor een overkapping maken. Vaak zijn dit wel materialen die met of hout of aluminium worden gecombineerd. Hout en aluminium dient vaak als basis voor de gehele constructie.

Vervolgens kun je voor het dak bijvoorbeeld voor glasplaten, metaalplaten, PVC of polycarbonaat kiezen. Dit kun je zelf goed doen, maar ook deze materialen moet je wel kant-en-klaar kopen. Er is zelfs een overkapping met doek of een natuurlijke overkapping, waarbij het dak bestaat uit klimplanten. Je ziet, voor een overkapping wordt voor het dak nogal eens voor een andere materiaalsoort gekozen.

Ga je overkapping in tuin zelf maken of koop je deze?

Ben je erg handig, dan draai jij je hand niet om voor een overkapping in tuin zelf maken. Maar zelf een overkapping maken tuin is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt dan een kant-en-klaar overkapping kopen.

Overkapping in tuin zelf maken

Een overkapping in tuin zelf maken is de goedkoopste manier van een overkapping maken. Wel moet je goede kennis hebben van hoe een constructie in elkaar zit. Voor een overkapping tuin maken wordt meestal hout gebruikt. Hout kun je gemakkelijk op de gewenste maat zagen en in de kleur schilderen die je wilt. Na de bouw kun je echt trots zijn op wat je gebouwd hebt.

Overkapping in tuin kopen

Een overkapping in de tuin kopen is erg handig als je niet zo handig bent. Alle grote bouwmarkten hebben diverse overkappingen als bouwpakket in het assortiment, zowel hout als aluminium. Dit is de goedkoopste wijze van kant-en-klaar kopen. Je kunt ook naar een speciaalzaak gaan of zelfs je overkapping op maat laten maken. Dit is uiteraard wel een stuk prijziger.

Hoeveel kost een overkapping maken tuin?

Er zijn zoveel mogelijkheden met een overkapping in tuin, dan het nagenoeg niet even te zeggen is hoeveel een overkapping kost. Enkele factoren waar de prijs van afhankelijk is, zijn de grootte van de overkapping, het soort materiaal en of je deze zelf maakt of koopt.


Voor een relatief goedkope overkapping moet je uitgaan van een gemiddelde prijs tot maximaal € 2.500,-. Vanaf € 2.500,- tot ongeveer € 4.000,- zijn gemiddelde prijzen en alles wat hierboven komt qua prijs is duur tot zeer duur.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over tuin overkappingen?

Houten tuin overkapping
Tuinschuur met overkapping
Prieel overkapping
Pergola overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…