Prieel overkapping

Als je een overkapping in de tuin wilt plaatsen, dan zijn er vele soorten om uit te kiezen. Naast de vele soorten, zijn er nog overkappingen in vele soorten materialen. Een prieel is een vorm van overkapping, maar waar soms nog wel eens verwarring over is. Dit heeft vooral te maken met onwetendheid van wat en prieel is.

Soms wordt een prieel voorgesteld als een normale overkapping en soms wordt er in plaats van de term prieel een pergola genoemd. Kortom, wat is nu eigenlijk een prieel en waarom wordt deze vorm van overkapping steeds populairder?

Wat is een prieel overkapping?

Wanneer je het over de klassieke betekenis van prieel wilt hebben, dan ontkom je niet aan klassieke tuinhuisjes of theehuisjes uit de 19e eeuw. Vooral in Engelse tuinen, landgoederen of parken was een prieel erg populair, vooral onder de adel. Het gaf een bepaalde status. Vandaar dat oude klassieke modellen er vaak imposant uitzagen.

Veelal ging het om een ronde prieel met een imposant dak. Er zijn er nog vele overbleven, zoals in Victoriaanse stijl. Als je nu rondkijkt voor een prieel, dan kom je allerlei soorten bouwwerken tegen, van een doodnormale schuur tot vrijstaande overkapping. Het belangrijkste kenmerk van een prieel, is dat ze meestal niet voorzien zijn van een volledig dicht dak.

prieel makenEen gedeelte van het dak is gesloten en de open gedeeltes worden gedicht door een natuurlijke begroeiing van klimplanten. De huidige vormen van een prieel zijn veelal wel met een volledig dicht dak.

Waarom kiezen voor een overkapping prieel?

Hoewel een prieel in de loop der jaren enorm is gemoderniseerd, blijft deze vorm van overkapping een meestal klassieke of landelijke uitstraling houden. Er zijn zelfs nog klassieke gietijzeren modellen te koop, zodat jij ook een Victoriaans bouwwerk in je tuin kunt plaatsen. Je kiest dan vooral ook voor een prieel vanwege de klassieke of landelijke uitstraling van de overkapping.

Een ronde prieel komt niet zo vaak meer voor, maar des te vaker een vierkante vorm. Een vierkant prieel bespaart ruimte in de tuin. Een volwaardige overkapping is doorgaans rechthoekig en neemt meer ruimte in dan een vierkant prieel. Je kunt dus ook voor een prieel kiezen, als je toch een overkapping in de tuin wilt, maar niet al te groot en die er stijlvol uitziet. Een prieel is dan een goed alternatief voor een dichte overkapping.

Wat zijn de voor- en nadelen van een prieel?

Kies je voor een prieel als een overkapping, dan moet je er rekening mee houden, dat dit een heel andere uitstraling zal geven dan een doorsnee rechthoekige overkapping. Je moet zowel voor een overkapping als een prieel de voor- en nadelen op een rijtje zetten en bekijken of je de juiste keuze maakt.

Voordelen prieel overkapping

 • Met een overkapping prieel heb je een overkapping met een bijzondere en unieke uitstraling en die in vele stijlen gebouwd kan worden.
 • De zijkanten van een overkapping prieel zijn open. Zo geniet je volop van de tuin. Als de bovenzijde geheel of half open is, dan geniet je eventueel van klimplanten als dak.
 • Een luxe prieel in klassieke stijl zal een aanwinst zijn voor de woning. De woning zal hierdoor in waarde stijgen.
 • Er zijn vele soorten te koop, maar je kunt ook een prieel zelf maken. Dit hoeft lang niet altijd heel moeilijk te zijn.

Nadelen prieel overkapping

 • Wil je een klassieke rond prieel? Dan is dit natuurlijk lastiger om zelf te bouwen. Je kunt dan opteren voor een gekocht rond prieel.
 • Een prieel is doorgaans kleiner van formaat dan een overkapping. Als je veel ruimte nodig hebt, dan kun je beter voor een volwaardige overkapping kiezen.
 • Hoewel een prieel tegenwoordig een dicht dak heeft, was dit oorspronkelijk niet het geval. Bij een klassieke prieel overkapping zit je nooit volledig beschermt tegen regen en de zon.
 • Voor de meest luxe vorm van een prieel overkapping kun je soms nog meer geld kwijt zijn dan een volwaardige overkapping.

Uit welke materialen bestaat een overkapping prieel?

Of je nu zelf een prieel overkapping maakt of dat je er één koopt, een prieel kan uit verschillende soorten materialen bestaan. Daarbij zie je twee materiaalsoorten de boventoon voeren, dit zijn hout en aluminium.

Een prieel overkapping van hout

Een houten prieel komt het meest voor. Omdat een prieel relatief gemakkelijk te bouwen is, kiezen veel mensen om deze zelf te bouwen. Bij het zelf bouwen van je prieel overkapping heb je wel alle vrijheid n je design, maar minder in materiaalkeuze. Hout is het enige materiaal dat je gemakkelijk op maat kunt zagen en kunt bewerken zoals jij dit wilt.

Prieel bouwtekeningDaarentegen heb je veel keuze uit verschillende houtsoorten. Meestal wordt er gelet op de duurzaamheid van hout. Hoe duurzamer het hout hoe duurder, dus er wordt doorgaans voor een houtsoort gekozen met een gemiddelde levensduur en die goedkoper is. Kies je voor een overkapping prieel met klassieke uitstraling, dan is hout een zeer goede keuze.

Niet alleen heb je met een houten prieel overkapping een wat klassieker ogende overkapping, het materiaal voegt gezelligheid en warmte toe.

Voordelen prieel overkapping met hout

 • Hout voor een overkapping prieel is altijd een goede keuze, in welke stijl jij ook een prieel wilt bouwen. Een houten prieel zal in vrijwel ieder soort tuin goed staan
 • Keuze uit vele houtsoorten. Zo kies je zelf wat de prijs van het prieel is.

Nadelen prieel overkapping met hout

 • Een houten prieel moet je wel onderhouden, dus af en toe oude verflagen verwijderen en een nieuwe laag verf, lak of beits aanbrengen.
 • Houten balken kunnen erg zwaar in gewicht zijn. Hier moet je rekening mee houden bij het zelf bouwen van je prieel.

Een overkapping prieel van aluminium

In oude tijden was een prieel ook van metaal, maar niet van aluminium. De huidige schaal van aluminiumproductie bestond toentertijd nog niet. Tegenwoordig kun je wel kiezen voor een overkapping prieel van aluminium. Je profiteert dan direct van diverse voordelen. Zo is aluminium een zeer lichte metaalsoort.

Zelf in elkaar zetten van je prieel zal geen moeite kosten. Ondanks het lichte gewicht, is het materiaal wel erg sterk. Aluminium is erg duurzaam, met een levensduur van minimaal 30 jaar en nadien is het aluminium ook nog recyclebaar. Met een aluminium prieel overkapping zul je geen onderhoud hebben.

Het enige onderhoud is af en toe met een doek de aluminium staanders en liggers schoonhouden. Meestal ben je wel beperkt in kleurkeuze bij aluminium. Hoewel er aanbieders zijn die meerdere kleuren aanbieden, zijn de meeste aluminium onderdelen zwart of grijs van kleur.

Voordelen overkapping prieel van aluminium

 • Een sterke materiaalsoort met een zeer lange levensduur en tegelijkertijd licht in gewicht.
 • Aluminium is een modern materiaal en erg geschikt als je een modern prieel wilt plaatsen of een modern huis hebt.

Nadelen overkapping prieel van aluminium

 • Aluminium moet je kant-en-klaar en op maat kopen. De meeste klussers kunnen aluminium niet zelf bewerken.
 • Een prieel overkapping van aluminium is misschien niet altijd geschikt voor een klassieke tuin of bij een klassieke woning.

Een overkapping prieel van gietijzer

Wil jij een klassieke Victoriaanse prieel of theehuis in je tuin? Dan moet je kiezen voor een gietijzeren prieel overkapping. Gietijzer, ook wel smeedijzer genoemd, heeft een zeer specifieke uitstraling. Het is een metaalsoort, maar oogt niet zo log en lelijk als metaal. Sterker nog, van gietijzeren voorwerken kunnen prachtige versiersels en ornamenten gemaakt worden.

Een gietijzeren prieel overkapping is dan ook rijkelijk uitgevoerd met versiersels, om zo de stijl van de 19e eeuw na te bootsen. Verder is gietijzer zeer sterk materiaal met een lange levensduur. Het dak is doorgaan ook bewerkt met gietijzer en dus houdt dit in dat deze niet geheel gesloten is. Hier moet wel rekening mee houden.

Een gietijzeren prieel moet je kant-en-klaar kopen, want zelf maken gaat met dit materiaal uiteraard niet. Met gietijzer heb je een erg bijzonder bouwwerk in de tuin staan.

Voordelen overkapping prieel van gietijzer

 • Een prachtige uitstraling met een knipoog naar een Victoriaans prieel uit de 19e eeuw.
 • Een smeedijzeren prieel wordt met de hand gemaakt. Je prieel is daarom altijd uniek.

Nadelen overkapping prieel van gietijzer

 • Hoewel gietijzer er licht uitziet door alle versiersels, is het materiaal zelf best wel zwaar.
 • Er is wel regelmatig onderhoud nodig, want gietijzer kan roesten.

Ga je zelf een overkapping prieel maken of koop je deze kant-en-klaar?

Een eenvoudig prieel is helemaal niet moeilijk om te maken. Het wordt anders als je net zoals in vroegere tijden allerlei versiersels wilt aanbrengen. Maar de meeste mensen willen een modern prieel, dus ook als je niet veel ervaring hebt, is geen probleem om een prieel te bouwen. Wil je een overkapping van een ander materiaal dan hout?

Dan zul je deze moeten kopen. Aluminium of gietijzer zijn geen materialen waarmee jezelf aan de slag kunt. Gelukkig heb je keuze uit verschillende soorten kant-en-klaar modellen in iedere prijsklasse.

Hoeveel kost een prieel overkapping?

Het zelf maken van een prieel kan goedkoop, maar als je luxe wensen hebt ook duurder. De gemiddelde prijs zal liggen tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Koop je een prieel, dan ligt het eraan of deze van hout is, aluminium of gietijzer. Een gekochte houten prieel zal tussen de € 1.500,- en € 2.000,- kosten, afhankelijk van de luxe aankleding.

Voor een aluminium of gietijzeren prieel zijn de prijzen wat hoger en ook hier bepaalt de luxe aankleding de hoogte. Gemiddeld betaal je dan tussen de 2.500,- voor een eenvoudig model tot en € 4.000,- of meer voor luxe kant-en-klaar modellen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Tuin overkapping

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…