Houten tuin overkapping

Wanneer je kijkt naar het materiaalgebruik van de meeste soorten overkappingen in de Nederlandse tuinen, dan zal het je opvallen dat een houten overkapping tuin het vaakst voorkomt. Wat dat betreft zijn Nederlanders nog erg conservatief en wordt er nog klassiek veel met hout gewerkt in de tuin. Dit spreekt ook wel voor zich. Hout in de tuin is gemakkelijk in gebruik, mooi om te zien en relatief goedkoop. Wil jij ook een goedkope en mooie overkapping? Tuin overkapping hout.

Waarom kiezen voor een houten overkapping tuin?

De belangrijkste reden waarom veel mensen kiezen voor een overkapping hout tuin, is dat veel overkappingen zelf worden gemaakt. Nederlanders zijn een volk met veel klussers, natuurlijk ook om geld te besparen. Als je dus zelf besluit om een overkapping te maken, dan blijft er maar één soort materiaal over om mee te werken en dat is hout.

Hout is kan gemakkelijk en snel op maat gemaakt worden en onbeperkt bewerkt worden. Een bijkomstig voordeel is dat er veel mogelijkheden zijn, zoals een houten tuinhuis met overkapping of een overkapping aan de woning. Dit kun je zelf allemaal gemakkelijk realiseren. Daarnaast is een overkapping tuin hout erg mooi om te zien. De warme en gezellig uitstraling van hout zorgt ervoor dat je graag in je tuin vertoeft.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een houten tuin overkapping?

Een houten tuinhuis met overkapping of een vrijstaande tuin overkapping hout hebben veel voordelen. Eigenlijk is hout in de tuin ook logisch om te gebruiken vanwege het natuurlijke karakter van het materiaal. Maar naast de voordelen, zul je ongetwijfeld ook wel wat nadelen weten te verzinnen. Is het nu waard om je overkapping tuin hout te maken of kies je toch voor een ander materiaal?

Voordelen houten overkapping tuin

 • Een houten tuin overkapping is erg veelzijdig en biedt veel mogelijkheden. U kunt kiezen voor een vrijstaande of overkapping of houten tuinhuis met overkapping.
 • Door de overkapping een nieuw likje verf te geven, kun je het uiterlijk relatief snel veranderen. Zo gaat de overkapping altijd mee met de tijd en je smaak.
 • In de meeste gevallen is een tuin overkapping hout een esthetische meerwaarde voor je tuin. Dit komt door de warme uitstraling en het natuurlijke karakter van hout.
 • Je vindt een erg uitgebreide keuze uit verschillende houtsoorten die je voor je overkapping hout tuin kunt gebruiken.

Nadelen houten overkapping tuin

 • Je hebt zware houten balken nodig voor de staanders en liggers van je overkapping. De zwaarte van de balken maakt het zelf bouwen wat lastiger.
 • Hout blijft een natuurproducten en kan ten prooi vallen aan de natuurlijke elementen, zoals houtrot. Hiervoor kun je het hout wel beschermen.
 • Voor bijna alle houtsoorten geldt dat je ze goed moet onderhouden door middel van verf, beits of een olie. Een houten overkapping tuin vergt dus veel onderhoud.
 • De zeer duurzame houtsoorten zijn erg hoog in prijs. Voor de doorsnee klusser is dit niet op te brengen en wordt er voor een iets minder duurzame houtsoort gekozen.

Wat is de duurzaamheidsklasse van hout?

Een erg belangrijk punt om op te letten bij aankoop van hout voor je je houten tuin overkapping, is de duurzaamheidsklasse van het hout. Er zijn een vijftal duurzaamheidsklassen. Onder duurzaamheidsklasse 1 vallen alle houtsoorten met de hoogste duurzaamheid en onder duurzaamheidsklasse 5 de houtsoorten met de laagste duurzaamheidsklasse.

Onder de klassen hier tussenin zitten de gemiddelden en ook meest gekozen houtsoorten. Aan een duurzaamheidsklasse is een gemiddelde tijdsduur gekoppeld, dus de levensduur van het hout in contact met de grond. Voor de levensduur van de duurzaamheidsklassen:

 1. Duurzaamheidsklasse: zeer duurzaam met een levensduur van 25 jaar of langer.
 2. Duurzaamheidsklasse: duurzaam met een levensduur van 15 tot 25 jaar.
 3. Duurzaamheidsklasse: matig duurzaam met een levensduur van 10 tot 15 jaar.
 4. Duurzaamheidsklasse: weinig duurzaam met een levensduur van 5 tot 10 jaar.
 5. Duurzaamheidsklasse: niet duurzaam met een levensduur van 5 jaar of korter.

Welk soort hout kies je voor je houten tuin overkapping?

De belangrijkste keuze die je moet maken bij het bouwen van een overkapping tuin hout, is de houtsoort. Er zijn vele tientallen houtsoorten te koop. De ene houtsoort spreekt je betreffend de uitstraling meer aan dan de andere houtsoort, maar je moet ook op de duurzaamheidsklasse letten. Uiteindelijk zul je moeten kiezen uit een specifieke houtsoort, maar deel hout eerste in, in bepaalde categorieën. Dan kun je een betere afscheiding en keuze maken.

Hardhout

Hardhout is hoeft niet altijd te betekenen dat je te maken hebt met hard hout. De term komt van afkomst van de boom. Grofweg kan gesteld worden dat hardhout afkomstig is van loofbomen. Kenmerk hiervan is dat het gaat om langzaam groeiende bomen. Hierdoor ontstaat er een compacte houtsoort met een hoge dichtheid.

In de praktijk houdt dit ook in dat hardhout vaak wel harder is dan bijvoorbeeld zachthout en zeker ook veel duurzamer. Een nadeel is dat hardhout lastiger te bewerken is en dat het hout duurder in aanschaf is.

Hardhout

Zachthout

Zachthout hoeft niet in te houden dat het hout zacht is. Er zijn voorbeelden van relatief hard en duurzaam hout die onder zachthout vallen, zoals Douglas hout. Onder zachthout valt naaldhout. Naaldbomen zijn relatief snelle groeiers, maar dit hout wel in dat het hout minder compact is en een minder hoge dichtheid heeft.

Dit heeft dan weer tot gevolg dat zachthout altijd minder duurzaam is dan hardhout. Wel is het hout gemakkelijker te bewerken en en een stuk goedkoper in aanschaf. Door het hout goed te onderhouden, kan zachthout ook best wel lang mee.

Geïmpregneerd hout

Een bijzondere houtsoort dat veel wordt gebruikt voor een houten tuin overkapping, is geïmpregneerd hout. Dit is namelijk hout dat is behandeld om het duurzamer te maken. In de meeste gevallen gaat het om zachthout dat na behandeling een duurzaamheid heeft dat vergelijkbaar is met hardhout.

Tijdens het impregneren kan er gebruik gemaakt worden van verschillende impregnatie technieken. Dit kan op thermische of chemische wijze of door het onder druk aanbrengen van een conserverende vloeistof. Uiteindelijk doel is om schimmels en insecten te doden. Geïmpregneerd hout kan zomaar een duurzaamheidsklasse stijgen.

Geïmpregneerd Tuinhout

De populairste houtsoorten voor een houten tuin overkapping

Ondanks dat je erg veel keuze hebt in veel houtsoorten voor je overkapping tuin hout, zijn niet alle houtsoorten even gemakkelijk te verkrijgen. Het spreekt natuurlijk voor zich, dat bouwmarkten hout verkopen waar veel vraag naar is. Daarom zijn er enkele houtsoorten die je zeer veel tegenkomt voor een overkapping.

Douglas hout

een van de meest populaire houtsoorten die gebruikt wordt in de tuin en zeker ook voor een overkapping, is Douglas hout. Douglas hout is afkomstig van de Douglas spar en valt dus onder naaldhout. Het hout behoort tot één van de meest duurzame soorten naaldhout. Dit is ook de reden dat Douglas hout zo populair is. Het hout heeft een relatief lange levensduur, het ziet er mooi uit betreffende de kleur en uitstraling en is goedkoop in aanschaf. Douglas hout is bij uitstek het beste voorbeeld als je hout zoekt met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Hout Douglas

Eikenhout

Eikenhout is algemeen bekend vanwege de eikenboom. Eikenhout is hardhout en valt in de duurzaamheidsklasse 3 tot 4. Ondanks dat eikenhout een erg harde houtsoort is, moet je het hout toch goed onderhouden. Eikenhout kan namelijk gevoelig zijn voor vocht. Als eiken teveel in aanraking komt met vocht, dan kunnen er lelijke zwarte vlekken op het hout ontstaan.

Eiken is ook erg zwaar hout, hier moet je rekening mee houden als je hiervoor kiest. Voor een klassieke of landelijke overkapping is eikenhout zeer geschikt. Dit geldt minder voor een moderne overkapping. Eikenhout heeft namelijk meer een klassiekere uitstraling.

Vurenhout

Vurenhout is ook een naaldhout en is niet echt duurzaam. Toch is vurenhout best wel populair om te gebruiken voor een overkapping tuin hout. Dit heeft er vooral mee te maken dat het hout zeer gemakkelijk te bewerken is en één van de meeste goedkope houtsoorten.

Je moet wel van de kleur houden, want vurenhout is er licht geel tot soms wit van kleur. Kies je voor vurenhout, ga dan altijd voor geïmpregneerd vuren. Je hebt dan vurenhout dat wel een lange levensduur heeft gekregen.

Een overkapping hout tuin zelf maken of niet?

Wil je een tuin overkapping hout tuin of een houten tuinhuis met overkapping zelf bouwen? Als je een beetje handig bent, is dit geen enkel probleem. Er zijn vele voorbeelden van mooie houten tuin overkappingen te vinden. Een goede bouwtekening gebruiken is wel aan te raden.

Ben je niet zo handig? Er zijn meer dan voldoende houten overkapping te koop bij tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken. Je hebt dus veel keuze en de meeste overkapping zijn als bouwpakket te koop.

Hoeveel ben je kwijt voor een tuin overkapping hout?

De prijs van een overkapping hout tuin is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, welke houtsoort en of je de overkapping zelf bouwt. Voor het zelf bouwen van een eenvoudige en kleine overkapping straten de prijzen al rond de € 750,-. Kies je voor een duurdere houtsoort en is het oppervlakte groter? Ga dan uit van een gemiddelde prijs van € 2.500,-. Je kunt het uiteraard zo duur mogelijk maken, dus ook prijzen boven de € 5.000,- komen wel eens voor.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Tuin overkapping

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…