Dichtmaken overkapping

Een overkapping biedt uiteraard het voordeel dat je bescherming hebt tegen de felle zonnestralen en regenbuien. Dit gaat dan wel om een bescherming van bovenaf. Het dak van de overkapping, voor welk soort je ook kiest, vormt jouw beschermende schild. De zijkanten van een overkapping zijn in de regel open. Lees meer over dichtmaken overkapping. 

Dit geldt sowieso voor een vrijstaande overkapping. Bij een overkapping aan de woning of schuur heb je een half dichte overkapping aan huis. Bij harde wind zul je nog zo veilig en droog onder de overkapping kunnen zitten, de tocht kan het onaangenaam maken. Dit geldt helemaal als je in de herfst of winter van de overkapping gebruikmaakt. Een dichte overkapping of half dichte overkapping kan een oplossing zijn.

Wat is een dichte overkapping?

Een dichte overkapping verschilt in principe niet met een doorsnee open overkapping, alleen is de overkapping zijkant dicht. De zijkant overkapping dichtmaken kan aan één zijde, maar ook aan meerdere zijdes. Bij een dichte overkapping aan huis bijvoorbeeld, fungeren één of twee gevels van de woning als afgesloten deel.

Je kunt ook dan alsnog besluiten de overige open zijdes van de overkapping dichtmaken. Nu zul je denken, ´nu kan ik de zijkant overkapping dichtmaken, maar dan gaat het hele effect van de overkapping weg´. Daarom gaat het ook vrijwel nooit om een vaste dichte overkapping. Het gaat meestal om een overkapping open en dicht. De zijkanten van de overkapping kun je bij mooie weer openen en bij koud weer dichtmaken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping winddicht maken?

Er zijn diverse voordelen en nadelen te bedenken, waarom een overkapping dichtmaken wel of niet een goed besluit is. Het dichtmaken overkapping doe je dan ook niet zomaar, maar je maakt een goede overweging, door bijvoorbeeld de voordelen en nadelen naast elkaar te zetten.

Voordelen dichtmaken overkapping

  • Een overkapping winddicht maken zorgt ervoor dat de wind niet meer onder de overkapping kan blazen. Je zit dus veilig tegen de tocht.
  • Een overkapping dicht maken zorgt er ook voor dat je meer privacy hebt. De buren of voorbijgangers zien je niet meer onder de overkapping zitten.
  • De zijkant overkapping dichtmaken kan helpen om ongewenst gasten buiten de deur te laten, bijvoorbeeld als je fietsen of gereedschappen onder de overkapping hebt staan.
  • Je zit onder een overkapping zijkant dicht niet alleen beschermt tegen de wind, ook tijdens slagregens kun je gerust onder de overkapping blijven zitten.

Nadelen dichtmaken overkapping

  • De overkapping zijkant dicht zorgt er wel voor dat je het open gevoel onder de overkapping mist. Je voelt je als het ware wat opgesloten.
  • Een geheel dichte overkapping heeft meer iets weg van een schuur en dat is esthetische niet altijd mooi, tenzij je kiest voor een transparante afsluiting.
  • Afhankelijk van het gebruikte materiaal voor de zijkanten en het dak, zou het onder een overkapping zijkant dicht best heet kunnen worden.
  • Koop je een kant-en-klaar systeem voor de zijkant overkapping dichtmaken, dan moet je rekening houden met een relatief hoge kostprijs.

Op welke manieren kun je een overkapping winddicht maken?

Er zijn verschillende manieren voor een overkapping dicht maken. Daarbij is de belangrijkste keuze, of je de de overkapping volledig gaat dichtmaken of gedeeltelijk. Als je last van de wind hebt, dan kan gedeeltelijk een overkapping dicht maken al veel helpen. In andere gevallen wil je de overkapping misschien volledig dichtmaken en ook hier zijn opties voor.

Gedeeltelijk de overkapping dichtmaken

Staat de overkapping op een plek waarbij de wind vooral van boven onder de overkapping komt en dus niet vol in de overkapping? Dan maak je gedeeltelijk de overkapping zijkant dicht. Een simpele oplossing hiervoor, is een zijspie. Een zijspie breng je aan de zijkanten van een hellend dak.

De hellingsgraad hoeft hiervoor niet eens zeer hoog te zijn. Van de zijkant bekeken, loopt de doorgang van de overkapping nu recht, doordat het bovenste gedeelte tot het dak is afgesloten met een driehoekige plaat. Dit voorkomt dat wind van boven onder de overkapping komt. Staat de open wand van de overkapping naast een schutting, dan is dit bovenste stuk vaak open en komt er net daar de hinderlijke wind. De zijspie zorgt voor een goede afsluiting.

Vooral bij een vrijstaande overkapping, zal een zijspie niet veel nut hebben. De wind komt vol door de open zijkanten van de de overkapping heen. De overkapping dicht maken moet met iets grotere middelen. Dit kan bijvoorbeeld door schuttingdelen te gebruiken. Een overkapping dichtmaken met schuttingdelen kent voordelen en nadelen.

Hoe hoger de schuttingdelen zijn, des te minder zicht je hebt. Dit is het belangrijkste nadeel. Het belangrijkste voordeel is dat hoe hoger de schuttingdelen zijn, des te minder wind zul je voelen. Je moet bij de overkapping winddicht maken met schuttingdelen een goede keuze maken betreffende de hoogte.

Volledig dichtmaken overkapping

Met het volledig dichtmaken overkapping worden dus geen vast wanden bedoeld, want dan gaat het ook niet meer om een overkapping, maar om een schuur, tuinhuis of bijgebouw. Bij het volledig dichtmaken overkapping gaat het over een overkapping open en dicht, dus met schuifwanden. Zo creeer je bij harde wind een volledig dichte overkapping en open je de schuifwanden als de wind is gaan liggen. Vrijwel altijd wordt er gekozen voor transparante schuifwanden.

Dit zijn kant-en-klare wanden die je moet kopen en deze zijn meestal van glas of polycarbonaat. Dit stelt je in staat om onder de overkapping van een vrij uitzicht te genieten, maar je hebt geen last van de wind. Je moet er alleen rekening mee houden, dat een systeem met schuifwanden best wel kostbaar kan zijn. Maar andere kant, maar je een dichte overkapping aan huis, dan kan deze ook dienst doen als serre of veranda.

Een goedkopere optie voor een overkapping open en dicht, zijn screens. Ook dit systeem moet je kant en klaar aanschaffen, alleen werkt dit wat eenvoudiger. De screens kun je eenvoudig naar beneden trekken. Je hebt dan niet alleen bescherming tegen de wind, maar ook tegen de zon. De screens zijn tevens goed zonwering. Bovendien bestaat de stof van screens uit minuscule gaatjes waar je doorheen kunt kijken.

Welke materialen voor een overkapping dichtmaken gebruiken?

Afhankelijk van de gekozen afdichting die je voor de overkapping dichtmaken gebruikt, worden er diverse materialen gebruikt.

Hout

Hout wordt vooral gebruikt bij een vaste overkapping dicht maken, zoals schuttingdelen. Het maken van beweegbare delen is niet handig met hout en dit zou doorgaans te zwaar worden. Een zijspie, een schuttingdeel zijn goed met hout te maken. Je kunt er ook voor kiezen om één zijde helemaal dicht te maken, zodat je het effect hebt van een dichte overkapping aan huis.

Hardhout
Je zult dan al veel minder toch hebben. De voordelen van het gebruik van hout, zijn dat je het zelf heel goed kunt maken, het is goedkoop in aanschaf en je hebt keuze uit verschillende houtsoorten. Een nadeel is dan weer dat het hout goed onderhouden moet worden.

Glas

Glas behoort tot de meest populaire materialen voor een overkapping dicht maken. Het is hetzelfde systeem dat gebruikt wordt voor een veranda of serre met schuifpanelen van glas. Dit zijn uiteraard systemen die je niet zelf kunt maken, maar kant-en-klaar moet kopen. Als je handig bent kunt je het systeem wel zelf plaatsen, maar vaak wordt dit door de vakman uitgevoerd.

Glasplaten
Doorgaans wordt er gehard glas gebruikt, dus je hoeft niet bang te zijn dat het glas snel breekt. De kans is nagenoeg nihil. Mocht het glas toch beschadigt raken, dan zal het glas niet in duizenden scherven uit elkaar vallen, maar ontstaat er enkel een barst. Wel is glas er warm om langdurig achter te zitten in de brandende zon. Niet zelden wordt er dan ook een zonwering geplaatst of er wordt voor zonwerend glas gekozen.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een hard kunststof en net als glas ook transparant. Wel is de transparantie minder dan glas. Dit kan voordelig zijn, want zo heb je een soort van zonwering. Het grote voordeel van polycarbonaat, is dat het materiaal wel tot 200 maal sterker is dan glas. Het is dus onbreekbaar, maar je moet wel oppassen met krassen. Hier is het materiaal wat gevoeliger voor. Het gewicht is een stuk lichter dan glas, dus het plaatsen en gebruiken zal gemakkelijker gaan.

Zelf de overkapping winddicht maken of een systeem kopen?

Misschien dat je de overkapping zelf helemaal gemaakt hebt? Als je ook zelf een dichte overkapping wilt maken, dan komt je net zoals met de overkapping zelf, uit op hout. Zelf dichtmaken overkapping gaat dus alleen als je kiest voor een vaste overkapping, zoals het plaatsen van schuttingdelen of een zijde dicht maken, zoals een dichte overkapping aan huis.

Een overkapping open en dicht, dus met schuifwanden, kun je het beste kant-en-klaar kopen in de winkel of bij een speciaalzaak. Je weet dan zeker dat goede kwaliteit koopt en vaak wordt het ook voor je geïnstalleerd.

Hoeveel kost een overkapping dicht maken?

Hoeveel een overkapping dicht maken kost, is afhankelijk van het gekozen systeem en de grootte van het gedeelte dat je dicht wilt maken. Het plaatsen van houten schuttingdelen bijvoorbeeld, is erg goedkoop. Met een paar schuttingdelen ben je onder de € 500,- kwijt en heb je de overkapping al gedicht.

Een compleet schuifsysteem met glaspanelen is een stuk duurdere. Voor een klein gedeelte met één of twee glasplaten ben je gemiddeld al rond de € 1.000,-. Heb je meerdere glaspalen nodig, dan kan dit tot enkele duizenden euro´s oplopen. Daar heb je wel een prachtig en volledig windvrij schuifsysteem voor.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over overkappingen dichtmaken?

Overkapping dichtmaken met zeil
Overkapping dichtmaken met hout
Overkapping dichtmaken met screens 
Overkapping dichtmaken met glas 

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…