Overkapping dichtmaken met zeil

Geniet jij ook altijd van de overkapping in je tuin? Hier vind je bescherming tegen felle zonnestralen en regenbuien. Zelfs in de koudere jaargetijden is het mogelijk om toch buiten te zitten, als je onder de overkapping plaatsneemt. Ondanks dat je onder een overkapping veilig zit tegen de hete zon en regenbuien, is er toch nog iets wat je nog moet tackelen en dat is de wind.

Heb jij een vrijstaande overkapping, dan kan de wind hier flink onderdoor waaien. Dit is natuurlijk niet prettig zitten. De overkapping dichtmaken is de oplossing en hier zijn diverse manieren voor. Een overkapping dichtmaken met zeil is één van de meest snelle en gemakkelijkste oplossingen.

Waarom een zeil voor overkapping dicht te maken?

Voor het dichtmaken van een overkapping kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Je kunt een vaste wand plaatsen, maar deze is niet snel weg te halen. Als je dit prettig vindt, moet je dit uiteraard doen, maar het effect van een open overkapping is dan wel verdwenen. Een afdichting die je weer gemakkelijk weg kunt halen is de meest gekozen optie. Een luxe versie hiervan zijn glazen of kunststof schuifwanden.
Omdat glas transparant is, behoud je de open uitstraling van de overkapping. Dit is een prachtig systeem, maar wel erg prijzig. Als je niet zoveel wilt uitgeven, dan is een overkapping dichtmaken zeil een simpele oplossing. Een goede kwaliteit zeil is waterdicht en houdt de wind altijd tegen. Een zeil is gemakkelijk weg te halen en er zijn zelfs vaste systemen voor een zeil voor overkapping dicht te maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overkapping dichtmaken met zeil?

Wil je de overkapping dichtmaken zeil of overweeg je toch nog een ander systeem? Een goede vergelijking maken door de voor- en nadelen naast elkaar te zetten, is het beste wat je kunt doen. Misschien is een overkapping dichtmaken zeil toch niet zo verstandig en moet je kiezen voor andere vorm?

Voordelen overkapping dichtmaken met zeil

 • Een overkapping dichtmaken zeil houdt in dat je erg flexibel bent. Wanneer er geen wind is, haal je het zeil weer gemakkelijk weg.
 • Een zeil voor overkapping dicht te maken kan ook geheel of gedeeltelijk transparant zijn. Hierdoor blijf toch het open karakter van de overkapping behouden.
 • Er zijn diverse bevestigingsmogelijkheden voor een zeil. Je kunt met ringen werken, maar je kunt ook kiezen voor een opvouwbaar systeem.
 • Een overkapping dichtmaken met zeil is één van de goedkoopste manieren.

Nadelen overkapping dichtmaken met zeil

 • Een zeil is niet altijd een heel duurzaam materiaal. Het is niet zo dat je jarenlang met een zeil kunt doen.
 • Haal je het zeil weg omdat het windstil is, dan heb je wel een hele lap zeil over die je moet opvouwen en waar je een plekje voor moet vinden.
 • Een zeil of doek moet je goed bevestigen. Bij harde wind krijg je anders last dat het zeil gaat bewegen en dan komt de wind alsnog onder de overkapping.
 • Een groot lap zeil is erg zwaar. Niet iedereen heeft de lichamelijke kracht om een zeil op te hangen of aan te brengen.

Van welke materialen is zeil gemaakt?

Als het over zeil voor overkapping dicht te maken gaat, dan gaat het om een dikke kwaliteit zeil. Als je wel eens een partytent hebt geplaatst, dan weet je dat ook hier een stevig zeil voor wordt gebruikt. Dit is ook te vergelijken met zeil voor het dichtmaken van de zijkanten van een overkapping.

een zware kwaliteit is nodig, anders wappert het zeil al snel. Speciaal zeil gemaakt voor een partytent of overkapping blijft het beste zitten. Pak niet zomaar even een stuk landbouwplastic of ander soort zeil. Dit gaat nooit lang mee en esthetisch gezien is dit er lelijk. De meest gebruikte materialen voor een overkapping dichtmaken zeil, zijn PE en PVC.

PE zeil

PE is de afkorting voor polyetheen. PE behoort tot één van de meest gebruikt kunststofsoorten. Het zit in vrijwel alle soorten gebruiksplastic, zoals plastic flesjes, plastic zakken en plastic verpakkingsmaterialen. Dit is allemaal vrij dun plastic en natuurlijk niet te gebruiken voor een overkapping dichtmaken zeil.

Het PE zeil wat je hiervoor gebruikt, maakt gebruik van geweven PE draden. Hierdoor ontstaat een dik en sterk doek. Gemiddeld zal een PE zeil ongeveer 200 tot 300 gram per m² wegen. Daarnaast heeft een PE zeil een uv afstotende werking, dus schadelijk straling van de zon wordt niet doorgelaten. Er zijn nog zwaardere vormen verkrijgbaar, de kwaliteit is dan nog beter, maar het doek wordt ook zwaarder.

Voordelen PE zeil

 • Een PE zeil is stevig en 100% waterdicht. Dit is mooi meegenomen en hierdoor kan het zeil eventueel ook als dak gebruikt worden.
 • Ten opzichte van andere soorten zeil, is een PE zeil relatief goedkoop in aanschaf.

Nadelen PE zeil

 • Hoewel een PE zeil sterk is, is de kwaliteit minder dan een PVC zeil. Dit heeft vooral met de dikkere kwaliteit van PVC te maken.
 • Een PE zeil zal niet zo lang meegaan als een PVC zeil en dus eerder versleten zijn.

PVC zeil

PVC staat voor Polyvinylchloride en is het meest gebruikte materiaal voor partytenten en als een zeil voor overkapping dicht te maken. Een professioneel zeil is zeer dik. Denk aan het zeil dat voor vrachtwagens wordt gebruikt. Dit is ook PVC en kan zeer veel hebben. Het gewicht van een PVC zeil is ook een stuk zwaarder dan PE zeil.

Gemiddeld weegt een PVC zeil voor overkapping dichtmaken met zeil tussen de 500 en 700 gram per m². Ook hier geldt weer, hoe zwaarder het PVC zeil, des te sterker. Een PVC zeil is ook onder extreme weersomstandigheden nog normaal te gebruiken. Het is dan ook geen probleem om het zeil het hele jaar te laten hangen. Omdat de naden van een PVC zeil onder hoge temperaturen aan elkaar zijn gelast, is het zeil 100% waterdicht.

Voordelen PVC zeil

 • Een PVC zeil is uitermate sterk en kan daarom het gehele jaar door weer en wind aan de overkapping gehangen worden.
 • Naast bescherming tegen uv-straling en dat het zeil bestand is tegen extreme weersomstandigheden, is het zeil ook brandvertragend. 

Nadelen PVC zeil

 • Wil je toch af en toe het zeil opbergen, dan krijg je te maken met een zeer zwaar zeil dat nagenoeg niet is op te vouwen.
 • Een PVC zeil kan vanwege de dikte wat wat benauwend overkomen als je onder de overkapping zit.

Hoe kun je overkapping dichtmaken met zeil?

Een overkapping dichtmaken met zeil kan op diverse manieren. Hiervoor zijn verschillende soorten systemen verkrijgbaar. Het meest simpele systeem, is een een zeil dat voorzien is met ringen. Wanneer je houten staanders en liggers voor je overkapping hebt gebruikt, dan kun hierin de haken monteren.

Het is dan simpel om de ogen van het zeil te verbinden met de haken in de overkapping. Je moet er alleen wel een opening houden onder de overkapping om hier gemakkelijk onder te komen. Een zeil die met haken vastzit blokkeert uiteraard een vrije doorgang. Gebruik e PE zeil? Dan kun je hiervan een soort van gordijnen maken.

Deze bevestig je eventueel ook met haken aan de bovenst ligger of het dak. Meerdere gordijnen naast elkaar verbind je eventueel met klittenband, zodat je het daadwerkelijk winddicht hebt. Wil je naar binnen of buiten, dan schuif je simpelweg het gordijn van zeil aan de kant.

Dan zijn er nog de luxere versies van zeil voor overkapping dicht te maken. Dit zijn systemen die je doorgaans het gehele jaar kunt laten hangen. Denk aan een rolgordijn van zeil. Dit is meestal wel een wat dunner zeil, zodat deze op de rol kan. Het zeil is dan netjes weggewerkt als je deze inrolt en je hoeft niet met zware zeildoeken te zeulen.

Als er geen wind staat, dan zul je als het doek ingerold is hier niets van zien. Je behoudt een vrije doorgang tot de overkapping. Een dergelijke rolgordijn is ook te koop als harmonicadoek. Harmonicadoeken zijn ook bekend voor als je een doek als dak van de overkapping gebruikt, maar kun je dus ook verticaal laten installeren voor het dichtmaken van de overkapping.

Zelf een overkapping dichtmaken zeil of kopen?

Een stuk zeil zul je altijd moeten kopen. Ook als je de eenvoudigste manier van gebruik toepast, dus met ringen en haken, is het verstandig een kant-en-klaar zeil te halen, waarin de gaten reeds inzitten. Je hoeft dan alleen nog maar de haken te monteren. De luxere systemen worden meestal door de leverancier aangebracht.

Eventueel zou je dit zelf kunnen doen, maar als installatie bij de prijs inzit, dan kun je dit beter doen. Je weet dan zeker dat de installatie goed wordt uitgevoerd.

Hoeveel kost een overkapping dichtmaken met zeil?

Hoeveel een overkapping dichtmaken met zeil kost, is afhankelijk van de grootte van de overkapping, het gekozen systeem en het gekozen zeil. PE zeil is doorgaans wat goedkoper dan de het zwaardere PVC. Voor een met ogen en die je met haken bevestigt, zal gemiddeld tussen de € 250,- en € 750,- kosten.

Een duurder rolsysteem of harmonicasysteem zijn wat duurder. Je betaald dan al snel tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Dit kan uiteraard duurder worden als je een grote overkapping hebt.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over het dichtmaken van een overkapping? Lees dan de pagina dichtmaken overkapping.

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Tuin overkapping

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…