Douglas overkapping

Een overkapping in de tuin is voor veel mensen een goed alternatief voor een parasol. Een parasol moet je telkens met de zon mee verplaatsen en met een overkapping is de keuze veel gemakkelijker. Je kiest dan of je in de zon wilt zitten of onder de schaduw van de overkapping. Natuurlijk is een overkapping ook veel duurzamer dan een parasol. Helemaal als je kiest voor een houten overkapping. Je kunt voor je overkapping kiezen uit diverse houtsoorten. Een degelijke, mooie en zeer populaire houtsoort, is Douglas hout.

Waarom kiezen voor een Douglas overkapping?

Er zijn diverse redenen waarom je zou moeten kiezen voor een overkapping tuin Douglas. Douglas hout heeft namelijk enkele standaard positieve onderdelen. Het is een zeer sterke houtsoort, recht en stabiel en van nature is Douglas hout redelijk bestand tegen vochtige omstandigheden.

Het hout heeft een mooie warme kleur dat door veel mensen wordt gewaardeerd. Tenslotte is het hout zowel handmatig als machinaal gemakkelijk te bewerken. Hierdoor kun je een overkapping Douglas redelijk gemakkelijk zelf maken.

Wat is de oorsprong van Douglas hout?

Veel mensen verwachten niet dat Douglas hout afkomstig is van de Douglasspar en stamt af van de dennenfamilie. Douglas hout is dus een naaldhout. Dit hout is doorgaans niet duurzaam en minder sterk dan loofhout. Douglas hout is hier een uitzondering op. Het hout heeft veel eigenschappen van loofhout.

Van nature komt de Douglasspar voor in Noord-Amerika. In Europa is de spar door aanplant inmiddels ook veelvoorkomend en wel om de houtproductie. Vandaag de dag heeft de Douglasspar ook erkenning als een Nederlandse boom. In Noord-Amerika kan de boom een hoogte tot wel 100 meter halen, in Europa is de maximale hoogte ongeveer 50 meter.

Net zoals Douglas hout maar weinig naaldhout eigenschappen heeft, zo heeft Douglasspar maar weinig verwantschap met de echte spar. De enige overeenkomst zijn de kegels (de zogenaamde dennenappels) die in beide boomsoorten voorkomt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping tuin Douglas?

Je kiest uiteraard voor een Douglas overkapping, doordat je veel voordelen in deze houtsoort ziet. Maar dit houdt niet in dat je de nadelen maar kunt negeren. Sterker nog, wanneer je dit doet, dan zul je zeker teleurgesteld worden. Het kan daarom nooit kwaad, om eerst alle voordelen en nadelen van Douglas hout en een overkapping Douglas op een rijtje te zetten.

Voordelen van een Douglas overkapping

  • Het grootste gedeelte van Douglas hout bestaat uit kernhout. Dit is veel steviger hout dan spinthout, zoals bijvoorbeeld veel bij grenenhout aanwezig is.
  • Douglas Hout is mede door bovenstaande voordeel, een erg sterke houtsoort, vergelijkbaar met eikenhout.
  • Het bewerken van Douglas hout is gemakkelijk, waardoor het zelf bouwen van een overkapping Douglas geen probleem hoeft te zijn.
  • De prijs van Douglas hout is voor de meeste mensen het grootste voordeel. Voor de sterkte en kwaliteit van het hout, is Douglas relatief goedkoop.

Nadelen van een Douglas overkapping

  • Hoewel Douglas sterk hout is en veel positieve eigenschappen heeft, is dit geen garantie voor een lang levensduur. Gemiddeld gaat het hout 10 jaar mee.
  • Wil je toch wat langer van je overkapping tuin Douglas genieten? Koop dan geïmpregneerd Douglas hout. Je Douglas overkapping gaat dan zeker 5 jaar langer mee.
  • De kleur van Douglas hout en dus ook je overkapping Douglas, zal na verloop van enkele jaren gaan vergrijzen. Dit kun je voorkomen door het hout te behandelen.
  • Net als iedere houtsoort, krimpt en zet Douglas hout ook uit. Bij Douglas hout resulteert dit in scheuren in het hout. Dit is minder mooi om te zien, maar is niet nadelig voor de kwaliteit van het hout.

Geschaafd of ongeschaafd Douglas hout?

Wanneer je voor het maken van een overkapping tuin Douglas hout zoekt, dan zal het je opvallen dat je grofweg kunt kiezen uit geschaafd of ongeschaafd Douglas hout. Betreffende de houtsoort en de kwaliteit hiervan, zitten er geen verschillen tussen beide soorten. Het is vooral een kwestie van smaak om te kiezen voor geschaafd of ongeschaafd Douglas hout.

Ongeschaafd Douglas hout

Het zal ongetwijfeld duidelijk zijn wat ongeschaafd Douglas hout is. Het hout is dus niet geschaafd en dit houdt in, dat het hout een ruw oppervlak heeft. Bij alle balken en planken is er een risico op splinters, zodra je over het oppervlak gaat. Ongeschaafd Douglas hout, wordt ook wel bezaagd hout genoemd, namelijk het hout is alleen maar op lengte gezaagd. Onder bezaagd Douglas hout zijn er weer twee categorieën, namelijk standaard bezaagd hout en fijnbezaagd hout. Het verschil hiertussen, is dat fijnbezaagd hout minder ruw is. Het oppervlak is nog steeds ruw, maar veel lichter en waardoor de kans op splinters miniem is.

Bij ongeschaafd, oftewel bezaagd Douglas hout, is het natuurlijk veel minder arbeidsintensief om balken en planken op maat van te zagen. Dit is ook de reden dat ongeschaafd Douglas hout veel goedkoper is dan geschaafd hout. Je kiest vooral voor ongeschaafd Douglas hout, als je je Douglas overkapping een robuust uiterlijk wilt geven.

Geschaafd Douglas hout

Het is niet moeilijk om te begrijpen wat geschaafd Douglas hout is. Nadat het hout bezaagd is, wordt het oppervlak glad geschaafd. Over de staanders en liggers van je overkapping tuin Douglas strijk je gemakkelijk met je handen, zonder dat er splinters ontstaan. Wel oogt het hout veel minder robuust dan bij ongeschaafd Douglas hout. Anderzijds is het wel veiliger, bijvoorbeeld als je nog kleine kinderen hebt.

Hout Douglas

Het schaven van het hout gebeurt niet direct nadat het op lengte is gezaagd. Het hout is nog te nas, ook wel ´vers´ genoemd en moet enkele dagen tot enkele weken i de droogkamer drogen. Pas als het hout goed is uitgedroogd, wordt het glad geschaafd. Natuurlijk is het schaven van het hout arbeidsintensief en is de leverancier veel tijd kwijt met het hout laten drogen. Daarom is glad geschaafd Douglas hout duurder in aanschaf. Een voordeel van glad geschaafd Douglas hout, is dat het schilderen van je overkapping Douglas veel gemakkelijker gaat. Je moet er alleen rekening mee houden, dat er wat meer risico is op druipers.

Waarom kiezen voor een geïmpregneerde Douglas overkapping?

Bij het kiezen van Douglas hout voor een overkapping tuin Douglas, kun je kiezen voor niet geïmpregneerd en geïmpregneerd Douglas hout. Eigenlijk is het alleen aan te raden om te kiezen voor geïmpregneerd Douglas hout. Impregnatie maakt het hout namelijk duurzamer. Gemiddeld heeft Douglas hout als deze niet geïmpregneerd is, een levensduur van ongeveer 10 jaar. Het hout zal ongetwijfeld goedkoper zijn, maar met iets duurder geïmpregneerd Douglas hout, tel je zomaar even 5 jaar bij de

levensduur op. De prijsverschillen zijn niet zo groot, dat dit een moeilijke keuze is. Tijdens het impregneren, wordt het hout ontdaan van schadelijke bacteriën en insecten en krijgt het dezelfde eigenschappen van een betere houtsoort met een langere levensduur.

Een overkapping Douglas zelf bouwen of toch kant-en-klaar kopen?

Ga je een Douglas overkapping zelf bouwen of ben je meer het type van een kant-en-klaar model te kopen? Een en ander hangt vooral af van hoe technisch onderlegd je bent. Voor doorgewinterde klussers en professionals zal de keuze niet moeilijk zijn. Ben je een eenvoudige klusser of hobbyist, dan kun je nog aan het twijfelen komen.

Overkapping Douglas zelf bouwen

Wanneer je het plan hebt opgevat om een Douglas overkapping zelf te maken, dan is Douglas hout een uitstekende houtsoort. Machinaal is Douglas hout sowieso gemakkelijk te bewerken en ook handmatig zal dit gaan. Handmatig kan het iets meer werk zijn, want het blijft een harde houtsoort. Zorg dus bij het zelf maken van je overkapping tuin Douglas voor professioneel apparatuur, zodat je geen hinder zult ondervinden bij het op maat maken van balken en planken.

Uiteraard moet je ook enige handigheid hebben bij het zelf bouwen van een Douglas overkapping. Heb je dit niet, dan kun je overwegen om een overkapping Douglas te kopen.

Douglas overkapping

Overkapping Douglas kopen

Het kopen van een Douglas overkapping zul je doen als je helemaal geen kennis van zaken hebt of niet zo erg ervaren bent met klussen. Er zijn meer dan voldoende kant-en-klare overkappingen van Douglas te koop. Dit kan al relatief goedkoop bij de bouwmarkt. Reken er dan wel op, dat kant-en-klaar inhoudt, dat alle onderdelen op maat zijn gemaakt. Vaak krijg je een bouwpakket die je zelf nog in elkaar moet zetten. Wil je dit niet? Dan kom je snel bij de vakhandel terecht of zelfs een overkapping Douglas op maat. Dit is uiteraard wel een stuk duurder.

Hoeveel kost een Douglas overkapping?

Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Maar een overkapping tuin Douglas hoeft niet heel duur te zijn. Dit komt omdat Douglas goedkoop hout is. Ook als je kiest voor geïmpregneerd Douglas en/of geschaafd Douglas. Je kunt afhankelijk van de grootte van de overkapping, al een exemplaar plaatsen van rond de € 1.000,-. Wil je een iets luxere of grotere overkapping? Dan zul je gemiddeld rond de € 2.500,- kwijt zijn.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over overkapping douglas?

Douglas overkapping op maat
Houten overkapping Douglas
Schuur overkapping Douglas

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…