Overkapping op maat douglas

Wanneer er gekozen wordt voor een overkapping in de tuin, dan kiezen de meeste mensen ervoor om deze zelf te maken of om te kopen. Voor het zelf maken van een overkapping, is wel enige handigheid nodig. Nu is dit uiteraard geen enkel probleem als je een professionele klusser bent of klussen is je hobby. Je draait dan je hand niet om voor het maken van een overkapping. Ben je niet zo handig, dan kun je nog steeds een mooie overkapping in de tuin plaatsen, door deze te kopen. Je moet deze overkapping wel zelf opbouwen, maar dat is redelijk gemakkelijk. Er is nog een andere optie en dat is een overkapping op maat laten maken, zoals een Douglas overkapping op maat.

Welke mogelijkheden voor het maken van een overkapping?

Zoals je in de vorige paragraaf hebt kunnen lezen, zijn er verschillende mogelijkheden om een overkapping te plaatsen in jouw tuin. Of je nu erg handig bent, een klein beetje handig of helemaal niet, het is altijd mogelijk om een overkapping te plaatsen.

Zelf een overkapping bouwen

Het mag voor zich spreken, dat het zelf bouwen van een overkapping het meeste werk is. Bij het kopen van een kant-en-klare overkapping heb je geen zorgen over alle technische zaken. Dit komt er welk bij kijken, als je zelf een overkapping bouwt. Daarom is enige kennis nodig. De beste start om te beginnen, is een bouwtekening.

Bouwtekening overkapping voorbeeld

Deze kun je zelf maken, laten maken of maak gebruik van een kant-en-klaar bouwtekening. Met een bouwtekening kun je namelijk gemakkelijk de hoeveelheid materiaal bepalen, zodat je niet teveel of te weinig aankoopt. Je hebt bij het zelf maken van de overkapping mogelijkheden om zelf een mooi design te ontwerpen én je bespaart op kosten, doordat je geen mensen hoeft in te huren.

Een kant-en-klaar overkapping kopen

Een kant-en-klaar overkapping kopen is de optie voor mensen die geen technische kennis hebben. Als je maar weinig bouwervaring hebt, dan is het kopen van een kant-en-klaar overkapping een een mooie mogelijkheid om meer ervaring op te doen. De meeste kant-en-klaar overkappingen, worden als bouwpakket verkocht.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel voldoende materiaal hebt en je hoeft niets op maat te maken. Er wordt een duidelijke bouwtekening meegeleverd, zodat er tijdens het opbouwen niets fout kan gaan. Ga je naar de vakhandel, dan ben je misschien iets duurder uit, maar geniet je vaak wel van de service dat de overkapping op locatie wordt opgebouwd.

Een overkapping op maat

Heb je jij specifieke wensen betreffende jouw overkapping? Heb je een bepaalde mate van luxe in je gedachten, heb je te maken met specifieke maatvoeren of wil je een speciale materiaalsoort kiezen? Kies dan voor een overkapping op maat. Hiervoor ga je naar een specialist, die een overkapping voor jou ontwerpt en maakt. Dit biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden dan een kant-en-klaar overkapping kopen en waar je automatisch het design moet accepteren.

Bij een overkapping op maat bepaal jij het design en niet alleen dat. Ook het materiaalgebruik, de afmetingen en alle extra luxe die jij wenst. Je bouwt dus een overkapping die volledig aan jouw wensen voldoet. Wanneer je voor deze optie kiest, dan spreekt het voor zich dat je hier een hoog budget voor moet incalculeren.

Een Douglas overkapping op maat laten maken

Veel mensen denken dat een overkapping op maat ook direct een uiterst luxe en dure overkapping moet zijn. Dit hoeft helemaal niet. Je kunt best een overkapping op maat laten maken voor een redelijke betaalbaar budget. Een belangrijke factor die de prijs beïnvloed, is het materiaalgebruik. Als je voor een niet al te duur materiaal kiest, dan kun je zeker nog een overkapping op maat laten maken met jouw wensen en eisen erin verwerkt. Dit kan bijvoorbeeld, als je kiest voor een Douglas overkapping op maat.

Waarom kiezen voor een Douglas overkapping op maat?

Kiezen voor een Douglas overkapping op maat, is een slimme keuze. Je laat een overkapping op maat maken, dus inclusief bepaalde eisen die jij stelt, maar de overkapping op maat wordt van een relatief goedkope houtsoort gemaakt. Dat is ook de belangrijkste reden om te kiezen voor een Douglas overkapping op maat.

Afmeting

Douglas hout heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het hout is sterk, het is mooi om te zien, met een warme uitstraling en de prijs is betaalbaar. Eigenlijk zijn dit de belangrijkste redenen om te kiezen voor een Douglas overkapping op maat, ten opzichte van een overkapping van een dure houtsoort.

De voordelen van Douglas hout

Douglas hout heeft veel voordelen. Ondanks dat het hout afkomstig is van de Douglasspar en dus naaldhout is, is de houtsoort verrassend sterk. De sterkte kun je ongeveer vergelijken met hardhout. Alleen hardhout is vele malen duurder dan naaldhout en daarom is een Douglas overkapping op maat zo´n goede keuze.

Je krijg zeker een sterke overkapping, met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit is ook afhankelijk van de mate van onderhoud en of je kiest voor geïmpregneerd Douglas hout. Verder is Douglas hout redelijk bestand tegen vocht, al moet je het hout wel blijven onderhouden. De kleur is lichtbruin tot roze/rood en het hout heeft een mooie structuur.

De nadelen van Douglas hout

Net zoals bij iedere houtsoort, kun je ook van Douglas hout wel enkele nadelen vinden. Onbewerkt Douglas hout heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Dit is niet bijster kort, maar ook niet zo lang als bij hardhout. Enkel met zeer goed onderhoud kan de levensduur wel verlengd worden. Dit houdt in dat je jaarlijks of tweejaarlijks het hout van de overkapping moet schuren en schilderen, lakken of beitsen. Je kunt ook kiezen voor geïmpregneerd Douglas hout.

Het hout is dusdanig bewerkt, dat de levensduur zeker 15 jaar is. Een andere nadeel, is dat Douglas hout vergrijst. Hoewel dit een natuurlijk proces is, vindt niet iedereen dit mooi. Dit is enkel te voorkomen door het hout met een speciale lak of olie te behandelen. Verder is Douglas hout erg gevoelig voor scheuren in het hout door temperatuurwisselingen. Op zich hebben de scheuren geen invloed op de kwaliteit van het hout, maar het is minder mooi om te zien.

De populaire afmeting van een Douglas overkapping 500×300

Wil je een Douglas overkapping op maat in de bouwmarkt of bij een houtbedrijf kopen, dan zul je zien dat er veel standaardmaten gebruikt worden. Een van de meest gekozen maten, is een Douglas overkapping 500×300. Een Douglas overkapping 500×300 is een relatief grote overkapping die in veel tuinen geplaatst kan worden.

Motor overkapping

De Douglas overkapping 500×300 is dan 5 meter in de lengte en 3 meter in de breedte. Dit biedt vele mogelijkheden. Onder een Douglas overkapping 500×300 heb je meer dan voldoende ruimte voor een tuinset en ook is de ruimte voldoende groot om spullen onder op te slaan. Een gemiddelde prijs voor een Douglas overkapping 500×300, ligt tussen de € 2.000,- en € 2.500,-. Dit is voor veel mensen nog betaalbaar en hiervoor krijg je een grote overkapping. Andere standaard afmetingen die veel te koop zijn, zijn 500×250 en 500×400.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een Douglas overkapping op maat?

Een Douglas overkapping op maat laten maken doe je bij een specialist. Er zijn vele bouwbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in bijgebouwen voor in de tuin, zoals schuren en overkappingen. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je naar een aannemer of specialist stapt voor een overkapping op maat.

Ga niet met de eerste de beste in zee

Doe goed onderzoek naar de verschillende bedrijven die een Douglas overkapping op maat kunnen bouwen. Misschien ken je er wel één of twee, maar als je zoekt op internet, kom je nog veel meer bedrijven tegen. Bekijk de reviews van alle bedrijven en vraag offertes op. Zo kun je een goede keuze maken uit een aannemer die kwalitatief goed werk levert en niet al te duur is.

Zorg voor een totaalprijs

Een Douglas overkapping op maat laten ontwerpen en maken door een experts is leuk, maar zorg wel dat alles is opgenomen in de prijs. Hoe zit het bijvoorbeeld met een eventuele fundering, elektra  of een afwijkende maat? Maar al te vaak gebeurt het, dat er zogenaamd meerwerk wordt geleverd en dat hiervoor apart betaald moet worden.

Zorg dus voor een sluitend contract waarin alles is opgenomen. Het is verstandig om niet direct alles vooruit te betalen, maar een gedeelte vooruit en een restant bij oplevering.

Wat kost een Douglas overkapping op maat?

Douglas hout is zelf niet zo aan de prijs. Het feit dat je een overkapping op maat laat maken, kost natuurlijk wat. Hierin zit bijvoorbeeld alleen al het ontwerp met een fraaie bouwtekening en natuurlijk al jouw wensen en eisen opgenomen. Het bouwen zelf kost de nodige tijd en hiervoor betaal je arbeidsuren.

Lukt het het je om bij het zelf bouwen van een Douglas overkapping nog onder de € 2.000,- te blijven, dit lukt je niet met een Douglas overkapping op maat. Reken zeker op een prijs vanaf € 3.500,-. De prijs loopt op naarmate je specifieke eisen en wensen hebt.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een Douglas overkapping?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…