Douglas overkapping prijzen

Wil je zelf een overkapping bouwen voor in de tuin? Je kunt dan kiezen uit talloze kant-en-klaar ontwerpen, maar je kunt ook je eigen ontwerp maken. Het zelf bouwen van een overkapping vergt natuurlijk handigheid en kennis van zaken. Maar dit is niet alles, je moet ook goed met het gekozen materiaal om kunnen gaan. Wat zijn de Douglas overkapping prijzen en wat bepaalt de prijzen Douglas overkapping?

Overkappingen die zelf worden ontworpen en gebouwd, zijn vrijwel altijd van hout. Dit is een vanzelfsprekende materiaalsoort, want hout kan gemakkelijk bewerkt worden. Je moet wel kiezen uit een bepaalde houtsoort. Er zijn vele houtsoorten, waarvan een geliefde houtsoort Douglas hout is. 

Douglas overkapping
Douglas overkapping

De kenmerken van Douglas hout

Douglas hout is een naaldhoutsoort en afkomstig van de Douglasspar. In Europa komt deze spar vooral veel voor in het noorden en westen van Europa. Ook in Nederland wordt de spar steeds populairder. Het is bekend dat naaldhout minder duurzaam is dan hardhout, maar hardhout is erg duur in aanschaf. Douglas hout heeft een perfecte balans tussen prijs en kwaliteit.

Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3 en heeft hierdoor een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar. Voor een overkapping is  dit acceptabel en al helemaal voor naaldhout. Daarnaast is Douglas hut zeer betaalbaar. Een reden waarom ook veel voor Douglas gekozen wordt voor een overkapping, is de uitstraling van het hout.

Het heeft een warme uitstraling, meer nog dan andere naaldhoutsoorten en vergelijkbaar met sommige soorten hardhout. Van nature is Douglas goed bestand tegen vocht en schimmels en vormt hierdoor een goed alternatief voor geïmpregneerd hout.

Waar moet je op letten bij maken van een Douglas overkapping?

Douglas hout mag van nature goed bestand zijn tegen vocht, het blijft een naaldhoutsoort en wel gevoelig bij het langdurig blootstaan aan vocht. De belangrijkste tip is om het hout nooit direct tegen de grond te monteren. Dit is overigens bij geen enkele houtsoort verstandig. Plaats bijvoorbeeld een betonpoer in de grond, waarna je hierop de staanders kunt installeren.

Er is dan geen contact met de grond, waardoor er houtrot kan ontstaan. Het is aan te raden om een Douglas overkapping om de paar jaar te behandelen met een verf- of laklaag. Zo blijft de levensduur van de overkapping gegarandeerd. Dit hoeft overigens niet. Douglas hout is van nature dusdanig goed bestand tegen de weersomstandigheden, dat het lange tijd onbehandeld mee kan.

Wat bepaald de Douglas overkapping prijzen?

De prijzen Douglas overkapping vallen erg mee en zijn niet te vergelijken met een overkapping van hardhout. Nu zijn er wel enkele factoren die ervoor kunnen zorgen dat de Douglas overkapping prijzen wat hoger of lager uitvallen. Deze factoren zijn beïnvloedbaar, zodat je zelf de prijzen Douglas overkapping redelijk goed kunt bepalen. Wat zijn de factoren die van invloed zijn op de Douglas overkapping prijzen?

Afmetingen van de Douglas overkapping

Hoe groter de overkapping is, des te meer Douglas hout heb je nodig. Het spreek dan voor zich, dan de prijzen Douglas overkapping hoger zijn bij een grote overkapping. Kies je voor standaard afmetingen van je overkapping of een overkapping die je vastmaakt aan een woning of schuur, dan heb je juist minder Douglas hout nodig. Je bent dus goedkoper uit. De afmetingen van de overkapping zijn natuurlijk geheel volgens jouw wensen en zijn afhankelijk van de afmetingen van jouw tuin.

Geschaafd of ongeschaafd Douglas hout

In de houtbranche is het normaal dat Douglas hout verkrijgbaar is als geschaafd of ongeschaafd hout. Ongeschaafd hout zijn planken en balken met een ruw oppervlak met eventuele splinters. Wil je dit hout schilderen, dan zul je zelf het hout moeten schaven. Kies je voor geschaafd Douglas hout, dan is het hout al geschaafd.

Hout Douglas
Hout Douglas


Je kunt er moeiteloos met je handen over, zonder dat je splinters zult voelen. Je zult sneller klaar zijn met je Douglas overkapping, want dit hout is gemakkelijk te beschilderen. Betreffende de prijzen Douglas overkapping zal ongeschaafd hout goedkoper zijn dan geschaafd hout. Dit laatste hout heeft namelijk nog en bewerking ondergaan.

Douglas in combinatie met andere materialen

Je kunt een Douglas overkapping geheel van Douglas hout bouwen, maar een combinatie van materialen is ook mogelijk. In de regel zal de constructie van Douglas hout zijn, zoals de staanders en liggers. Het dak daarentegen, kan van een ander materiaal zijn. Je hebt veel keuzes uit verschillende materialen die je voor het dak kunt gebruiken, zoals kunststof of glas. Ook al gebruik je als dakbeschot Douglas hout, dan moet je ook nog kiezen voor een dakbedekking.

Voor een plat dak zal dit meestal bitumen of EPDM zijn. Voor een hellend dak worden vaak dakpannen of leien gebruikt. Kies je voor kunststof en vooral voor glas, dan heeft dit grote invloed op de douglas overkapping prijzen. Kunststof valt in prijs nog mee, maar glas kan erg duur zijn.

Installatiekosten voor Douglas overkapping

Ga je zelf een overkapping vanaf de grond af aan ontwerpen en opbouwen, dan kies je er voor voor om dit zelf te doen. Koop je een Douglas overkapping, dan kun je ervoor kiezen om de overkapping te laten plaatsen door een expert. Dit houdt in dat er naast alle materiaalkosten, ook installatiekosten bij de prijzen Douglas overkapping meegeteld moeten worden.

Van de totale prijs mag je er vanuit gaan, dat 80% materiaalkosten zijn en 20% installatiekosten. Het spreekt voor zich, dat je de prijs van de overkapping flink naar beneden kunt halen als je zelf de overkapping in elkaar zet. Je bespaart dan op arbeidsuren van de expert.

Een Douglas overkapping zelf bouwen of in de winkel kopen?

Hoewel een overkapping bouwen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn als je al wat doe-het-zelf ervaring achter de rug hebt, is niet iedereen van zijn of haar eigen kunnen overtuigd. Daarom is er gelukkig de keuze om de overkapping zelf te ontwerpen en te bouwen, maar ook om een kant-en-klaar model te kopen in de winkel. Wat zijn van beide methodes de voor- en nadelen en de gevolgen voor de Douglas overkapping prijzen?

Overkapping van Douglas hout zelf bouwen

Het zelf bouwen van een overkapping en dan maakt het niet uit van welke houtsoort, is voor diverse klussers een mooie uitdaging. Je hebt zelf een bepaald idee in je hoofd hoe de overkapping eruit moet komen te zien en aan jou nu de kunst om dit te verwezenlijken. Heb je niet zoveel inspiratie?

Dan kun je ook een kant-en-klaar bouwtekening aanschaffen en aan de hand hiervan je eigen overkapping van Douglas maken. Het is een goedkope manier van een overkapping plaatsen, want je bespaart op de installatiekosten. Je hoeft geen dure mankrachten in te huren, omdat je het zelf doet. Eigenlijk heeft het zelf bouwen van je Douglas overkapping alleen maar voordelen, maar een voorwaarde is wel dat je hiertoe in staat bent, dus handig bent.

Voordelen overkapping van Douglas hout zelf bouwen

  • Geen grenzen aan je eigen inzicht voor het design, als het maar binnen de gestelde gemeentelijke regels blijft.
  • Het zelf bouwen vraag vooral eigen tijd. Financieel kun je besparen, omdat je geen dure krachten hoeft in te schakelen.

Nadelen overkapping van Douglas hout zelf bouwen

  • Ook Douglas hout moet om de paar jaren onderhouden worden. Zo houd je de overkapping in goede staat.
  • Bouw je overkapping buiten gestelde afmetingen of met een bepaalt design, dan kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen. 

Overkapping van Douglas hout kopen

Het gebruik van hout in de overkapping is niet alleen populair als je zelf een overkapping bouwt. Douglas is sowieso een populaire houtsoort voor gebruik in de tuin. Ook kant-en-klare overkapping die je kunt kopen in de winkel zijn vaak van Douglas gemaakt. Een voordeel hiervan, is dat je geen technisch inzicht nodig hebt en nauwelijks gereedschap.

De overkapping wordt als een bouwpakket geleverd en die kun je dan volgens de bijgeleverde tekening in elkaar zetten. Dergelijke Douglas overkapping kun je al aanschaffen bij de bouwmarkt. Er zijn ook schuur- en overkappingsexperts die prefab overkappingen maken.

Vaak zit hier de service bij inbegrepen dat de overkapping bij jou wordt geïnstalleerd. De prijzen Douglas overkapping zijn dan iets hoger, maar je hebt er zelf geen omkijken naar. De hoogste Douglas overkapping prijzen vind je natuurlijk bij de specialist die een Douglas overkapping op maat voor je bouwt.

Voordelen overkapping van Douglas hout kopen

  • Je hoeft niet na te denken over ontwerpen of technische details. Deze stappen kun je overslaan.
  • Keuze uit verschillende soorten modellen. 

Nadelen overkapping van Douglas hout kopen

  • Een gekochte Douglas overkapping is in de regel wat duurder.
  • Wil je een unieke overkapping op maat, dan ben je erg veel geld kwijt.

Wat zijn de Douglas overkapping prijzen?

Wil je en mooie overkapping van Douglas in je tuin? Dan moet je de prijzen Douglas overkapping vergelijken. Er zijn dus enkele factoren waar de prijzen van afhankelijk zijn, maar grofweg kun je een richtprijs aanhouden bij je keuze voor zelf maken of kopen. Bij het zelf maken van een Douglas overkapping ben je gemiddeld tussen de € 850,- en € 2.000,- kwijt. Voor een gekochte Douglas overkapping zal dit rond de € 1.000,- tot € 3.000,- zijn, afhankelijk van de luxe aankleding.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…