Eiken overkapping prijs

Wanneer je zelf een overkapping wilt bouwen, dan zal het meest voor de hand liggende materiaal hout zijn. Hout is namelijk door iedereen gemakkelijk te bewerken, zodat je hiermee je ontwerp kunt verwezenlijken. Het gebruik van andere materialen kan natuurlijk ook voor een overkapping, maar dan zul je een overkapping meestal niet vanaf de grond zelf kunnen opbouwen. Materialen als kunststof en aluminium zijn niet zelf te bewerken. Kies je voor hout, dan komt er een keuze voor de houtsoort. Er zijn namelijk vele houtsoorten waar je uit kunt kiezen. Een van de meest geliefde houtsoorten voor een overkapping is eiken. Uiteraard moet je dan wel op de hoogte zijn van de eiken overkapping prijs.

Waarom zou je kiezen voor een overkapping van eikenhout?

Je kiest niet voor een eiken overkapping omdat deze zo goedkoop is. De eiken overkapping prijs moet niet leidend zijn als je voor deze houtsoort gaat. Wil je een goedkope overkapping, dan zijn er vele andere houtsoorten waar je de overkapping mee kunt bouwen. Voor eikenhout kies je vooral voor de uitstraling.

Eiken is echt voor de liefhebber, die houdt van een overkapping met een authentieke en klassieke houtlook. Eiken heeft een mooie warme donkere kleur. Deze kleur kun je eventueel nog donkerder maken door middel van lak of een beits. De uitstraling van een eiken overkapping is daarom erg luxe.

Naast de uitstraling, kun je ook specifiek voor een eiken overkapping kiezen vanwege de sterkte van het hout. Eiken valt in de regel onder duurzaamheidsklasse 2. Hieronder vallen alle houtsoorten die erg duurzaam zijn en minimaal 20 jaar meegaan. Met een eiken overkapping kies je voor een sterke en mooie houtsoort.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overkapping van eikenhout?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, moet je niet voor een eikenhouten overkapping gaan omdat de eiken overkapping prijzen zo laag zijn. Dit is dus direct al een nadeel. Daar tegenover staan uiteraard ook voordelen. Als je nog aan het twijfelen bent of een eiken overkapping wel verstandig is, dan moet de plussen en minnen naast elkaar zetten. Misschien dat je tot de conclusie komt dat een andere houtsoort toch beter is.

Voordelen overkapping van eikenhout

 • Eikenhout behoort tot één van de meest authentieke houtsoorten, waar je een nostalgische look mee creëert.
 • Eiken is tevens een zeer duurzame houtsoort, waarmee je toch zeker 20 jaar met je overkapping doet.
 • Ondanks dat eiken een sterk en dichte houtsoort is, kun je het relatief gemakkelijk bewerken.
 • Eiken is ook goed combineerbaar met andere houtsoorten.

Nadelen overkapping van eikenhout

 • Ondanks de duurzaamheid, kan eiken wel gevoelig zijn voor vocht. Als eiken is aangetast, kunnen er zwarte vlekken in het hout ontstaan.
 • Vervorming en haarscheurtjes komen bij eiken nogal eens voor.
 • Kijk uit welke soort schroeven je gebruikt. Let er altijd op dat de schroeven van rvs zijn, anders worden de schroefplekken ook aangetast.
 • De eiken overkapping prijs is hoger dan bij andere veel gebruikte houtsoorten voor een overkapping.

Welke soorten eikenhout is verkrijgbaar voor je overkapping?

Eikenhout is afkomstig van de eik. Hier is geen twijfel over mogelijk, iedere eikensoort stamt van dezelfde boom af. Alleen de locatie waar de boom staat is wel van grote invloed op de eigenschappen van het hout. Daarom zijn er diverse soorten eiken te verkrijgen, die van verschillende locaties afkomstig zijn.

Europees eiken

De meest gebruikte soort eiken is Europees eiken. Je kunt natuurlijk al raden waar dit eiken vandaan komt, namelijk van eikenbomen uit Europa. Over het algemeen heeft Europees eikenhout dezelfde eigenschappen, of het hout nu van Nederlandse eikenbomen komt of van Oost-Europese eikenbomen.

Eiken hout
Eiken hout

Vrijwel alle eiken meubels die je koopt zijn standaard van Europees eiken gemaakt. Kenmerk van Europees eiken is de geelbruine tot donkerbruine kleur en de grove nerf in het hout. In Nederland zijn vrijwel alle overkapping die van eiken zijn gemaakt, van Europees eiken. Ga je zelf een overkapping maken, dan heb je uiteraard de keuze om een andere eikensoort te kiezen.

Amerikaans eiken

Een andere bekende eikensoort is Amerikaans eiken. Hierbij kan het onderscheid worden gemaakt tussen Amerikaans rood eiken en Amerikaans wit eiken. Amerikaans rood eiken dankt zijn naam aan de kleur van het hout, die onder blootstelling van licht roodbruin kleurt. Hoe ouder het hout, hoe donkerder de kleur.

Amerikaans rood eiken is een zeer mooie houtsoort. Amerikaans wit eiken is meer geelbruin van kleur. De bomen groeien in het noorden van de Verenigde Staten en in het zuiden van Canada. Dit zijn koudere streken, waardoor de bomen langzaam groeien. Dit heeft wel tot gevolg dat het hout erg zwaar is, maar ook nog duurzamer.

Japans eiken

Een minder bekende eikensoort is Japans eiken. Dit hout is een stuk lichter in gewicht dan Europees eiken. Het belangrijkste kenmerk van Japans eiken, is dat het hout buigzaam is en tegen een behoorlijke spanning bestand is. Hierdoor kan Japans eiken gebruikt worden voor een overkapping met bijzondere vormen en rondingen. Wel is de houtstructuur veel lichter en losser en kan gevolgen hebben voor de levensduur van het hout.

Oud eikenhout

Oud eikenhout is geen aparte eikensoort, maar wel het benoemen waard voor een eiken overkapping en voor om de eiken overkapping prijs lager te krijgen. Oud eikenhout is oud hout dat bijvoorbeeld ooit eens is gebruikt voor spoorbielzen of andere bielzen voor in de tuin. Het is tegenwoordig en trend om dit hout weer opnieuw te gebruiken. Het is ook er duurzaam en je krijgt er een heel bijzondere eiken overkapping mee. De eiken overkapping prijzen met oud eikenhout is zeker een voordeel als je als je dit hout overweegt.

Waar zijn de eiken overkapping prijzen van afhankelijk?

De eiken overkapping prijs is van enkele factoren afhankelijk. Er zijn uiteraard prijsverschillen in de diverse eikensoorten, maar in Nederland en België wordt vrijwel uitsluiten gebruik gemaakt van Europees eiken. Als je zelf je overkapping wilt bouwen, dan kun je ook kiezen voor andere eikensoorten, zoals Amerikaans eiken.

De prijs zal dan hoger zijn, vanwege onder andere de transportkosten. Verder is van invloed op de eiken overkapping prijs of je de overkapping zelf bouwt of laat bouwen. Niet iedereen is even handig, dus laten bouwen door een professional is dan een optie. Maar dit kan de eiken overkapping prijs natuurlijk wel met soms wel 20% verhogen.

Een overkapping van eikenhout zelf maken of kopen?

Eikenhout kun je los kopen om hiermee je eigen overkapping te maken, maar een kant-en-klaar overkapping van eikenhout kan ook. Het is maar wat je zelf prefereert. Wat je ook kiest, voor- en nadelen zullen er altijd zijn.

Een overkapping van eikenhout zelf maken

Ben jij zo handig om zelf een overkapping te maken en je kiest voor eikenhout, dan zal dit je niet veel moeite kosten. Eikenhout is veelvuldig te koop in iedere bouwmarkt en je kunt ook kiezen voor een ander eikensoort dan Europees eiken. Misschien dat je dan wel wat verder moet zoeken om dit hout te vinden en dit zal de eiken overkapping prijs uiteraard wat verhogen.

Eiken overkapping zelfbouw
Eiken overkapping zelfbouw

Bij het zelf bouwen van je eiken overkapping kun je vele designs kiezen, want eikenhout laat zich erg gemakkelijk bewerken. Geef het hout wel een behandeling en onderhoud het ook, om de levensduur te verlengen. Als je kiest voor het schilderen van eikenhout, dan gaat uiteraard het karakter en de uitstraling van eiken wat verloren. Wil je de originele eikenkleur behouden, dan kun je het hout lakken.

Voordelen overkapping van eikenhout zelf maken

 • Hoe de overkapping er uit moet komen te zien bepaal je helemaal zelf, je bent betreffende het design nergens aan gebonden.
 • Met een eiken overkapping heb je altijd een overkapping met een bijzondere en authentieke uitstraling.

Nadelen overkapping van eikenhout zelf maken

 • Het gewicht van eikenhout is erg zwaar. Dit maakt het zelf bouwen wel wat lastiger dan bij andere lichter houtsoorten.
 • Gebruik alleen rvs hulpmateriaal, zoals rvs schroeven en spijkers anders krijg je door roestvorming zwart eikenhout.

Een overkapping van eikenhout kopen

Is een eigen eiken overkapping maken geen optie voor jou? Koop dan een kant-en-klaar model. Bij de meeste bouwmarkten kun je een kant-en-klaar eiken bouwpakket aanschaffen. Er zijn ook speciaalzaken waar je terecht kunt en zelfs een eiken overkapping op maat is mogelijk, maar dan zullen de eiken overkapping prijzen hoger zijn. Als je voor het laatste geval gaat, dan hoef je de overkapping ook niet als bouwpakket in elkaar te zetten, de overkapping wordt dan voor je geïnstalleerd.

Voordelen overkapping van eikenhout kopen

 • Je hoeft geen tijd te spenderen aan het bouwen van een overkapping.
 • Omdat de overkapping ook van eikenhout is, is de kwaliteit altijd goed.

Nadelen overkapping van eikenhout kopen

 • De de eiken overkapping prijzen kunnen behoorlijk hoog zijn, afhankelijk van de luxe aankleding.
 • Enkele modellen zullen standaard zijn en daarom niet zo heel uniek.

Wat zijn de eiken overkapping prijzen?

Dat eikenhout geen goedkoop hout is, dat weet je nu. Ga je zelf een overkapping maken, ga dan van een gemiddelde prijs uit van tussen de € 1.500,- tot € 2.500,-. Het kopen van een eenvoudige eiken overkapping zal ook rond de € 2.000,- kosten. Ga je voor een grotere en luxe overkapping, dan kan de prijs zo oplopen tot € 3.000,- tot € 4.000,-. Een eiken overkapping op maat zal nog duurder zijn.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…