Wat kost een houten overkapping?

Wanneer je de gemiddelde schuur en overkapping in Nederland en België bekijkt, dan zal het je opvallen dat veruit de meeste van deze gebouwen van hout zijn gemaakt. Dit is gemakkelijk te verklaren. Een schuur of overkapping wordt vaak zelf gebouwd. En dan is er eigenlijk maar één optie als het gaat om gebruikte materialen en dat is hout. Wil je een overkapping maken, dan kun je hout gemakkelijk zelf op maat zagen. In principe is ook ieder model mogelijk die je in gedachten hebt. Natuurlijk is wel de de vraag: wat zijn de kosten houten overkapping?

Waarom zou je kiezen voor een houten overkapping?

Er wordt niet alleen om de kosten houten overkapping voor hout gekozen. Het belangrijkste argument om voor een houten overkapping te kiezen, is de uitstraling van hout en de gemakkelijke bewerkbaarheid. Hout is een natuurlijk materiaal en past hierdoor in vrijwel alle soorten tuinen, van een klassieke tuin tot een moderne tuin.

Voor diegenen die zelf een overkapping willen maken, is de keuze voor hout logisch. Maar ook als je een kant-en-klaar overkapping wilt kopen, is hout een veel gekozen materiaalsoort. Gaat het om de kosten overkapping hout, dan maak je meestal een goede keuze. De prijs houten overkapping is goedkoper dan andere materialen, zoals aluminium, metaal of glas.

Waar zijn de kosten houten overkapping op gebaseerd?

De vraag wat kost een houten overkapping, kan enkel beantwoord worden als je alle factoren meeneemt die de prijs houten overkapping bepalen. Er zijn namelijk verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden betreffende de kosten overkapping hout. ´Wat kost een houten overkapping´ kan dus niet zomaar even pasklaar antwoord op gegeven worden. Daarom een overzicht van welke factoren de kosten houten overkapping afhankelijk zijn.

1. De afmetingen van de houten overkapping

De afmeting van een houten overkapping is uiteraard van belang op de houten overkapping prijzen. De kosten overkapping hout zullen uiteraard stijgen, naarmate je voor een grotere overkapping kiest. Je hebt dan meer hout nodig om je overkapping te bouwen. Wat dat betreft kun je dan wel voordelig uit zijn als je zelf je overkapping bouwt.

Afmeting
Afmeting

Je koopt dan gewoon balken en planken van de langste afmetingen. Je kunt hout gemakkelijk op maat zagen en wat je overhoudt gebruik je voor andere onderdelen. Ook als je een houten overkapping kant-en-klaar koopt, zullen de afmetingen van invloed zijn op de houten overkapping prijzen.

2. Voor welke houtsoort kies je?

Een zeer belangrijke factor voor de kosten houten overkapping, is de keuze van houtsoort. Je maakt de keuze voor houtsoort op basis van duurzaamheid en/of de uitstraling. Hout is ingedeeld in duurzaamheidsklassen. Er zijn 5 duurzaamheidsklassen, waarbij duurzaamheidsklasse 1 het meeste duurzame hout is.

Kies je voor hout uit duurzaamheidsklasse 1, dan weet je dat de prijs houten overkapping erg hoog zal. Daarom wordt er voor het drukken van de kosten houten overkapping meestal gekozen voor hout uit duurzaamheidsklasse 2 of 3. Dit is nog steeds duurzaam hout, maar de houten overkapping prijzen een stuk lager. Het is niet aan te raden om voor een overkapping voor houtsoorten met duurzaamheidsklasse 4 of 5 te kiezen. Dit zijn geen duurzame houtsoorten. Wat zijn de houtsoorten waar je uit kunt kiezen?

Hardhout

Van hardhout wordt wel eens gedacht dat de eigenschap ´hard´ hier betrekking op heeft. Hoewel hardhout vaak ook wel hard is, wordt hier hout van loofbomen mee bedoeld. Hardhout is betreffende de kwaliteit het beste hout dat er te koop is. Tropisch hardhout staat veruit aan de top as beste houtsoort. Maar een overkapping van tropisch hardhout zul je niet vaak tegenkomen.

Hardhout
Hardhout

Tropisch hardhout is uitermate prijzig, waardoor de prijs houten overkapping buitensporig hoog zal worden. Toch zijn er soorten hardhout die wat meer betaalbaar zijn, zoals Europees eiken. Hoewel de kosten houten overkapping van Europees hardhout nog steeds hoog zullen zijn, is het goedkoper dan tropisch hardhout, met nog steeds een zeer lange levensduur. Het grote voordeel van hardhout, is dat je geen onderhoud hoeft te plegen. Het hout heeft een zeer warme uitstraling en kan gemakkelijk 30 jaar mee.

Naaldhout

Naaldhout valt onder het zogenaamde zachthout. Dit is hout van onder andere de den en de spar. Over het algemeen gaat het om snel groeiende bomen, waarbij hardhout juist langzaam groeiend is. De snelle groei heeft consequenties voor de duurzaamheid. Naaldhout is in de regel veel minder tot niet duurzaam hout.

De dichtheid van het hout is een stuk minder dan de langzaam groeiende soorten hardhout. Bekende naaldhoutsoorten die gebruikt kunnen worden voor een overkapping, zijn grenenhout vurenhout en Douglas. De kleur van deze houtsoorten is meestal wat lichter dan hardhout. Maar deze houtsoorten kun je niet onbehandeld gebruiken. De levensduur van deze houtsoorten is enkel afhankelijk van hoe goed je onderhoud pleegt, dus jaarlijks of om de paar jaren de overkapping goed schuren en voorzien van een nieuwe verf- of laklaag.

Geïmpregneerd hout

Zachte houtsoorten, zoals vuren, grenen en Douglas, kunnen geïmpregneerd zijn. Geimpregneerd hout gebruiken voor een overkapping, is een zeer goed alternatief voor hardhout. Bij het impregneren, wordt het hout in een chemische bad gelegd. Het bad zorgt ervoor dat bacteriën en insecten worden gedood.

Geïmpregneerd hout zal nooit de zeer lange levensduur van tropisch hardhout halen, maar 15 tot 20 jaar is een periode dat geïmpregneerd hout moet kunnen halen. Dit is een gemiddelde leeftijd die acceptabel is en bepaalde soorten hardhout evenaart. Wil je op kosten overkapping hout besparen en toch profiteren van een goede houtsoort, kies dan voor geïmpregneerd hout.

3. Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Ben je zelf geen klusser of heb je geen tijd voor het plaatsen van een overkapping? Je kunt een overkapping dan laten plaatsen door een expert. Als je hiervoor kiest, dan zullen de kosten overkapping hout met ongeveer 20% worden verhoogd voor installatiekosten. Voor de houten overkapping prijzen geldt het feit of je zelf de overkapping plaatst of laat plaatsen als een erg belangrijke factor.

Ontwerp en bouw je een eigen overkapping, dan is het eventueel zelf plaatsen helemaal niet aan de orde. Koop je een houten overkapping, en je bent niet handig of je wilt er geen tijd aan besteden, dan kan het aantrekkelijk zijn om de overkapping te laten plaatsen. Dit is dan wel van invloed op de prijs houten overkapping, maar je hebt wel de garantie op een vakkundige installatie.

De kosten houten overkapping zijn afhankelijk van de keuze of je een houten overkapping zelf maakt of kant-en-klaar koopt. Of je nu zelf maakt of koopt, beide keuzes hebben zo hun voordelen en nadelen.

Een houten overkapping zelf maken

Ga je zelf een houten overkapping vanaf de grond opbouwen, dan kun je veel op de prijs houten overkapping besparen. Je hoeft geen mankracht in te huren en je bepaalt helemaal zelf waar je je materialen inkoopt. Zo kun je gemakkelijk kiezen uit de goedkoopste aanbieders. Ook de houtsoort kun je zelf bepalen.

Heb je een hoog budget, dan kun je voor een duurdere houtsoort gaan. In principe kun je een eigen zelf te maken overkapping zo duur maken als je zelf wilt. Tevens heb je de vrijheid van ontwerp. Je bent niet gebonden aan een standaard kant-en-klaar model. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je enigszins handig bent en in staat bent om een overkapping zelf te bouwen.

Voordelen houten overkapping zelf maken

 • Jij bepaalt hoe je overkapping eruit moet komen te zien. Je hoeft je niet te verbinden aan een standaard model.
 • Zelf een overkapping maken is de goedkoopste methode. Je betaalt namelijk geen arbeidskosten voor het laten bouwen van de overkapping.
 • Ook de houtsoort die je wilt gebruiken, bepaal jezelf. Zo kun je voor een houtsoort kiezen die je niet zo vaak tegenkomt.
 • Goede kwaliteit hout kan tegenwoordig ook heel goedkoop tweedehands aangekocht worden.

Nadelen houten overkapping zelf maken

 • Je moet handig zijn en ook de tijd hebben om zelf een overkapping te maken.
 • Een houten overkapping vergt onderhoud. Je moet iedere paar jaar de overkapping schilderen of lakken.
 • De afmetingen en het ontwerp moeten overeenkomen met de gemeentelijke eisen. Anders moet je een vergunning aanvragen.

Een houten overkapping kopen

Het grote voordeel van een overkapping kopen, is dat je niet handig hoeft te zijn om toch een mooie houten overkapping in je tuin te plaatsen. De mogelijkheden voor een overkapping kopen zijn groot. Je kunt een overkapping als een doe-het-zelf pakket kopen. Dan bouw je toch nog zelf een beetje, want je moet het bouwpakket zelf in elkaar zetten.

Je kunt ook een houten prefab overkapping in de fabriek in elkaar laten zetten. De overkapping wordt dan in zijn geheel in je tuin geplaatst. De kosten houten overkapping zullen dan uiteraard hoger zijn dan wanneer je een bouwpakket koopt bij een bouwmarkt.

Voordelen houten overkapping kopen

 • Heb je geen tijd of ben je niet handig, dan is een houten overkapping kopen ideaal.
 • Keuze uit diverse modellen houten overkappingen.
 • Je hebt ook een keuze uit verschillende houtsoorten. Van dure tot goedkope houtsoorten.

Nadelen houten overkapping kopen

 • Sommige modellen zijn heel standaard en ronduit saai. Er zit dan weinig persoonlijkheid in de overkapping.
 • De houten overkapping prijzen zijn duurder dan wanneer je een houten overkapping zelf maakt.
 • Veel kwaliteitsverschillen. Let daarom goed op de kwaliteit bij een houten overkapping kopen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…