Kunststof overkapping prijzen

Een overkapping in je tuin kan gemaakt zijn van allerlei soorten materialen. Het meest voor de hand liggend is hout. Een houten overkapping is de meest geziene overkapping in Nederland. Voor dit materiaal wordt vooral gekozen omdat het gemakkelijk te bewerken is. Maar als je de overkapping helemaal niet zelf wilt bouwen, dan bekijk je ook eerder de mogelijkheden van andere materialen. Een van deze materialen is kunststof. Wat moet je weten over een kunststof overkapping en zeker ook niet onbelangrijk: wat zijn de prijzen overkapping kunststof?

Een overkapping volledig uit kunststof?

Wanneer het over een overkapping uit kunststof gaat, dan betreft dit niet de gehele overkapping. Het gedeelte wat daadwerkelijk van kunststof is, is het dak. Een constructie van staanders en liggers ook van kunststof, zou de gehele overkapping niet stabiel genoeg en te zwak maken.

Het gaat dus om het dak van de overkapping die uit kunststof bestaat. De constructie kan gemaakt zijn van andere materialen, zoals hout of aluminium. Uiteraard heeft dit enige invloed op de kunststof overkapping prijzen. Afhankelijk van het gekozen materiaal naast kunststof, kunnen de prijzen overkapping kunststof hoger of lager uitvallen door de keuze van het materiaal voor de constructie.

Voordelen en nadelen van een overkapping van kunststof

Voordat je overgaat tot aanschaf van een kunststof overkapping, doe je er verstandig aan om alle plus- en minpunten op een rijtje te zetten. Je weet dan of je een goede keuze maakt en of overkapping van een ander materiaal niet beter is voor jou.

Voordelen overkapping van kunststof

 • Kunststof is een erg licht materiaal. Het zelf in elkaar zetten van het dak van je overkapping zal weinig moeite kosten.
 • Het gebruik van kunststof voor het dak van de overkapping, is een zeer goed alternatief voor een glazen overkapping.
 • Een kunststof overkapping is relatief goedkoop, vergelijk je dit met een overkapping van glas.
 • Je kunt een keuze maken uit PVC of polycarbonaat, beide goede en sterke kunststofsoorten.

Nadelen overkapping van kunststof

 • In tegenstelling tot glas, is een kunststof overkapping minder bestand tegen krassen. Je moet dus opletten met hoge bomen in de buurt van je overkapping.
 • Je bent genoodzaakt om ook voor een ander materiaal te kiezen, alleen kunststof alleen als dak ingezet kan worden.
 • Het kan onder een kunststof dak flink heet worden. Houd hier rekening mee op hete dagen.
 • Er valt weinig aan het dak zelf te maken. Een kunststof overkapping, of in ieder geval het dak, moet gekocht worden.

Welke soorten kunststof kun je gebruiken voor een overkapping?

Niet altijd, maar in de meeste gevallen gaat het bij een kunststof overkapping om een doorzichtig kunststof dak. Hiervoor is ook glas te gebruiken, maar kunststof blijft een uitermate goed alternatief voor glas te zijn. Kies je voor een kunststof overkapping, dan moet je een keuze maken voor welk soort kunststof jij het dak van je overkapping wilt plaatsen. Er is namelijk PVC en polycarbonaat.

PVC voor kunststof overkapping

PVC is één van de oudste kunststofsoorten en wordt veel in diverse chemische industrieën gebruikt. Ook het dak van een overkapping kan van doorzichtig PVC gemaakt zijn. Een PVC dak is zeer licht in gewicht, maar tegelijkertijd zeer sterk. Zo is PVC ruim driemaal zo sterk als glas.

De kans dat je dak door een flinke hagelbui beschadigt raakt, is daarom zo goed als nihil. In vergelijking met glas, krijg je met een doorzichtig PVC dak toch nog 80% natuurlijk lichtinval binnen. Enkele nadelen heeft PVC ook, mos en vuil kan als dit niet tijdig van het dak gehaald wordt, in het kunststof trekken. Ook moet je oppassen met vallende takken op het dak, want op PVC kunnen gemakkelijk zichtbare krassen ontstaan.

Polycarbonaat voor kunststof overkapping

Met een polycarbonaat dak op de overkapping heb je nog meer mogelijkheden dan met PVC. Polycarbonaat is een nieuwer soort kunststof en is in diverse kleurtinten en diktes te verkrijgen. Meestal wordt als overkapping voor 16 mm. dikte gekozen. Polycarbonaat is licht en zeer sterk. Het materiaal is zelfs 250 maal sterker dan glas.

Polycarbonaat

Polycarbonaat mag dan ook gerust onverwoestbaar genoemd worden. In vergelijking met PVC is dit natuurlijk wel van invloed op de kunststof overkapping prijzen en is polycarbonaat duurder. Daarnaast is polycarbonaat brandwerend en zal het niet smelten bij grote hitte, iets wat bij PVC wel het geval is. Het is verstandig om te kiezen voor polycarbonaat waar een beschermende coating op is aangebracht. Ook polycarbonaat is gevoelig voor krassen en een coating biedt extra bescherming.

Waar zijn de prijzen overkapping kunststof op gebaseerd?

Natuurlijk zijn de kunststof overkapping prijzen het belangrijkste wat je moet weten als je aan de overkapping wilt beginnen. De prijzen overkapping kunststof zijn van enkele factoren afhankelijk. In sommige gevallen is dit beïnvloedbaar, zodat de kunststof overkapping prijzen lager kunnen uitvallen. Om welke factoren gaat het?

Het soort kunststof

Je weet inmiddels dat je keuze hebt uit PVC en polycarbonaat als dak voor je kunststof overkapping. Beide kunststofsoorten hebben en eigen voordelen en nadelen. Ook is je keuze van invloed op de kunststof overkapping prijzen. PVC is sterk, maar minder sterk en polycarbonaat en zal minder lang mooi blijven.

Polycarbonaat is daarom duurder dan het gebruik van PVC. Daarentegen blijft met polycarbonaat je overkapping langer mooier om te zien.

Het gebruik van andere materialen

Er wordt wel gesproken van een kunststof overkapping, maar feitelijk klopt dit niet. Het is enkel het dak van kunststof. De staanders en liggers van de overkapping moeten van een ander materiaal zijn, anders krijg je een uitermate zwakke overkapping. Het vaakst wordt gekozen voor staanders en liggers van hout of aluminium.

Beton zou ook kunnen, maar wordt minder toegepast. Welk soort materiaal je kiest, is van invloed op de kunststof overkapping prijzen. Hout is veel goedkoper dan aluminium, maar je moet hout wel regelmatig onderhouden. Aluminium is geheel onderhoudsvrij en veel lichter in gewicht.

De afmetingen van de overkapping

Voor zowel het kunststof dak als de houten of aluminium staanders en liggers, zijn de afmetingen belangrijk. Het spreekt voor zich, dat als je overkapping groot wordt, je meer materialen nodig hebt en dus duurder uit bent. Bouw je de kunststof overkapping groter dan de lokale regelgeving toestaat, dan moet je rekening houden met extra kosten voor een eventuele vergunningsaanvraag.

Ga je de overkapping zelf bouwen of laat je dit over aan een expert?

Ga je de kunststof overkapping zelf bouwen?  Dan kun je behoorlijk besparen op de prijzen overkapping kunststof. Je bent weliswaar zelf veel uren kwijt aan het opbouwen, het kost je geen geld. Ben je niet in staat om zelf de overkapping te bouwen, dan kun je dit door een expert laten doen. Je moet dan rekening houden met de arbeidsuren en dit kan behoorlijk in de papieren lopen.

Een overkapping van kunststof zelf bouwen of kopen?

Bij een houten overkapping heb je volledig de keuze of je zelf bouwt of kant-en-klaar de overkapping koopt. Bij een kunststof overkapping gaat het zelf bouwen maar deels op en kopen moet je altijd, omdat de kunststof dakplaten niet zelf te maken zijn.

Een overkapping van kunststof zelf maken

Zelf je kunststof overkapping bouwen gaat, maar dit geld vooral voor het ontwerp en bouw van de staanders en liggers van je overkapping. De dakplaten moet je zelf kopen. Eenmaal aangeschaft kun je ze natuurlijk wel zelf leggen, maar zelf het dak maken zoals met hout wel kan, kan met kunststof niet.

Een overkapping van kunststof kan dus deel volgens eigen inzicht gebouwd worden, voor het dak ben je afhankelijk van kant-en-klaar gekochte dakplaten.

Voordelen overkapping kunststof zelf maken

 • Het ontwerp van de constructie kun je zelf bepalen.
 • Het scheelt je geld als je zelf zoveel mogelijk doet, je hoeft dan geen dure krachten in te huren.

Nadelen overkapping kunststof zelf maken

 • Het dak van je overkapping is kant-en-klaar en dus niet volledig uniek.
 • Zelf maken kost je wel de nodige tijd.

Een overkapping van kunststof kopen

Je kunt een kunststof overkapping als kant-en-klaar bouwpakket kopen. Je hoeft dan alleen de overkapping zelf in elkaar te zetten volgens de bijgevoegde bouwtekening of soms wordt deze voor je in elkaar gezet. Dit is afhankelijk of je de overkapping bij de bouwmarkt of een speciaalzaak haalt. In de regel zal de constructie meestal uit aluminium bestaan en is het dak van kunststof plaatmateriaal.

Voordelen overkapping kunststof kopen

 • Je hoeft je niet te verdiepen in technische details.
 • Keuze uit verschillende modellen.

Nadelen overkapping kunststof kopen

 • Het kant en klaar kopen is meestal duurder dan zelf maken.
 • Als je niet voor een op maat model gaat, dan is je overkapping nooit volledig uniek.

Wat zijn de kunststof overkapping prijzen?

Wanneer je alle factoren bij elkaar telt, dan komt hier een richtprijs uit, zodat je enig idee hebt hoeveel een kunststof overkapping je gaat kosten. Voor een eenvoudige en niet al te grote kunststof overkapping van goedkoop hout met kunststof, zul je tussen de € 1.500,- en € 2.000,- kwijt zijn. Ga je voor een grote overkapping met dure materialen, zoals hardhout, dan begint de prijs pas bij € 2.000,-. Uiteindelijk kunnen de prijzen overkapping kunststof dan oplopen tot meer dan € 5.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…