Lamellen overkapping prijzen

Betreffende een overkapping heb je keuze uit veel mogelijkheden om deze af te sluiten met een bepaalde daksoort. Een dicht dak zal het vaakst voorkomen, waarbij vaak een houten dakbeschot wordt gebruikt met hierover een dakbedekking. Een doorzichtig dak is ook mogelijk. Dit kan een dak op de overkapping zijn van glas of kunststof.

Een combinatie tussen een open en gesloten dak is ook mogelijk. Dit is een uniek dak die je nog niet in veel tuinen bij een overkapping zult tegenkomen. Dit is namelijk een lamellen overkapping. Doordat dit een uniek concept is, is dit van invloed op de lamellen overkapping prijs.

Wat is een lamellen overkapping?

Een lamellen overkapping is ook wat de term aangeeft, namelijk een dak van een overkapping dat uit geschakelde lamellen bestaat. Deze lamellen zijn geheel naar eigen inzicht de openen en te sluiten. Zo kun je zelf bepalen hoeveel zon je wilt binnenlaten onder je overkapping of hoeveel schaduw je wilt.

Dit zorgt ervoor dat je onder alle weersomstandigheden buiten kunt zitten. Je zet de lamellen open zodat je geniet van de zon en wanneer er een flinke bui dreigt te vallen, sluit je de lamellen. Je kunt dan alsnog buiten blijven zitten. Ook als de zon je teveel wordt, sluit je de lamellen geheel of gedeeltelijk.

De lamellen zorgen er ook voor dat je de luchtstroom onder de overkapping kunt reguleren. Dit systeem werkt natuurlijk veel handiger dan een klassieke parasol  die je regelmatig moet verplaatsen om schaduw te creëren of om de zon beter door te laten.  Als het om een overkapping met lamellendak prijs gaat, dan moet je er rekening mee houden dat de lamellen overkapping kosten hoog kunnen zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een lamellen overkapping?

Vooral vanwege lamellen overkapping prijzen, moet je goed overwegen of je daadwerkelijk een lamellen overkapping wilt aanschaffen. Wegen de voordelen nog op tegen de eventuele nadelen, dan kun je overwegen om een lamellen overkapping te nemen. Als je toch veel nadelen ziet, dan zullen de lamellen overkapping kosten waarschijnlijk te hoog zijn en kies je beter voor een ander soort overkapping.

Voordelen lamellen overkapping

 • Met een lamellen overkapping heb je in feite ieder type overkapping, zoals een dichte en open overkapping.
 • De hoeveelheid zon die je onder je overkapping laat, is perfect te regelen.
 • In de meeste gevallen gaat het om een lamellensysteem die elektrisch is te regelen met een afstandsbediening.
 • Kies je voor kunststof oe aluminium lamellen, dan is je overkapping nagenoeg onderhoudsvrij.

Nadelen lamellen overkapping

 • De lamellen overkapping prijs is hoog. Dit hangt wel van het oppervlakte af. Hoe grote de overkapping, deze te hoger de overkapping met lamellendak prijs.
 • Kies je voor houten lamellen, dan komt er een behoorlijke onderhoud bij kijken. Je om de paar jaar ieder paneel behandelen.
 • Een volledig open dak is er niet bij. De lamellen blijven natuurlijk wel voor schaduw zorgen.
 • Er zijn wel handmatig te bedienen lamellen overkappingen, maar deze zijn gevoelig voor defecten. Je bent genoodzaakt om te kiezen voor elektrische bediening.

Waar zijn de lamellen overkapping prijzen van afhankelijk?

Uiteraard is de lamellen overkapping prijs afhankelijk van enkele factoren. Deze factoren zorgen ervoor dat je overkapping nog duurder wordt of dat je eventueel iets kunt besparen. Wat zijn de factoren die de lamellen overkapping prijs bepalen?

De afmetingen

Je moet begrijpen dat een lamellensysteem niet zelf gemakkelijk te bouwen. Dit houdt dus in dat je een lamellendak moet kopen. Ook al kun je de basis zoals de staanders en liggers zelf maken, een lamellendak is een een kant-en-klaar aankoop. Dit houdt dus ook in dat de afmetingen een belangrijke rol spelen in de lamellen overkapping kosten.

Afwijkende maatvoering zullen de lamellen overkapping prijs nog hoger maken. Daarom is het verstandig om voordien al de standaard afmetingen te weten en hier de grootte van je overkapping op aan te passen. Bij een standaard afmeting, zal de overkapping met lamellendak prijs minder hoog zijn.

Het gebruikte materiaal

In principe ben je voor de staanders en liggers van de overkapping vrij om ieder materiaal te gebruiken die je wilt. Bij het zelf maken zal er meestal voor hout gekozen worden. Aluminium staanders en liggers worden ook veel gebruikt. Voor het dak zelf, dus de lamellen kun je ook kiezen uit verschillende materiaalsoorten. Uiteraard is ook de keuze voor het materiaal van invloed op de lamellen overkapping prijzen.

Het vaakst wordt gekozen voor aluminium lamellen. Aluminium is stevig materiaal en geheel onderhoudsvrij. Je weet dus zeker dat je zeer lang met je aluminium overkapping kunt. Ondanks de sterkte, is aluminium ook licht materiaal. Ga je het systeem zelf plaatsen, zal dit gemakkelijker gaan dan houten lamellen.

Betreffende de lamellen overkapping prijs, zal aluminium iets duurder zijn dan houten lamellen. Houten lamellen geven wel een authentieke uitstraling aan de overkapping. Daarentegen moet hout onderhouden worden. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijke klus is, als je iedere lamel moet schilderen. Een alternatief is kunststof, in de vorm van polycarbonaat. Kies je hiervoor dan kun je de lamellen overkapping kosten enigszins drukken.

Accessoires voor een lamellen overkapping

Wanneer je de lamellen overkapping prijs laag wilt houden, dan zullen bepaalde accessoires niet van toepassing zijn voor jouw. Er zijn namelijk bepaalde accessoires die als luxe onderdelen aan de overkapping gezien kunnen worden. Deze onderdelen zullen de lamellen overkapping prijzen doen laten stijgen. Denk bijvoorbeeld aan Ledverlichting die in de lamellen zijn verwerkt.

Deze verlichting is meestal als strip in de lamellen verwerkt. Een heater is het lamellensysteem is ook een vorm van luxe accessoire. Hiermee kun je altijd lekker warm onder de overkapping zitten tijdens een kille zomeravond of zelfs in de winter. Wil je helemaal verzekerd zijn dat toch niet onder de overkapping komt, dan kun je kiezen voor opvouwbare glaswanden.

Een afstandsbediening is niet echt een luxe accessoire meer, maar wordt standaard geleverd bij elektrische lamellendaken. Ook met een app op je smartphone of tablet kunnen lamellen tegenwoordig worden bediend.

Een lamellen overkapping zelf maken of kopen?

Er is niet heel duidelijk een keuze te maken van of een lamellen overkapping zelf maken of kopen. Kopen kan voor de gehele overkapping heel goed, zelf maken maar gedeeltelijk. Daarom de voor- en nadelen van een lamellen overkapping maken en kopen.

Lamellen overkapping zelf maken

Wil je besparen op de lamellen overkapping prijzen? Dan is zelf maken van de overkapping een goed idee. Maar houd er rekening mee dat dit maar beperkt kan. Het dak van de lamellen moet je wel kopen. Wat jij zelf kunt bouwen is dus het gehele frame van staanders en liggers waarin je uiteindelijk het gekochte lamellendak inhangt.

Zelf lamellen maken en met elkaar verbinden is niet aan te raden als je een goed werkend systeem wilt. Daarnaast zijn de meeste lamellensystemen elektrisch te bedienen en dit maakt het al lastiger om zelf te maken. Zelf maken van een lamellen overkapping bestaat dus uit een gedeelte zelf de constructie maken, maar het dak kant-en-klaar kopen.

Voordelen lamellen overkapping zelf maken

 • De constructie van de overkapping, dus de staanders en liggers kun je naar eigen idee ontwerpen en plaatsen. Als het maar sterk genoeg is om het lamellendak te dragen.
 • Je kunt de overkapping met lamellendak prijs verlagen doordat je de constructie zelf maakt en niet hoeft uit te besteden.

Nadelen lamellen overkapping zelf maken

 • Hoewel je het dak zelf niet kunt en hoeft te maken, kost het bouwen je natuurlijk wel de nodige tijd.
 • Let goed op de bouwmaten. Een iets afwijkende maat kan nadelige gevolgen hebben voor de plaatsing van het lamellendak.

Koop hier je lamellen overkapping klik hier

Lamellen overkapping kopen

Kies je voor een lamellen overkapping, dan kun je deze het beste kant-en-klaar kopen. Dit kan niet zomaar overal. Bij een bouwmarkt zul je misschien een eenvoudig handmatig te bedienen model kunnen tegenkomen. Meestal koop je een professionele lamellen overkapping bij de speciaalzaken.

Deze zaken hebben zich gespecialiseerd in de bouw van overkappingen en kunnen dus een prachtig elektrisch bedienbaar dak voor je plaatsen op de overkapping. Het dak zelf kost het meest, dus het is niet altijd verstandig om op de overkapping met lamellendak prijs te besparen door het geraamte zelf te bouwen.

Koop hier je lamellen overkapping klik hier

Voordelen lamellen overkapping kopen

 • Geen omkijken naar het bouwen van de overkapping. Handig als je geen tijd hebt of niet handig bent.
 • Er zijn mooie lamellensystemen in de handel.

Nadelen lamellen overkapping kopen

 • Je kunt te maken krijgen met een standaard model en dus geen unieke overkapping.
 • De lamellen overkapping prijzen zijn erg hoog.

Wat is de overkapping met lamellendak prijs?

Het is bekend dat de lamellen overkapping kosten hoog zijn. Dit komt vooral omdat dit lamellensysteem zelf nauwelijks te maken is, waarbij alle lamellen met elkaar zijn verbonden en elektrisch bediend kunnen worden. Kies je voor een lamellen overkapping van aluminium met normale afmetingen, dan zul je gemiddeld tussen de € 5.500,- en € 6.000,- betalen. Voor een goedkoper model kies je beter voor polycarbonaat. Dan ligt de gemiddelde prijs tussen de € 3.000,- en € 3.500,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…