Wat zijn de overkapping met lichtstraat kosten?

Een overkapping biedt bescherming tegen de felle zon en tegen de regen. Een overkapping stelt je in staat om altijd en bij vrijwel alle weersomstandigheden buiten te zitten. Onder een vrijstaande overkapping heb je van alle kanten voldoende licht dat onder de overkapping komt.

Dit is handig als je een gesloten dak op de overkapping hebt. Een overkapping die aan een woning of schuur is verbonden, krijgt minder licht onder het dak. Dit komt omdat één zijde afgesloten wordt door de woning- of schuurgevel. Als het te donker wordt onder het dak van je overkapping, dan kun je ook kiezen voor een overkapping met lichtstraat. Maar wat zijn de overkapping met lichtstraat kosten?

Wat is een overkapping met lichtstraat?

Een overkapping met lichtstraat, is een overkapping met dak waarin een een lichtstraat is ingebouwd. Maar wat is dan een lichtstraat? Een lichtstraat is een lang framewerk dat bestaat meerdere ramen op een rij en die in het dak van de overkapping is geplaatst. Er handig als het onder een overkapping erg donker is. Je krijgt dan toch voldoende daglicht onder de overkapping.

Lichtstraat overkapping
Lichtstraat overkapping

Omdat een overkapping aan een woning of schuur vaak donker is, zijn dit populairste vormen van een overkapping om een lichtstraat te plaatsen. In de meeste gevallen wordt een lichtstraat geplaatst in een plat dak en dan onder een hoek van ongeveer 15 graden. Zo loopt regenwater ook van het raam af en kan het direct afgevoerd worden naar de dakgoot.

Uit welke onderdelen bestaat een lichtstraat?

Een lichtstraat bestaat dus uit ramen. Dit zijn in de meeste gevallen niet alleen glazen platen, al kan dit wel. Een lichtstraat bestaat meestal uit een frame en het doorzichtige glas of kunststof. Het frame kan uit verschillende andere materialen zijn, zoals hout, kunststof of aluminium. Uit welk materiaal je de onderdelen kiest, is van invloed op de overkapping met lichtstraat kosten. Een lichtstraat hoeft niet altijd de klassiek framewerk met meerdere ramen te bestaan. Als lichtstraat wordt er ook wel eens gekozen voor één of meerdere separate lichtkoepels.

Materialen voor het frame lichtstraat

Een van de meest gebruikte materialen voor het frame is kunststof. Kunststof is een goede vervanger geworden van het traditioneel gebruikte hout. Het voordeel van een kunststof frame, is dat het niet te onderhouden hoeft te worden en het frame is in verschillende kleuren beschikbaar, zelfs met een houtlook. Maar er zitten ook wel wat nadelen aan, zoals het verkleuren van het materiaal na verloop van enkele jaren. Ook kun je niet gemakkelijk meer van kleur veranderen.

Dit is wel het geval als je voor hout kiest. Hout is vooral geschikt als je kiest voor een klassiek ogende overkapping. Het nadeel van hout is natuurlijk het onderhoud. Dit kan veel onderhoud zijn, als je ieder raamkozijn moet schuren en verven. Een ander steeds populair wordende materiaal voor het frame is aluminium. Aluminium is zeer duurzaam, zeer licht in gewicht en geeft een zeer moderne uitstraling. Aluminium kun je het beste kiezen als je de overkapping een zeer moderne uitstraling wilt geven.

Materialen voor het raam

Het raam is het uiteindelijk doorzichtige gedeelte van de lichtstraat, waar daglicht doorheen valt. Grofweg heb je twee keuzes in materiaal, namelijk glas en kunststof. Dit heeft grote invloed op de overkapping met lichtstraat kosten. Ga je voor glas, dan moet je een soort glas kiezen. Gelaagd glas is tegenwoordig normaal, maar ook veiligheidsglas met extra beveiliging is zeer sterk. Je moet er alleen wel van uitgaan, dat glas zeer zwaar in gewicht is en zeer prijzig.

Kunststof bestaat meestal uit polycarbonaat of acrylplaat. Het voordeel van kunststof is dat materiaal licht is, maar toch zeer sterk. Kies je voor polycarbonaat, dan is dit materiaal tot wel 20 maal zo sterk als glas. Betreffende de overkapping met lichtstraat kosten is kunststof ook veel beter, want dit materiaal is aanzienlijk goedkoper dan glas.

Wel is het zo dat kunststof in de regel 70 tot 80% minder daglicht doorlaat. Kunststof is dus iets waziger. Dit kan ook voordeel zijn al je niet van te felle zon houdt. Anderzijds zie je niet de natuurlijke kleuren helemaal volledig.

De vorm van de lichtstraat

Wat zeker ook van invloed is op de overkapping met lichtstraat kosten, is de vormgeving van de lichtstraat. Je kunt natuurlijk kiezen voor een lichtkoepel die je gemakkelijk in een plat dak kunt installeren. Maar er zijn meerdere mogelijkheden in een plat dak. Er zijn lichtstraten in bijvoorbeeld de vorm van een zadeldak. Ook al heb je een plat dak, de constructie van een zadeldak lichtstraat zorgt ervoor dat deze ook hierop prima geplaatst kan worden. Een zadeldak lichtstraat is wel duurder, want je hebt immers twee dakvlakken met glas.

Je kunt ook kiezen voor een lessenaarsdak. Een lessenaarsdak heeft maar één schuin dakvlak. Het voordeel van een lichtstraat in de vorm van een lessenaarsdak, is dat je de lichtstraat vrijstaand op het dak geplaatst kan worden, maar ook tegen een gevel. Handig bijvoorbeeld, als je de overkapping tegen de woning of schuur bouwt.

Wat zijn de voordelen en nadelen voor de overkapping met lichtstraat kosten?

Bij de overkapping met lichtstraat kosten moet je de voordelen en nadelen naast elkaar zetten. Een lichtstraat kan misschien wel prijzig zijn, maar dan moet je ook kijken welke voordelen je hier aan hebt.

Voordelen van overkapping met lichtstraat

 • Een lichtstraat oogt luxe en je geniet toch van daglicht onder een donkere overkapping.
 • Door de lichtstraat, oogt je overkapping groter. Een lichtstraat is daarom zeker het overwegen waard als je een kleine overkapping hebt.
 • Keuze uit vele verschillende materialen voor zowel het frame als de ruit van de lichtstraat.

Nadelen van overkapping met lichtstraat

 • De staanders en liggers van de overkapping bouw je zelf gemakkelijk, het plaatsen van de lichtstraat is daarentegen moeilijker als je het zelf plaatst.
 • De kosten van een lichtstraat zijn duurder dan als je voor een kant-en-klaar polycarbonaat overkapping kiest.
 • Vaak moet je de lichtstraat professioneel laten installeren, dit zorgt voor hogere overkapping met lichtstraat kosten.

Een overkapping met lichtstraat zelf maken

Een overkapping met lichtstraat zelf maken is te doen, maar je moet wel een expert zijn. En dan gaat het vooral om het plaatsen van de lichtstraat zelf. De lichtstraat zelf maken is niet eenvoudig. Je komt dan vaak al uit bij een kant-en-klaar lichtstraat die je op je zelf gebouwde overkapping plaatst.

Zelf maken kan dus wel, maar dit wordt niet aangeraden voor de lichtstraat zelf. Je zou namelijk teveel risico lopen op lekkages. Staanders en liggers van de overkapping kun je gerust zelf maken en ook het dak voor een groot gedeelte. Zorg wel voor een goede aansluiting tussen het dak en de lichtstraat, wederom om lekkages te voorkomen.

Voordelen overkapping met lichtstraat zelf maken

 • Je kunt met het zelf maken zoveel mogelijk op de overkapping met lichtstraat kosten besparen.
 • Je hebt alle vrijheid om het design van je overkapping te bepalen.

Nadelen overkapping met lichtstraat zelf maken

 • Het zelf maken van een lichtstraat is erg lastig. Ook het plaatsen van een gekochte lichtstraat is niet eenvoudig.
 • Als je niet zo handig bent, kun je beter een overkapping met lichtstraat kopen.

Een overkapping met lichtstraat kopen

Overkappingen zijn er meer dan voldoende te koop. Maar een overkapping met lichtstraat kopen is lastiger. De meeste kant-en-klaar overkappingen zijn niet voorzien van een lichtstraat. Deze overkappingen bestaan meestal uit een plat dak of hellend dak. Wil je een lichtstraat in een kant-en-klaar overkapping, dan kom je als snel bij de speciaalhandel uit voor een overkapping op maat.

Je kunt je voorstellen dat dit grote invloed heeft op de overkapping met lichtstraat kosten. Je zult in de regel veel duurder uit zijn. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een kant-en-klaar overkapping te kopen en de lichtstraat apart aan te schaffen. Je moet dan wel zelf de lichtstraat in het dak installeren.

Voordelen overkapping met lichtstraat kopen

 • Erg handig voor diegenen die niet zo handig zijn om zelf een overkapping te bouwen.
 • Ga je voor een overkapping met lichtstraat op maat, dan is je overkapping altijd uniek.

Nadelen overkapping met lichtstraat kopen

 • Lastig een overkapping met lichtstraat te vinden.
 • Kan erg duur zijn als je de overkapping met lichtstraat op maat laat maken.

Wat zijn nu eigenlijk de overkapping met lichtstraat kosten?

Het is lastig om aan te geven hoeveel een overkapping met lichtstraat kost. Een lichtstraat zelf kan al veel duurder zijn dan de overkapping zelf. Een overkapping met lichtstraat is bij voorbaat altijd duurder dan een standaard overkapping met plat dak of hellend dak. Ga je een overkapping met lichtstraat zelf maken, houdt dan rekening met een bedrag van tussen de € 2.000,- en € 3.500,-.

Voor een overkapping met lichtstraat kopen ben je meer kwijt, vooral ook omdat je nagenoeg aan een overkapping op maat vast zit. De gemiddelde prijzen zullen tussen de € 3.000-, en € 8.000,- liggen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…