Overkapping kopen

Veel Nederlandse en Belgische tuinen zijn voorzien van een mooie overkapping om bescherming te bieden tegen de zon en de regen. Nu zijn de Nederlanders en Belgen erg ijverig en echte doe-het-zelvers. Daarom zijn vele overkappingen helemaal zelf ontworpen en gebouwd. Maar niet iedereen is zo handig om zelf een overkapping te bouwen. Er is dan een alternatief. Je kunt namelijk een overkapping kopen.

Een overkapping kopen, wat houdt dat in?

Een overkapping kopen is natuurlijk niet naar de winkel gaan om vervolgens met je gehele overkapping er uit te komen. In veel gevallen houdt het kopen overkapping in, dat je nog steeds aan de slag moet. Het wordt wel aangeboden als ene kant-en-klaar overkapping, maar dan in de vorm van een bouwpakket.

In vergelijking met het zelf bouwen van een overkapping, kan bijna iedereen wel een bouwpakket in elkaar zetten. Vooral als er een duidelijke tekening bij is gevoegd. Je hoeft je niet bezig te houden met hoe de overkapping er uit komt te zien, want je kiest gewoon een model die jij leuk vindt.

Je hoeft je ook niet bezig te houden met allerlei technische mogelijkheden, of een balkje welk of niet kan, alles is klaar. Ook hoef je geen materialen op maat te maken, want het bouwpakket is in de fabriek geheel op maat gemaakt. Deze vorm wordt ook wel een prefab overkapping genoemd, wat inhoudt dat de overkapping in fabriek is gemaakt.

Er zijn nog andere manieren van een overkapping kopen. Er zijn houtbewerkingsbedrijven, maar ook metaalbewerkingsbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het maken van schuren en overkappingen van hout of metaal/aluminium. Hier wordt vaak de service verleend van het bouwen van de overkapping op locatie. Soms in prefabdelen die door de medewerkers bij je in de tuin worden geplaatst en soms zelf een compleet kant-en-klaar overkapping die op de bestemming wordt getakeld. Uiteraard zijn dit ook de duurdere opties.

Waar koop je een overkapping?

Je wilt een overkapping in je tuin plaatsen en je wilt hiervoor een overkapping kopen? Dan kun je op verschillende plekken terecht.

De bouwmarkt

De meest logische plek waar veel mensen naartoe gaat om te oriënteren is de bouwmarkt. Iedereen kent de grotere bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach. In deze bouwmarkten zul je altijd veel verschillende soorten modellen van een overkapping vinden. Soms heel eenvoudig, soms heel luxe.

De meeste overkappingen zullen van hout zijn en ook hier heb je soms nog keuze uit een bepaalde houtsoort, zoals hardhout, naaldhout of een keuze voor een lichte of donkere houtkleur. Koop je een overkapping bij de bouwmarkt, dan ben je in de regel het goedkoopste uit, tenzij je echt voor het allerduurste model gaat.

De bouwmarkt overkappingen zijn vrijwel altijd bouwpakket modellen. Je krijgt de overkapping dus geleverd op een pallet en jij moet aan de hand van de instructie de overkapping in elkaar zetten. Een overkapping van de bouwmarkt is ideaal voor als je een lager budget hebt en akkoord bent met iets lagere kwaliteit.

Timmerfabrieken en houthandels

Je kunt ook terecht bij enkele timmerfabrieken en houthandels. Zij werken dagelijks met hout en hebben voor hun klanten enkele standaard modellen van schuren en en overkappingen ontworpen. Soms kun je beperkt nog enkele eisen aangeven, maar in de regel koop je hier net zoals in de bouwmarkt een kant-en-klaar model overkapping.

De prijzen zijn ook vergelijkbaar met de bouwmarkt, tenzij een fabriek of houthandel extra service verleent, zoals het ter plekke opbouwen van de overkapping. Wel vind je hier meer kennis over verschillende houtsoorten en kun je je beter laten adviseren over welk houtsoort voor jouw overkapping het beste is.

De tuinspecialist

De echte tuinspecialist zijn vaak minder gemakkelijk te vinden dan de bouwmarkten en houtfabrieken. De tuinspecialist streeft vooral naar kwaliteit. Dit kunnen zij ook leveren, want hun prijzen liggen hoger. Daarnaast kun je bij de tuinspecialist terecht met je speciale wensen.

Heb je een bijzondere wens rondom je overkapping, wil je een volstrekt unieke overkapping of een overkapping die exact past in een schuin aflopende tuin? Het beste kun je dan naar de tuinspecialist gaan. Je krijgt dan zoveel mogelijk een overkapping op maat en veelal wordt de overkapping voor je in elkaar gezet. Deze optie geldt vooral voor mensen die een iets hoger budget hebben voor hun overkapping.

Wat zijn de kosten van het kopen overkapping?

De kosten zijn diverse factoren afhankelijk, waaronder van waar je de overkapping koopt. Bij een bouwmarkt kost een gemiddelde overkapping tussen € 500,- en € 2.500,-. Ga je voor een overkapping naar een tuinspecialist dan kun je voor rond de € 2.000,- hier ook terecht voor een mooie overkapping. Wil je een overkapping waar al je wensen in gerealiseerd zijn, dan kosten een overkapping op maat bij de tuinspecialist al snel rond de € 4.000,- en zelfs nog hoger.

Waar zijn de kosten van een gekochte overkapping van afhankelijk?

Wil je een overkapping kopen voor een bepaalde prijs, dan moet je rekening houden met enkele factoren. Hier zijn namelijk de prijzen van afhankelijk. Waar moet je onder andere op letten bij het kopen overkapping?

De grootte van je overkapping

Hoe groter je overkapping wordt, des te meer materiaal is hiervoor nodig. Het spreek dan voor zich, dat als je voor een grote overkapping kiest, de prijs hoger is. Een kleine overkapping hoeft overigens niet altijd goedkoper te zijn, dit is ook afhankelijk van het gebruikte materiaal en de luxe aankleding.

Het gebruikte materiaal

De meest mensen zullen voor een houten overkapping kiezen, ook als deze wordt gekocht. Maar steeds vaker zie je ook andere materialen, zoals aluminium. Aluminium is duurzamer en onderhoudsvrij. Dit houdt ook in dat aluminium doorgaans duurder is dan hout. Voor het dak van je overkapping zijn er nog meer mogelijkheden naast hout, zoals glas of kunststof. Glas is erg duur en bovendien zeer zwaar in gewicht. Kunststof is als pvc en polycarbonaat verkrijgbaar en goedkoper en sterker dan glas.

Laten bouwen of zelf in elkaar zetten

Koop je een overkapping als een bouwpakket, dan zul je deze in de regel zelf in elkaar zetten. Tenzij je dit echt niet kunt en hiervoor een expert inschakelt. Dan komen er nog installatiekosten bij. Zo kun je bij bepaalde speciaalzaken ook een overkapping kopen die voor jou wordt geïnstalleerd. Deze overkappingen zijn doorgaans wat duurder geprijsd. Zelf je overkapping in elkaar zetten is altijd nog het meest kostenbesparend en de bespaarde kosten kunnen best hoog oplopen.

Waarom een overkapping kopen en niet zelf bouwen?

Het kopen overkapping is waarschijnlijk om welke reden dan ook een bewuste keuze. Maar zo zijn er ook mensen die bewust ervoor kiezen om een overkapping helemaal zelf te bouwen. Of je nu een overkapping koopt of zelf bouwt, je zult altijd wel de nodige voor- en nadelen weten te vinden. Dit weten kan handig zijn, zodat je een goede keuze maakt om een overkapping te kopen of zelf te maken.

Een overkapping kopen

Diegenen die absoluut niet technische onderlegd zijn en de spreekwoordelijke twee linkerhanden hebben, zullen weinig moeite met de keuze van het kopen overkapping hebben. Uiteraard hangt het ook wel af van je budget. Maar als je zelf niet kunt bouwen, dan blijft het kopen overkapping als enige optie over.

Let wel goed op waar je een overkapping koopt. Er zijn namelijk veel kwaliteitsverschillen tussen de verschillende overkappingen. Een overkapping bij de bouwmarkt zal meestal van goede kwaliteit zijn, maar dit hangt wel af van de gekozen houtsoort. Ga je naar een tuinspecialist, dan hoef je over de kwaliteit niet te twijfelen.

Voordelen overkapping kopen

  • Met een overkapping kopen hoe je geen tijd te besteden aan het ontwerpen van maken van je overkapping, tenzij je een bouwpakket aanschaft en dan hoeft het nog niet moeilijk te zijn.
  • Je hebt keuze uit verschillende soorten overkappingen bij verschillende winkels/leveranciers en in verschillende kwaliteiten.

Nadelen overkapping kopen

  • Een overkapping kopen is vrijwel altijd duurder dan een overkapping zelf maken. Dit is helemaal het geval als je voor een exclusieve en luxe overkapping kiest.
  • Kies je voor een goedkoper standaard model overkapping, dan is deze nooit uniek.

Een overkapping zelf bouwen

Het zelf bouwen van een overkapping is voor de echte klussers uiteraard een must. Het zelf bouwen biedt dan ook diverse voordelen. Het design van je overkapping bijvoorbeeld, die kun je helemaal zelf bepalen en je bent niet afhankelijk van standaard modellen. Als ervaren klusser is het ook geen vraag hoe de overkapping technisch in elkaar zit. Het nadeel is natuurlijk wel dat een overkapping zelf bouw veel tijd van je in beslag neemt. Ook ben je beperkt in materiaalkeuze, namelijk alleen maar hout.

Voordelen overkapping zelf bouwen

  • Optimale vrijheid om zelf het design van je overkapping te kiezen.
  • Doordat je de overkapping zelf bouwt, bespaar je weer op de installatiekosten.

Nadelen overkapping zelf bouwen

  • Je heb geen keuze uit verschillende soorten materialen als je alles van je overkapping zelf wilt maken. Hout is dan het enige materiaal.
  • Een overkapping bouwen kost de nodige tijd, die moet je natuurlijk wel hebben.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

 

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…