Tuinhuis met overkapping prijzen

De begrippen schuur en tuinhuis worden nogal eens door elkaar gebruikt. Het zijn allebei gebouwen waar in de regel spullen worden opgeslagen. Toch zijn er enkele verschillen. Een tuinhuis is meestal kleiner dan een schuur. Soms is een tuinhuis dusdanig klein dat je er niet eens kunt staan. In de loop der jaren is ook een tuinhuis steeds groter geworden en doet het niet veel onder voor een schuur. Er zijn zelfs modellen van een tuinhuis verschenen, die ook op een schuur van toepassing zijn, zoals een tuinhuis met overkapping. Wil jij dit ook, dan wil je natuurlijk de prijzen overkapping tuinhuis weten en hoe die tot stand komen.

Waarom kiezen voor een tuinhuis met overkapping?

Voor een tuinhuis zul je vaker kiezen als je maar weinig gereedschappen hebt om op te bergen. Denk aan wat tuingereedschap. Een gezellig klein tuinhuisje is hier dan voldoende voor. Maar tuinhuizen kunnen ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals een ontspanningsruimte of een hobbyruimte, net zoals met schuren ook het geval is.

Hierdoor is het dus mogelijk om te kiezen voor een tuinhuis met een overkapping. In het tuinhuis berg je gereedschap of materialen op en onder de overkapping kun je een overdekt terras creëren. Zo zit je beschermt tegen zowel de zon als  de regen. Een tuinhuis met overkapping is uiteraard geen kleine tuinhuisje meer, maar flink uit de kluiten gewassen en niet te onderscheiden van een schuur. Maar hoeveel zijn de tuinhuis met overkapping prijzen?

Waarvan zijn de prijzen overkapping tuinhuis van afhankelijk?

De tuinhuis met overkapping prijzen zijn gebaseerd op verschillende zaken. Denk aan materiaal, vormgeving en grootte. Ga je nog voor het klassiek kleine model van een tuinhuis, dan zijn de prijzen overkapping tuinhuis nog goed te overzien. Ga je al snel richting een formaat schuur, dan zullen ook de tuinhuis met overkapping prijzen in de buurt komen van een volwaardige schuur. Een overzicht van de factoren waarop de prijzen overkapping tuinhuis zijn gebaseerd.

De afmetingen

Het klassieke tuinhuisje is vaak een klein schuurtje ergens achterin de tuin verstopt en waar je amper kunt staan. Er is net genoeg ruimte om bijvoorbeeld de grasmaaier en wat tuingereedschap in op te bergen. Je kunt nog steeds voor een dergelijk kleine tuinhuis kiezen en hier een overkapping aan monteren. Maar de overkapping heeft dan niet de functie om er onder te zitten.

De overkapping zorgt er voor dat je een droge entree hebt bij regenachtig weer. Kies je voor een volwaardige tuinhuis met overkapping, dan kies je voor een grotere tuinhuis, vergelijkbaar met een schuur. Het tuinhuis zelf kun je gebruiken voor opslag, maar ook andere functies zijn mogelijk. De overkapping leent zich uitstekend om hier je tuinset onder te plaatsen of een overkapping te maken voor de fietsen of andere gereedschappen. Uiteraard zijn de tuinhuis met overkapping prijzen ook hoger voor deze groot formaat tuinhuizen.

Het gekozen materiaal

Een tuinhuis met overkapping kan uit verschillende materialen gebouwd zijn. Hout is uiteraard het meest populaire materiaal, vooral omdat dit het gemakkelijkste materiaal is als je een tuinhuis zelf gaat bouwen. Ook kant-en-klaar modellen zijn vaak van hout, omdat de uitstraling van hout altijd natuurlijk en warm is.

Tuinhuis van hout
Tuinhuis van hout

Je hebt ook nog eens de keuze uit veel verschillende houtsoorten. Sommige houtsoorten zijn zeer duurzaam, zoals hardhout, maar ook erg prijzig. Andere houtsoorten zijn goedkoper, maar minder duurzaam. Als je voor een houten tuinhuis met overkapping gaat, dan moet je een houtsoort vinden met een ideale balans tussen duurzaamheid en prijs. Tevens stelt een volledig houten tuinhuis je in staat om je tuinhuis geheel naar eigen wens te ontwerpen.

Naast hout, kun je ook kiezen voor andere materialen voor een tuinhuis met overkapping. Deze materialen komen minder vaak voor, maar zijn zeker mogelijk. Denk aan een aluminium of een stenen/betonnen tuinhuis met overkapping. Betreffende de overkapping zijn er ook nog afwijkende materialen mogelijk, zoals kunststof en glas. Dit gaat dan uiteraard niet om de gehele overkapping, maar enkel het dak.

Je kiest dan voor de schuur en het frame van de overkapping voor bijvoorbeeld hout en je werkt het dak van de overkapping af met glas of kunststof. Glas is overigens erg zwaar en zeer duur. Dit komt omdat je voor gelaagd glas moet hebben. Kunststof is veel goedkoper, licht in gewicht en bovendien nog sterker dan glas. Kies je voor kunststof als dak van de overkapping, dan kun je kiezen uit PVC of polycarbonaat. Polycarbonaat heeft uiteindelijk de beste papieren als het om kwaliteit gaat en is iets duurder dan PVC.

De vormgeving

Een tuinhuis met overkapping kan diverse vormen hebben en ook hiervan zijn de tuinhuis met overkapping prijzen van afhankelijk. Denk bij vormgeving bijvoorbeeld aan een schuin dak of een plat dak. Een schuin dak is duurder dan een plat dak. De constructie van een schuin dak is namelijk lastiger dan een plat dak.

Tevens kun je voor beide soorten daken kiezen, bijvoorbeeld een schuin dak op het tuinhuis en een plat dak voor de overkapping. Het model kan ook betekenen dat je kiest voor een rechthoekige vorm, een vierkante vorm of zelfs een ronde vorm. Ook een hoekvorm komt veel voor, met een zijde het tuinhuis en in de andere hoek de overkapping.

Professionele installatie

Niet iedereen is in staat om zelf een tuinhuis met overkapping van de grond af aan te bouwen. Je kunt er dan voor kiezen om je tuinhuis met overkapping door een professionele partij te laten bouwen. Vanzelfsprekend heeft dit grote invloed op de prijzen overkapping tuinhuis. Je moet de arbeidskosten van de professionele vakmensen betalen en dit kan er flink inhakken.

Ga er vanuit dat de installatiekosten in dit geval zo´n 20% bedragen van de totale kosten voor het bouwen van een tuinhuis met overkapping. Met het zelf bouwen van een tuinhuis met overkapping kun je dus behoorlijk veel besparen en bedragen de kosten enkel materiaalkosten. Anderzijds mag je van een expert wel hoge kwaliteit verwachten. Als jij die kwaliteit zelf niet kunt leveren, dan is het misschien verstandig om toch wat duurder uit te zijn. Bovendien krijg je dan garantie.

Zelf een tuinhuis met overkapping maken of kant-en-klaar kopen?

Wil jij een tuinhuis met overkapping in je tuin, dan heb je de keuze om deze helemaal zelf te bouwen of om te kiezen voor een kant-en-klare tuinhuis met overkapping die je in de winkel koopt. Welke optie voor jou het beste is, is vooral afhankelijk van hoe handig je bent en hoeveel tijd je wilt besteden aan het bouwen van een tuinhuis met overkapping.

Zelf bouwen van een tuinhuis met overkapping

Het zelf bouw van een tuinhuis met overkapping is voor de doorgewinterde doe-het-zelvers natuurlijk een must. Als doe-het-zelver kun je zelf je tuinhuis met overkapping ontwerpen en de materialen erbij zoeken en op maat maken. Zo krijg je een volledig uniek tuinhuis met overkapping die je in een winkel nooit kant-en-klaar zult aantreffen.

Wil je zelf je tuinhuis met overkapping ontwerpen en bouwen, dan is hout het enige soort materiaal wat je hiervoor kunt gebruiken. Je bent dus enigszins beperkt in materiaalkeuze, omdat aluminium en kunststof niet tot nauwelijks te bewerken zijn. Uiteraard moet je ook technisch en handig zijn omdat deze klus succesvol te maken. De voldoening zal wel groot zijn als je uitkijk hebt over je eigen ontworpen en gebouwde tuinhuis met overkapping.

Voordelen zelf bouwen van tuinhuis met overkapping

  • Je bent niet gebonden aan standaard ontwerpen. Je ontwerpt en bouwt je eigen uniek uitziende tuinhuis met overkapping.
  • Meer invloed op de hoogte van de tuinhuis met overkapping prijzen.

Nadelen zelf bouwen van tuinhuis met overkapping

  • Je moet er rekening mee houden dat het zelf bouwen erg veel van je tijd opslokt.
  • Kennis van zaken hoe je een tuinhuis met overkapping bouwt is wel noodzakelijk.

Tuinhuis met overkapping kant-en-klaar kopen

Je bent niet zo handig en je wilt toch een tuinhuis met overkapping in je tuin? Dan kun je deze kopen. Alle bekende bouwmarkten verkopen wel één of meerdere modellen van een tuinhuis met overkapping. Alleen helemaal zonder werk kom je er niet af. Dit zijn altijd bouwpakketten die je zelf nog in elkaar moet zetten.

Voordeel is dat je je niet bezig hoeft te houden hoe één en ander technisch in elkaar zit of dat je materialen op maat moet maken. Je hoeft alleen de bouwtekening te volgen en daarmee zet je relatief snel je tuinhuis met overkapping op. Uiteraard kun je een dergelijk model ook kopen bij gespecialiseerde winkels, maar dan stijgen de prijzen overkapping tuinhuis behoorlijk. Deze tuinhuizen worden kant-en-klaar bij je afgeleverd of voor je geïnstalleerd.

Voordelen tuinhuis met overkapping kopen

  • Ideaal voor diegenen die niet technisch onderlegd en handig zijn.
  • Een gekocht tuinhuis met overkapping kun je als bouwpakket in relatief korte tijd opbouwen.

Nadelen tuinhuis met overkapping kopen

  • Meestal wat duurder dan zelf een tuinhuis met overkapping bouwen.
  • Vaak een keuze uit standaard modellen, waardoor je geen volstrekt uniek model hebt.

Wat zijn de tuinhuis met overkapping prijzen?

Het zelf bouwen van een houten tuinhuis met overkapping is relatief goedkoop. Voor een klein en eenvoudig model ben je niet duurder uit dan € 1.000,-. Uiteraard kan dit oplopen tot wel € 2.500,-. Dit is afhankelijk van de grootte en luxe. Ga een tuinhuis met overkapping kopen, dan ben je iets duurder uit. Prijzen starten rond de € 1.500,- en kunnen oplopen tot wel € 3.000,- voor grote en luxe aangekleden modellen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over de kosten van een overkapping? Lees dan de pagina Kosten overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…