Bamboe overkapping

Een overkapping bied veel mogelijkheden om zomers tijdens de hitte van goede bescherming te genieten tegen de felle zon. Als er toch een regenbui valt, dan kun je met een overkapping toch nog buiten zitten. Het is zelfs mogelijk om met een overkapping in de tuin ´s winters buiten te zitten met bijvoorbeeld een gezellige vuurkorf. Er zijn veel materialen te noemen waar je uit kunt kiezen voor zo’n overkapping. In dit artikel gaan we dieper in op een bamboe overkapping.

Naast een overkapping voor een terras, kan een overkapping ook dienst doen als opslagruimte. Hieronder kun je grote gereedschappen bewaren die je niet in de schuur kwijt kunt of fietsen. Bij de meeste mensen leeft de wens om de overkapping zo natuurlijk mogelijk in de tuin te laten passen. Met een bamboe overkapping zal dit zeker lukken.

Wat is een bamboe overkapping?

Wanneer je denkt aan een overkapping met natuurlijke materialen, dan zul je in de regel denken aan en houten overkapping. Maar met een overkapping van bamboe verkrijg je een uitstraling die zo mogelijk nog beter en natuurlijker in je tuin past. Daarnaast heeft een overkapping bamboe in tegenstelling tot een houten overkapping een exotisch uiterlijk.

Een bamboe overkapping is hierdoor altijd een bijzonder object in je tuin. Vaak wordt gedacht dat bamboe een houtsoort is. Dit is het niet. Bamboe valt onder de grassoorten, maar wel een grassoort met verschillende eigenschappen die je ook tegenkomt bij hardhout. Daarom is een overkapping van bamboe zeker het overwegen waard als je een zo natuurlijk mogelijk overkapping wilt die bovendien zeer sterk is.

Waarom kiezen voor een bamboe overkapping?

Je kunt om verschillende redenen kiezen voor een overkapping van bamboe. De belangrijkste reden zal zijn dat de uitstraling exotisch en zeer natuurlijk is. Hoewel bamboe een grassoort is, lijkt het erg op hout, alleen met een veel ruwere uitstraling. Met een bamboe overkapping waan je je midden in de jungle.

Bamboe doet niet onder voor hout, als hangt dit natuurlijk wel af van het soort bamboe. Ga je voor de de brede harde bamboepalen, dan zijn deze zeer hard en bijna onverwoestbaar. Toch heeft bamboe een veel lichter gewicht dan hout, dus zelf een bamboe overkapping maken zal gemakkelijk gaan.

Is het voor jou belangrijk dat je een overkapping hebt van materialen die milieuvriendelijke zijn? Dan is een overkapping bamboe altijd een goede keuze. Bamboe is zeer duurzaam. Er hoeven geen kostbare bomen voor gekapt te worden, bamboestengels kunnen onbeperkt worden geoogst.

Je hoeft geen rekening te houden met ecologisch verantwoorde bossen, want bamboe is een zeer snel groeiende grassoort. Sommige soorten bamboe groeien zelfs 1 meter per dag! Je hoeft je over de duurzaamheid van bamboe daarom geen zorgen te maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bamboe overkapping maken?

Je zult al snel in de verleiding komen om bamboe te vergelijken met hout. Hoewel er tegenwoordig ook bamboe planken bestaan en nagenoeg identiek is aan hout, blijft het een grassoort. Bamboe heeft andere eigenschappen en voor- en nadelen.

Voordelen bamboe overkapping

 • De uitstraling van bamboe spreekt tot de verbeelding. In een natuurlijke of oosters ingerichte tuin past een overkapping bamboe dan ook uitstekend.
 • Bamboestengels zijn enorm hard en kan betreffende hardheid vergeleken worden met hardhout.
 • In planken verwerkt is bamboe nog harder en overtreft het in hardheid menig houtsoort.
 • Van nature zal bamboe nauwelijks krimpen of uitzetten door temperatuurverschillen.

Nadelen bamboe overkapping

 • Een eigenschap van bamboe is dat er na verloop van tijd scheuren in de bamboepalen kunnen ontstaan. Dit is een natuurlijk en hoeft niet van invloed te zijn op de levensduur.
 • Net zoals bij sommige houtsoorten het geval is, wordt bamboe door de weersomstandigheden grijs. Dit kun je behandelen, zodat de originele kleur behouden blijft.
 • Ga je zelf bamboe overkapping maken, dan kan het lastig zijn om goede bamboepalen voor het frame te vinden.
 • Het boren van gaten in bamboe kan soms lastig zijn en je moet oppassen dat de bamboe niet uitscheurt.

Soorten bamboe overkapping

Van bamboe zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Totaal bestaan er ongeveer 1.500 verschillende soorten bamboe, waarvan lang niet alle soorten geschikt zijn om een bamboe overkapping mee te bouwen. Waar jij op moet letten, is hoe de bamboe is verwerkt. Koop je onbewerkte bamboestengels, planken of ga je voor bamboematten als dak?

Onbewerkte bamboestengels

Het woord stengels is misschien misleidend, want voor een overkapping heb je palen nodig. Er zijn bepaalde bamboesoorten waarvan de stengels uitgroeien tot echte stevige palen. Voor een stevige overkapping van bamboe heb je wel een aantal van deze onbewerkte bamboestengels nodig.

Uiteraard voor de staanders, maar ook voor de liggers, al kun je voor de liggers voor minder dikke bamboepalen kiezen. Betreffende het dak van onbewerkte bamboestengels heb je veel mogelijkheden. Je kunt bamboepalen als liggers gebruiken om een dak van een ander ander materiaal of bamboematten te dragen, maar met liggers direct naast elkaar geplaatst, creëer je een dak geheel van onbewerkte bamboestengels.

bamboestengels

Prima voor een fantastische bamboe overkapping waar je droog zit en beschermd tegen de zon. Bamboestengels of palen zijn niet altijd heel gemakkelijk te gebruiken vanwege de holle structuur. Hier moet je wel altijd rekening mee houden. Het kan zelfs een aanbeveling zijn om geen bamboepalen met schroeven aan elkaar te verbinden, maar door middel van een bindtouw.

Bamboeplanken

Bamboeplanken zijn niet alleen geschikt voor het maken van een overkapping bamboe, je kunt er complete bijgebouwen en en schuren mee maken. Voor een overkapping zul je de planken gebruiken voor het afsluiten van het dak. Voor de staander van je overkapping van bamboe gebruik je uiteraard bamboepalen. Bamboeplanken zien er betreffende het uiterlijk hetzelfde uit als houten planken. De kleur en structuur is afhankelijk van welk soort bamboe er is gebruikt.

Een eigenschap van bamboeplanken en wat lang niet altijd het geval is bij houten planken, is dat de samengeperste bamboe in de plank extra hard wordt. Bamboeplanken zijn te verkrijgen in zowel een generfde als gladde structuur. Heb je bij bamboestengels zeer onregelmatige lengtes, bij bamboeplanken zijn de planken altijd netjes op maat gemaakt. Naar eventueel het dak, kun je ook één of meerdere zijkanten van de overkapping van bamboeplanken voorzien.

Bamboematten

Net zoals je bamboeplanken niet gebruikt voor de staanders van een overkapping bamboe, zo zijn bamboematten ook heel specifiek in te zetten. Bamboematten zijn bamboestengels die meestal aan elkaar gebonden zijn en gemakkelijk op rol te koop zijn. De bamboestengels zijn wel sterk, maar de mat zelf is heel flexibel.

Het spreekt voor zich dat je bamboematten alleen kunt gebruiken als bijvoorbeeld het dak van de overkapping of om een zijkant van de overkapping af te schermen voor de wind. Let er wel op dat als je bamboematten als dak gebruikt, je niet uit moet gaan van een duurzaam dak. Misschien moet je er zelfs genoegen mee nemen om bamboematten één zomer te gebruiken en de volgende zomer koop je weer nieuwe bamboematten voor het dak.

Bamboematten zijn relatief goedkoop in aanschaf en zo kun je ook nog kiezen of je een open of gesloten overkapping bamboe wilt.

Zelf een bamboe overkapping maken of kopen?

Je kunt een poging wagen om zelf een bamboe overkapping te maken, maar je kunt ook gaan voor een kant-en-klare overkapping van bamboe die je als bouwpakket kunt kopen. Bij zowel zelf een bamboe overkapping maken als een bamboe overkapping kopen zijn er voor- en nadelen.

Zelf een bamboe overkapping maken

Zelf een bamboe overkapping maken lijkt misschien gemakkelijker dan het is. Het is zeker niet onmogelijk. Maar je zult niet zo gemakkelijk bamboepalen vinden. In ieder geval niet bij de bouwmarkt, waar de meeste klussers toch hun meeste materialen vandaan halen.

Bamboestengels vind je hier voldoende, maar dat is niet voldoende voor een stevige overkapping. Ook bamboematten zul je bij de bouwmarkt kunnen kopen. Voor bamboepalen moet je je richten tot de specialist in bamboematerialen of bij de houthandel.

Voordelen zelf bamboe overkapping maken

 • Je bent niet afhankelijk van standaard afmetingen, je kunt je overkapping bamboe zo groot maken als je wilt.
 • Zelf een bamboe overkapping maken is goedkoper dan een complete overkapping kopen.

Nadelen zelf bamboe overkapping maken

 • Bamboepalen zijn lastig te krijgen bij de gewone bouwmarkten.
 • Je moet mede door de holle structuur altijd oppassen bij het boren van gaten in bamboe.

Een bamboe overkapping kopen

Een bamboe overkapping kopen kan bij sommige bouwmarkten, maar de mooiste exemplaren vind je toch bij de specialist in bamboe. Je kunt gaan voor een bouwpakket die je zelf nog in elkaar moet zetten, maar het is relatief betaalbaar om een overkapping van bamboe op maat re laten maken.

Uiteraard is het duurder dan een bouwpakket kopen of zelf een bamboe overkapping maken, maar dan zijn wel al je wensen hierin verwerkt en de overkapping wordt voor je geplaatst.

Voordelen bamboe overkapping kopen

 • Je bent maar weinig tijd kwijt aan de opbouw van de overkapping.
 • Keuze uit verschillende modellen of een overkapping op maat.

Nadelen bamboe overkapping kopen

 • Afmetingen van de overkapping kunnen beperkt zijn.
 • Je moet wel handig zijn om bijvoorbeeld bamboeonderdelen met elkaar te kunnen verbinden.

Wat kost een bamboe overkapping?

De prijs van een overkapping van bamboe hoeft niet zozeer te verschillen met een houten overkapping. In sommige gevallen is het zelfs goedkoper. Ga je voor een overkapping zelf maken, dan zal dit je gemiddeld tussen de € 800,- en € 1.500,- kosten. Voor een bouwpakket overkapping van bamboe zal de gemiddelde prijs tussen de € 1.500,- en € 2.500,- liggen. De prijs kan oplopen tot wel € 4.000,- voor een bamboe overkapping op maat.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…