Materialen overkapping

Als het om een overkapping gaat, dan heb je keuze uit verschillende materialen overkapping om te gebruiken. Alle materialen waar je uit kunt kiezen voldoen voor een overkapping, maar ieder soort materiaal heeft bepaalde voordelen en nadelen. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Een overkapping bouw je meestal voor de lange termijn en soms kan het goed zijn om toch voor een ander materiaal te kiezen als je hier meer profijt van hebt.

Waaruit bestaat een overkapping?

Een overkapping bestaat grofweg meestal uit twee onderdelen, namelijk het geraamte en het dak. Het geraamte is de constructie die nodig is om het dak te dragen. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Soms is dit deels het geval als je de overkapping monteert aan de woning of schuur.

Je hebt dan nog steeds een geraamte nodig, maar één gedeelte van de overkapping wordt gedragen door de schuur of woning. Daarnaast zijn er flexibele overkappingen, zoals een doek die je aan een boom aan aan losse palen kunt bevestigen. Betreffende de overkapping materialen, is de keuze voor materiaal voor het dak het belangrijkste.

Het dak beschermt je tegen de felle zon en de regen en moet in de meeste gevallen het gehele jaar door de weersinvloeden weerstaan.

Welke materialen overkapping kun je kiezen?

De overkapping materialen die je voor het dak en eventueel het geraamte kunt kiezen, zijn ten eerste afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook in hoeverre je bescherming zoekt tegen de zon, de regen en of je eventueel een transparante overkapping wilt of niet.

Daarom een opsomming van de verschillende materialen overkapping die je kunt gebruiken, met een korte beschrijving.

Houten overkapping

Van alle materialen overkapping, wordt een houten overkapping het vaakst gekozen. Dit geldt dan meestal voor een volledige houten overkapping, waarbij zowel het geraamte als het dak van hout is. Dit heeft er vooral mee te maken, dat hout het gemakkelijkste materiaal is om mee te werken.

Het is gemakkelijk op maat te zagen en bovendien in iedere kleur te schilderen. Je hebt ook een grote keuze uit goedkope en dure houtsoorten. Ook de uitstraling van hout is een belangrijke reden om hiervoor te kiezen. Het is natuurlijk materiaal, past in iedere tuin en straalt gezelligheid en warmte uit. Enkele soorten houten overkappingen zijn een eiken overkapping of een steigerhouten overkapping.

Bamboe overkapping

Van bamboe wordt wel eens gedacht dat het een houtsoort is. Dit is het niet, bamboe stamt af van de grassoorten. Bamboe heeft vele verschijningsvormen, van dunne sprieten tot dikke stammen die veelal wel hol zijn van binnen. Van deze laatste soorten kun je heel goed een mooie overkapping maken in exotische stijl. Je kunt bamboe gebruiken voor zowel het geraamte als het dak.

Metalen overkapping

Een metalen overkapping wordt voornamelijk het geraamte bedoelt. Al is het ook mogelijk om metalen platen als dak te gebruiken. Het is overigens niet aan te raden, want met de brandende zon, kan het ontzettend heeft worden onder de overkapping.

Als drager van een dak, van welk soort materiaal ook, is metaal wel zeer geschikt. Het dak wordt dan gedragen door een zeer sterke constructie met een lang levensduur. Er zijn wel verschillende soorten metaal. Je doet er goed aan om te kiezen voor een metaalsoort die behandeld is en dus corrosiebestendig is.

Stalen overkapping

Wanneer je aan een stalen overkapping denkt, denk je misschien aan grof staalwerk, maar dit is allerminst het geval met een overkapping. Staal is één van de overkapping materialen dat in het vakjargon ook wel smeedijzer wordt genoemd. Hiermee kun je een overkapping krijgen van zeer dun staal en waarin sierlijke ornamenten in zijn verwerkt. Ideaal voor een authentieke woning.

Aluminium overkapping

Een van de andere materialen overkapping van metaal, is aluminium. Aluminium heeft juist een hele moderne look en past zeer goed bij een modern vormgegeven woning. Het voordeel van aluminium is, dat het zeer licht materiaal is en dus gemakkelijk te verwerken. Ook is aluminium erg goed bestand tegen corrosie.

Rieten overkapping

Een rieten dak op een authentieke woning of boerderij kent iedereen wel. Het geeft de woning een luxe en stijlvolle uitstraling. Het kan van de overkapping kan ook van riet zijn. In de regel wordt hier alleen voor gekozen als je woning ook voorzien is van een rieten dak. De overkapping komt betreffende het uiterlijk dan overeen met de woning. Wel moet je dan kiezen voor een hellend dak op de overkapping.

Plastic / kunststof / polycarbonaat overkapping

Een plastic overkapping, ook wel kunststof overkapping genoemd, kan bestaan uit verschillende soorten plastic. Polycarbonaat is het meest bekend voor een overkapping. Polycarbonaat wordt veel als dak gebruik en is een goed alternatief voor glas.

Een plastic overkapping kan lang meegaan en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Wel moet je de kwaliteit goed in de gaten houden, er zijn veel soorten kwaliteiten verkrijgbaar. Kijk daar altijd goed naar.

Glazen overkapping

Met een glazen overkapping zit je beschermt tegen de regen en uv-stralen en toch kun je genieten van zonlicht. Denk er wel om dat je voor een dak van de overkapping altijd gehard glas moet gebruiken. Het glas moet namelijk ook bestand zijn tegen bijvoorbeeld hagelbuien. Tevens is een stevige constructie nodig, want glas is zwaar van gewicht.

Stoffen overkapping

Tenslotte is één van de overkapping materialen stof. Een stoffen overkapping bestaat uit een doek en kan afhankelijk van het systeem gemakkelijk weer afgehaald worden. Er zijn ook harmonicadoeken, die vast in de overkapping zitten en waarmee je heel gemakkelijk zelf de hoeveelheid schaduw en zon kunt bepalen.

Welke materialen overkapping passen het best bij jou?

Zoals je ziet, is de keuze in overkapping materialen erg groot. Welke materialen overkapping je moet kiezen is afhankelijk van het soort overkapping die je wilt bouwen. Wil je zelf een overkapping bouwen, dan ben je aangewezen op een houten overkapping. De overige materialen zijn niet of maar deels zelf te bouwen.

Zo kun je een glazen overkapping kiezen, waarbij je glas moet kopen en dan kun je het geraamte zelf bouwen. Dit geldt ook voor een stoffen overkapping. Welke soorten overkapping materialen je ook koopt, een mooie overkapping zal een aanwinst zijn voor je woning en tuin.

Meer weten over een specifiek materiaal?

Metalen overkapping
Plastic overkapping
Stalen overkapping

Eiken overkapping
Stoffen overkapping
Glazen overkapping
Aluminium overkapping
Kunststof overkapping
Polycarbonaat overkapping
Houten overkapping
Bamboe overkapping
Steigerbuis overkapping 
Steigerhouten overkapping
Rieten overkapping

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…