Kunststof overkapping

Wanneer je een overkapping besluit te maken, dan zal hout het meest voor de hand liggende materiaal zijn die je gebruikt. Het dak wordt in de regel dan ook van hout gemaakt, maar dit is niet mogelijk als je een transparant dak wilt. Dan zul je namelijk een dak van een ander soort materiaal moeten kiezen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een kunststof overkapping.

Voor een transparant dak zijn er eigenlijk maar twee opties, namelijk glas en kunststof. Een kunststof overkapping wordt tegenwoordig erg veel gekozen en heeft vele voordelen ten opzichte van een glazen overkapping. Wat moet je weten over een overkapping kunststof?

Wat is een kunststof overkapping?

Kunststof is een materiaal dat nog niet zo heel oud is. Aan het begin van de 20e eeuw werd er een soort van kunststof geproduceerd die we kennen als bakeliet. De bakelieten telefoon is hier het bekendste voorbeeld van. Dit was een kunststofsoort die eigenlijk alleen in de elektrotechniek werd gebruikt.

Bakeliet was nog maar één soort van kunststof. Pas rond de Tweede Wereldoorlog werden er ook andere soorten kunststoffen ontdekt. Het zou nog tot de jaren 50 duren, voordat kunststof grootschalig werd gebruikt in de maakindustrie. Van kunststof werden vooral praktische zaken gemaakt en die esthetisch niet echt mooi waren.

Eigenlijk is het nog maar sinds enkele decennia dat er ook diverse grote objecten van kunststof worden gemaakt en die ook mooie stijlvol eruit zien. Zo ook een overkapping kunststof of een kunststof tuinhuis met overkapping.

Waarom kiezen voor een kunststof overkapping tuin?

Het belangrijkste van een overkapping, is dat je overkapping sterk is en lang meegaat. Een gemiddelde levensduur staat voor een houten overkapping op 15 tot 20 jaar. Er zijn tegenwoordig diverse materialen die veel langer meegaan. Een kunststof overkapping tuin kan ook meer dan 20 jaar meegaan. Een kunststof platen overkapping staat dus garant voor jarenlang droog zitten.

De kunststof overkappingsplaten hoeven niet altijd transparant te zijn, maar vaak wordt hier wel voor gekozen. Je hebt dus ook de keuze of je een dichte of een transparante overkapping wilt. Daarnaast is het opbouwen van de overkapping erg gemakkelijk met kunststof platen. Dit heeft namelijk alles te maken met het gewicht. Kunststof is zeer licht in gewicht, vele malen lichter dan wanneer je voor een transparante glazen overkapping kiest.

Kunststof overkapping platen en het frame

Wanneer je kiest voor een vrijstaande kunststof overkapping, dan gaat dit om de platen die als dak van de overkapping dienen. Een kunststof platen overkapping met een frame van kunststof is in vrijwel alle gevallen te zwak. Dit kan bijvoorbeeld alleen voor bijvoorbeeld een kunststof tuinhuis met overkapping.

Bij een kunststof tuinhuis met overkapping is er voldoende draagkracht van het tuinhuis. Dit is bij een vrijstaande kunststof overkapping niet het geval. Je zult het frame, dus voor de staanders en liggers een andere soort materiaal moeten kiezen. Dit kan gelukkig gemakkelijk met hout of aluminium. Wil je wel de look behouden van de platen, dan is het een optie om de houten of aluminium staanders te bekleden met kunststof. Zo sluit de overkapping en het frame goed op elkaar aan.

Voordelen en nadelen van een kunststof overkapping

Een kunststof overkapping heeft diverse voordelen. Maar wanneer je een overkapping kunststof wilt aanschaffen, dan moet je ook rekening houden met de nadelen. Daarom enkele voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen kunststof overkapping

 • Een overkapping kunststof is erg licht in gewicht. Gemiddeld weegt kunststof de helft minder dan glas.
 • In vergelijking met glas, is kunststof een stuk goedkoper in aanschaf.
 • Je hebt nagenoeg geen onderhoud aan je mooie vrijstaande kunststof overkapping.
 • Met een kleinere overkapping kun je ook een mooie overkapping aan huis kunststof maken.

Nadelen kunststof overkapping

 • Kunststof is wat gevoeliger voor krassen. Takken die op het dak vallen kunnen krassen achterlaten.
 • Kies je voor een doorzichtige overkapping kunststof, dan heb je minder lichtinval dan glas.
 • Het is niet altijd aangenaam om onder een kunststof overkapping te zitten vanwege de hitte.
 • Niet alle kunststofsoorten zijn brandwerend. Bij brand zal het kunststof smelten en dit levert gevaarlijke situaties op.

Welke soorten kunststof overkappingen zijn er?

Vanwege de vele verschillende soorten kunststof, kun je een keuze maken uit verschillende soorten overkappingen van kunststof. Ieder soort kunststof platen overkapping heeft bepaalde eigenschappen en voor- en nadelen.

Polycarbonaat overkapping

Een tegenwoordig zeer populaire kunststof overkapping tuin is een polycarbonaat overkapping. Polycarbonaat is een bijzonder sterk soort kunststof en verslaat momenteel alle kunststofsoorten als het gaat om de sterkte van het materiaal. Polycarbonaat is vele malen sterker dan glas en het materiaal kan ook grote hitte verdragen.

Dit is lang niet het geval bij andere soorten kunststof overkappingen. Het vaakst zal gekozen worden voor transparant polycarbonaat, maar het is ook beschikbaar als kanaalplaat. Je hebt dan een dichte kunststof tuinhuis met overkapping. Van polycarbonaat is ook een overkapping aan huis kunststof te verkrijgen, voor bijvoorbeeld een kleine overkapping bij de entree.

Voordelen polycarbonaat overkapping

 • Uitermate sterk materiaal met een minimum levensduur van 20 jaar.
 • Polycarbonaat heeft ook een isolerende functie. Ideaal als je in de winter onder de overkapping wilt vertoeven.

Nadelen polycarbonaat overkapping

 • Polycarbonaat behoort tot de duurste soorten kunststof overkappingen.
 • Het materiaal is dusdanig hard, dat je het zelf niet kunt bewerken.

Pvc overkapping

Pvc wordt van oudsher gebruikt voor een overkapping kunststof. Hiermee is pvc nog steeds geen kunststof van mindere kwaliteit, maar polycarbonaat is wel een verbeterde versie van pvc. Een pvc overkapping wordt tegenwoordig nog steeds veel verkocht en dit heeft ook te maken met de goedkope prijs. Een pvc overkapping is nu eenmaal een stuk goedkoper an polycarbonaat.

Ook met pvc kun je kiezen uit een vrijstaande kunststof overkapping of een kleinere overkapping aan huis kunststof. Pvc is een stuk minder duurzamer dan polycarbonaat, met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Daarnaast is pvc gevoeliger voor hitte. Desalniettemin is een pvc overkapping nog steeds veel sterker dan glas.

Voordelen pvc overkapping

 • Pvc is een zeer lichte soort kunststof en hierdoor is het opbouwen van een overkapping kunststof een fluitje van een cent.
 • Naast transparant pvc, is het materiaal ook in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Nadelen pvc overkapping

 • De lichtinval bij een transparant pvc dak is nog minder dan bij polycarbonaat.
 • Het isolerende vermogen van pvc is niet zo hoog. Tijdens de koude dagen zit je niet echt warm onder de overkapping.

Plexiglas overkapping

Plexiglas is ook een goed materiaal om voor een transparant dak te zorgen op je kunststof overkapping tuin. Een groot voordeel van plexiglas, is dat het flexibel is en je het materiaal zelf goed op maat kunt maken. Bij polycarbonaat en kunststof is zelf op maat zagen niet aan te bevelen of zelfs onmogelijk.

Plexiglas komt betreffende de helderheid en het doorlaten van licht, het dichtste in de buurt van glas. Het is wel verstandig om te kiezen voor een plexiglassoort met een speciale coating. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder snel krassen ontstaan, want hier is plexiglas gevoelig voor.

Voordelen plexiglas overkapping

 • Met plexiglas heb je altijd voldoende inval van daglicht.
 • Plexiglas is zelf goed te bewerken en op maat te zagen of te snijden.

Nadelen plexiglas overkapping

 • Plexiglas moet op de juiste manier schoongemaakt worden, anders ontstaan er krassen.
 • Het materiaal is dus erg gevoelig voor krassen en daarom niet op alle plekken geschikt voor een overkapping.

Een kunststof platen overkapping zelf maken of kopen?

Een kunststof overkapping kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Kies je voor een relatief kleine overkapping aan huis kunststof, dan is het kopen van een polycarbonaat dak al voldoende. Wil je een mooie vrijstaande kunststof overkapping plaatsen, dan heb je de keuze uit het kopen van de gehele overkapping of het gedeeltelijk maken én kopen.

In het laatste geval kies je er dan voor om het frame, dus de staanders en liggers zelf op maat te maken en volgens jouw design te plaatsen. Een kunststof dak daarentegen kun je weinig zelf aan doen en moet dus gekocht worden. Je hebt dan in ieder geval wel de vrijheid hoe jij je overkapping eruit wilt laten zien. Je kunt uiteraard ook een volledige zelfbouwpakket van een overkapping kunststof kopen. Dit kan bij de meeste bouwmarkten of bij speciaalzaken, maar dan tegen een hogere prijs.

Hoeveel kost een kunststof overkapping?

De prijzen van een kunststof overkapping tuin zijn afhankelijk van de gekozen kunststofsoort, de afmetingen van de overkapping en eventueel het gebruik van andere materialen voor het frame. Een polycarbonaat overkapping is hierbij het duurste. De gemiddelde prijs voor een polycarbonaat overkapping begint bij € 1.500,-. Dit is voor een klein en eenvoudig model.

Reken gerust het dubbele van een wat groter exemplaar. Voor een luxe soort ga je al snel richting de € 5.000,- Het goedkoopste ben je uit met een pvc overkapping. Reken op een gemiddelde richtprijs van tussen de € 800,- en € 2.000,-. Voor een bedrag tussen de € 1.500,,- en € 2.000,- heb je een mooie overkapping van plexiglas.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…