Stoffen overkapping

Een overkapping hoeft niet altijd voorzien te zijn van een vaste houten dak. Hoewel dit in veel gevallen wel zo is, kun je ook voor de flexibele methode van een overkapping kiezen en gaan voor een stoffen overkapping. Een overkapping met stof kan weggehaald worden als je volop in de zon wilt zitten of tijdens regen en je kunt een stoffen overkapping hangen op iedere plek waar je wenst.

In principe kun je op deze manier een overdekt terras creëren op iedere plek in je tuin. Uiteraard zijn ook vaste overkappingen met stof, maar je hebt met een overkapping van stof in ieder geval de keuze.

Waarom kiezen voor een stoffen overkapping?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een textiel overkapping. Je hebt bijvoorbeeld geen ruimte in de tuin voor een grote overkapping of je wilt geen overkapping in de tuin. Een andere reden is dat je meer flexibel wilt zijn met je terras. Een stoffen overkapping terras kun je immers plaatsen waar je maar wilt.

Als je maar de mogelijkheid hebt om het doek ergens mee te verbinden, desnoods met een boom of met een zelf in de grond geplaatste paal. Een terras overkapping stof is de meest gemakkelijke wijze om een overkapping te creëren en een goed alternatief voor een parasol.

Je kunt de overkapping gemakkelijk geheel of gedeeltelijk gebruiken en ook weghalen als het herfstseizoen start. Er zijn ook mensen die een overkapping textiel liever hebben dan een vaste overkapping, bijvoorbeeld omdat het dan minder benauwd is.

Wat zijn de mogelijkheden met een constructie voor stoffen overkapping?

Traditioneel bestaat een overkapping bestaat uit twee onderdelen: de constructie, dus het geraamte en het dak. Bij een overkapping van hout is zowel de constructie van staanders, liggers en het dak van hout. Bij een overkapping van stof kan de overkapping bestaan uit enkel het dak, dus het doek, maar ook uit een constructie waarin het doek hangt.

De constructie kan in dit geval bestaan uit hout, metaal of aluminium. Dit is vaak het geval als je kiest voor een vast doek in de overkapping, zoals een harmonicadoek. De constructie kan ook bestaan uit de gevel van je woning of schuur, enkele palen die je in de grond zet of bomen.

Het belangrijkste is namelijk dat het doek ergens aan kan hangen om als overkapping dienst te doen. Je bent met een stoffen overkapping terras dus redelijk flexibel en hierbij hoef je niet afhankelijk ze zijn van vaststaande overkappingsconstructie in je tuin.

Wat zijn de voor- en nadelen van een terras overkapping stof?

Een overkapping kan uit verschillende soorten en materialen bestaan. Iedere soort overkapping heeft wel bepaalde voordelen en nadelen en dit geldt ook voor een overkapping textiel. Dit moet je goed naast elkaar zetten, om zo tot een juiste keuze te komen. Dit zijn de voordelen en nadelen van een overkapping van stof.

Voordelen overkapping stof

  • Je bent met een overkapping van stof veel flexibeler.
  • Ook een vast uitschuifbare overkapping stof is mogelijk.
  • Een overkapping stof is afhankelijk van het soort stof wat luchter om onder te zitten.

Nadelen overkapping stof

  • Een overkapping stof is minder duurzaam dan een vaste overkapping van ander materiaal.
  • Bij onverwachte harde regenbuien moet je de overkapping weghalen of oprollen/inschuiven.
  • Een textiel overkapping kan lastiger zijn om te reinigen.

Welke vormen van een overkapping stof zijn er?

Je had al kunnen lezen dat je met een overkapping stof veel flexibiliteit hebt en niet perse een geraamte hoeft te maken voor je terras overkapping doek. Er zijn dus verschillende manieren om je overkapping te kunnen monteren.

Harmonicadoek

Een overkapping textiel door middel van een harmonicadoek is een vaste overkapping, waarbij het doek als een harmonica wordt ingeschoven. Het harmonicadoek is verbonden met een katrolsysteem, waardoor je gemakkelijk de gewenste inval van de zon of schaduw kunt creëren.

Voor een overkapping met een harmonicadoek moet wel een frame worden opgebouwd. Het doek moet strak tussen de liggers worden geplaatst, zodat het systeem optimaal werkt. Het frame is zelf te maken, maar het katrolsysteem met harmonicadoek moet je als een set kopen.

Zonnescherm

Een zonnescherm is misschien wel de meeste bekende stoffen overkapping terras. Wij kennen dit systeem in de vorm van een valscherm of een knikarmscherm. Een zonnescherm wordt altijd aan de geven van de woning gemonteerd. Het is een ideale en groot zonnescherm voor als je terras direct naast de woning ligt.

Het verschil tussen een valscherm en knikarmscherm, is de wijze waarop het doek naar beneden wordt gerold. Een valscherm zal meer verticaal naar beneden vallen, zodat je nauwelijks staruimte hebt. Bij een knikarmscherm wordt het doek redelijk horizontaal gehouden.

Schaduwdoek

Het meeste flexibel ben je met een schaduwdoek. Een schaduwdoek is een los doek die je als terras overkapping stof kunt gebruiken. Bij kleinere modellen is de vorm driehoekig, waardoor je het doek aan maar drie punten hoeft te bevestigen. Hierdoor kun je het doek ook gemakkelijker wat schuin hangen, zodat een klein regenbuitje nog te verdragen is.

Er zijn ook grotere vierkante en rechthoekige schaduwdoeken te koop. In principe kun je een schaduwdoek op iedere plek in je tuin hangen, als er maar enkele punten zijn waar je het doek aan kunt hangen, zoals een gevel, staanders of bomen.

Pergola

Een pergola is een uitzondering en wordt niet altijd gelinkt aan een overkapping met stof. Van oorsprong is een pergola een open overkapping zonder dak. Er worden klimplanten tegen de pergola  gepland, die als ze eenmaal volgroeid zijn een natuurlijk dak van de pergola vormen.

Maar steeds vaker wordt een pergola gebruikt als terras overkapping stof. Het voordeel is dat je het geraamte al hebt staan en je geen constructie meer hoeft te bouwen. In het open dak van de pergola plaats je dan een doek. Als overkapping stof kan dit een schaduwdoek zijn, maar ook een harmonicadoek past hierin.

Welke soorten stof gebruiken voor een textiel overkapping?

Wanneer je kiest voor een textiel overkapping, dan heb je de keuze uit verschillende soorten stoffen.  Een voorwaarde is dat de stof je goed moet beschermen tegen de zon, maar dat deze ook enige vorm van regen kan hebben. Gaat het over slagregen, hagel of sneeuw, dan is geen enkel doek hier voor langere tijd tegen bestand.

Grofweg kan het verschil gemaakt worden tussen een waterdoorlatend doek en een waterdicht doek.

Waterdoorlatend doek

Een waterdoorlatend doe is de klassiek stoffen overkapping terras. De stof is dusdanig samengesteld, dan vocht door het doek valt. Een voordeel hiervan, is dat schimmels of rot geen kans maken in het doek. Vaak is het doek nog voorzien van een laag uv-bescherming, zodat je zo goed mogelijk beschermd bent tegen de zonnestralen.

Toch kan er altijd wel uv-straling door een doek komen en dit is het belangrijkste verschil met een vaste overkapping. Bij een klein regenbuitje kun je het nog enigszins volhouden onder een waterdoorlatend doek, maar bij plensbuien wordt je onherroepelijk nat. Dit doek is dus vooral bedoeld om te gebruiken bij zonnig weer en weg te halen als het hard gaat regenen.

Waterdicht doek

Een waterdicht doek is gemaakt van polyester of pvc en heeft ook nog een sterke coating. Hierdoor is het niet mogelijk dat regen door het doek valt, zoals met een waterdoorlatend doek wel het geval is. Een waterdicht doek biedt ten eerste ook een veel betere bescherming tegen uv-straling, doordat de structuur van het doek geheel dicht is.

Daarnaast kun je ook bij flinke regenbuien nog steeds droog onder het doek zitten. Wel moet je het doek schuin hangen, om te voorkomen dat water in het doek blijft staan en te zwaar wordt. Schimmels en mossen maken op dit doek wel meer kans, maar gelukkig is een waterdicht doek wel gemakkelijk schoon te maken.

Een overkapping met stof zelf maken of kopen?

Bij een overkapping textiel gaat het altijd om een combinatie van zelf maken en kopen, of alleen kopen. Het dak van de overkapping bestaat uit een stoffen doek en die moet je altijd kopen. Het eventuele frame die je gebruikt voor de stoffen overkapping is wel zelf te bouwen.

Hiervoor heb je eigenlijk alleen staanders nodig als je gebruikmaakt van een schaduwdoek, maar ook liggers voor aanschaf van een harmonicadoek. Je kunt zelf bepalen uit welk materiaal het frame moet bestaan, zoals hout of aluminium. Er zijn ook complete bouwpakketten te koop met frame en doek. Deze systemen zijn duurder dan wanneer je zelf het frame bouwt.

Wat kost een overkapping met stof?

Wat een stoffen overkapping terras kost, hangt vooral af van het soort systeem die je koopt. Koop je alleen een schaduwdoek en verbindt je die met een paal of boom, dan kun je het doek al kopen vanaf € 50,-. Een complete textiel overkapping met harmonicadoek kost je gemiddeld zo´n € 1.000,- tot € 1.500,-.

Kies je voor een zonnescherm aan de gevel, dan is dit afhankelijke van de grootte en de techniek. Je betaalt hiervoor tussen de € 1.500,- en € 3.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…