Rieten overkapping

Een overkapping in de tuin kan uit verschillende soorten materiaal bestaan. Vaak heb je zelf een bepaalde voorkeur voor materiaal en soms past een bepaalde soort materiaal nu eenmaal beter bij je tuin of woning. Zo kennen we een houten overkapping, een aluminium overkapping, en een stenen overkapping als meest gekozen soorten. Ook voor een bepaalde stijl kun je kiezen, zoals een klassieke of moderne overkapping. Een overkapping die je niet heel vaak in een doorsnee tuin tegenkomt, is een rieten overkapping. Maar waarom zou je kiezen voor een overkapping met rieten dak?

Wat is een overkapping riet?

Als je het over een houten of aluminium overkapping hebt, dan mag je er vanuit gaat dat dit over de gehele overkapping in deze materiaalsoort gaat. Dit is bij een rieten overkapping niet zo. Het is ook wel vanzelfsprekend dat dit alleen gaat om het dak van de overkapping. Om het dak te dragen, heb je een stevig constructie nodig van staanders en liggers.

Dit kan uiteraard niet uit riet bestaan. Een overkapping rieten dak heeft direct een luxe en exclusieve uitstraling. Vergelijk je een rieten dak in de huidige tijd met vroegere tijden, dan is het vreemd dat een rieten dak een reputatie van luxe en exclusiviteit heeft gekregen. In een ver verleden waren daken juist veel van riet.

Dit was toentertijd de goedkoopste dakbedekking. De tijden zijn dus verandert en denk je aan een rieten dak, dan denk je aan een luxe villa, landhuis of landelijke woning.

Het ambacht van een rieten dak leggen

Een rieten dak kun je zelf als klusser niet leggen. Een rieten dak leggen vereist een grote dosis kennis en ervaring. Het beroep van rietdekker is inmiddels dan ook een ambacht. Rietdekker wordt je niet zomaar. Er zijn nog maar enkele opleidingen in Nederland waar je leggen van rieten daken kunt leren. Daarnaast heb je vooral veel ervaring nodig om jezelf tot een professioneel rietdekker te noemen.


Juist daarom is de keuze voor een rieten overkapping zo bijzonder. Je kiest dan heel bewust voor een oud ambacht en een dak waar luxe, authenticiteit, warmte en gezelligheid centraal staat. Dit is ook best een bijzondere combinatie. Luxe staat niet altijd voor gezelligheid, maar met een overkapping rieten dak bereik je dit wel.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een rieten overkapping?

Uiteraard staat een rieten overkapping prachtig. Maar je moet met een overkapping rieten dak wel goed nadenken over alle zaken waar je mee te maken krijgt, inclusief de nadelen. Pas als je alle voordelen en nadelen duidelijk in beeld hebt, kun je een goed beeld krijgen van de gevolgen van een overkapping riet.

Voordelen rieten overkapping

  • Riet is een duurzaam materiaal, zelfs één van de meest duurzame bouwmaterialen. Tevens heeft riet een levensduur van minimaal 25 jaar. Een levensduur van 50 jaar is geen uitzondering.
  • Een rieten dak geeft een gevoel van meerwaarde. Riet blijft één van de meest bijzondere dakbedekkingen dat vooral voor villa´s en landhuizen wordt gebruikt.
  • Riet is volledig natuurlijk en geeft ook een natuurlijke isolatie. Het isoleren van een dak hoeft met riet nagenoeg niet.
  • Een rieten overkapping is ook een gezonde overkapping. Riet zorgt namelijk voor een natuurlijke ventilatie. Ideaal tijdens hete zomerdagen.

Nadelen rieten overkapping

  • De brandveiligheid vraag met een overkapping riet extra aandacht. Riet is nu eenmaal gevoeliger voor brand. Dit kan gevolgen hebben voor de premie van je brandverzekering.
  • Een rieten dak vraagt niet perse om meer onderhoud, maar wel om gespecialiseerd onderhoud. Het onderhoud moet je daarom uitbesteden.
  • Een overkapping rieten dak trekt meer ongedierte aan, zoals insecten en wespen, maar ook vogels en marters. Marters kunnen behoorlijke schade aan het dak berokkenen.
  • Hoewel een overkapping riet duurder lijkt, hoeft de kostprijs dit niet te zijn. Een rieten overkapping wordt vooral duurder door het onderhoud.

Welke soorten rieten overkappingen zijn er?

Er zijn niet echt specifieke rieten overkappingen per soort te onderscheiden. Maar om dat een overkapping riet enkel het dak betreft, kun je het materiaalsoort voor de constructie wel onderscheiden als een bepaalde soort.

Overkapping riet met houten constructie

Wil je een overkapping met rieten dak, dan is een houten constructie hierbij het mooiste. Het rieten dak heeft al een landelijke uitstraling en hout past hier uitstekend bij. Omdat riet ook allure uitstraalt, is het belangrijk om een al even zo luxe uitziende houtsoort te kiezen. Dit doe je vooral met een duurzame houtsoort met een donkere en warme kleur.


Er zijn vele houtsoorten om uit te kiezen, maar tropisch hardhout en eiken komen het beste in aanmerking voor een overkapping rieten dak. Dit zijn wel gelijk de duurste houtsoorten. Wil je een houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding, kies dan voor Douglas hout. Houdt er wel rekening mee dat je hout altijd moet onderhouden.

Dit geldt helemaal met een rieten dak, want je wilt de allure en luxe uitstraling wel behouden. Tevens zorgt goed onderhoud voor een langere levensduur van je overkapping.

Overkapping riet met aluminium constructie

Het gebruik van aluminium als constructie voor een rieten overkapping is niet alledaags. Dit heeft er vooral mee te maken, dat de uitstraling van aluminium heel modern is en een rieten dak klassiek en landelijk. Maar weerhoudt je er niet van om dan niet voor aluminium te kiezen. Het moderne van  aluminium en het klassieke van riet, kan ook een bijzondere en mooie combinatie zijn.

Bovendien profiteer je met een aluminium constructie van voordelen die je bij hout niet hebt. Aluminium is zeer sterk materiaal, maar tevens ook zeer licht in gewicht. Je hebt met een aluminium constructie geen onderhoud, aluminium is onderhoudsvrij. Daarnaast heeft aluminium een zeer lange levensduur van minimaal 30 jaar en kan het materiaal gerecycled worden.

Overkapping riet met een stenen constructie

Een rieten dak op een stenen constructie gaat goed samen. Denk maar aan die prachtige landhuizen en villa´s die zijn voorzien van een rieten dak. Dit kun je ook bereiken met een stenen constructie voor je overkapping met rieten dak. Vooral al je kiest voor een authentieke steensoort, dan vormt dit een goed samenspel met een rieten dak.

Voor een stenen constructie van een rieten overkapping, geldt dat je hiermee de nadruk legt op de staanders. De staanders laat je met bijzondere bakstenen eruit springen. Voor de dakconstructie zul je hout moeten gebruiken als basis voor het rieten dak. Als je zelf een stenen constructie wilt bouwen, moet je enigszins verstand van metselen hebben. Anders zul je de constructie moeten laten metselen door een metselaar. Het voordeel is wel dat steen onderhoudsvrij is en levenslang meegaat.

Een overkapping rieten dak zelf bouwen

Een overkapping met rieten dak is maar deels zelf te bouwen. Het gaat hierbij dan vooral om de constructie van de staanders en liggers. Eventueel ook de constructie van het hellende dak, maar dan wel in overleg met de rietdekkers. Het rieten dak zelf bedekken moet je overlaten aan de experts.

Rietdekkers zijn hiervoor opgeleid en zorgen ervoor dat jij een bijzonder en aansprekend dak op je overkapping krijgt. Voor het bouwen van de constructie heb je met hout de meeste mogelijkheden, simpelweg omdat hout gemakkelijker te bewerken is. Een aluminium constructie kun je wel zelf in elkaar zetten, maar de onderdelen zul je wel op maat moeten bestellen.

Een overkapping rieten dak kopen

Een overkapping met rieten dak kopen kan zeker, maar niet zoals de meeste kant-en-klare overkappingen die je bij de bouwmarkt vindt. Een rieten dak blijft vakwerk en is niet als bouwpakket te koop. Voor het kopen van een overkapping met rieten dak, ga je naar de gespecialiseerde vakhandel.

Er zijn bouwers van complete overkappingen, die ook een overkapping voor je kunnen bouwen met rieten dak. Je moet er dan wel vanuit gaan, dat dit een een zeer kostbare  aangelegenheid is. Uiteraard krijg je dan wel kwaliteit en garantie op het bouwwerk.

Wat kost een rieten overkapping?

Je moet er vanuit gaan, dat een rieten dakconstructie zeer duur is. Hierop is nauwelijks te besparen, want een rieten dak moet je door een professionele rietdekker laten leggen. Maar als je heel bewust voor een overkapping rieten dak kiest, dan weet je ook ongeveer wel met welke kosten je rekening moet houden.

Gemiddeld zal de prijs voor het materiaal en het leggen van een rieten dak tussen de € 100,- en € 110,- per vierkante meter kosten. Heb je een dakoppervlak van 50 m², dan kun je al berekenen dat de overkapping je meer dan € 5.000,- gaat kosten. Dit is hoger dan een gemiddelde overkapping van welke stijl ook.

Je kunt hooguit met het zelf bouwen van de constructie nog wat besparen op de kosten. Anderzijds wil je met een rieten dak ook een prachtige constructie met eventueel een wat duurdere houtsoort. Kortom, een rieten overkapping is kostbaar, maar je krijgt er wel een schitterende en luxe uitziende overkapping voor terug.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…