Stalen overkapping

Wanneer je een overkapping van metaal wilt maken, dan heb je keuze uit diverse metaalsoorten. Een van deze metaalsoorten is staal. Staal is wereldwijd de meest gebruikte metaalsoort en wordt vooral veel gebruikt voor constructies van woningen en grote panden. Wanneer je voor een metaal wilt gaan, kun je denken aan een stalen overkapping.

Daarnaast is staal een metaalsoort die van naturen veel aanwezig is in de aarde. Staal bestaat uit een legering van voornamelijk ijzer en koolstof. Staal heeft zijn waarde vooral de afgelopen 100 jaar goed bewezen in de constructiebouw. Een goede reden om daarom te kiezen voor een robuuste stalen overkapping in je tuin. Met een stalen constructie overkapping heb je geen omkijken meer naar je overkapping.

Waarom kiezen voor een stalen overkapping

De reden om te kiezen voor een stalen overkapping, is de sterkte van staal. Staal is zeer zwaar in gewicht, dus je kunt je voorstellen, dat als je een stalen balk overkapping hebt, dat deze onverwoestbaar is.

Nu is staal op het eerste esthetisch misschien minder mooi dan het tegenwoordig populaire aluminium, maar omdat staal zo zwaar is, is er een minder dikke stalen balk overkapping nodig. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een voorbeeld van de staalsoort smeedijzer. Ondanks het robuuste staal, kun je toch een stalen frame overkapping krijgen met een verfijnde uitstraling.

Het gebruik van staal in de overkapping past ook heel goed in de huidige trend van een industrieel interieur. Met een stalen constructie overkapping verkrijg je een industrieel uiterlijk en dit past goed bij bepaalde soorten woningen of tuinen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stalen constructie overkapping?

Naast de verschillende voordelen van een overkapping stalen balk, zijn er ook wel enkele nadelen op te noemen. Voor de één wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en voor de ander is dit juist een reden om bijvoorbeeld voor aluminium te kiezen. Wat zijn de voor- en nadelen van een overkapping van staal?

Voordelen stalen overkapping

 • Je bent verzekerd van een ijzersterke stalen constructie overkapping.
 • Staal is vrij van onderhoud, dus je hebt na plaatsing geen enkel werk meer aan de overkapping.
 • Heb je een zeer grote overkapping op de planning staan, dan kan dit uitstekend met een overkapping stalen balk.
 • Wanneer gewenst is een smalle stalen balk overkapping mogelijk.

Nadelen stalen overkapping

 • Kies altijd voor staal dat thermisch is verzonken, dit om roestvorming tegen te gaan.
 • Staal kan duurder zijn dan andere metaalsoorten, al zijn er wel uitzonderingen.
 • Staal is erg zwaar en daarom veel minder gemakkelijk om te gebruiken voor een stalen constructie overkapping dan aluminium.
 • Een stalen overkapping zelf maken is lastig, je moet er de gereedschappen en kennis voor in huis hebben.

Welk soort stalen constructie overkapping kiezen?

Van een stalen overkapping kun je diverse soorten stalen gebruiken. Welk soort overkapping van staal je moet kiezen, is afhankelijk van je eigen smaak, maar ook van de stijl van je woning. De ene staalsoort past betreffende het uiterlijk beter bij een bepaalde soort woning. Soorten overkapping van staal zijn bijvoorbeeld een overkapping van rvs en een smeedijzeren overkapping.

Overkapping van constructiestaal

Constructiestaal is het standaard staal die veel wordt gebruikt voor gebouwen en woningen. Dit is het meest gebruikte staal in de bouwwereld. Nu zijn er wel talloze verschillende soorten constructiestaal te verkrijgen. Het verschil zit hem in legering van de hoogte van het ijzer en koolstof die in een bepaalt soort staal is verwerkt.

Hierdoor kan het staal andere eigenschappen krijgen. Hoe meer koolstof er aanwezig is, des te harder is het staal. Maar tegelijkertijd wordt het staal ook breekbaarder. Hoe minder koolstof, des te sterker en buigzamer wordt staal. Constructiestaal heeft een relatief laag gehalte koolstof en is daardoor zeer sterk en kan het veel gewicht hebben.

Het is ook een relatief gemakkelijk te bewerken metaalsoort en goed lasbaar. Een nadeel is dat constructiestaal gevoeliger is voor corrosie en dus snel kan roesten. Wel is constructiestaal een erg goedkope soort staal.

Voordelen van constructiestaal

 • Constructiestaal is zeer sterk staal en met een stalen balk overkapping heb je dan een zeer sterke overkapping.
 • In vergelijking met andere soorten staal, is constructiestaal erg goedkoop.

Nadelen van constructiestaal

 • Constructiestaal is minder geschikt als de uitstraling van het staal belangrijk is voor je overkapping.
 • Met metaal is zwaar in gewicht, dit maakt een stalen overkapping zelf maken erg lastig.

Overkapping van rvs

Rvs staat voor roestvrij of roestvast staal. Rvs bestaat uit een andere legering dan ´gewoon´ staal. Naast ijzer en koolstof, is er ook chroom en nikkel toegevoegd. Er moet minimaal 11 tot 12% chroom toegevoegd zijn om te spreken van rvs. Dat het staal roestvast is, komt door de aanwezige oxidelaag.

Stalen overkapping? RVS rooster
RVS rooster

Deze laag beschermd het onderliggende staal tegen roestvorming. Maar het is niet zo dat rvs helemaal niet kan roesten. Er zijn omstandigheden dat ook rvs kan roesten, zoals bij het in contact komen met chlorides of bij verontreiniging van het staal. Rvs is sowieso duurder dan constructiestaal en ook zwaarder.

Daarentegen heb je wel nagenoeg de zekerheid dat het staal niet snel zal roesten en je jarenlang plezier hebt van je stalen frame overkapping.

Voordelen van rvs

 • Onder normale omstandigheden van rvs niet gaan roesten.
 • Nog betere bescherming tegen de weersomstandigheden en nog steviger staal dan andere metaalsoorten.

Nadelen van rvs

 • Rvs heeft een hoge aanschafprijs.
 • Een stalen overkapping zelf maken is net zo lastig als met constructiestaal.

Smeedijzeren overkapping

Smeedijzer is weer een geheel andere vorm van staal met bepaalde eigenschappen die constructiestaal en rvs niet hebben. Een groot voordeel van smeedijzer, is dat het staal heel verfijnd te bewerken is met ornamenten, krullen en andere versieringen.

Hierdoor heb je een staalsoort die er geheel anders uitziet dan de nogal logge stalen balk overkapping. Smeedijzer in de overkapping kan heel dus van dikte zijn. Mede door de aangebrachte versieringen, leent het staal zich uitstekend voor een landelijke en klassieke uitstraling. Terwijl andere soorten staal juist een meer industriële of moderne uitstraling hebben.

Voordelen smeedijzeren overkapping

 • Met smeedijzer verkrijg je een mooie klassieke en landelijke uitstraling van je overkapping.
 • De overkapping past prima bij een klassieke woning en kan goed met glas gecombineerd worden.

Nadelen smeedijzeren overkapping

 • Een hoge aanschafprijs, vooral omdat een smeedijzeren overkapping vaak op maat is.
 • Lastig om zelf te plaatsen

Stalen met hout overkapping

Bij een overkapping van staal gaat het voornamelijk om een stalen frame overkapping, dus een overkapping stalen balk. Het frame is geheel van staal, maar het dak is meestal van ander materiaal. Een stalen dak zou namelijk te zwaar worden en het zou ontzettend benauwd worden onder de overkapping.

Een stalen met hout overkapping ligt dan voor de hand. Bij een stalen met hout overkapping, is het dak van hout en wordt gedragen door de stalen frame overkapping. In principe maakt het niet uit voor welk soort dak je kiest, als je gaat voor een stalen met hout overkapping. De overkapping stalen balk kan zowel geplaatst worden voor een plat dak als een hellend dak.

Stalen overkapping zelf maken of laten maken?

Een stalen overkapping zelf maken is erg lastig. Staal is zeer zwaar, waardoor je dus professioneel gereedschap en een kraan nodig hebt om het staal op de plek te zetten. Mocht je hier wel de beschikking over hebben, dan is een stalen overkapping zelf maken nog enigszins te doen.

Ook als je kunt lassen, dan is het mogelijk om de stalen verbindingen zelf te maken. In de regel zal het zijn, dat als je voor een stalen overkapping kiest, je deze op maat laat maken. Een overkapping van staal zul je niet veel kant-en-klaar kunnen kopen. Dit gaat meestal om het lichtere aluminium. Je bent dus genoodzaakt om je voor een stalen overkapping te wenden tot de specialist die een prefab stalen overkapping voor je kunnen maken.

Er zijn veel metaalbewerkingsbedrijven die stalen overkappingen aanbieden. Dit kunnen standaard prefab modellen zijn, maar het is ook mogelijk om zelf een stalen overkapping op maat te laten maken. Vaak zit plaatsing van de overkapping bij de prijs inbegrepen. Uiteraard verhoogt dit wel de kostprijs.

Andere materialen voor een overkapping vind je hier check ze allemaal via deze pagina: materialen overkapping.

Wat kost een stalen overkapping?

De prijs van een stalen frame overkapping is afhankelijk van het type, de grootte, het soort staal en of je de overkapping op maat laat maken. Daarom kunnen er verschillen zitten in de prijs. Voor een stalen standaard prefab overkapping ligt de gemiddelde richtprijs zo rond de € 1.500,- tot € 6.000,- en dan even buiten beschouwing gelaten welk soort staal er wordt gebruikt.

Laat je een stalen overkapping op maat maken en plaatsen, dan hangt er een wat hogere kostprijs aan. Houd rekening met een gemiddelde prijs van tussen de € 4.000,- tot € 15.000,-. Dit is duur, maar je hebt dan wel een unieke overkapping naar wens en ook voor jou geplaatst.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…