Houten overkapping

Of je nu een vrijstaande overkapping in de tuin wilt plaatsen of een overkapping die verbonden is met de woning, vaak wordt er gekozen voor een hout overkapping. Dit is uiteraard niet geheel onlogisch. Hout is een prachtig materiaal en zeer goed te bewerken. Er zijn heel veel mogelijkheden als je wilt gaan voor een houten overkapping.

Veruit de meeste overkappingen in Nederland zijn van hout. Het voordeel hiervan, is dat een overkapping hout relatief gemakkelijk zelf te bouwen is. Je hoeft niet te werken met materialen die je niet hoeft te bewerken. Bovendien is er een grote keuze uit de verschillende soorten hout voor overkapping.

Wat is een hout overkapping?

Een overkapping is een overdekt gedeelte in de tuin. Een vrijstaande overkapping hout is net verbonden met een woning en heeft minimaal vier staanders nodig en liggers om het dak te dragen. Een overkapping hout aan huis, is verbonden aan de woning. Hiervoor het je minimaal twee staanders nodig.

Een houten overkapping bestaat uit twee gedeelten, namelijke het houten frame en het dak. Je kunt ervoor kiezen om voor het dak een andere materiaalsoort te gebruiken, zoals polycarbonaat of glas. In veel gevallen wordt het dak ook van hout gemaakt en afgewerkt met een dakbedekking. Voor het dak heb je de keuze uit een plat dak of een hellend dak. Een en ander is afhankelijk van het ontwerp van je overkapping hout.

Waarom kiezen voor een hout overkapping?

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een vrijstaande overkapping of een overkapping hout aan huis, is de uitstraling. Hout is een natuurlijk materiaal met een zeer warme uitstraling. Gebruik je hout voor overkapping, dan zal deze in vrijwel iedere soort tuin en bij iedere woning te passen zijn.

Onder een houten overkapping geniet je van koelte en tijdens de koudere periode zal hout juist isoleren. Een andere reden om te kiezen voor hout voor overkapping, is de gemakkelijk bewerkbaarheid van hout. Iedereen die een beetje handig is, kan zelf een overkapping van hout maken.

Hiervoor maakt het niet uit of balken en planken niet op maat zijn, want je kunt hout gemakkelijk zelf op maat maken. Daarnaast kan hout bij de bouwmarkt gekocht worden, waardoor de kosten van de overkapping relatief laag blijven.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping hout?

Net zoals alle materialen die je voor een overkapping kunt gebruiken, kleven er ook bij hout voor overkapping voordelen en nadelen aan. Als de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen, dan kun je het beste kiezen voor een overkapping van een ander materiaal.

Voordelen hout overkapping

 • Een overkapping hout biedt vele afwerkingsmogelijkheden. Tevens kun je de uitstraling met een laag nieuwe verf geheel wijzigen.
 • Het gebruik van hout voor overkapping is altijd een meerwaarde voor tuin door de authentieke uitstraling van hout.
 • Je hebt erg veel houtsoorten waaruit je kunt kiezen voor een overkapping van hout.
 • Hout heeft een goede isolerende werking, dus ook in de winter kun je gebruikmaken van de overkapping.

Nadelen hout overkapping

 • Hout kan een stevig en zwaar materiaal zijn. Dit maakt zelf overkapping maken van hout niet altijd even gemakkelijk en je moet een stevige ondergrond hebben.
 • Hout is gevoelig voor rotten en daarom moet de houten overkapping regelmatig goed worden onderhouden.
 • Niet alle soorten hout zijn duurzaam genoeg. Een hout overkapping van een sterke houtsoort gaat minimaal 25 jaar mee.
 • Bij een zeer moderne woning zal een hout overkapping minder mooi passen.

Duurzaamheidsklasse van hout

Wil je een overrkapping hout maken, dan moet je bij je keuze voor houtsoort letten op de duurzaamheidsklasse. Er zijn tegenwoordig een vijftal duurzaamheidsklassen die internationaal gehanteerd worden. Deze duurzaamheidsklasse geeft de resistentie tegen schimmels aan.

Er zijn nog meer duurzaamheidsklassen, zoals de de bestendigheid tegen kevers, termieten en mate van impregnatie. Normaliter zul je alleen hoeven te letten op de duurzaamheidsklasse tegen schimmels. Dit bestaat uit de volgende klassen:

Duurzaamheidsklasse:
1: zeer duurzaam met een levensduur van 25 jaar of langer.
2: duurzaam met een levensduur van 15 tot 25 jaar.
3: matig duurzaam met een levensduur van 10 tot 15 jaar.
4: weinig duurzaam met een levensduur van 5 tot 10 jaar.
5: niet duurzaam met een levensduur korter dan 5 jaar.

Over het algemeen wordt voor een overkapping hout aan huis of vrijstaand, hout gebruikte met een duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3. Duurzaamheidsklasse 1 is wel het beste, maar deze houtsoorten zijn erg duur.

Welke soorten hout overkappingen zijn er?

Als het over de soorten overkappingen van hout gaat, dan gaat het vooral om het gebruik van bepaalde soort hout. De keuze uit verschillende houtsoorten is erg groot. Een overzicht van alle houtsoorten geven is daarom ondoenlijk. Het soort hout kan wel gemakkelijk ingedeeld worden in grofweg twee groepen: hardhout en geïmpregneerd hout. Van deze soorten worden de meeste overkappingen gemaakt en onder deze categorieën vallen diverse houtsoorten.

Overkapping van hardhout

Met de term hardhout wordt niet de hardheid van het hout aangegeven. Hardhout betekent dat dit hout is van loofbomen. Hier tegenover staat zachthout, dit is meestal naaldhout. Dit hout wordt meestal niet veel gebruikt voor een overkapping, tenzij het geïmpregneerd is.

In de praktijk komt het er wel op neer dat hardhout het hardste hout is dat er bestaat. Dit geldt helemaal voor tropisch hardhout, zoals bankirai of padouk. Hardhout valt altijd in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Er zijn zelfs soorten hardhout die nauwelijks onderhoud vergen en toch zeer lang meegaan.

Hardhout is goed bestand tegen vocht en heeft een levensduur van meestal minimaal 20 jaar of langer.

Voordelen overkapping van hardhout

 • Zeer sterk hout met een uitermate lange levensduur. Sommige soorten gaan minimaal 30 jaar mee.
 • Hardhout heeft altijd een zeer warme uitstraling. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren.

Nadelen overkapping van hardhout

 • Hardhout kan erg duur zijn. Dit doet veel mensen besluiten om geen overkapping van hardhout te bouwen.
 • In veel gevallen zal hardhout na verloop van tijd een grijze waas krijgen. Dit is een normaal proces en kan met onderhoudsmiddelen voorkomen worden.

Overkapping van geïmpregneerd hout

Zeer veel overkapping worden tegenwoordig gebouwd van geïmpregneerd hout. In de meeste gevallen wordt hiervoor gekozen, omdat geïmpregneerd hout een goedkoop alternatief is voor het dure hardhout. Hierdoor is het gebruik van geïmpregneerd hout zelfs een trend geworden voor bepaalde houtsoorten.

Denk hierbij aan een overkapping van Douglas hout. Geïmpregneerd hout is niet meer dan verduurzaamd hout. Het gaat dus om hout dat eigenlijk niet zo duurzaam is, maar dusdanig behandeld wordt, dan het een hogere duurzaamheidsklasse krijgt. Er zijn verschillende methodes om hout te impregneren en niet alle methodes zijn even milieuvriendelijk.

Tijdens het impregneren krijgt het hout een bescherming tegen schimmels, insecten en bacteriën. Omdat het veelal om goedkoop hout gaat, is geïmpregneerd hout ook veel goedkoper dan hardhout.

Voordelen overkapping van geïmpregneerd hout

 • Geïmpregneerd hout is net zo duurzaam als hout die van nature al een hoge duurzaamheidsklasse heeft.
 • Een goed en vooral een goedkoop alternatief voor hardhout.

Nadelen overkapping van geïmpregneerd hout

 • Het impregneren gebeurt niet in alle gevallen op een milieuvriendelijke wijze.
 • Door het gebruik van chemische stoffen tijdens de impregnatie, is geïmpregneerd hout niet altijd recyclebaar.

Zelf overkapping maken van hout

De ervaren klusser draaien voor zelf overrkapping hout maken hun hand niet om. Het is juist één van de redenen waarom mensen kiezen voor een overkapping hout. Zelf overrkapping hout maken heeft namelijk als voordeel dat je zelf het ontwerp van de overkapping in de hand hebt.

Zo kun je de overkapping hout aan huis geheel in de stijl van je woning maken of misschien heb je zelf wel interessante ideeën voor een ontwerp? Naast een vrijstaande hout overkapping, kun je ook kiezen om de overkapping onderdeel te laten uitmaken van een schuur. Je hebt dus veel mogelijkheden met zelf overrkapping hout maken en tegen relatief lage kosten.

Voordelen zelf overkapping maken van hout

 • Jouw ideeën, wensen en persoonlijkheid worden in de overkapping gelegd.
 • Met hout uit de bouwmarkt, hoeft een houten overkapping niet zo duur te zijn.

Nadelen zelf overkapping maken van hout

 • Enige kennis van zaken is wel noodzakelijk, om een stabiele overkapping neer te zetten.
 • Zelf een overrrkapping hout maken kost veel tijd.

Hout overkapping kopen

Net zoals je je bouwmaterialen voor een zelf te bouwen overkapping bij de bouwmarkt kunt halen, zo kan dit ook met een kant-en-klare overkapping hout. Alle bouwmarkten bieden deze overkappingen aan als bouwpakket. Via een bouwtekening zal het je altijd lukken om de overkapping in elkaar te zetten.

Je hoeft geen hout op maat te maken, want alle onderdelen zij in de fabriek al op maat gemaakt. Er zijn ook specialisten die een houten overkapping op maat voor je maken. Dit is uiteraard wel een stuk duurder.

Voordelen overkapping kopen

 • Handig voor diegenen die niet zo handig zijn.
 • Een bouwpakket is gemakkelijk in elkaar te zetten en alles is al op maat.

Nadelen overkapping kopen

 • De modellen waaruit je kunt kiezen zijn vaak standaard.
 • In sommige gevallen is een overkapping kopen duurder dan zelf maken.

Hoeveel kost een houten overkapping?

De prijs van een hout overkapping is afhankelijk van de gekozen houtsoort, de grootte van de overkapping en of je de overkapping zelf maakt of koopt. De prijzen kunnen daarom heel erg verschillen. Ga je zelf een overkapping hout maken, dan zul je hiervoor gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 2.500,- kwijt zijn. Kies je voor een gekochte hout overkapping, dan kunnen de prijzen oplopen vanaf € 2.000,- tot € 4.500,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…