Polycarbonaat overkapping

Veel mensen denken bij een kunststof overkapping aan het fel gekleurde en goedkope kunststof. Dit  kan uiteraard, maar is tegenwoordig al lang niet meer de standaard. Kunststof is de afgelopen jaren veel beter geworden, waardoor je een overkapping van hoge kwaliteit kunt bouwen en die lang meegaat. Er zijn verschillende soorten kunststof waarmee je een overkapping kunt bouwen. Momenteel het meest gebruikte kunststof is polycarbonaat. Een polycarbonaat overkapping terras geeft je de garantie van een zeer lange levensduur en vele voordelen.

Wat is een overkapping met polycarbonaat?

Polycarbonaat is dus een soort van kunststof, maar wel een zeer sterke soort. Polycarbonaat is een zeer harde kunststof en uitermate sterk. Daarom is een overkapping polycarbonaat ook zeer sterk. In de meeste gevallen is polycarbonaat doorzichtig. Dit houdt dus in dat een polycarbonaat overkapping het zonlicht door laat schijnen.

Het is dan ook logisch om polycarbonaat te vergelijken met glas. Er zijn namelijk nogal wat verschillen als je een keuze moet maken tussen een overkapping glas of polycarbonaat. De sterkte van polycarbonaat overtreft alle andere soorten kunststof en ook glas, zelf beveiligd glas. Polycarbonaat wordt daarom ook veel gebruikt in bepaalde industrieën voor bijvoorbeeld het maken van bushokjes en fietsenstallingen om deze hufterproof te krijgen. Een polycarbonaat plaat overkapping is dan ook een goede keuze.

Overkapping glas of polycarbonaat?

Wanneer je graag een transparant dak wilt op je overkapping, dan is de keuze een overkapping glas of polycarbonaat. Zijdelings zou je eventueel nog kunnen kiezen voor plexiglas, maar in vergelijking met polycarbonaat is plexiglas een stuk zwakker. Waarom zou je kiezen voor een overkapping glas of polycarbonaat?

De enige reden om voor glas te kiezen, is de helderheid van je doorzichtige dak. Glas is volledig helder en dit is bij polycarbonaat niet het geval. Polycarbonaat laat ongeveer 75% licht door, terwijl dit bij glas 100% is. De ervaringen polycarbonaat overkapping zijn dat alle nadelen van glas niet bekend zijn bij polycarbonaat. Zo is glas en vooral veiligheidsglas ontzettend zwaar in gewicht.

Polycarbonaat is ultralicht in gewicht, ook als je kiest voor massieve platen voor je polycarbonaat overkapping. Toch doet het lichte gewicht niets af van de sterkte. Polycarbonaat is ongeveer 250 keer sterker dan glas.

Waarom kiezen voor een polycarbonaat overkapping terras?

Wanneer je een transparant dak op je overkapping wilt, dan is een polycarbonaat overkapping terras een zeer goed alternatief voor glas. Je kunt onder de overkapping toch van de zon blijven genieten, maar je hoeft niet bang te zijn dat je verbrandt, want polycarbonaat houdt schadelijke uv-straling tegen.

Alleen als je schaduw wilt, is het verstandig om toch nog zonwering onder de overkapping aan te brengen. Verder gaat een polycarbonaat overkapping zeer lang mee. Ervaringen polycarbonaat overkapping zijn dat de overkapping wel 30 jaar meegaat. Verder zijn ook der ervaringen polycarbonaat overkapping betreffende het uiterlijk zeer positief. Polycarbonaat is esthetisch mooi om te zien.

Wat zijn de voordelen en nadelen van polycarbonaat?

Een polycarbonaat platen overkapping heeft zeer veel voordelen. De voordelen zullen de eventuele nadelen van polycarbonaat meestal overstijgen. De ervaringen polycarbonaat overkapping is dat er met de nadelen nog goed te leven is.

Voordelen polycarbonaat

  • Een van de meest sterke kunststofsoorten met een zeer lange levensduur.
  • Polycarbonaat is bestand tegen hoge temperaturen en hierdoor dus ook brandvertragend.
  • Bestand tegen uv-straling, dus het kunststof zal na verloop van tijd niet verkleuren.
  • Je hebt altijd een mooie transparante overkapping polycarbonaat.

Nadelen polycarbonaat

  • Polycarbonaat heeft de neiging om snel te krassen bij het vallen van takken op het dak.
  • De doorzichtige polycarbonaat platen overkapping zijn niet volledig helder.
  • Bij warmte en vocht kunnen de polycarbonaat platen overkapping gaan kraken.
  • Polycarbonaat is relatief duur in vergelijking met andere soorten kunststof.

Welk soort polycarbonaat plaat overkapping?

Er zijn diverse soorten kunststof, maar van polycarbonaat is maar één soort materiaal. Wel kan er verschil zitten in de samenstelling van de polycarbonaat plaat overkapping. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen massief polycarbonaat en kanaalplaten van polycarbonaat. Beide soorten zijn te gebruiken voor een overkapping met polycarbonaat.

Een standaard polycarbonaat platen overkapping bestaat uit massief polycarbonaat. Deze platen lijken op glasplaten en zijn relatief helder. Polycarbonaat kanaalplaten daarentegen, bestaan uit kleine holle kanaaltjes die aan elkaar zijn gemonteerd. Het spreekt voor zich dat deze kanaalplaten minder helder zijn dan een bij massieve polycarbonaat plaat overkapping. Tevens zijn ze ook in andere kleuren te verkrijgen, waardoor je een minder doorzichtig dak creëert.

Polycarbonaat
Polycarbonaat

Vrijstaande overkapping polycarbonaat of een aanbouw?

Wil je een polycarbonaat overkapping maken, dan kun je kiezen voor een vrijstaande overkapping polycarbonaat of een polycarbonaat overkapping terras aan de woning of schuur. Wanneer het terras zich direct bij de woning bevindt, dan is het logisch om een overkapping met polycarbonaat aan de woning te monteren. Het voordeel is dat je ook minder materiaal nodig hebt voor het frame.

Je hebt dan maar twee staanders nodig en afhankelijk van de grootte van de overkapping polycarbonaat nog enkele liggers. Hierop plaats je dan de polycarbonaat platen overkapping. Wil je een terras in de tuin creëren en verder weg van de woning, dan kun je niet uit onder een vrijstaande overkapping polycarbonaat.

Een vrijstaande overkapping polycarbonaat is een volwaardige overkapping en je moet hierbij rekening houden, dat de staanders en liggers niet uit polycarbonaat kunnen bestaan. Dit maakt de gehele vrijstaande overkapping polycarbonaat te instabiel en te zwak. Meestal wordt er dan gekozen voor een houten overkapping met polycarbonaat.

Gebruik je voor een overkapping polycarbonaat hout, dan kun een overkapping polycarbonaat zelf maken. Wanneer je toch polycarbonaat wilt gebruiken voor de staanders, dan kun je het hout bekleden met polycarbonaat.

Houten overkapping met polycarbonaat

Een overkapping polycarbonaat bestaat nooit geheel uit polycarbonaat. Dit geldt enkel voor het dak. Bij een polycarbonaat overkapping maken moet je namelijk ook rekening houden met het frame, dus het gedeelte waar het dak op rust. Het frame van een overkapping met polycarbonaat bestaat uit staanders en liggers.

Het is gebruikelijk om dan een houten overkapping met polycarbonaat te bouwen. Het overkapping polycarbonaat hout wordt dan gebruikt om het frame te bouwen en hierop komen dan de polycarbonaat platen. Een houten overkapping met polycarbonaat verschilt niet veel dan een volledig houten overkapping maken.

Het is zelfs minder en lichter werk. Je hoeft immers geen volwaardig houten dak met dakbedekking te maken. Bij een overkapping polycarbonaat hout, plaats je de houten liggers dwars over de overkapping en hiertussen plaats je de polycarbonaat platen. Naast een overkapping polycarbonaat hout, wordt er ook vaak gekozen voor aluminium.

Beide materiaalsoorten gaan tijdens een polycarbonaat overkapping maken goed met elkaar samen.

Overkapping van polycarbonaat zelf maken of kopen?

Je kunt een overkapping polycarbonaat zelf maken, maar het is ook mogelijk om een kant-en-klare polycarbonaat overkapping te kopen. Voor zowel het zelf maken als het kopen zijn voor- en nadelen te bedenken.

Overkapping van polycarbonaat zelf maken

Als het om een overkapping polycarbonaat zelf maken gaat, dan hebben we het over het frame. Aan  het dak valt eigenlijk niet zoveel zelf te maken, omdat je hierbij gebruik maakt van polycarbonaat platen. Het frame met staanders en liggers kun je zelf maken van hout of eventueel aluminium.

Wil je er je eigen persoonlijkheid in kwijt, dan moet je bij het ontwerpen vooral uitgaan van het frame. Het dak bestaat uit liggers met hierop de polycarbonaat platen. Deze polycarbonaat platen kun je uiteraard niet zelf maken, maar moet je kopen. Hiervan zijn wel verschillend lengtes, breedtes en diktes verkrijgbaar.

Voordelen overkapping polycarbonaat zelf maken

  • Je hebt zelf inbreng in het design.
  • Je bent meestal goedkoper uit, want hout voor het frame is niet heel duur in de aanschaf.

Nadelen overkapping polycarbonaat zelf maken

  • Ook al hoef je het dak niet volledig van hout te maken, je moet wel handig zijn.
  • Het houten frame heeft regelmatig groot onderhoud nodig.

Overkapping polycarbonaat kopen

Ben je niet zo handig of heb je geen tijd om een overkapping zelf te maken, dan kun je kiezen voor een kant-en-klaar polycarbonaat overkapping. Er zijn diverse grote bouwmarkten die een dergelijke overkapping verkopen als bouwpakket. Als frame wordt vaak aluminium of hout gebruikt.

Het in elkaar zetten van het bouwpakket is niet moeilijk en kan eigenlijk iedereen. Het is ook mogelijk om naar een gespecialiseerde winkel te gaan voor een polycarbonaat overkapping op maat. Dit is uiteraard wel wat duurder, maar de overkapping wordt volgens jouw wensen gemaakt.

Voordelen overkapping polycarbonaat kopen

  • Keuze uit diverse modellen.
  • Een overkapping kopen scheelt veel tijd, je hoeft niet zelf te bouwen.

Nadelen overkapping polycarbonaat kopen

  • Je hebt keuze uit verschillend modellen, maar deze zijn vaak heel standaard.
  • Een gekochte overkapping op maat is altijd erg prijzig.

Wat kost een overkapping van polycarbonaat?

Wil je een polycarbonaat overkapping maken, dan zit je met de kosten van de polycarbonaat platen en de kosten van het frame in een materiaal naar jouw keuze. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om een goede richtprijs te noemen. Je moet het globaal houden.

Ga je voor een polycarbonaat overkapping in standaard maten, dan zal deze je rond de € 1.500,-. Voor grotere of luxere aangeklede overkappingen ga je al snel richting de € 2.500,- tot zelfs € 4.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over verschillende materialen voor je overkapping? Lees dan de pagina Materialen overkapping
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…