Mechanisme overkapping elektrisch

Een overkapping dient doorgaans om je te beschermen tegen de felle zon en tegen de regen en andere weersinvloeden. Maar soms als je wel eens van afwisseling houdt en soms in de zon wilt zitten en soms in de schaduw, dan loop je voortdurend je stoel heen en weer te schuiven. Dit is helemaal niet prettig als je visite hebt. Als de ene helft van de mensen in de zon wil zitten en de andere helft van de schaduw, dan krijg je allemaal groepjes. Kies daarom voor een mobiele overkapping. Dit kan zowel een handmatige als elektrische overkapping zijn.

Wat is een mobiele overkapping?

Een mobiele overkapping is overkapping met een dak dat gesloten kan worden, maar ook open kan. Hierdoor wordt de overkapping een vaste plek om te zitten. In een gesloten toestand krijg je voldoende bescherming tegen de felle zonnestralen en regen. Maar open je het dak van de overkapping, dan komt de zon onder de overkapping.

Je zit nog wel onder de overkapping, maar dit merk je door het open dak niet. Een groot voordeel hiervan, is dat je jezelf niet telkens hoeft te verplaatsen. Zowel zon, als bescherming tegen de zon, kan vanop één plek. Met een overkapping elektrisch, hoef je tegenwoordig helemaal niet meer in de benen te komen. Je bedient de overkapping dan vanuit je tuinstoel of ligstoel.

Waarom kiezen voor een mobiele elektrische overkapping?

Een mobiele overkapping is in alle gevallen erg handig. Je kunt de overkapping op de nog klassieke manier bedienen met de hand, maar ook elektrisch. Handmatig gaat meestal door middel van een katrol die verbonden is met het mobiele systeem van het dak. Hieraan hangt een stok, zodat je vanaf beneden gewoon de stok kunt bedienen om het dak te openen of te sluiten.

Dit is uiteraard een mooi systeem, maar ook gevoelig voor defecten. Kies je voor een overkapping elektrisch, dan hoef je zelf nog maar weinig te bedienen. Of er zit een knop gemonteerd aan één van de staanders van de overkapping, je bedient een afstandsbediening of je regelt de bediening van het dak met een app op je smartphone. Het kost je geen moeite meer en je kunt zelf nog maar weinig stuk maken. Uiteraard kan ook een elektrische overkapping nog stuk gaan, maar de kans is een stuk kleiner.

Elektrische bediening door middel van sensoren

Nu is elektrische bediening van jouw mobiele overkapping al een enorme stap vooruit in gebruiksgemak. Maar het kan nog gemakkelijker, waardoor je zelfs niet meer elektrische hoeft te bedienen. Dit kan door middel van sensoren. De sensoren zijn ingesteld op een zonnesterkte. Als de sensoren een bepaalde sterkte constateren, sluit het dak automatisch. Als de zon minder sterk is, opent het dak zich weer. Dit is een handig systeem als je nog meer gemak wilt, maar ook hier kan een nadeel aanzitten. Bij veel wolken in de lucht, zal het dak voortdurend aan het openen en sluiten zijn. Dit kan als hinderlijk ervaren worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een mobiele overkapping elektrisch?

Er lijken nagenoeg geen nadelen te zitten aan een elektrische overkapping. Met een dergelijke overkapping zorg je vooral voor veel gemak. Maar als je even nadenkt, zul je toch wel wat nadelen kunnen vinden. Het is verstandig om hier ook rekening mee te houden, als je kiest voor een elektrisch bedienbare mobiele overkapping.

Voordelen elektrische overkapping

  • Gemak dient de mens en dat is zeker het geval met een mobiel dak op de overkapping die je elektrisch kunt bedienen. Je hoeft hiervoor niet eens de stoel uit.
  • Een kant-en-klaar systeem is doorgaans van zeer hoge kwaliteit met een stille motor. Meestal wordt er standaard een afstandsbediening meegeleverd.
  • Keuze uit verschillende systemen. De meest gebruikte systemen zijn een lamellen systeem en een vouwdak, oftewel met een harmonicadoek.
  • Een modern systeem kan tegenwoordig ook met een app op de smartphone worden bediend. Dit kan zelfs van afstand, zodat je niet eens thuis hoeft te zijn.

Nadelen elektrische overkapping

  • Omdat het dak elektrisch wordt bediend, heb je ook elektriciteit onder de overkapping nodig. Als je geen elektra hebt, moet je dit nog aanleggen.
  • Het spreekt voor zich, dat een elektrisch te bedienen overkapping veel duurder is dan een handmatig te bedienen overkapping.
  • Elektriciteit en vocht gaan nooit samen. Daarom is het belangrijk dat de motor van het systeem goed en waterdicht wordt weggewerkt.
  • Bij een elektrisch systeem van afwijkende afmetingen, kan het zijn dat je een mobiele overkapping op maat moet laten maken. Dit wordt uiteraard nog duurder.

Welke elektrische systemen voor een mobiele overkapping zijn er?

Voor een overkapping elektrisch, heb je de keuze uit een tweetal systemen: je kunt het dak openen en sluiten met lamellen of met een harmonicadoek. Beide systemen zijn zowel handmatig als elektrisch te bedienen. Wil je het jezelf gemakkelijk maken, dan kies je uiteraard voor een overkapping elektrisch.

Mobiele overkapping met lamellen

Een lamellen dak is een zeer stijlvolle en luxueus uitziende overkapping. De lamellen liggen over de hele breedte van het dak en kunnen gesloten worden, waardoor er een egaal en waterdicht dak ontstaat. Hieronder zit je beschermt tegen de zon en tegen de regen. Daarnaast kun je de lamellen geheel of gedeeltelijk openen.

Lamellen overkapping
Lamellen overkapping

Zo bepaal je hoeveel zon en/of schaduw je onder de overkapping wilt. Wil je een gedeelte zon, dan open je de lamellen half. Wil je meer zon? Dan open je de lamellen helemaal. Hierbij loop je wel tegen een nadeel aan van een lamellenoverkapping. Ook in volledig geopende toestand, blijf je schaduw houden van de lamellen die over het dak liggen.

Bij sommige systemen is het wel mogelijk om de lamellen naar één zijde van het dak, zodat het dak volledig open is. Maar dit geldt niet voor het gehele dak, want lamellen blijven aan één voor schaduw zorgen.

Uit welke materialen een lamellen overkapping?

De materialen waaruit de lamellen zijn gemaakt, kunnen bestaan uit hout of kunststof of glas. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af welk materiaal je kiest. Hout wordt eigenlijk niet meer zoveel gebruikt voor een lamellendak. Dit heeft vooral met het onderhoud te maken.

Wanneer de houten lamellen gesloten zijn, vangt het regen op en eigenlijk kan hout dit niet jarenlang volhouden. Daarvoor moet hout onderhouden worden. Maar ieder lamel schuren en schilderen is een hels karwei. Daarom zijn lamellen van glas en kunststof veel populairder. Dit zijn onderhoudsvrije materialen.

Bovendien heb je met glas en kunststof het voordeel dat het dak transparant is. Dit hoeft met kunststof overigens niet altijd het geval te zijn. Een kunststof soort dat veel gebruikt wordt, is polycarbonaat. Dit materiaal heeft als voordeel dat het nog sterker is dan glas. Zowel met glas als kunststof lamellen, heb je een zeer duurzame mobiele overkapping elektrisch.

Mobiele overkapping met een harmonicadoek

Een harmonicadoek is een doek, zoals die ook gebruikt wordt voor een zonnescherm. Dit doek is netjes als een harmonica opgevouwen en schuift langs kabels over het dak om deze te sluiten of te openen. De kabels zijn verbonden met een motor, die voor de elektrische bediening zorgt.

Doordat het harmonicadoek elektrisch in- en uitschuift, heb je nooit problemen dat het doek scheef gaat zitten of vastloopt, wat wel het geval kan zijn als je eens wat te ruw handmatig bedient. Bij een harmonicadoek kun je zelf kiezen of je het dak half open, geheel open of gesloten wilt hebben.

Hierdoor geniet je zowel van de zon als de schaduw onder de overkapping. Zelfs als je het dak half open zet kun je toch nog in de regen blijven zitten onder het afgesloten stuk. Er is dus veel mogelijk met een harmonicadoek als mobiele overkapping.

Zelf een elektrische overkapping maken?

Hoe zit dat met een overkapping elektrisch? Kun je dit helemaal zelf maken? Hoe ervaren je ook bent als klusser, wanneer er elektriciteit aan te pas komt, dan schrikken sommigen al terug. Dit is in principe onterecht. Elektriciteit zit enkel in de motor die ervoor zorgt dat het dak open en gesloten kan worden.

Deze motor is verbonden met een stroompunt. Je moet dus wel een stroompunt onder de overkapping hebben. Het elektrische gedeelte, de motor, wordt tezamen met het gehele systeem kant-en-klaar geleverd. Zowel een lamellendak als harmonicadoek is lastig om zelf te maken. Je moet het dak van de overkapping dus aankopen.

Het overige gedeelte van de overkapping kun je heel goed zelf bouwen. Het gaat vooral om balken waar je staanders en liggers als frame voor de overkapping mee maakt. Het aangekocht mobiele dak breng je hierop aan. Afhankelijk van de grootte van je overkapping, kun je kiezen uit een standaard afmeting mobiel dak of je laat een overkapping elektrisch op maat maken bij een afwijkende maat.

Wat kost een elektrische overkapping?

Een mobiele overkapping bouwen, kan kostbaar zijn. Dit is vooral afhankelijk van het gekozen systeem en de afmetingen van de overkapping. Een elektrisch harmonicadoek is goedkoper dan een lamellendak. De prijzen starten hiervoor bij € 2.000,- en kunnen oplopen tot wel € 3.000,- tot € 4.000,-. Kies je voor een duurder systeem van lamellen, dan ben je gemiddeld tussen de € 3.000,- tot € 5.000,- kwijt en dit kan nog hoger worden bij een grotere overkapping.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een Mechanisme overkapping?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…