Mechanisme overkapping

Bij een overkapping in de tuin, kun je meestal kiezen tussen of zon of schaduw. Wil je wel buiten zitten, maar enkel in de schaduw, dan neem je je plek onder de overkapping in. Wil je juist in de zon zitten, dan ga je niet onder de overkapping zitten. Er is wel een uitzondering en dat is voor een overkapping met een transparant dak, zoals glas of kunststof. In dit geval kun je toch nog van de zon genieten onder de overkapping. Maar er is ook een andere manier om onder een overkapping van zowel schaduw als zon te genieten. Dit kan met een mechanisme overkapping.

Wat is een overkapping mechanisme?

De letterlijke definitie van een mechanisme, is een constructie van onderling verbonden én beweegbare onderdelen. Als je dus kiest voor een mechanisme overkapping, dan kies je voor een overkapping met een dak dat flexibel gebruikt kan worden. In de meeste gevallen houdt dit een uitschuifbaar dak in.

Een overkapping mechanisme kan een dak met een handmatig mechanisme uitschuifbaar zijn, maar ook een mechanisme elektrisch. Een dergelijk mechanisme overkapping biedt vele mogelijkheden. Zo kun je het dak van de overkapping geheel dichtmaken bij felle zon of regen, maar ook gedeeltelijk. Zo bepaal jij jouw eigen schaduwoppervlak. Dit werkt veel gemakkelijker dan telkens een parasol te moeten vervangen. Tevens kun je met een overkapping mechanisme ook in ieder seizoen genieten van jouw tuin.

Waarom kiezen voor een mechanisme overkapping?

Een mechanisme overkapping biedt de mogelijkheid om altijd een vast plekje onder de overkapping te hebben, maar om toch te genieten van zowel de zon als de schaduw. Bij een vast overkapping heb je die keuze niet en moet je eigenlijk twee zitplaatsen creperen, namelijk één onder de overkapping als je in de schaduw wilt zitten en één buiten de overkapping om in de zon te zitten.

Bij een overkapping mechanisme kun je het dak zo instellen zoals jij wilt. Wil je meer zon? Bij een mechanisme uitschuifbaar schuif je het dak verder open en je krijgt voldoende zon. Wil je schaduw of bescherming tegen de regen? Dan schuif je het dak dicht. Afhankelijk van het soort mechanisme uitschuifbaar dak, kun je ook een voor half zon en half schaduw kiezen. Je bent met een overkapping mechanisme dus erg flexibel.

De voordelen en nadelen van een mechanisme overkapping

Een vast dak op de overkapping of toch een overkapping mechanisme? Als je tussen deze twee type overkappingen twijfelt, dan doe je er goed aan om een overzicht te maken van de voordelen en nadelen. Zo kun je gemakkelijk bepalen of een mechanisme overkapping geschikt is voor jou.

Voordelen mechanisme overkapping

 • Je bent erg flexibel. Je beslist zelf of je in de zon wilt zitten onder de overkapping of in de schaduw.
 • Voor de zon hoef je niet meer weg onder de overkapping. Je schuift het mechanisme open en de zon komt onder de overkapping.
 • Erg handig als je met meerdere personen onder de overkapping zit en iemand wil in de zon zitten, dan hoeft deze persoon niet uit de groep weg voor een plekje in de zon.
 • Met een goede mechanisme uitschuifbaar, zorg je voor een waterdichte overkapping en kun je ook tijdens de regen droog zitten.

Nadelen mechanisme overkapping

 • Een mechanisme uitschuifbaar is niet zo gemakkelijk om zelf te maken. Deze koop je het beste kant-en-klaar.
 • Een mechanisme uitschuifbaar voor jouw overkapping is duurder dan wanneer je kiest voor een vast dak.
 • Als je kiest voor een mechanisme electrisch, dan zal de overkapping nog duurder worden. Een electrisch mechanisme is een stuk duurder.
 • Het onderhoud van het mechanisme uitschuifbaar is lastiger. Vooral bij een electrische mechanisme zul je dit moeten laten doen.

Waaruit bestaat een overkapping mechanisme?

Als het om een overkapping mechanisme gaat, dan zijn er enkele type daken waaruit je kunt kiezen.  Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt. Een bekend voorbeeld is een harmonicadoek. Hierbij bestaat de overkapping uitschuifbaar uit een doek dat gemakkelijk open en dicht getrokken kan worden. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een overkapping met een lamellendak. Dit zijn de meeste gekozen opties voor een mechanisme overkapping.

Mechanisme uitschuifbaar met een harmonicadoek

Een mechanisme uitschuifbaar met een doek, kun je vergelijken met een zonnescherm. Er is wel een verschil, een zonnescherm hangt doorgaans los aan de gevel en schuif je uit. Een harmonicadoek zit netjes opgevouwen in een frame. Het frame plaats je in het geheel op de overkapping. Ook als je besluit om een overkapping zelf te bouwen, dan zul je nog een kant-en-klaar frame met harmonicadoek moeten aanschaffen.

De techniek is te lastig om zelf te maken. Als het harmonicadoek helemaal is uitgetrokken, heb je een volledige bedekking van het dak met een doek. Het is daarom ook belangrijk om aandacht te schenken aan het doek. Kies je voor een waterdicht doek of een waterdoorlatend doek? Een waterdicht doek houdt de regen goed tegen, maar heeft als nadeel dat het water erop blijft staan.

Je moet of het dak iets hellend laten lopen of bij regen het doek inschuiven. Bij een waterdoorlatend doek kun je niet langdurig onder de overkapping zitten, want bij hardere regen komt de regen door het doek. Kleine buitjes worden wel opgevangen door het doek.

Voordelen van een harmonicadoek

 • Gemakkelijke te bedienen, zowel handmatig als een mechanisme electrisch is mogelijk.
 • Een harmonicadoek is goedkoper dan andere materialen.

Nadelen van een harmonicadoek

 • Een harmonicadoek is veel minder duurzaam dan andere materialen.
 • Bij zware regen, hagel of sneeuw, moet je het doek zeker inschuiven, om schade te voorkomen.

Mechanisme uitschuifbaar met een lamellendak

Eem lamellendak, is zoals de naam al aangeeft, een dak dat bestaat uit allemaal losse lamellen. De lamellen zijn onderling met elkaar verbonden en zijn beweegbaar. Lamellen kun je dichtklappen, maar ook open. Zo kun je zelf bepalen hoeveel zon of schaduw je onder het dak wilt creëren.

Lamellen overkapping
Lamellen overkapping

Daarnaast kun je de lamellen net als bij een harmonicaldoek in of uitschuiven. Zo kun je er dus ook een open dak van maken. Immers als je de lamellen openzet, dan blijft er altijd een schaduwrand zichtbaar van de lamellen en dit heb je niet als je de lamellen inklapt. Een lamellendak ziet er luxe en stijlvol uit en is duurzaam.

Dit hang wel een beetje af van het gekozen materiaal. Je kunt nog kiezen voor de klassieke lamellen van hout, maar polycarbonaat is tegenwoordig erg populair. Hout moet namelijk onderhouden worden en bij een lamellendak is dit een behoorlijke klus. Polycarbonaat lamellen zijn erg sterk en vrij van onderhoud.

Voordelen van een lamellendak

 • Met een lamellendak heb je een sterk en duurzaam mechanisme uitschuifbaar.
 • Een dak met lamellen heeft een mooie en stijlvolle uitstraling.

Nadelen van een lamellendak

 • Als je de lamellen openzet, dan blijft je altijd wat schaduw houden.
 • Een lamellendak is een dure aanschaf en zorgt voor een hoge kostprijs van je overkapping.

Waarom kiezen voor een mechanisme electrisch?

Welk systeem je ook kiest voor een mechanisme overkapping, je kunt kiezen uit een mechanisme met handmatige bediening en een mechanisme electrisch. Hoewel een mechanisme electrisch wel iets duurder is, weegt het prijsverschil niet op tegen het gemak waarvan je profiteert.

Een handmatige bediening kan soms lastig zijn en de kans op defecten is groter. Bij een mechanisme electrisch is het enkel op de knop drukken en je zet het dak in beweging. De technieken worden steeds moderner, dus je kunt een mechanisme electrisch tegenwoordig ook met een afstandbediening of zelfs met jouw smartphone bedienen.

Het is duurder, maar zeker de moeite waard om te kiezen voor een overkapping mechanisme electrisch.

Zelf een mechanisme overkapping bouwen

Als je een klusser bent of een ervaren hobbyist, dan wil je uiteraard je overkapping zelf bouwen. Uiteraard kan dit ook nog steeds bij een mechanisme overkapping. Een overkapping bestaat uit een constructie van staanders en liggers. Dit kun je zelf heel goed bouwen, vooral als je dit met houten balken bouwt.

Alleen dan moet je het dak vrijhouden en hier een kant-en-klaar mechanisme overkapping op plaatsen. Zowel een harmonicadoek als een lamellensysteem, is te lastig om zelf te bouwen. Een harmonicadoek zit met ingenieuze kabels verbonden en vorm bij het intrekken een harmonica.

De lamellen zijn ook met elkaar verbonden op een manier die je nooit zelf kunt maken. Ook als je kiest voor een mechanisme electrisch, dan is dit nog lastiger. Je kunt de overkapping dus zeker zelf bouwen, het dakmechanisme moet je kant-en-klaar kopen.

Hoeveel kost een mechanisme overkapping?

Een mechanische overkapping is duurder dan een overkapping met een vast dak. Een vast dak is relatief eenvoudig te maken, tegen lage kosten. Een overkapping mechanisme moet je kant-en-klaar  kopen. Welk soort overkapping mechanisme je koopt, is ook van invloed op de prijs, alsmede de afmeting van de overkapping. Koop je een harmonicadoek? Dan kost de overkapping je gemiddeld tussen de € 2.500,- en € 4.000,-. Bij een lamellendak kan de prijs nog meer oplopen en kun je tot wel € 6.000,- kwijt zijn voor jouw overkapping.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een overkapping mechanisme ?

Mechanisme overkapping elektrisch
Mechanisme overkapping uitschuifbaar

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…