Mechanisme overkapping uitschuifbaar

Als je niet altijd goed kunt kiezen of je nu onder in de schaduw wilt zitten of in de zon, dan zijn hier verschillende oplossingen voor. Een parasol is er één van. Een parasol beschermt je op zeer specifieke plekken tegen de zon. Maar zodra de zon zich verplaatst, zul je ook de parasol weer moeten verplaatsen. Een overkapping heeft als voordeel dat je hier altijd schaduw onder hebt. Maar wil je in de zon zitten, dan moet je onder de overkapping weg. Een oplossing hiervoor is een uitschuifbare overkapping terras.

Wat is een uitschuifbare overkapping?

De naam uitschuifbare overkapping zegt eigenlijk al voldoende. Een overkapping uitschuifbaar heeft een dak dat schuifbaar is. Met een schuifdak overkapping, kun je zelf heel gemakkelijk de hoeveelheid zon en/of schaduw onder de overkapping aangeven. Een overkapping met schuifdak is natuurlijk een heel andere overkapping dan een overkapping met vast dak. En dit geldt in alle gevallen.

Een schuifbare overkapping is een dak dat open kan en dit kan niet bij een overkapping met een vast dak. Ook gaat het bouwen van een uitschuifbare overkapping terras iets anders. Een overkapping met vast dak kun je gemakkelijk zelf bouwen, dit kan met een overkapping uitschuifbaar maar gedeeltelijk. Het dak dat schuifbaar is, moet kant-en-klaar gekocht worden, want dit is gewoonweg te lastig om zelf te maken.

Waarom kies je voor een schuifdak overkapping?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een uitschuifbare overkapping terras, is dat je flexibiliteit wilt. En flexibiliteit heb je met een uitschuifbare overkapping terras. Wel is dit afhankelijk van welk soort schuifdak overkapping je hebt. Met een schuifbare overkapping bepaal je zelf de hoeveelheid zon en schaduw onder de overkapping.

Het is dus mogelijk om van én zon én schaduw te genieten onder de overkapping. Dit is erg handig als je met meerderen onder de overkapping zitten en de ene helft wil in de zon en de andere helft in de schaduw. Je hoeft niet als aparte groepjes bij elkaar te zitten.

Welke voordelen en nadelen zitten er aan een overkapping met schuifdak?

Moet je nu kiezen voor een standaard overkapping met een vast dak of wil je toch een schuifdak overkapping? Er kunnen diverse redenen zijn om voor een overkapping uitschuifbaar te kiezen, maar ook om voor een vaste overkapping te kiezen. Het beste is daarom om alle plus- en minpunten op een rijtje te zetten.

Voordelen uitschuifbare overkapping

  • Je bent erg flexibel en je hoeft nooit onder de overkapping weg, ook niet als je in de zon wilt zitten. Het dak is schuifbaar, dus laat de zon maar komen.
  • Met een goed systeem heb je een mooie waterdichte uitschuifbare overkapping. De waterdichtheid is erg belangrijk, want hiermee concurreer je met een vast dak.
  • Er zijn diverse mogelijkheden om een schuifbare overkapping te bouwen. Zo is er altijd wel een systeem die voor jou het meest geschikt is.
  • Een Overkapping uitschuifbaar is niet alleen heel efficiënt, de overkapping ziet er bovendien er stijlvol en luxueus uit.

Nadelen uitschuifbare overkapping

  • Een systeem dat schuifbaar is, bestaat uit bewegende onderdelen. Hierdoor is er een grotere kans op een snelle slijtage en moet je onderdelen vervangen.
  • Een waterdichte uitschuifbare overkapping is niet altijd gemakkelijk om te bereiken. Bewegende onderdelen waterdicht krijgen blijft lastig.
  • Een uitschuifbare overkapping terras is meestal duurder dan een overkapping met een vast dak.
  • Ook al kies je voor een overkapping met schuifdak van onderhoudsvrije materialen. De bewegende onderdelen of eventueel een elektrische motor moeten wel onderhouden worden.

Welk soort uitschuifbare overkapping kiezen?

Er zijn grofweg twee soorten overkappingen met schuifbaar dak. Dit is een lamellendak, met lamellen die je open en dicht kunt klappen en een dak met een harmonicadoek. Dit doek vouwt als een harmonica ineen.

Het lamellendak als schuifdak overkapping

Een lamellen dak bestaat uit een schuifbar systeem van lamellen die onderling met elkaar zijn verbonden. Deze lamellen bedekken het gehele dak en kunnen opengezet en dichtgemaakt worden. Wanneer de lamellen dicht zijn, heb je een waterdichte uitschuifbare overkapping en zit je onder de overkapping beschermt tegen zon en regen.

Lamellen overkapping
Lamellen overkapping

De lamellen kun je ook open zetten. Zo bepaal je gemakkelijk hoeveel zon je onder de overkapping wilt laten. Daarnaast zijn de lamellen zelf nog schuifbaar. Door de lamellen naar één zijde te schuiven, ontstaat er een volledig open dak. Dit heb je niet als je de lamellen niet inschuift.

Ook al zijn de lamellen volledig open en laat je de zon door, de lamellen zelf vormen nog een schaduw. Overigens kun je een lamellendak nooit 100% inschuiven. Je houdt alsnog aan één zijde schaduw van de ingeschoven lamellen. De lamellen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt:

Lamellen van hout:

Hout is een mooi en natuurlijk product met een warme uitstraling. Met houten schuifdak overkapping, creëer je een authentieke uitstraling in een modern schuifsysteem. Een groot nadeel van hout, is dat het niet bestand is tegen langdurige vocht. Je moet de houten lamellen regelmatig schuren en schilderen en dat is een behoorlijke en lastige klus. Bij houtrot, zul je na verloop van enkele jaren ook lamellen moeten vervangen.

Lamellen van kunststof:

Bij lamellen van kunststof worden polycarbonaat lamellen het vaakst gekozen. Polycarbonaat is een zeer sterke kunststofsoort, dan vele malen harder is dan glas. De polycarbonaat lamellen kunnen zowel transparant zijn als gekleurd. Met polycarbonaat lamellen heb je een goede waterdichte uitschuifbare overkapping en ook nog eens onderhoudsvrij.

Een overkapping met schuifdak van polycarbonaat ziet er tegens moderne en luxe uit. Wel moet je oppassen met bomen in de buurt. Vallende takken kunnen krassen op de lamellen geven, polycarbonaat is hier gevoelig voor.

Een harmonicadoek als uitschuifbare overkapping

Een harmonicadoek is ook een vorm van een uitschuifbare overkapping, maar net wat anders dan lamellen. Lamellen kun je open en dicht draaien, terwijl een harmonicadoek letterlijk schuifbaar is. Hoever de het harmonicadoek inschuift, des te meer zon laat je toe onder de overkapping.

Het gaat niet zomaar om een doek dat je na enkele malen alweer weg kunt doen. Vergelijk het doek met die van een zonnescherm. Dit is een stevig doek dat lang meegaat. Het doek schuift meestal over metalen kabels in en uit. Het doek zelf is voorzien van ringen, waar de kabels doorheen lopen. Grofweg heb je keuze uit een tweetal soorten doeken voor een harmonicadoek

Waterdicht doek:

Een waterdicht doek zorgt voor een waterdichte uitschuifbare overkapping. Het doek is voorzien van een speciale coating, dat geen water door laat. Dit houdt wel in, dat je bij een kleine bui nog wel onder de overkapping kunt zitten, maar niet bij een zware regenbui. Je moet het harmonicadoek dan inschuiven, anders blijft al het water op et doek staan en beschadigt deze.

Waterdoorlatend doek:

Met een waterdoorlatend doek heb je gedeeltelijk een waterdichte uitschuifbare overkapping. Kleine buiten hoeven geen probleem te zijn, maar zwaardere buien gaan door het doek heen. Je kunt ook dan niet onder de overkapping blijven zitten, maar je hoeft het doek niet perse in te schuiven. Er blijft immers geen water op het doek liggen en dit zorgt voor een minder snelle beschadiging.

Al gedacht aan een schuifwand overkapping?

Een overkapping met schuifdak, kan ook heel goed samengaan met een schuifwand overkapping. Een schuifwand overkapping bestaat meestal uit glazen schuifwanden. Het voordeel is dat je de overkapping dan kunt sluiten tegen de harde wind of toch. Toch hoef je niets van het uitzicht te missen, want het glas zorgt dat je een open uitzicht houdt. Als het windstil is kun je de glazen schuifwand weer openen en heb je een traditionele open overkapping. Een schuifwand overkapping kan goed samengaan met zowel een lamellendak als een harmonicadoek.

Overkapping glas

Hoe bedien je een overkapping met schuifdak?

Het bedienen van een overkapping uitschuifbaar kan zowel handmatig als elektrisch. Voor handmatige bediening wordt vaak een katrol gebruik, zodat je natuurlijk niet helemaal bij het dak zelf hoef te zijn. Met een stok die met het katrol verbonden is, kun je het schuifdak bedienen.

Maar nog beter is natuurlijk een elektrisch bedienbaar schuifbare overkapping. De schuifbare overkapping is dan verbonden met een motor. Met een druk op de knop zal de overkapping dan openen en sluiten. Met de huidige technieken is ook een elektrische bediening met een afstandsbediening of smartphone mogelijk.

Maken en/of kopen?

Aangezien het zelf maken van een schuifdak overkapping best lastig is, kun je dit gedeelte beter kant-en-klaar kopen. De rest van de overkapping, zoals het frame van staanders en liggers, kun je zelf heel goed maken. Als je dus een klusser bent en je eigen uitschuifbare overkapping wilt maken, dan is dit mogelijk. De schuifdak overkapping kan volgens standaard afmetingen gekocht worden, maar er zijn ook aanbieders die een schuifdak overkapping op maat voor je maken.

Hoeveel kost een schuifbare overkapping?

Natuurlijk kost een schuifbare overkapping meer dan een overkapping met een vast dak. De prijs hiervan, is afhankelijk van vooral de grootte van de overkapping, maar ook voor welk systeem je hebt gekozen. Een lamellendak kan behoorlijk prijzig zijn, afhankelijk van de afmetingen. De prijs ligt tussen de € 3.500,- tot € 5.000-, en kan soms nog duurder uitvallen. Een harmonicadoek is een stuk goedkoper, zo tussen de € 2.000,- en € 4.000,-. Maar ook dit kan duurder worden, naarmate de overkapping grotere afmetingen heeft.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een mechanisme overkapping?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…