Platen overkapping

Hoewel je een overkapping op verschillende manieren van een dak kunt voorzien, zijn dakplaten voor overkapping het meest gemakkelijk om het dak van je overkapping aan te leggen. Platen overkapping kunnen zowel gelegd worden op een plat dak als een schuin dak en zijn in vele materialen te verkrijgen. Welk soort dakplaten voor overkapping het beste bij jou passen, is vooral afhankelijk van smaak.

Wat zijn platen overkapping?

In de meeste gevallen zijn dakplaten voor overkapping, kant-en-klare platen met een bepaalde afmeting en die je direct op de liggers van je overkapping kunt plaatsen. Dit is een relatief eenvoudige wijze van een dak op de overkapping plaatsen.

Wel is het afhankelijk het soort materiaal, hoe gemakkelijk dit is. Sommige materialen, zoals glas zijn erg zwaar en hierbij je zeker hulp nodig. Andere materialen zijn weer erg licht in gewicht en kun je gemakkelijk in je eentje plaatsen.

Er zijn afhankelijk van het soort dakplaten, dakplaten overkapping die na het plaatsen geen dakbedekking mee nodig hebben, zoals glasplaten en polycarbonaat platen. Andere soorten dakplaten, zoals houten platen, hebben wel een aparte dakbedekking nodig.

Het dak staat immers altijd bloot aan de verschillende weersomstandigheden, dus je hebt dakplaten nodig die hiertegen bestand zijn. Hout is als materiaal hiervoor niet geschikt. Uiteraard wel als dakplaat, maar dan met een dakbedekking.

Dichte of transparante dakplaten?

Als je kiest voor dakplaten op je overkapping, dan kom ook de vraag naar voren of je een dicht dak wilt of een transparant dak. Dit is vooral afhankelijk van waar je overkapping voor gaat dienen. Ben jij een liefhebber van de zon, dan hoef je in principe niet onder een overkapping te zitten voor de schaduw.

Toch heb je misschien een gevoelige huid, zodat je snel verbrandt? Dan biedt een transparante overkapping uitkomst. Je geniet toch van de zon, maar uv-straling zal jouw niet kunnen bereiken. Als je juist de zon zoveel mogelijk wilt ontwijken, dan is het verstandig om te kiezen voor  een dichte overkapping.

Welke soort dakplaten kun je plaatsen op een overkapping?

Er zijn dus verschillende soorten dakplaten voor overkapping en ieder heeft bepaalde eigenschappen en voordelen en nadelen. Voordat je de overkapping gaat bouwen, doe je er goed aan om goed op een rijtje te zetten welke soort dakplaten het meest geschikt zijn voor jouw overkapping. Met alle informatie maak je een goede keuze en weet je zeker dat je naderhand geen spijt krijgt.

Glazen dakplaten overkapping

Glazen dakplaten zijn erg populair voor een overkapping. Vooral als de overkapping aan de woning is vastgemaakt en als een veranda of een serre dient, dan zorgen glazen dakplaten voor extra verlichting in huis. Dikwijls is de overkapping dan ook afgesloten met glazen zijwanden.

Onder een glazen overkapping zit je niet echt afgeschermd tegen de zon, maar krijg je ook als de zon niet schijnt toch voldoende daglicht binnen. Wil je toch bescherming tegen de zon? Dan is een goede horizontale zonwering haast noodzakelijk. Het plaatsen van glazen dakplaten voor overkapping kan een hele klus zijn.

Glazen dakplaten wegen namelijk erg zwaar en moet je met meerdere personen doen. Daarnaast moet ook het frame voldoende stevig zijn om het gewicht te kunnen dragen. Eventueel moet je zelfs een fundering maken. Het belangrijkste voordeel van glazen dakplaten, is dat je nooit een benauwd gevoel hebt als je onder de overkapping zit.

Voordelen glazen dakplaten overkapping

 • Je geniet altijd van een transparant dak, waardoor het daglicht én de zon naar binnen komen. Je blijft onderdeel van de tuin en hebt niet het idee dat je onder een overkapping zit.
 • De glazen dakplaten hebben een onbeperkte levensduur en zullen niet krassen. Bovendien vergen glazen dakplaten geen onderhoud.

Nadelen glazen dakplaten overkapping

 • Dakplaten van glas zijn niet echt geschikt als je een overkapping hebt om te schuilen tegen de zon. Het kan noodzakelijk zijn om zonwering aan te schaffen voor de overkapping.
 • Glazen dakplaten zijn doorgaans erg zwaar van gewicht. Dit komt omdat het extra beveiligd glas is. Houd hier rekening mee met het frame, deze moet voldoende stevig zijn.

Polycarbonaat dakplaten voor overkapping

Dakplaten voor overkapping van polycarbonaat, zijn een uitstekend alternatief voor glazen dakplaten. Polycarbonaat dakplaten, zijn namelijk verkrijgbaar als dichte dakplaten in een bepaalde kleur, maar voor een overkapping worden vaak transparante polycarbonaat dakplaten gebruikt.

Ten opzichte van glas, heeft polycarbonaat enkele voordelen. Zo is polycarbonaat ruim 200x sterker dan een glasplaat. Het is dan ook een zeer sterke kunststofsoort dat bijna onverwoestbaar is. Toch is het mogelijk om polycarbonaat dakplaten zelf op maat te snijden. Het gewicht van polycarbonaat is ook een groot voordeel, de dakplaten zijn zeer licht.

Hierdoor kun je een polycarbonaat dak erg gemakkelijk zelf bouwen. Hoewel je kunt kiezen voor transparante polycarbonaat dakplaten, is de transparantie niet volledig 100%, zoals bij glas. Ga uit van ongeveer 80%. Dit kan als voordeel en nadeel gezien worden. Op deze manier wordt er namelijk wel minder felle zonnestralen doorgelaten.

polykristallijn zonnepaneel

Voordelen polycarbonaat dakplaten voor overkapping

 • Polycarbonaat dakplaten voor overkapping zijn zeer sterk en zullen niet snel breken. Polycarbonaat overtrekt in sterkte zelfs glas.
 • Het is gemakkelijk om polycarbonaat dakplaten te plaatsen vanwege het lichte gewicht. Zelf een overkapping maken is dus zeker een optie.

Nadelen polycarbonaat dakplaten voor overkapping

 • Polycarbonaat is enigszins gevoelig voor krassen. Je moet dus oppassen met bomen in de buurt van de overkapping en vallende takken.
 • Hoewel transparante polycarbonaat dakplaten het daglicht doorgeven, blijft de transparantie iets minder helder. Dit kan een voordeel zijn, zodat je geen zonwering hoeft aan te brengen.

Houten dakplaten overkapping

Naast de veel gekozen dakplaten van glas en polycarbonaat, is ook hout erg populair. Maar hout kan niet dienen als een zelfstandig dakplaat waar je niets meer aan hoeft te doen, zoals met glas en polycarbonaat het geval is. Hout blijft gevoelig voor regen en is dus ongeschikt.

Toch zijn er vele soorten houten dakplaten. Dit komt omdat er altijd vanuit wordt gegaan, dat de dakplaten worden bedekt met en bepaalde dakbedekking. Je kunt op een plat dak gerust dakplaten leggen. Hierover komt dan meestal een bitumen dakbedekking. Mede door de houten dakplaten, heb je een stevig dak op de overkapping en het hout is door de dakbedekking voldoende beschermd tegen vocht.

Uiteraard is het een vereiste dat de dakbedekking waterdicht is aangelegd. In principe maakt het ook niet zo uit welk soort hout de dakplaten bestaan, het hout zal lang mee kunnen. Als het hout van de onderzijde is te zien, dan kun je kiezen voor een houtsoort met een mooi design. Voor een schuin dak worden over houten dakplaten vaak dakpannen of shingles gelegd.

Carport met platdak

Voordelen houten dakplaten overkapping

 • Houten dakplaten zijn gemakkelijk te bewerken. Je kunt de dakplaten op iedere gewenste afmeting zagen.
 • Houten dakplaten zijn erg sterk en als er goede en waterdichte dakbedekking is gebruikt ook erg lang meegaan.

Nadelen houten dakplaten overkapping

 • Is de dakbedekking beschadigd en je merkt het niet op, dan kan het hout alsnog door langdurige blootstelling aan vocht gaan rotten.
 • Als je een transparant dak wenst, dan is dit met houten dakplaten niet te realiseren.

Metalen dakplaten voor overkapping

Als je zeer sterke dakplaten zoekt, dan kom je automatisch uit bij metalen dakplaten. Metalen dakplaten zijn zeer sterk en afhankelijk van het soort metaal ook licht in gewicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor aluminium dakplaten. Kies je voor stalen dakplaten, dan moet je er rekening mee houden dat dit een stuk zwaarder is.

Stalen dakplaten hebben ook als nadeel dat er kans op roest is en je wilt uiteraard geen roestig dak hebben. In dat geval kies je beter voor aluminium, dat steeds populairder wordt. Aluminium is bestand tegen roest en tevens geheel onderhoudsvrij.

Voordelen metalen dakplaten voor overkapping

 • Of je nu kiest voor aluminium of stalen dakplaten, je mag er vanuit gaan, dat je te maken hebt met zeer sterke dakplaten.
 • Mede door het metalen uiterlijk, krijgt je overkapping een moderne uitstraling.

Nadelen metalen dakplaten voor overkapping

 • Je zit weliswaar droog onder de overkapping, maar regen en hagel maken ontzettend veel lawaai op metalen dakplaten.
 • Bij warm weet kunnen dakplaten behoorlijk warm worden, zodat het ook onder de overkapping snel te benauwd kan worden.

Hoeveel kost een dakplaten overkapping?

De kosten van een dakplaten overkapping, zijn vooral afhankelijk van de afmetingen van de overkapping het het gebruikte materiaal. Hoe grotere de overkapping is, des te meer dakplaten heb je nodig. De prijzen kunnen heel erg verschillen en hangen onder ander ook af van de afmetingen per dakplaat.

Kleinere dakplaten zijn goedkoper dan wanneer je grote dakplaten bestelt. Daarentegen bestrijken grote dakplaten meer oppervlak en heb je weer minder dakplaten nodig. Dit moet je van te voren even uitrekenen. Een glazen dakplaten overkapping is het duurst. Je betaalt hiervoor gemiddeld tussen de € 3.000,- en  € 6.000,-.

Voor polycarbonaat dakplaten ligt de gemiddelde prijs tussen de € 2.000,- en € 3.500,-. Houten dakplaten zijn afhankelijk van het gekozen hout, maar dit kan al vrij goedkoop, vanaf € 1.000,-. De prijs van metalen dakplaten komen ongeveer overeen met polycarbonaat dakplaten.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over overkappingen platen?

Overkapping dakplaten
Overkapping golfplaten
Overkapping glasplaten

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…