Houten schuur met overkapping

Met een houten overkapping met schuur, combineer je een schuur en overkapping met elkaar. Je hoeft naast de schuur geen aparte overkapping te bouwen, want de overkapping zit bij de schuur aangebouwd. Soms is dit een mooie schuur waar de overkapping is geïntegreerd onder hetzelfde dak.

Het kan ook zijn dat je al een bestaande schuur hebt en hier nadien een overkapping tegenaan bouwt. Op welke wijze je een overkapping met schuur ook bouwt, in de meeste gevallen wordt er gekozen voor een houten schuur met overkapping.

Wat is een houten overkapping met schuur?

Het spreekt voor zich wat een houten overkapping met schuurtje is. Dit is een schuur en overkapping ineen of aan elkaar vast en waarvoor hout is gebruikt als materiaal. Er wordt vaak voor een houten schuur met overkapping gekozen, want hout doet het in iedere tuin goed. Hout heeft een warme uitstraling en past in zowel klassieke tuinen als moderne tuinen. Doordat er zoveel verschillende houtsoorten zijn, kun je de uitstraling van je houten overkapping met schuur beïnvloeden door de keuze van houtsoort. Daarnaast is hout gemakkelijk van uiterlijk te veranderen, door deze te voorzien van een laag verf of lak.

Waarom kiezen voor een houten schuur met overkapping?

De voornaamste reden waarom er vaak voor een houten overkapping met schuurtje wordt gekozen, is doordat klussen hun schuur met overkapping zelf willen bouwen. Eigenlijk is hout dan het enige materiaal wat hiervoor geschikt is. Hout kun je gemakkelijk op de gewenste afmetingen zagen, je kunt er vormen in aanbrengen en houten balken en planken monteer je gemakkelijk aan elkaar.

Betreffende het bouwgemak is hout veruit te verkiezen boven alle andere materiaalsoorten. Een andere reden waarom er voor een houten overkapping met schuur wordt gekozen, is de uitstraling van het hout. Een schuur met overkapping van hout ziet er altijd prachtig uit en zal in een tuin nooit uit de toom vallen. Dit komt omdat hout een natuurlijk materiaal is, passende in de natuurlijke omgeving van een tuin.

Met een houten schuur met overkapping profiteer je tevens van de natuurlijke temperatuurregeling van hout. Vooral als je zomers onder de overkapping je terras bouwt, dan zal het met hout nooit te warm worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een houten overkapping met schuur?

Als je zelf je schuur en overkapping in elkaar wilt zetten, dan is het misschien vanzelfsprekend om hout te gebruiken. Maar ondanks de vele voordelen van hout, zijn er ook wel enkele nadelen te benoemen. Misschien niet direct ernstige nadelen zodat je afziet van hout, maar neem er wel kennis van.

Voordelen overkapping schuur van hout

  • Hout is erg gemakkelijk materiaal om te gebruiken bij het zelf bouw van je overkapping met schuur.
  • Afhankelijk van de gekozen houtsoort, is een houten overkapping maken aan schuur relatief goedkoop. Dit kun je overigens helemaal zelf bepalen.
  • Het maakt niet uit of je een klassiek ingerichte tuin hebt of een hypermoderne tuin, een overkapping met schuur van hout past in iedere tuin.
  • Hout zorgt tevens voor een goede temperatuurregulatie in je tuin. Onder de houten overkapping zal het nooit al te heet of te koud worden.

Nadelen overkapping schuur van hout

  • Een schuur met overkapping van hout vergt altijd onderhoud. Jaarlijks of om de paar jaar, moet het hout worden geschuurd en voorzien worden van een nieuw laag verf of lak.
  • Hout heeft altijd een klassieker uiterlijk dan bijvoorbeeld aluminium. Bij moderne woning zal een houten schuur met een overkapping minder uitstraling hebben.
  • Hout blijf een materiaal dat uiteindelijk vergaat. Zeer duurzaam hout kan minimaal 25 jaar mee, maar is ook duur hout.
  • Omdat hout een natuurlijk materiaal is, kan het blijven werken, dus krimpen en uitzetten. Hier moet je rekening mee houden tijdens de bouw.

Een houten overkapping maken aan schuur of integreren?

Je kunt kiezen voor een overkapping die volledig in de schuur is geïntegreerd en waarbij schuur en overkapping meestal het dak delen. Het is ook mogelijk te kiezen voor een houten overkapping maken aan schuur. Voor dit laatste geval zul je meestal kiezen als je al een bestaande schuur hebt.

Als je ook behoefte aan een overkapping hebt en geen aparte vrijstaande overkapping wilt, dan bouw je die gemakkelijk aan je schuur vast. Ga je helemaal een nieuwe schuur bouwen en overweeg je ook een overkapping, dan is het de beste keuze om deze twee gebouwen met elkaar te combineren tot een houten overkapping met schuur. Het is goedkoper, want je hoeft voor het dak bijvoorbeeld niet dubbel materiaal te kopen.

Het dak dient voor zowel de schuur als de overkapping. Tevens win je hier ruimte mee. Je bent geen ruimte kwijt voor én een aparte schuur én een aparte overkapping.

Zijn er nog verschillende soorten houten overkappingen met schuur?

Een houten schuur met overkapping maak je natuurlijk hoe jij het voor je ziet. Dit kan met een plat dak, een hellend dak of misschien wel beide soorten daken bij een houten overkapping maken aan schuur. Als het om de verschillende soorten schuren met overkapping gaat, dan is het vooral de keuze uit houtsoort die leidend is. De houtsoort of de wijze waarop de overkapping in de schuur is verwerkt.

Plat dak of hellend dak?

Of je kiest voor een plat dak of een hellend dak, zal afhangen of je kiest voor een bepaalt model schuur met overkapping of dat het niet te moeilijk moet worden tijdens de bouw. Een plat dak is uiteraard gemakkelijker te bouwen dan een hellend dak. Wel moet je de voordelen en nadelen van beide types naast elkaar zetten. Een hellend dak is vaak mooier en klassieker om te zien en het water loop gemakkelijker weg. Daarentegen kan een hellend dak wel het uitzicht bederven en je hebt een hoop loze ruimte onder het dak.

Welke houtsoorten kiezen?

De houtsoort die je kiest zal in grote mate de uitstraling van de houten overkapping met schuurtje bepalen, maar ook de levensduur. Je kunt namelijk kiezen voor houtsoorten die zeer duurzaam zijn of voor minder duurzame houtsoorten. Een duurzame houtsoort hardhout. Hiervan zijn verschillende soorten, zoals tropisch hardhout.

Tropisch hardhout is het meest duurzame hout, maar ook het meest dure. Beter kun je gaan voor hout als eiken of Douglas. Geïmpregneerd is een niet duurzame houtsoort, dat een behandeling heeft ondergaan. Hiermee is het hout duurzamer gemaakt en doet het niet onder voor hardhout. In de prijs is wel een groot verschil, geïmpregneerd hout is een stuk goedkoper.

Welk model houten overkapping met schuur kiezen?

Het model van een houten overkapping met schuurtje geeft ook een bepaalde soort aan. Je kunt een recht toe recht aan model hebben, dus een schuur met een overkapping ernaast, met een gezamenlijk dak erop. Daarnaast zijn er ook hoekmodellen. In één hoek bevindt zich de schuur en aan de ander hoek verbonden de overkapping.

Dit zijn modellen die je vaak als één geheel bouwt. Heb je al een schuur, dan kun je een houten overkapping maken aan schuur. Hierbij kun je ervoor kiezen om het dak van de schuur door te laten trekken naar de overkapping of een aparte overkapping op de overkapping.

Een houten overkapping zelf maken of kopen?

Ga je een houten overkapping met schuurtje zelf maken of kant-en-klaar kopen? Dat is een vraag die je jezelf moet stellen als je een dergelijk gebouw in je tuin wilt plaatsen. Echte klussers zullen hier niet over twijfelen en die gaan voor het zelf bouwen. Ben je niet zo handig of heb je niet veel tijd om zelf te bouwen, dan kun ervoor kiezen om een kant-en-klaar model te kopen.

Deze modellen zijn te koop als bouwpakket en die zet je gemakkelijk in elkaar. Een schuur met overkapping zal voor de meeste ervaren klussers niet zo moeilijk zijn. Het voordeel van zelf bouwen, is dat je geheel vrij bent in het ontwerp en dat je met hout ieder onderdeel zelf kunt maken.

Zelf bouwen is ook goedkoper dan een houten overkapping met schuurtje kopen. Het voordeel van een houten schuur met overkapping kopen is dan weer dat je geen materiaal meer op maat hoeft te maken. Alles is op maat, dus je werkt schoon, je hoeft enkel maar de bouwtekening te volgen.

Hoeveel kost een houten schuur met overkapping?

Het zelf bouwen van een overkapping met schuur is het goedkoopst. Wel kost het je veel tijd, maar eigen arbeidsuren je natuurlijk niet zelf te betalen. Reken voor een houten schuur met overkapping op een gemiddelde prijs vanaf € 1.000,- tot € 2.500,-. Hoe hoog de daadwerkelijk prijs is, is afhankelijk van de gekozen houtsoort en de grootte.

Je kunt op verschillende manieren een houten overkapping met schuur kopen. Dit kan bij een bouwmarkt, een speciaalzaak of online. De prijzen liggen wat hoger, maar dan hoef je zelf niets meer te doen dan de schuur in elkaar te zetten. De starten zo rond de € 1.500,- voor een eenvoudige schuur met overkapping, tot wel € 3.000,- voor een luxe model.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over het schuur overkapping. Lees dan de pagina Schuur overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…