Klassieke overkapping

Met een overkapping profiteer je van de mogelijkheid om beschermt te zitten tegen de hete zon en tijdens de regen. Hoe een overkapping eruit komt te zien, is afhankelijk van de gekozen stijl. Er zijn talloze verschillende soorten stijlen. Je kunt kiezen voor een stijl die jij leuk vind, maar ook voor een stijl die bij jouw woning past. Dit laatste geval is bijna een vereiste als je kiest voor een overkapping die aan de woning vastzit. Kies je voor een vrijstaande overkapping in de tuin, dan heb je meer mogelijkheden. Een klassieke overkapping blijft altijd een geliefde stijl.

Wat houdt een klassieke overkapping in?

Een klassieke stijl is een elegante stijl. Klassiek hoeft niet altijd oud te zijn, de stijl komt enkel uit oudere tijden. De klassieke overkapping ziet er elegant en romantisch uit. Wil je de echte  klassieke stijl opnemen in de overkapping klassiek, dan maak je gebruik van afgeronde staanders en ook in de hoek maak je versiersels om de overkapping te verfraaien. Rondingen en versiersels zijn het belangrijkste kenmerk van een klassiek overkapping.

Overkapping klassiek

Daarnaast moet het dak natuurlijk in klassieke stijl. Wil je de stijl goed doorvoeren, dan kom je niet onder een hellend dak uit. Met een hellend dak krijg je bijna automatisch een klassieke overkapping, net zoals je met een plat dak automatisch aan een moderne overkapping denkt. Natuurlijk is een hellend dak voor een overkapping klassiek niet een vereiste. Ook overkappingen met een plat dak kunnen als klassiek doorgaan.

Kenmerken van de klassieke stijl

Elegant, barok, sierlijk en romantisch, dit zijn verschillende kernwoorden waarmee je een klassieke stijl kunt omschrijven en dus moet toepassen in een klassieke overkapping. Sierlijke ornamenten komen in een klassiek interieur veelvuldig terug. Symmetrie is ook erg belangrijk en soms is een klassiek interieur zelfs over de top. Maar juist om dat het klassiek is, is het acceptabel.

Denk bijvoorbeeld aan meubels in de Franse barokstijl. De één vindt het kitsch, de ander vindt het fantastisch. Nu is dit misschien wel het toppunt van klassiek, je kunt klassiek ook minder in deze barokstijl doorvoeren en nog steeds een klassieke uitstraling hebben. Met een klassieke overkapping is daarom veel mogelijk en kun je alle kanten op. Ook een landelijke stijl heeft veel overeenkomsten met een klassieke stijl.

Het gebruikte materiaal voor een klassieke overkapping

Voor een overkapping klassiek past maar één materiaalsoort en dat is hout. Met hout bereik je automatisch al de klassieke uitstraling. Bovendien is hout erg gemakkelijk toe te passen, ook als je zelf een overkapping van begin tot eind zelf wilt ontwerpen en bouwen. Welke houtsoort je moet kiezen, is van belang op de uitstraling. Typisch voor een overkapping klassiek, is het gebruik van sterke en zware houtsoorten met vaak een warme kleur. Hiervoor komen enkele houtsoorten in aanmerking.

Klassieke eiken overkapping

Een klassieke eiken overkapping is misschien wel één van de meest gekozen soorten. Eikenhout is een razend populaire houtsoort. Denk alleen al aan alle eiken meubels die er in de Nederlandse huiskamers staan. Dit komt omdat eikenhout een uitnodigende uitstraling heeft. De kleur van eiken is warm en staat garant voor gezelligheid, iets wat goed past bij een klassieke overkapping.

Eiken hout
Eiken hout


Bovendien heeft eiken nog meer positieve eigenschappen. Eikenhout is zeer sterk hout en is ook geschikt om voor een overkapping te gebruiken, doordat het redelijk goed bestand is tegen vocht. Uiteraard moet je het hout wel voorzien van een lak of beits om. Teveel vocht op eiken zal namelijk zwarte plekken op het hout geven, met behandelen voorkom je dit. Eiken heeft een goede duurzaamheid, een eiken overkapping moet toch wel 20 jaar of langer meegaan.

Douglas hout

Douglas is een bijzondere houtsoort. Dat het bijzonder is, houdt niet in dat het niet veel gebruikt wordt. Integendeel zelfs, dit is juist het meest bijzondere aan Douglas hout. Douglas is namelijk naaldhout en valt doorgaans niet onder de zware houtsoorten. Toch is Douglas zeer sterk hout en mateloos populair in vele tuinen.

Douglas wordt voor zeer veel buitentoepassingen gebruikt. Als eikenhout of tropisch hardhout boven je budget is, dan heeft Douglas hout juist een uitstekende  prijs/kwaliteit verhouding. Het hout is sterk, heeft en warme uitstraling en is relatief laag geprijsd. Kortom, Douglas is hierdoor zeer goed te gebruiken voor een klassieke overkapping. Als je de houtkleur te licht vind of je wilt deze niet laten vergrijzen, dan kun je hiervoor een speciale beits kopen.

Tropisch hardhout

Een prachtige houtsoort en vooral ook de meest duurzame houtsoort, is tropisch hardhout. Tropisch hardhout bestaat uit verschillende soorten hout, die naar exotische namen luisteren, zoals Bankirai, Afzelia, Cumaru of Ipé. Het zijn vaak donkerbruin tot roodbruine houtkleuren, die een diep warme uitstraling aan een overkapping klassiek zullen geven. Maar de uitstraling is nog niet eens het belangrijkste pluspunt van tropisch hardhout.

Dit is de sterkte van het hout. Tropisch hardhout is vrijwel altijd duurzaamheidsklasse 1 hout. Dit is uitermate duurzaam, met een levensduur van meer dan 25 jaar. Daarnaast hoeft het hout niet behandeld te worden, het doorstaat met gemak alle weersomstandigheden.

Tropisch hardhout heeft dus alles in zich om voor een prachtige overkapping in klassieke stijl gebruikt te worden, maar dit is maar zelden het geval. Dit heeft alles te maken met de prijs van het hout. Tropisch hardhout is zeer duur. Je klassieke overkapping kan zo wel het dubbele of zelfs meer gaan kosten als een overkapping van Douglas hout.

Het dak van de klassieke overkapping

Een klassieke overkapping met hellend dak past het beste bij deze stijl. Zodra je het dak hellend gaat maken, voeg je hier een vleugje romantiek toe, iets wat in een klassieke stijl zeker aanwezig moet zijn. Een hellend dak biedt ook meer mogelijkheden om klassieke versieringen en vormen aan de overkapping aan te brengen.

Soorten daken: Kapschuur dak
Hellend dak


Een plat dak kan zeker wel, maar een automatische klassieke uitstraling zoals met een hellend dak krijg je hier niet mee. Voor een klassieke overkapping met plat dak moet je op zoek naar andere kenmerken om de klassieke stijl te behouden.

Betreffende het materiaal van een klassieke overkapping komt je ook hier weer uit bij hout. Er zijn tegenwoordig moderne materialen, zoals polycarbonaat, maar deze platen passen totaal niet bij een overkapping klassiek. Kies voor een hellend dak, dan zijn de klassieke dakpannen het mooiste. Eventueel kun je ook met leiden een dergelijk dakpaneffect creëren. Een plat dak kun je gewoon met bitumen of EPDM bedekken, dit normaliter toch niet zichtbaar als je de overkapping netjes afwerkt met houten randen.

Een klassieke overkapping zelf bouwen

Uiteraard is een overkapping in klassieke stijl helemaal zelf te bouwen. Als je handig genoeg bent, dan kun je zelf een prachtige overkapping klassiek neerzetten. Wel kan een dergelijke overkapping wat bewerkelijker zijn. Het mag allemaal niet te strak en modern, dus afgeronde staanders en versiersel aan de overkapping moet je wel kunnen maken.

Je kunt de kosten enigszins beter in de hand houden, want je beslist immers per onderdeel welke materialen je hiervoor aanschaft en waar je dit doet. Mede door de kenmerkende stijl en het extra werk, zal een overkapping klassiek iets meer tijd beslag nemen bij het zelf bouwen.

Voordelen klassieke overkapping zelf bouwen

  • Je hebt alle inspraak in hoe jouw overkapping met klassieke uitstraling er uit moet komen te zien.
  • Je kunt de prijzen veel beter in de gaten houden, dus zelf bouwen is doorgaans goedkoper.

Nadelen klassieke overkapping zelf bouwen

  • Zelf bouwen van een klassiek uitziende overkapping is meestal veel werk.
  • Bepaalde onderdelen die afgerond moeten zijn of versiersels die moeten worden toegepast, zijn lastige te bewerken.

Een overkapping klassiek kopen

Een overkapping in klassieke stijl koop je niet zomaar even. Sterker nog, bij de gewone bouwmarkt zul je klassieke overkappingen nauwelijks tegenkomen. Als je een goedkope overkapping klassiek in de tuin wilt, dan kan dit eigenlijk alleen als je deze zelf bouwt. Maar niet iedereen is even handig, dus veel mensen zullen moeten kopen.

Zij kunnen meestal bij de specialistische handel, zoals bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het bouwen van overkappingen. Alleen dit zal wel wat duurder zijn. Helemaal duur wordt het als je kiest voor een overkapping op maat.

Voordelen overkapping klassiek kopen

  • Je hoeft zelf geen tijd vrij te maken om  een overkapping te bouwen.
  • Bij de gespecialiseerde handel mag je wel hoge kwaliteit verwachten.

Nadelen overkapping klassiek kopen

  • Er zijn maar weinig klassieke overkapping te koop, tenzij je naar de gespecialiseerde handel gaat.
  • Een klassieke overkapping kopen is doorgaans duurder dan zelf maken of een eenvoudige overkapping bij de bouwmarkt kopen.

Hoeveel kost een klassieke overkapping?

Een overkapping in klassieke stijl is wat meer werk om te bouwen en soms worden er wat duurdere houtsoorten voor gebruikt. Ga je een klassieke overkapping zelf bouwen, dan zal dat tussen de € 2.000,- en € 4.000,- kosten. Omdat je voor een klassieke stijl overkapping niet overal kunt verkrijgen, is kopen wat duurder. Ga uit van gemiddelde prijzen tussen de € 2.500,- en € 5.000,-. Soms nog duurder als je kiest voor een overkapping op maat.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Stijl overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…