Stijl overkapping

Als je een overkapping in de tuin wilt plaatsen, heb je diverse keuzes te maken, zoals een vrijstaande overkapping of aan de woning vast en welk materiaal moet je gebruiken? Maar net zo belangrijk is de keuze voor de stijl overkapping. Een overkapping stijl geeft dus aan dat je de overkapping bouwt volgens een modern, klassieke of een nog andere stijl.

Misschien vind je het belangrijk om niet een bepaalde stijl aan te houden, maar je eigen stijl. Je kunt dan gebruikmaken van een combinatie van verschillende soorten stijlen overkapping. Welke stijl overkapping past bij jou?

Waarom kiezen voor een bepaalde overkapping stijl?

Er zijn maar weinig mensen die niet voor een bepaalde stijl kiezen. Eigenlijk kan dit ook niet, want iedere overkapping heeft een bepaalde soort stijl, al is het een vreemde of persoonlijke stijl. Waarom zou je voor een bepaalde overkapping stijl kiezen? Hiervoor kunnen verschillende redenen genoemd worden.

Natuurlijk omdat je een bepaalde stijl erg mooi vindt. Zo zijn er mensen die weg zijn van de country & western stijl en die dan ook kiezen voor een overkapping in deze stijl. Maar lang niet altijd wordt er specifiek gekozen voor een stijl die persoonlijk mooi gevonden wordt. Vaker wordt misschien wel gekozen voor een stijl die bij de woning of de schuur past. Heb je een klassieke woning, dan past hier beter een klassieke overkapping bij dan een moderne overkapping.

Andersom uiteraard ook zo met een moderne woning. Er kan ook voor een bepaald stijlen overkapping gekozen worden, omdat zij goedkoper zijn. Op zich hoeft de prijs van een overkapping niet direct van de overkapping stijl af te hangen, maar er kunnen bepaalde onderdelen zijn die bij een stijl passen die extra duur in aanschaf zijn.

Is er een goede of slechte stijl?

Op bovenstaande vraag kan heel kort een antwoord worden gegeven, namelijk nee. Kiezen voor een bepaalde overkapping stijl houdt een persoonlijke keuze in. Deze keuze komt veelal tot stand op basis van de persoonlijke smaak van de bouwer. Soms wordt er gekozen om aan te sluiten bij de bouwstijl van de woning.

In het geval van stijlen overkapping, geldt inderdaad dat over smaak niet te twisten valt en dus ook niet over de stijl overkapping. Je kunt een bepaalde stijl niet mooi vinden, maar dit hoeft geen slechte of niet te adviseren stijl te zijn. Evenmin kan er een specifieke stijl worden aangeraden als de beste stijl, want ook dit is een kwestie van smaak.

Welke soorten overkapping stijlen zijn er allemaal?

Er is een heel palet aan verschillende soorten overkapping stijlen te verzinnen. Sommige stijlen worden zeer regelmatig gebruikt voor een overkapping, andere stijlen minder. Daarom een beknopt overzicht van enkele overkapping stijlen die je kunt kiezen.

Klassieke overkapping

Een klassieke overkapping heeft enkele bepaalde kenmerken. Het is niet zo dat een klassieke overkapping deze kenmerken altijd heeft, maar vaak wel. Wil je het echt in de klassieke stijl houden, dan is een klassieke overkapping ook een houten overkapping. Andere materialen doen al snel afbreuk aan het klassieke karakter van de overkapping.

Overkapping klassiek

Het kan uitmaken voor welke houtsoort je kiest. Hardhout is altijd een goede keuze voor een klassieke overkapping, maar niet zeker niet het goedkoopste alternatief. Eikenhout en Douglas hout zijn veel gebruikte houtsoorten voor klassieke overkappingen.

Een ander kenmerk voor een klassieke overkapping het het dak. Als je het echt klassiek wilt houden, dan kom je niet onder een schuin dak uit. Dit houdt niet in dat er geen fraaie klassieke overkappingen met plat dak zijn, maar een schuin dak geeft de gehele overkapping een wat romantischer en dus klassieke uitstraling.

Nu is een overkapping meestal open, dus er zijn geen wanden die je klassiek kunt aankleden. Wel wordt het dak gedragen door staanders en liggers. De staanders lenen zich uitstekend voor het aanbrengen van enkele klassieke kenmerken, zoals een ornament of een dwarsverbinding met de liggers.

Moderne overkapping

Als het over een moderne overkapping gaat, dan is de stijl overkapping meestal strak. Dit houdt in dat de overkapping minimalistisch en in een strakke belijning is. Zoals je bij een klassieke overkapping nog met ronde en sierlijke vormen kan werken, moet je dit juist bij een moderne overkapping niet doen.

Strakke en rechte lijnen zonder tierelantijntjes is de stijl overkapping van een moderne overkapping. Wel moet je er rekening mee houden dat een moderne overkapping misschien niet in iedere tuin en bij iedere woning mooi zal staan. Bijvoorbeeld als je een woning hebt in klassieke of landelijke stijl.

Hoekloungebank met overkapping

Je kunt een moderne overkapping bouwen van hout, maar er zijn andere materialen die ook goed bij deze stijl passen. Denk aan het populaire aluminium. Aluminium is bij uitstek geschikt om te gebruiken voor een moderne overkapping. De uitstraling is bij aluminium altijd modern en bovendien heeft het materiaal enkele gunstige eigenschappen.

Aluminium is erg sterk en zeer licht in gewicht. Voor een moderne overkapping is een transparant dak ook erg mooi. Een dak van glas of polycarbonaat zijn de meest gekozen opties.

Landelijke overkapping

Veel mensen willen graag landelijk wonen, maar wonen in een drukke stad. Toch kan de landelijke sfeer helemaal terugkomen in een stadswoning, want de landelijk is een specifieke stijl. Ook in je kleine stadstuin kun je genieten van de landelijke sfeer door een landelijke overkapping te plaatsen. Een landelijke overkapping heeft veel overeenkomsten met een klassieke overkapping, zoals een landelijk overkapping moet van hout zijn en een hellend dak is mooier.

Maar de landelijke stijl staat ook voor een robuuste stijl Dit houdt in dat het hout van de overkapping niet noodzakelijkerwijs netjes geschuurd of geschilderd hoeft te zijn. Ook kan een landelijke stijl een combinatie zijn tussen klassiek en modern. Als je het gebruik van sierlijke en ronde vormen bij een klassieke overkapping minder mooi vindt, dan is dit bij een landelijke overkapping niet noodzakelijk.

Mediterrane overkapping

Bij een mediterrane overkapping gaat het vooral om de zon en de zee. Je probeert bij een mediterrane overkapping de sfeer te scheppen van de landen rondom de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië en Griekenland.

Betreffende de overkapping stijl van een mediterrane overkapping gaat het niet om een in één bepaalde vorm te bouwen overkapping. Bepaalde kenmerken die de overkapping mediterraans doen lijken, zijn een overkapping van hout en doorgaans een plat dak.

Overkapping mediteraans
Bij een mediterrane overkapping draait hoeft de stijl meestal niet van de overkapping zelf te komen, maar van de aankleding. De kleur van de overkapping is belangrijker dan in welke vorm deze is gebouwd. Dit zijn kleuren die doorgaans niet veel voor Nederlandse overkappingen wordt gebruikt, zoals wit met hemelsblauw, blauwgroen, diepgroen of oranje. Ook de vloer is bij een mediterrane overkapping belangrijk. In een mediterrane omgeving is de vloer betegeld leuke prints en vrolijke kleuren.

Natuurlijke overkapping

Een natuurlijke overkapping is een bepaalde stijl overkapping die je helemaal zelf kunt bepalen. Enkele specifieke kenmerken zoals je die ziet bij een klassieke en moderne overkapping heeft een natuurlijke overkapping niet. Althans, als je echt een natuurlijke overkapping wilt, dan zit hier geen vast dak op van hout of ander materiaal.

Het dak van de natuurlijke overkapping is het enige kenmerk, die bestaat uit voornamelijk klimplanten. Wel moet je wat liggers als dak gebruiken, zodat de klimplanten hier omheen kunnen groeien. Na verloop van tijd ontstaat er een dichte overkapping van bladeren.

Afhankelijk van de soort planten die je gebruikt, kunnen er ook bloemen in voorkomen. Wel moet je een natuurlijk overkapping altijd goed verzorgen. Klimplanten hebben de neiging om te woekeren en dit moet je zien te voorkomen om je overkapping leefbaar te houden.

Overkapping in een bepaalde stijl zelf maken of kopen?

Heb je een bepaalde stijl gekozen voor een overkapping, dan komt de vraag of je deze zelf gaat bouwen of kant-en-klaar aankoopt bij een handel die hierin gespecialiseerd is of bij een bouwmarkt.

Overkapping zelf maken in een bepaalde stijl

Zelf de overkapping maken in een bepaalde stijl doe je natuurlijk als je zelf handig bent. Als je dit niet bent dan zul je vanzelfsprekend gaan voor het kopen van een kant-en-klaar overkapping. Een overkapping zelf bouwen is bij uitstek zeer geschikt als je een specifieke overkapping stijl in gedachten hebt.

Je kunt dan namelijk helemaal je eigen stijl verzinnen en ontwerpen. Zo kun je een nog niet bestaande stijl implementeren, die je bij een gekochte overkapping niet zult tegenkomen. Je moet wel technisch goed onderlegd zijn. Een nieuwe stijl houdt ook nieuwe technische uitdagingen in.

Overkapping in bepaalde stijl kant-en-klaar kopen

Een overkapping kant-en-klaar kopen is dikwijls een bouwpakket die je zelf nog in elkaar moet zetten, maar je hebt hier geen technisch inzicht voor nodig en je hoeft geen materialen op maat te maken. Een nadeel is dat je maar een beperkte keuze hebt in het aantal stijlen overkapping.

Natuurlijk zijn de meest populaire stijlen als kant-en-klaar overkapping te koop, maar heb je een specifieke stijl in je hoofd, dan kun je deze niet kopen, tenzij je een overkapping op maat laat maken. Dit zal de overkapping weer veel duurder maken.

Is de stijl van invloed op de kosten?

Welke stijl je kiest voor een overkapping, is in principe niet van invloed op de kosten. De kosten zijn afhankelijk van onder meer de grootte, materiaalsoort en of je de overkapping door professionals laat plaatsen. De stijl kan wel indirect van invloed zijn op de prijs, bijvoorbeeld als je wegens de stijl overkapping kiest voor een bepaalde soort materiaal.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over tuinhuis overkappingen?

Landelijke overkapping
Moderne overkapping
Klassieke overkapping
Mediterrane overkapping
Natuurlijke overkapping
Moderne overkapping 

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…