Moderne overkapping tuin

Overkappingen zijn er in vele maten en soorten. De stijl van een overkapping zegt veel over de stijl die jij wilt tonen met je tuin of woning. Heb je een moderne tuin of een moderne woning? Dan past hier uiteraard een moderne tuin met overkapping bij. Zowel de tuin als de overkapping modern vormgeven, zal je hele moderne woning ook een veel betere uitstraling geven. Je moet natuurlijk wel van een strakke tuin met overkapping houden. Als je een moderne overkapping tuin mooi vindt, dan kun is een strakke tuin met overkapping een prachtige uitdaging om aan te gaan.

Wat is een moderne tuin met overkapping?

Een overkapping tuin modern betreft dus een moderne tuin, met hierin een moderne overkapping. Maar wat houdt een moderne stijl in? Onder modern kun je enkele standaard kenmerken scharen, zoals strak, minimalistisch, en rechte lijnen. In een moderne stijl horen dus geen sierlijke en ronde vormen.

De stijl moet er één zijn van rechte lijnen en ook symmetrie. Moet hierin te vinden zijn, zodat alles strak blijft. Dit kan zowel toegepast worden in een moderne tuin, als in een moderne overkapping tuin.

Kenmerken van een moderne overkapping

Bovenstaande kenmerken, zoals strak en rechte belijningen, moeten ook doorgevoerd worden in een overkapping tuin modern. Een overkapping kan vrijstaande zijn, maar je kunt ook kiezen voor moderne tuinhuizen met overkapping. Bij moderne tuinhuizen met overkapping of een schuur, is de overkapping geïntegreerd.

Het spreekt dan voor zich dat de schuur of het tuinhuis ook in moderne stijl zijn. Bij moderne schuren en moderne tuinhuizen met overkapping, zul je daarom veel glas zien. Een plat dak heeft de voorkeur bij een moderne overkapping.

Een plat dak past namelijk bij uitstek bij het strakke karakter van een moderne overkapping tuin. Ook een plat dak bestaat uit een rechte belijning en dit is minder het geval bij bijvoorbeeld een zadeldak. Kies je voor een lessenaarsdak, dan past dit beter bij de moderne stijl en is je dak toch iets afgeschuind.

Kenmerken van een moderne tuin

Bij een moderne overkapping hoort een moderne tuin. Een moderne tuin met overkapping zorg zo voor eenheid en dit straalt rust uit. De strakke belijning van de tuin gaat zo naadloos over in de moderne overkapping. Een strakke vormgeving met rechte lijnen is dus ook voor een moderne tuin het belangrijkste kenmerk.

 

Een moderne tuin is overzichtelijk en symmetrisch en overzichtelijk ingedeeld. Er worden niet veel verschillende soorten materialen in een moderne tuin gebruikt. Een soort materiaal in vaak groot formaat en glad van oppervlak. De kleuren zijn meestal ook ingetogen. Verwacht in een moderne tuin dus niet teveel kleurenpracht van allerlei gekleurde bloemen. Voor de planten kun je het beste dezelfde kleur aanhouden of vooral groene planten.

Een strakke tuin met overkapping vormt dan samen één geheel en helemaal als je woning ook nog eens in een strakke stijl is. Kies je voor een moderne tuinhuizen met overkapping of schuren met overkapping, dan behoren ook deze gebouwen tot de eenheid van je moderne tuin.

Voordelen en nadelen van een overkapping tuin modern

Wanneer je nog twijfelt tussen een moderne tuin met overkapping of een andere stijl, dan zet je het beste even de voordelen en nadelen op een rijtje. Hiermee maak je een wat gemakkelijker een oordeel of een strakke tuin met overkapping wel jouw ding is.

Voordelen moderne overkapping tuin

 • De moderne en strakke tuin met overkapping is doorgaans goed te onderhouden en soms zelfs onderhoudsvrij.
 • Voor de overkapping kun je kiezen uit verschillende soorten materialen, zoals hout of aluminium.
 • Een moderne stijl houdt meestal ook in dat je materialen gebruik die van hoogwaardige kwaliteit zijn.
 • Is je woning ook in een moderne stijl, dan zal een overkapping tuin modern zeker waardeverhogend kunnen zijn.

Nadelen moderne overkapping tuin

 • Je moet van een strakke en minimalistische stijl houden, anders ben je er misschien snel op uitgekeken.
 • Heb je een klassieke of landelijke woning, dan zal een moderne tuin met overkapping hier minder goed bij staan.
 • Heb je liever een hellend dak op je overkapping, dan verstoort dit gedeeltelijk de moderne uitstraling.
 • Een moderne tuin is niet altijd in trek van echte tuinliefhebbers. Zij hebben liever een weelderige tuin. Een moderne tuin is juist minimalistisch.

Van welk soort materiaal is een moderne overkapping tuin gemaakt?

Voor je overkapping tuin modern, kun je verschillende materiaalsoorten gebruiken. Sommige materialen kunnen van zichzelf al een moderne uitstraling hebben en bij andere materialen is voor de vormgeving van belang voor de moderne uitstraling.

Een moderne overkapping tuin van hout

Hout is voor vele stijlen het meest gebruikte hout voor een overkapping. Dit heeft er vooral mee te maken, dat hout zo gemakkelijk te bewerken is. Diegenen die hun moderne overkapping zelf willen maken, zullen zeker voor hout kiezen. Er zijn wel vele houtsoorten waar je uit moet kiezen.

Het is afhankelijk van of je de overkapping wilt schilderen of niet, welke keuze je moet maken. Sommige houtsoorten hebben namelijk een vrij klassieke uitstraling. Als je het hout niet schildert dan verlies je de moderne uitstraling. Ga je het hout wel schilderen in een moderne kleur, dan is de houtkeuze minder van belang.

Hoekloungebank met overkapping

Veel gekozen houtsoorten voor een overkapping zijn Douglas hout en eikenhout. Dit zijn duurzame houtsoorten die lang meegaan. Kies je voor vurenhout of grenen, kies dan voor de geïmpregneerde houtversies. Van nature zijn dit namelijk geen duurzame houtsoorten. Eenmaal geïmpregneerd hebben ze een langere levensduur gekregen.

Voordelen moderne overkapping van hout

 • Met hout is het gemakkelijker om zelf de overkapping te bouwen, omdat het materiaal gemakkelijk op maat te maken is.
 • Je kunt een moderne overkapping tuin op ieder moment gemakkelijk de kleur geven die je wilt.

Nadelen moderne overkapping van hout

 • Bij hout moet je rekening houden met een zeer regelmatige onderhoud, anders behaal je niet de maximale levensduur.
 • Hout kan een minder moderne uitstraling hebben. Zorg dus sowieso voor een moderne vormgeving.

Een moderne overkapping tuin van aluminium

Als er één materiaalsoort goed bij een moderne overkapping past, dan is het aluminium. Voor een strakke tuin met overkapping, maak je met aluminium zeker een juiste keuze. Tevens is aluminium een zeer sterk materiaal en komt de sterkte overeen met staal. Over de levensduur van aluminium hoef je je geen zorgen te maken, dit is minimaal 30 jaar.

Verder behoud je voortdurend de moderne uitstraling van aluminium, zonder dat je hier iets aan hoeft te doen. Aluminium is namelijk onderhoudsvrij. Je moet een aluminium overkapping wel kant-en-klaar kopen of in ieder geval de onderdelen, want voor de doorsnee klusser is het materiaal niet zelf te bewerken.

Hoewel aluminium wel in verschillende kleuren kan voorkomen, is er vaak maar een beperkte keuze uit zwart of grijs. Opnieuw schilderen gaat bij aluminium niet zo gemakkelijk, denk dus goed na over de kleurkeuze van je overkapping.

Voordelen moderne overkapping van aluminium

 • Met aluminium heb je met alle zekerheid één van de meest duurzame materiaalsoorten gekozen.
 • Aluminium staat bij na symbool voor modern en past dus zeer in een moderne tuin met overkapping.

Nadelen moderne overkapping van aluminium

 • Is je woning niet heel klassiek, dan past een aluminium overkapping hier misschien minder goed bij.
 • Aluminium is doorgaans duurder in aanschaf dan hout.

Zelf een overkapping tuin modern maken

Zelf een moderne overkapping tuin maken, is niet zo heel moeilijk. Juist omdat de overkapping gemakkelijke rechte lijnen heeft, is het ontwerp relatief simpel. Ook als je voor een modern plat dak kiest, dan hoef je aan de bouw van je overkapping niet zoveel tijd te besteden.

Je kunt ook nog eens gemakkelijker de kosten in de gaten houden, dan wanneer je een moderne overkapping in de winkel koopt. Bij een moderne tuin met overkapping moet je uiteraard ook aandacht aan de tuin besteden. Om de tuin een moderne uitstraling te laten houden en bij de overkapping te laten houden, moet je deze voortdurend onderhouden. Het materiaalgebruik voor het zelf maken van de overkapping is beperkt, eigenlijk heb je dan alleen de keuze voor hout.

Een overkapping tuin modern kopen

Veel overkappingen die je kunt kopen, zijn in meer of mindere mate in een moderne stijl. Dit hoeven helemaal geen dure overkappingen te zijn. Een simpel model in een rechthoekige vorm kun je al als modern zien. Al is deze dan wel kant-en-klaar, meestal koop je ze als bouwpakket en moet de overkapping nog wel zelf in elkaar zetten. Heb je zeer specifieke wensen, dan kun je een moderne overkapping op maat laten maken. Hier hangt uiteraard wel een flink prijskaartje aan.

Wat zijn de kosten van een moderne overkapping?

Een moderne overkapping behoort niet tot de allerduurste stijl. Integendeel zelfs, juist omdat er zoveel moderne overkapping te koop zijn, heb je aan een eenvoudig en goedkoop model voldoende. Een overkapping kopen in moderne stijl, zal je gemiddeld tussen de € 1.000,- en € 2.500,- kosten, afhankelijk van de luxe wensen die je hebt. Het zelf maken van een eenvoudige moderne overkapping kost je gemiddeld tussen de € 750,- en € 1.500,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Stijl overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…