Landelijke overkapping

Woon je op het platteland of woon je in de stad? Betreffende de architectuur kunnen er nogal wat verschillen zijn tussen stedelijke en landelijke bouwwerken. Vaak is het zo dat mensen die in de stad wonen toch graag iets van een landelijke stijl willen terug laten komen.
Dit kan in het interieur binnenshuis door de woning landelijk aan te kleden, maar ook de tuin is landelijk aan te kleden. Een overkapping is een prominent bouwwerk in de tuin, vooral als je kiest voor een vrijstaande overkapping. Of je nu in een stad woont of al landelijk woont, de landelijke sfeer in de tuin krijg je zeker met een landelijke overkapping.

Wat is een landelijke overkapping?

Een overkapping landelijk is een overkapping met kenmerken van de landelijke stijl. Maar wat zijn de landelijke kenmerken die je in een landelijke overkapping kunt verwerken? Een landelijke uitstraling kenmerkt zich in eerste plaats door een warme en gezellige uitstraling. Verder wordt er zeer veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen.

Voor een overkapping landelijk geldt dan ook, dat deze vrijwel altijd van hout is. Andere materialen zoals steen of aluminium passen niet echt bij de gezellige sfeer die je met een landelijke overkapping wilt uitstralen. De onderdelen van de overkapping landelijke stijl worden meestal met pen- en gatverbindingen met elkaar verbonden.

Een landelijke overkapping heeft veel raakvlakken met een klassieke overkapping. Een overkapping landelijk heeft alleen minder sierlijke vormen nodig. Hierdoor hoeft de overkapping er niet altijd klassiek uit te zien. Een overkapping in landelijke stijl kan ook modern, als de warme sfeer maar niet ontbreekt.

Welke redenen zijn er om voor een overkapping in landelijke stijl te kiezen?

De belangrijkste reden om voor een landelijke overkapping te kiezen, is omdat je het mooi vindt. Misschien woon je in een drukke stad en ben je wel eens in de provincie op vakantie geweest? Je wilt deze sfeer van rust, gezelligheid, warmte en natuur terugbrengen in je eigen tuin? Dan kan dit met een overkapping landelijke stijl.

Een veel gekozen reden om voor een overkapping in landelijke stijl te kiezen, is omdat dit beter bij de woning past. Sommige woningen hebben een typische landelijke uitstraling, zoals een notariswoning, een herenhuis, villa of Engelse cottage. Bij een dergelijke woning past geen hypermoderne overkapping, je moet gaan voor een overkapping in dezelfde stijl.

Houtsoort van een landelijke overkapping

Het materiaalgebruik zal bepalend zijn voor overkapping in landelijke stijl. Eigenlijk is hout de enige optie. Daarbij maakt het wel degelijk uit welk soort hout je kiest. Een overkapping landelijk ziet er robuust en stevig uit, dus je moet ook voor een dergelijke houtsoort kiezen. Om de warme en gezellige uitstraling te bereiken, speelt ook de houtkleur een rol. Je komt dan al snel uit bij de iets duurdere houtsoorten.

Hardhout

Hardhout is het beste hout dat er bestaat. Het hout heeft in veel gevallen duurzaamheidsklasse 1 of 2 en kan desnoods onbehandeld gebruikt worden voor de overkapping. Dit gaat voornamelijk over tropisch hardhout. Vaak heeft deze houtsoort een donkere, warme en koloniale houtkleur. De levensduur van tropisch hardhout is zeer lang, met gemak moet je hier 30 jaar mee halen. Helaas kiezen niet veel mensen voor tropisch hardhout, want de prijs is veel te hoog.

Eikenhout

Eikenhout is een zeer goed alternatief voor tropisch hardhout en zeer geschikt voor een overkapping landelijke stijl. Eiken is sterk hout, komt robuust over en heeft een warme kleur en uitstraling. Eikenhout is relatief duurzaam, maar er wordt wel aangeraden het hout te behandelen om deze in goede staat te houden. Eikenhout is ook geen goedkoop hout, maar zeker goedkoper dan bepaalde soorten hardhout en goed betaalbaar voor velen.

Eiken hout
Eiken hout

Douglas hout

Douglas hout is geen hardhout, want het hout is afkomstig van de Douglasspar. Toch lijkt Douglas hout veel op hardhout. Het heeft namelijk dusdanig goede eigenschappen, dat het een zeer geliefde houtsoort voor in de tuin is. Ook voor een landelijke overkapping kan Douglas gebruikt worden. Het hout heeft een warme uitstraling.

Overigens vergrijst het hout wel, maar kun je dit met behandelen voorkomen. Een groot voordeel van Douglas, is de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Je krijgt voor een relatief lage prijs een sterke houtsoort dat goed voor een landelijk aangeklede overkapping gebruikt kan worden.

Het dak van de landelijke overkapping

Net zoals bij een klassieke overkapping het geval is, is er een lichte voorkeur om ook bij een landelijke overkapping voor een hellend dak te kiezen. Dit heeft te maken met de gezellige en toch enigszins romantische landelijke uitstraling die je met een hellend dak eerder krijgt dan met een plat dak.

Nu is een hellend dak niet zo bindend als bij een klassieke overkapping wel het geval is. Je kunt ook heel goed een overkapping landelijke stijl maken met een plat dak. Welk type dak je ook kiest, een dak van hout met een dakbedekking is het meest voorkomend.

Ook nu geldt dat een dak van een overkapping in landelijke stijl niet altijd van hout hoeft te zijn. Wordt het onder de overkapping toch wat te donker? Dan kun je kiezen voor een geheel of gedeeltelijk transparant dak. Dit kan met of glasplaten of met kunststofplaten. Wil je volledige transparantie hebben, dan is glas de beste oplossing, omdat kunststof nooit helemaal transparant is.

Daartegen is kunststof en dan vooral polycarbonaat, veel sterker dan glas en bovendien stukken lichter in gewicht. Besteed bij een dak van glas of kunststof wel wat extra aandacht aan het landelijke karakter van je overkapping. Juist het transparante dak de landelijke uitstraling wat in de weg zitten.

Waar op letten bij de aankleding van een landelijke overkapping?

Niet alleen de overkapping als constructie is belangrijk voor de landelijke uitstraling. De aankleding van de overkapping is dit ook. Veel mensen zijn liefhebber van het behouden van de originele houtkleur. Dit is ook zeker aan te raden als je specifiek voor een bepaalde houtsoort hebt gekozen, zoals eikenhout.

Toch moet je het hout onderhouden, doe dit dan met een transparante lak of beits. Wil je het hout toch schilderen? Kies dan een kleur uit die goed bij het landelijke karakter uitkomt, zoals donkergroen of bruin.

Bij de aankleding van een landelijke overkapping kun je heel goed landelijke verlichting gebruiken. Landelijke verlichting is mooi om te zien en geeft ´s avonds nog meer gezelligheid. Een bekende landelijk lamp is een lantaarnlamp. Voor optimale gezelligheid in een landelijke sfeer, moet je eigenlijk de vloer ook aanpakken, bijvoorbeeld met houten vlonders of planken.

Een overkapping landelijke stijl zelf maken

Een overkapping landelijke stijl kun je heel goed zelf maken, je moet wel weten wat de typische landelijke kenmerken zijn en uiteraard moet je zelf kunnen bouwen. De landelijke sfeer straalt ook robuustheid uit en dit bereik je eerder als je de overkapping zelf bouwt dan bij het aankopen van een standaard model overkapping met landelijke uitstraling.

Hoewel je er verstandig aan doet om te kiezen voor degelijke materialen en duurzame houtsoort, kun je bij het zelf bouwen wel meer rekening me de prijs houden en zo voor goede materialen tegen een lage prijs kiezen.

Voordelen overkapping landelijke stijl zelf maken

  • Je kunt je eigen ideeën in de overkapping met landelijke stijl verwerken. Dit is niet altijd mogelijk in een gekochte overkapping.
  • Bij het zelf bouwen heb je meer mogelijkheden om per onderdeel de prijzen in de gaten te houden. Meer kans dus om een goedkopere overkapping te bouwen.

Nadelen overkapping landelijke stijl zelf maken

  • Voor een landelijke stijl kies je meestal voor stevig en duurzaam hout. Dit is ook zwaarder hout en is lastiger om te verwerken.
  • Let altijd op of je aan de voorwaarden van de gemeentelijke welstandscommissie voldoet, om te voorkomen dat je niet vergunningsvrij mag een overkapping mag bouwen.

Een overkapping in landelijke stijl kopen

Als je niet zo handig bent in het zelf bouwen, dan zul je een overkapping willen kopen. Helaas is het wel zo dat de meeste overkappingen die je kunt kopen, niet in landelijke stijl zijn. Vaak is het een moderne of Scandinavische stijl.

Je kunt natuurlijk een dergelijk model kopen en zelf enkele aanpassingen doen om de overkapping het landelijke karakter te geven. Wil je een echte overkapping in landelijke stijl kopen, dan kom je al snel bij maatwerk uit en dit is een stuk duurder.

Voordelen overkapping in landelijke stijl kopen

  • Geen zorgen over alle bouwtechnische problemen die er bij de overkapping aan te pas komen.
  • Ook als je een bouwpakket aanschaft, dan is deze snel en gemakkelijk in elkaar te zetten.

Nadelen overkapping in landelijke stijl kopen

  • Niet veel keuze in overkappingen in landelijke stijl.
  • Grote kans dat je een landelijke stijl overkapping op maat moet laten maken, wat veel duurder is.

Hoeveel kost een landelijke overkapping?

Als je specifiek kiest voor een landelijke stijl overkapping, dan moet je er rekening mee houden dat je niet voor de goedkoopste overkapping kiest. Je moet bijvoorbeeld een goede en stevige houtsoort kiezen, wat altijd duurder is. Bij het zelf maken beginnen de prijzen gemiddeld bij € 1.500,- voor een eenvoudig model tot € 2.500,- voor een luxer model. Koop je een overkapping of laat je deze op maat maken? Dan zijn de prijzen vanaf € 2.000,- tot wel meer dan € 5.000,- voor een op maat gemaakte overkapping in landelijke stijl.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Stijl overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…