Natuurlijke overkapping

Iedere soort overkapping heeft een bepaald uiterlijk die je meestal aan een bepaalde stijl kunt toeschrijven. Een klassieke overkapping heeft typische klassieke kenmerken, zoals ronde en sierlijke vormen. Een moderne overkapping is vaak zeer strak en met rechte lijnen. Welke stijl het beste in jouw tuin past, is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook of je de overkapping bij de stijl van jouw woning of tuin wilt laten passen. In dit geval kan het zomaar zijn dat niet iedere stijl overkapping goed in jouw tuin past. Wilt je een overkapping plaatsen die in vrijwel iedere tuin goed zal staan? Kies dan voor een overkapping natuurlijke stijl.

Wat is een natuurlijke overkapping?

Een natuurlijke overkapping zegt misschien al voldoende. Het is een overkapping die het beste past in een natuurlijke omgeving. Aangezien een tuin een natuurlijke omgeving is, past overkapping natuurlijke stijl dan ook in vrijwel iedere soort tuin. Of je nu een fraai aangelegde tuin hebt, een Engelse tuin of een wilde tuin, een natuurlijke overkapping past altijd.


Voor een natuurlijke overkapping is zelfs een speciale Nederlandse benaming, namelijk een pergola. Eigenlijk heeft een natuurlijk tuin of pergola maar één kenmerk, namelijk er zit geen dak op. Althans een dak die je zelf hebt gemaakt of geplaatst. Het dak wordt gevormd op natuurlijke wijze door klimplanten. Klimplanten laat je via de staanders omhoog groeien. De planten groeien dan om de liggers van het dak heen en vormen zo een natuurlijk dak.

Zo kan zomaar zijn dat je van de overkapping zelf niets meer terugziet, maar dat de begroeiing als een natuurlijk element je overkapping vormt. En natuurlijke overkapping is de beste keuze als je de overkapping zoveel mogelijk met de tuin wilt laten versmelten.

Waarom zou je kiezen voor een overkapping natuurlijke stijl?

Wat is een reden om te kiezen voor een overkapping natuurlijke stijl? Wil jij juist de tuin zo natuurlijk mogelijk houden, maar heb je toch behoefte aan een overkapping? Dan ligt een natuurlijke overkapping voor de hand. Je kunt je overkapping namelijk zoveel mogelijk laten begroeien als jij wilt. Zo kan een overkapping geheel opgaan in de tuin.

Zo heb jij je natuurlijke en wilde tuin én overkapping. Het kan zijn dat je wel beschut wilt zitten in de tuin, maar je wilt de lichtinval behouden? Dan is de pergola natuurlijk een goede keuze. Je zit beschut, maar het natuurlijke dak zorgt er wel voor dat je daglicht binnenkrijgt. Wil jij je overkapping zelf maken, maar ben je niet zo handig?

Dan is een natuurlijk overkapping het beste alternatief. Deze overkapping bestaat enkel uit staanders en liggers op het dak. Je hoeft geen dak meer te installeren en dat scheelt al heel veel. Gemakkelijker kun je het als onervaren klusser niet krijgen.

Voordelen en nadelen van een natuurlijke overkapping

Uiteraard kies je heel bewust voor een overkapping natuurlijke stijl. Maar ieder soort overkapping heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Dit geldt ook voor een natuurlijke overkapping. Als je een dergelijke overkapping overweegt, zet de voordelen en nadelen eerst naast elkaar. Je ziet dan of je daadwerkelijk een goede keuze hebt gemaakt.

Voordelen natuurlijke overkapping

  • Het is fantastisch zitten onder een natuurlijke overkapping. Je zit heerlijk beschut en je kiest zelf of je in de zon of in de schaduw wilt zitten.
  • Een overkapping natuurlijke stijl is een prima overgang tussen twee gedeeltes tuin. Zo kun je de tuin spannender maken.
    Heb je in de tuin zelf geen ruimte voor klimplanten. Dit maak je helemaal goed met de overkapping. Hier kun je naar hartenlust klimplanten laten groeien.
  • Je hebt geen luxe model overkapping nodig. De overkapping is maar bijzaak, het gaat om de begroeiing die over de overkapping groeit.

Nadelen natuurlijke overkapping

  • Klimplanten die als natuurlijke dak van je overkapping dienen, kunnen soms overwoekerend zijn. Je moet je planten absoluut bijhouden.
  • Heb je een houten overkapping, dan kan het lastig zijn om je onderhoud te plegen met de begroeiing dat hierop is gegroeid.
  • Een natuurlijk dak van klimplanten brengt ook het ongedierte met zich mee, zoals vliegen, muggen, wespen en rupsen. Dit kan je de nodige rust kosten.
  • Goede schoonmaken van de vloer van de overkapping is met enige regelmaat nodig. Planten zullen rotzooi met zich meebrengen.

Welke soorten natuurlijke overkappingen zijn er?

Er bestaan niet echt diverse soorten natuurlijke overkappingen. Als je toch een onderscheid wilt maken tussen diverse soorten, dan zal het om materiaalgebruik zijn. De meest gebruikelijke keuze is dan een houten overkapping of een aluminium overkapping.

Houten natuurlijke overkapping

Eigenlijk is een overkapping natuurlijke stijl van hout een logische keuze. Je kiest er bewust voor om je overkapping natuurlijk te houden en hout is dan ook een natuurlijk materiaal. Daarnaast zullen klimplanten zich hechten aan het hout. Bij harde windstoten hoef je niet bang te zijn dat je klimplanten loslaten, die zitten stevig vast in het het hout.

Eiken overkapping zelfbouw
 

Met planten die over je houten staanders en liggers groeien, heeft het hout best wel wat te verduren. Dit houdt wel in dat je een stevige houtsoort nodig hebt. Het klink verleidelijk om een goedkope houten overkapping aan te schaffen van vurenhout, maar is dit daadwerkelijk duurzaam hout? Je kunt het hout namelijk niet zo gemakkelijk schuren en schilderen, als deze is bedekt met planten. Het beste soort hout voor een overkapping natuurlijke stijl blijft eikenhout of Douglas hout.

Overkapping natuurlijke stijl van aluminium

Een natuurlijke overkapping kan best bewerkelijk zijn. Dit betreft vooral het onderhoud van de begroeiing die het dak van de overkapping vormen. Je wilt je tijd niet ook nog eens besteden aan het onderhoud van de overkapping zelf, wat ook nog eens lastig is met begroeiing. Dan kun je kiezen voor een aluminium overkapping in natuurlijke stijl.

Je weet in ieder geval dat je met aluminium een zeer sterke overkapping hebt. Daarnaast zijn aluminium onderdelen zeer licht in het gewicht, dus het in elkaar zetten zal geen probleem zijn. Het belangrijkste voordeel in combinatie met en natuurlijke overkapping, is dat de aluminium onderhoudsvrij is.

Je hoeft het aluminium niet te onderhouden en dit scheelt enorm. Aluminium heeft tevens een zeer lange levensduur en is recyclebaar als je ooit je overkapping wilt afbreken.

Maak je natuurlijke overkapping even wat minder natuurlijk

Een overkapping natuurlijk stijl creëer je door hier natuurlijke beplanting tegenop te laten groeien. Uiteraard kan dit nog steeds, maar je kunt er ook voor kiezen om het dak vrij te houden van planten.  Je hebt dan een overkapping die minder natuurlijk overkomt en met een volledig kaal dak.

Hooguit zie je wat liggers als dak en hieronder zit je niet beschermt tegen de hete zon. Je kunt kiezen voor een andere gemakkelijke en goedkope oplossing, namelijk een dak van doek. Een natuurlijke overkapping oftewel pergola leent zich uitstekend als geraamte voor een overkapping met doek.

Je kunt het doek gemakkelijk weer verwijderen en desnoods kun je een harmonicadoek hangen en hiermee de hoeveelheid schaduw en zon die je wenst aanpassen. De overkapping natuurlijke stijl is hierdoor dus multifunctioneel en ook als overkapping met doek te gebruiken.

Een natuurlijke overkapping zelf bouwen

Wil je zelf je overkapping natuurlijke stijl bouwen? Dan kies je voor één van de meest gemakkelijke soorten overkappingen om zelf te bouwen. Je hoeft je immers niet bezig te houden met lastige technische details van het dak van de overkapping. Je bouwt de staande, je verbindt de liggers met de staander en dwars leg bovenop nog extra liggers.

Dat is de bouw van je overkapping natuurlijke stijl. Het komt dan juist op je groene vingers aan, in hoeverre jij een dak kunt creëren voor je overkapping. Deze overkapping is dus ideaal als een soort van ´beginnersklusje´ voor diegenen die nog nooit een groter bouwwerk hebben gemaakt.

Een pergola wordt steeds populairder in de Nederlandse tuinen, dus je hoeft je niet te schamen dat je ´maar´ een open overkapping hebt gebouwd. Bovendien, hoe eenvoudiger de overkapping, des te goedkoper.

Een natuurlijke overkapping kopen

Hoe eenvoudiger, des goedkoper geldt ook voor een kant-en-klaar gekochte overkapping. Als je een dergelijke overkapping wilt kopen, dan kijk je beter niet bij de overkappingen. Hieronder wordt in winkels nog steeds een vast dak verstaan. Je kunt bij de bouwmarkten kant-en-klare pergola´s kopen.

Dit zijn dus overkappingen met alleen liggers op het dak, die je zelf moet voorzien van begroeiing. Omdat dergelijke pergola´s meestal als bouwpakket worden aangeboden, moet je deze nog wel zelf in elkaar zetten. Dit hoeft voor de meeste mensen geen probleem te zijn, een bouwtekening wordt meegeleverd.

Wat kost een natuurlijke overkapping?

Een natuurlijke overkapping hoeft niet zo heel duur te zijn. Diegenen die specifiek hiervoor kiezen, zullen planten belangrijker vinden. De beplanting zal misschien wel duurder zijn dat de overkapping zelf. Ga je zelf je overkapping natuurlijke stijl bouwen, dan moet je rekening houden met een bedrag van tussen de € 500,- en € 1.200,-. Het kopen van een eenvoudige pergola zal je gemiddeld tussen de € 1.000,- € 2.000,- kosten. Een natuurlijke overkapping is dus lekker goedkoop en gemakkelijk, ideaal voor diegenen die van gemak houden.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Stijl overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…