Mediterrane overkapping

De tuin is voor veel mensen een geliefde plek om door te brengen tijdens de lente en zomers. Wanneer je van het buitenleven houdt, dan zul je tijdens de warme dagen ook enkel in de tuin verblijven en alleen hoognodig de woning binnengaan. Hoewel je het vast lekker vindt om volop in de zon te verblijven, kan een overkapping veel bieden. Om echt een zomers gevoel te krijgen, kun je gaan voor een mediterrane overkapping

Mocht het op een gegeven moment te warm worden, dan biedt een overkapping bescherming. Heb je een gevoelige huid, dan is een overkapping een uitkomst. De overkapping biedt dan bescherming tegen schadelijk uv-straling waar je normaal door verbrandt. En uiteraard biedt een overkapping bescherming tegen een regenbuitje. Een overkapping die je echt in vakantiestemming brengt, is een overkapping mediterrane stijl.

Wat is een mediterrane overkapping?

Een overkapping kun je bouwen in een bepaalde stijl. Denk aan een klassieke overkapping, een moderne overkapping of een industriële overkapping. Zo is er ook de mediterraanse stijl. Mediterraans staat voor de algehele stijl rondom het Middellandse Zeegebied. Dit zijn dus de landen Spanje, Italië en Griekenland.

Veranda hout wit

Het is een overkapping die je in de stijl van deze landen wilt aanhouden. Het is in kortweg gezegd een vakantiestijl. Met en mediterrane overkapping voel je je even weer terug op je vakantieplek, maar dan gewoon bij huis. Onder mediterraans valt erg veel, denk aan aan de mediterraanse keuken, een mediterraanse interieur of een mediterraanse tuin. Dit laatste, een mediterraanse tuin én een mediterraans interieur, vormen mede de basis voor een overkapping in mediterraanse stijl.

Wat zijn de kenmerken van een mediterraanse stijl?

De mediterraanse overkapping precies  beschrijven is vrij lastig. Dit komt omdat een mediterraanse overkapping niet een bepaalde vormgeving heeft, zoals met een moderne of klassieke overkapping wel het geval is. Beter is het daarom om te focussen op wat de kenmerken van een mediterraanse stijl zijn en dit zoveel mogelijk toe te passen in een mediterraanse overkapping.

Wat de mediterraanse stijl zo lastig valt te kenmerken, is het feit dat het een stijl betreft dat diverse landen overlapt. De mediterraanse stijl komt voor in Spanje, Italië en Griekenland, drie erg verschillende landen. Daarnaast doet de mediterraanse stijl ook landen als Marokko, Turkije, Egypte, Frankrijk en Algerije aan. Je begrijpt dan dus dat de mediterraanse stijl zich lastig laat kenmerken door één en dezelfde stijl.

Als je dan toch wat kenmerken van een mediterraanse stijl wilt noemen die je kunt toepassing in een mediterraanse overkapping, dan is het kernwoord vooral ´gemak´. De mensen rondom het Middellandse Zeegebied houden niet van gecompliceerd. Gemak en functioneel zijn de belangrijkste kenmerken.

Er is dus geen plaats voor luxe inrichtingen of sierlijke meubels. Eenvoud is voldoende als je er maar gemak van hebt. Wanneer je nog zou willen, dan zou je kenmerken per land nog kunnen benoemen, zoals de Grieks mediterraanse stijl of de Italiaanse mediterraanse stijl. Als het over de mediterraanse stijl gaat, dan wordt er meestal een algemene stijl bedoeld voor het gehele Middellandse Zeegebied.

Hoe pas je de mediterraanse stijl toe in een mediterrane overkapping?

Zo lastig als het is om een eenduidige omschrijving te geven van een mediterrane overkapping, zo lastig is het ook om een overkapping in mediterrane stijl te omschrijven. Een mediterrane overkapping kan zowel klassiek als modern zijn, maar ook alles wat hiertussen zit. Als je de belangrijkste kenmerken eenvoud, gemak en functionaliteit maar toepast. Verder kun je de diverse soorten kenmerken van een overkapping mediterrane stijl nog als volgt weergeven:

De bouwstijl

De bouwstijl is misschien ook wel het meest lastige om aan te geven wat hier nu precies mediterraans aan is. In principe heb je alle vrijheid. Ga je een beetje richting de bouwstijl van de mediterraanse woningen, dan zijn het vooral simpele recht toe, recht aan woningen. Het zijn vooral simplistische woningen in veelal vierkante of rechthoekige vorm.

Dit is dan ook de vorm die je kunt toepassen voor je mediterrane overkapping. Het dak ik in veel gevallen plat. Je kunt ook voor een lessenaarsdak gaan, maar een zadeldak vind je niet zo heel veel in een mediterraanse omgeving.

Rustieke materialen

Rustieke en natuurlijke materialen kenmerken een mediterrane overkapping. De woningen in een mediterraans gebied bestaan uit hout, steen of klei. Voor een overkapping mediterrane stijl is hout dan ook de meest voor de hand liggende materiaalsoort. Steen kan ook, maar een overkapping van steen zul je niet zoveel zien.

Dit komt omdat een overkapping meestal alleen uit staanders en liggers bestaat. Dit is lastig om in steen te bouwen. Betreffende de houtsoort kun je kiezen uit verschillende soorten. Kies je voor zeer duurzaam hout, kies dan voor padouk. Dit is een tropisch houtsoort die zeer geschikt is voor een mediterrane overkapping en erg lang meegaat. Nadeel is dat het duur hout is. Kies je goedkoper hout, dan maak je met Douglas hout ook een goede en tevens goedkope keuze.

Kleurgebruik voor een overkapping mediterrane stijl

In welke stijl je de overkapping ook gaat bouwen, kleurgebruik is doorgaans niet het belangrijkste. Dit is anders bij een overkapping mediterrane stijl. Hier speelt kleurgebruik juist een zeer belangrijke en zo niet de meest belangrijke rol. Omdat je aan de bouwstijl een mediterrane overkapping niet zo gemakkelijk herkent, kan dit wel met het kleurgebruik.

Overkapping mediteraans
Een mediterrane overkapping bestaat uit mediterrane kleuren. Dit zijn vooral natuurlijke kleuren die je in het Middellandse Zeegebied veel tegenkomt. Bijvoorbeeld de kleuren van de Middellandse Zee zelf: blauw en groen. Ook wit, bruin en oranje zijn veel gebruikte kleuren, waarbij oranje vaak voor terracotta accessoires wordt gebruikt. Het is dus de bedoeling dat je je overkapping in de betreffende kleuren schildert.

Wel is het leuk als je de liggers in houtkleur laat en eventueel het (platte) dak wit schildert. Je creëert dan het typische plafond die in veel mediterraanse woningen te vinden is.

De vloer van een overkapping mediterraanse stijl

Het kleurgebruik is bij een mediterraanse overkapping meer dan bij andere stijlen van belang. Dit geldt ook voor de aandacht van de vloer van de overkapping. Juist onder een mediterraanse overkapping moet je rekening houden met de vloer, want de vloer vormt in veel mediterraanse tuinen een opvallende basis.

Een mediterraanse vloer kan van hout zijn, maar traditioneel zijnde vloeren van tegels en uiteraard ook in de typische mediterraanse kleuren en/of motieven. Als je vloertegels in vrolijke mediterraanse kleuren kiest en je schildert ook je overkapping, dan kan het best een bonte kleurenparade worden, maar dit is juist de mediterraanse stijl.

Mediterraanse accessoires

Wat meer dan bij alle andere overkappingen geldt, is dat accessoires belangrijk zijn om de uitstraling te bereiken. De typische terracotta bloempotten bijvoorbeeld. Bekleed je mediterraanse overkapping rijkelijk met bloemen en planten. Laat desnoods ook klimplanten langs de staanders omhoog klimmen, dit versterkt het natuurlijke mediterrane effect.

Gebruik voor in de tuinmeubelen ook veel kussens of drapeer kussens op de vloer om hier een zit/ligplek te creëren. Gebruik ook natuurlijke materialen voor je lampen, zoals rieten hang- en/of stalampen.

Een overkapping mediterraanse stijl zelf maken

Een mediterraanse overkapping is bij uitstek geschikt om zelf te bouwen. Dit heeft er vooral mee te maken dat eenvoud en gemak centraal staan in deze overkapping. Je hoeft je dus niet bezig te houden met ingewikkelde designs, want dat is absoluut niet mediterraans. Een eenvoudige basisoverkapping met plat dak is voldoende. Het is juist de afwerking, zoals het schilderen, dat voor de mediterraans stijl zorgt.

Voordelen mediterraanse overkapping zelf bouwen

  • Een van de meest eenvoudige soorten overkappingen. Gemakkelijk voor iedereen om te bouwen.
  • Ook leuk om te bouwen voor diegenen die inrichting en aankledig leuker vinden dan bouwen.
Veranda bouwtekening
Overkapping bouwtekening

Nadelen mediterraanse overkapping zelf bouwen

  • Voor professionele klussers zal aan deze relatief eenvoudige overkapping weinig uitdaging zitten.
  • Veel schilderwerk dat uiteraard ook onderhouden moet worden.

Een overkapping mediterraanse stijl kopen

Een mediterrane overkapping kopen is een probleem. Althans, als je ook op zoek bent naar een kant-en-klare mediterraanse overkapping. Deze soorten overkappingen in mediterraanse stijl zijn namelijk niet te koop. Wat je wel kunt doen, is een eenvoudige overkapping kant-en-klaar kopen en deze zelf mediterraans  maken.

Een eenvoudig model overkapping kopen is zeer goedkoop en je hoeft dan alleen nog maar de verf te kopen in mediterrane kleuren. Deze goedkope overkappingen zijn bij de meeste grote bouwmarkten te koop, maar wel al bouwpakket. Je moet de overkapping alleen nog in elkaar zetten.

Voordelen overkapping mediterraanse stijl kopen

  • Je hebt voldoende aan een eenvoudig model, die je zelf mediterraans aankleedt.
  • Een bouwpakket is gemakkelijk in elkaar te zetten zonder technische kennis.

Nadelen overkapping mediterraanse stijl kopen

  • Je moet nog steeds een bouwpakket in elkaar zetten, dit kost tijd.
  • Een echte mediterraanse overkapping is nagenoeg niet te koop. Je moet het zelf mediterraans aankleden.

Wat kost een mediterrane overkapping?

Uiteraard kun je een mediterrane overkapping zo duur mogelijk maken als je wilt, maar dit hoeft niet. Je bent doorgaans goedkoop uit. Wel moet je rekening houden met andere werkzaamheden die de overkapping mediterraans maken, zoals het leggen van een vloer en schilderen. Het zelf maken van een eenvoudig model kost je gemiddeld rond de € 750,- tot € 1.500,-. Koop je een eenvoudig model en ga je deze zelf aankleden, reken dan op gemiddelde kosten van € 1.200,- tot € 2.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Stijl overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…