Moderne overkapping

Wil je een overkapping in de tuin bouwen? Dan krijg veel verschillende vragen op je af die je moet beantwoorden. Wil je bijvoorbeeld een vrijstaande overkapping of een overkapping aan de woning of een schuur? Welke materialen gebruik je en in welke stijl wil jij je moderne overkapping?

De grootte en het soort materiaal zijn belangrijke onderdelen, maar de stijl bestaat uit het geheel van de overkapping waar je jarenlang tegenaan moet kijken. Een overkapping kan in verschillende soorten stijlen worden gebouwd, dit is vooral afhankelijk van je smaak. Een veel gekozen stijl is een moderne overkapping. Wat is dit nu exact en waar moet je rekening mee houden?

Wat is een moderne overkapping?

Het begrip modern is zeer breed. Iets kan er klassiek uitzien en toch modern zijn. Daarom is het lastig om te beschrijven wat een moderne overkapping is. Bij modern wordt vaak gedacht aan een strakke overkapping, luxe overkapping of een excentrieke overkapping. Doorgaans is het lijnenspel van een moderne overkapping strak.

Er ontbreken dus ronde en sierlijke vormen bij de overkapping. Het dak is meestal ook plat, om zo het moderne en strakke karakter van de overkapping te benadrukken. Omdat modern zo breed interpreteerbaar is, is eigenlijk heel veel mogelijk bij deze stijl. Modern is daarom ook de stijl die je tegenkomt als je een overkapping kant-en-klaar wilt kopen bij een een bouwmarkt. Het zijn vaak recht toe, recht aan overkappingen zonder opsmuk.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een moderne overkapping?

Enkele kenmerken zijn bovenstaand al gegeven. Strakke belijning en het liefste met een plat dak zijn de meest belangrijke kenmerken van een moderne overkapping. Dit houdt niet in dat een schuin dak niet kan, maar hiermee doorbreek je wel het ´blokkendoos´ model. Met bijvoorbeeld een zadeldak, breng je al snel een romantisch kenmerk aan de overkapping.

Dit past eerder bij een klassieke of landelijke overkapping. Maar je kunt creatief zijn als je toch een schuin dak wilt. Denk bijvoorbeeld aan een lessenaarsdak. Je hebt dan te maken met maar één schuin vlak en dit staat juist weer erg modern. Zorg ook dat er aan de staanders van de overkapping geen versiersels of ornamenten zitten. Minimalisme is namelijk ook een goede beschrijving van modern. Ga uit van de bekende term ´less is more´.

Uit welk materiaal bestaat een overkapping in moderne stijl?

Een moderne overkapping kan in principe uit diverse soorten materialen bestaan. Hout wordt vaak als klassiek materiaal gezien, maar is wel degelijke geschikt voor een moderne stijl overkapping. Wat als typisch modern materiaal wordt gezien, is een aluminium.

Houten overkapping in moderne stijl

Voor een klassieke overkapping wordt er vaak voor hout gekozen, maar ook voor een moderne overkapping blijft hout nog het meest gekozen materiaal. Bij een klassieke overkapping bepaalt het materiaal in grote mate de uitstraling en dit is minder het geval bij een moderne overkapping.

Overkapping hout
Je kunt de houten uitstraling zelfs helemaal wegwerken door deze in een geheel andere kleur te schilderen. Kies je voor hout, dan maakt het voor een moderne overkapping niet zoveel uit voor welke houtsoort. Kies wel voor een duurzame houtsoort dat lang meegaat. Eiken en Douglas zijn een goede keuze.

Aluminium overkapping in moderne stijl

Als er één materiaalsoort is dat wel in belangrijke mate de uitstraling van een modern vormgegeven overkapping bepaalt, dan is het aluminium. Aluminium heeft een zeer moderne uitstraling. Bovendien is aluminium een zeer sterk materiaal met een levensduur van minimaal 30 jaar.

Aluminium
Aluminium


Ondanks de sterkte van aluminium, is het zeer licht in gewicht. Bij het zelf opbouwen, zul je nauwelijks zware onderdelen hoeven te tillen. In de regel wordt er meestal gekozen voor zwart of grijs aluminium. Eventueel zijn andere kleuren ook mogelijk, maar is niet heel gebruikelijk. Aluminium is onderhoudsvrij, af en toe je overkapping schoonmaken is voldoende. Een heel modern kenmerk aan aluminium, is dat het materiaal recyclebaar is.

Zijn er bepaalde soorten moderne overkappingen te onderscheiden?

Vele soorten overkapping kunnen doorgaan voor een moderne overkapping. Daarom kun je zeker wel enkele soorten onderscheiden. Deze soorten kunnen op zich weer heel zelfstandige stijlen zijn, maar tegelijkertijd ook onder de paraplu van een moderne overkapping vallen.

Strakke overkapping

De strakke overkapping is het meest gekozen model van een moderne overkapping. Vrijwel alle overkapping die je kant-en-klaar koopt bij een bouwmarkt zijn van het model strakke overkapping. Met strak wordt dan vooral het strakke lijnenspel bedoeld met vooral rechte lijnen.

De architectuur is eenvoudig en sober en de overkapping heeft meestal een plat dak. Minimalisme staat bij een strakke overkapping centraal. Er is geen ruimte voor leuke details, het is een doorsnee overkapping. Een strakke overkapping wordt ook wel eens geschaard onder een Scandinavisch model overkapping. Een voordeel van een strakke overkapping, is dat door de eenvoud, het model vrij goedkoop in aanschaf is.

Luxe overkapping

Goedkoop in aanschaf is een luxe overkapping niet. Dit is in ieder geval iets waar je rekening mee kunt houden als je voor dit model kiest. Een luxe overkapping hoeft niet perse een moderne stijl overkapping te zijn. Het wordt hier wel vaak toe gerekend, omdat luxe ook voor modern en kwalitatief staat.

Een luxe overkapping kan in principe iedere vorm hebben, als het maar van luxe materialen is gemaakt. Een luxe overkapping moet er in tegenstelling tot een straks overkapping, ook duur uitzien. Dit wordt vooral gerealiseerd door het gebruik van soms exclusieve materialen, zoals het gebruik van tropisch hardhout.

Industriële overkapping

Een stijl dat trendy én modern is, is een industriële overkapping. Een industriële overkapping past prima onder de naam moderne overkapping, vooral vanwege het gebruik van ruwe materialen en soms strakke afwerking. Je hoeft voor een moderne industriële overkapping niet te kiezen voor een luxe houtsoort, maar voor ruw onbehandeld hout.

Het is de bedoeling dat een industriële overkapping er vooral heel robuust uitziet. Het gebruik van chroom, aluminium of staal is in de overkapping ook toegestaan, dit kenmerkt juist de stijl van een industriële overkapping. Een overkapping van steigerhout is bijvoorbeeld prima geschikt als een industriële overkapping.

Een modern dak op de overkapping

Ook het dak van de overkapping is een aparte vermelding waard. Mede omdat hiervoor moderne materialen gebruikt worden kunnen worden. Je kunt natuurlijk voor een houten overkapping kiezen met een dakbedekking, maar heel modern is om een transparant dak te kiezen. Je kiest hiervoor voor glas of kunststof.

Als je de moderne stijl wilt aanhouden, dan kies je voor het moderne materiaal kunststof. Het meest geschikte kunststof voor een dak is polycarbonaat. Het zijn moderne en fraai uitziende dakplaten met vele voordelen. Het gewicht zeer licht in vergelijking met het zware glas en veel sterker. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan glas. Het is iets donkerder dan glas, omdat polycarbonaat niet volledig transparant is. Dit kan een voordeel zijn, want hierdoor heb je een vorm van zonwering.

Zelf je moderne overkapping bouwen

Juist omdat een overkapping in moderne stijl uit een strak en eenvoudig lijnenspel bestaat, is deze relatief gemakkelijk te bouwen. Ook als je niet zoveel ervaring hebt met bouwen, dan moet een moderne stijl overkapping goed te doen zijn. In de meeste gevallen is een dergelijke overkapping uitgevoerd met een plat dak en dit is tevens de meest gemakkelijke uitvoering om zelf te maken.

Het wordt anders als je een moderne overkapping van aluminium wilt. Je kunt aluminium onderdelen wel zelf plaatsen, maar je blijft beperkt in je ontwerp. De aluminium onderdelen zul je op maat moeten aankopen, omdat het materiaal zelf niet te bewerken is. Daarom wordt er voor het zelf bouwen van een overkapping in moderne stijl meestal gekozen voor hout. Je hebt dan de meest vrijheid, hout is relatief goedkoop en je kunt de overkapping gemakkelijk schilderen.

Een moderne overkapping kopen

Als er één stijl overkapping is die veel wordt verkocht, dan is het een overkapping in moderne stijl. Het zijn voornamelijk overkappingen in strakke stijl en zeer eenvoudig opgebouwd. Een paar simpele staanders met dragers en plat dak is voldoende om een toch relatief goedkope overkapping te kopen in een moderne stijl.

Je moet wel een beetje op de kwaliteit letten, dit wil nogal eens verschillen. Vurenhout wordt nogal eens gebruikt, maar dit is meestal niet het meest duurzame hout. Kies beter voor een Douglas hout of een heel andere materiaalsoort, zoals aluminium. Een kant-en-klare overkapping in moderne stijl wordt vaak als bouwpakket verkocht.

Mede door het eenvoudige model, is deze dan ook snel en gemakkelijk in elkaar te zetten. Wil je echt hypermodern en een luxe overkapping? Dan komt je snel terecht bij een expert die een overkapping op maat bouwt. Uiteraard betaal je hier voor.

Hoeveel kost een moderne overkapping?

Ga je voor de eenvoudige strakke overkapping? Dan hoef je niet zoveel kwijt te zijn. Voor een zeer eenvoudig strakke overkapping betaal je gemiddelde rond de € 1.000,-. Dit kan oplopen tot gemiddeld ongeveer € 2.500,-. Wil je juist een luxe overkapping, dan beginnen de prijzen juist bij € 2.500,- Vaak wordt er voor een exclusieve houtsoort gekozen en dat is erg prijzig. De prijs loopt dan ook gemakkelijk op tot ruim boven de € 5.000,-. Een moderne overkapping is dus in vrijwel iedere prijsklasse te vinden.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Stijl overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…