Goedkope veranda overkapping

Wil je een veranda aan de woning maken? Je creëert dan een mooie overgang tussen je woning en de tuin. Sterker nog, het is een ideale manier om de tuin bij je woonkamer te betrekken. Je kunt hierbij de achterdeur of eventueel de schuifpui ook tijdens regenbuien of zelfs in de winter open laten staan, want je het dak van de veranda zorgt ervoor dat het droog blijft. Uiteraard wil je wel de goedkoopste veranda overkapping. Dit bepaal je niet zomaar even, want een goedkope veranda overkapping is van verschillende factoren afhankelijk.

Wat is een goedkope veranda overkapping?

Wat een goedkope veranda overkapping is, moge duidelijk zijn, dit is de veranda die je goedkoop hebt gebouwd of hebt laten bouwen. Maar wat de goedkoopste veranda overkapping is, kunnen de meningen verschillen. Wat de één als duur ervaart, vindt een ander misschien helemaal niet zo duur.

Daarbij speelt ook de kwaliteit van de veranda mee. Een veranda van hog kwaliteit is ook meer waard en dus zijn mensen bereid om hier meer voor te betalen. De prijs is dan wel hoger, maar omdat de kwaliteit zo hoog is, wordt de veranda niet als duur gezien. Een goedkope veranda kan aantrekkelijk zijn, maar als de kwaliteit heel slecht is en je binnen enkele jaren de veranda moet vervangen, dan ben je nog duur uit.

De stelregel is dus altijd dat de goedkoopste veranda overkapping dit niet altijd hoeft te zijn. Kwaliteit en prijs hangen dus nauw samen.

Wat zijn de kenmerken van een veranda?

Een veranda kenmerkt zich door een overkapping die aan één zijde aan de gevel van de woning vast zit en aan de andere zijde(s) wordt gedragen door staanders en liggers. Bij een echte veranda hoort ook de vloer tot een veranda en worden hiervoor houten planken of vlonders gebruikt.

Het is gebruikelijk dat de vloer van de veranda op dezelfde hoogte ligt als de entree tot je woning. Dit kan dus inhouden dat een veranda hoger is  en je een trapje moet bouwen. Dit vinden veel mensen charmant en is voor sommigen zelfs gewenst. Al zul je hiermee niet de goedkoopste veranda overkapping krijgen. Je kunt een veranda helemaal bij de woning aantrekken, door deze niet open te houden, maar dicht te maken met glas. We spreken dan niet echt meer van een veranda, maar van een serre.

Waarom wil je een veranda installeren?

De redenen om een veranda te installeren kunnen uiteenlopen. Een veranda is een vorm van een overkapping. In de regel is een echte overkapping vrijstaand. Heb je maar weinig ruimte in de tuin, dan neemt een vrijstaande overkapping veel kostbare ruimte van je tuin in. In dit geval kun je kiezen voor een overkapping aan de woning, een veranda dus.

Dit neemt heel wat minder ruimte in, maar je hebt alsnog een overkapping. Een veranda biedt ook schaduw voor je huis. Als de zon normaal rechtstreeks in de woonkamer schijnt, dan zal het dak van de veranda bescherming bieden. Aan de andere kant kan een veranda juist zorgen voor mee lichtinval.

Als je bijvoorbeeld kleine raampjes hebt in de achtergevel en van je veranda een serre maakt, dan krijg je ineens veel licht binnen. Een reden om ook een veranda te installeren, is dat het de waarde van je woning laat stijgen. Ga hiervoor wel voor kwalitatief goede veranda, maar dit meestal niet de goedkoopste veranda overkapping.

Welke factoren bepalen de prijs van veranda?

Of je een goedkope veranda overkapping koopt of maakt, is afhankelijk van enkele factoren. Niet altijd, maar soms zijn deze factoren tot in bepaalde mate beïnvloedbaar. Zo kun je als bepaalde onderdelen toch nog te duur zijn voor jou, voor goedkopere opties kiezen.

Andersom kan uiteraard ook. Je zult niet direct bewust besluiten om voor een dure veranda te kiezen, maar je zou bijvoorbeeld voor betere kwaliteit materialen kunnen kiezen. Dit zal automatisch de kostprijs verhogen. Wat zijn de verschillende factoren die de prijs bepalen van een veranda?

Het gebruikte materiaal

De keuze voor een bepaalde materiaalsoort is erg belangrijk, want dit bepaalt in grote mate hoeveel een veranda uiteindelijk kost. Hierbij heb je grofweg keuze uit twee materiaalsoorten die vaak worden gebruikt, namelijk hout of aluminium. Voor hout wordt het vaakst gekozen. Dit heeft vooral als reden dat een veranda vaak zelf wordt gebouwd.

Hout is het enige materiaal dat gemakkelijk bewerkbaar is voor klussers. Met hout creëer je meestal ook de goedkoopste veranda overkapping, maar niet altijd. Dit is afhankelijk van welke houtsoort je kiest. Vurenhout en Douglas hout zijn relatief goedkope houtsoorten.

Vurenhout is hierbij niet echt duurzaam, tenzij je voor geïmpregneerd vurenhout kiest. Douglas is een houtsoort met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Douglas is doorgaans van zeer goede kwaliteit en relatief goedkoop in aanschaf. Is een goedkope veranda overkapping minder belangrijk voor jou en kies je liever voor kwaliteit?

Dan kun je voor een eiken veranda of een veranda in een andere hardhoutsoort kiezen. Eikenhout en hardhout zijn zeer sterke houtsoorten met een zeer lange levensduur, maar ook de duurste houtsoorten.

Als alternatief voor hout kun je kiezen voor aluminium. Aluminium wordt steeds populairder en wordt als een goed alternatief gezien voor hout. Doorgaans is aluminium iets duurder dan hout, al is dit wel afhankelijk van met welke houtsoort je dit vergelijkt. Aluminium heeft enkele goede eigenschappen.

Zo is het materiaal zeer sterk en vergelijkbaar met de sterkte van staal. Ondanks de sterkte van aluminium, is het materiaal zeer licht in gewicht. Als je de veranda zelf in elkaar zet, dan zijn aluminium staanders en liggers gemakkelijk te plaatsen. Aluminium is daarnaast roestvrij en onderhoudsvrij.

Staat je aluminium veranda er eenmaal, dan heb je er geen omkijken meer naar. Hooguit zul je het aluminium af en toe moeten reinigen. Ook handig om te weten, is dat aluminium recyclebaar is. Aluminium is dus ook een duurzame keuze.

Het dak van de veranda

Ook het gekozen materiaal voor het dak van de veranda is van invloed op de prijs en of je te maken hebt met een goedkope veranda overkapping. Je kunt kiezen voor een standaard houten dakbeschot met hierop dakpannen bij een schuin dak of bitumen bij een plat dak.

Dit is de goedkoopste optie en je zorgt er op deze manier voor dat het dak van de veranda goed waterdicht is. Maar wil je juist een heldere veranda hebben, zodat het daglicht ook in je woning valt? Kies dan voor een transparant dak van glas- of kunststofplaten. Houd er wel rekening mee dat glas zeer zwaar is.

Je constructie moet sterk genoeg zijn om de glasplaten te kunnen dragen. Kunststof is veel lichter in gewicht en bovendien nog sterker dan glas. Glas is dan weer nagenoeg ongevoelig voor krassen en kunststof kan niet goed tegen vallende takken. Wil je de goedkoopste veranda overkapping met transparant dak, dan kom je uit bij een kunststof dak.

De maatvoering van de veranda

Een logische factor die de prijs beïnvloed, zijn de afmetingen. Hoe groter een veranda is, des te meer materiaal heb je nodig en des te langer duurt het voordat deze is opgebouwd. Een grote veranda is wel heel mooi, maar prijzig. Als je het budget hiervoor niet hebt, dan moet je toch een kleiner model veranda overwegen. Dit is een stuk goedkoper en ook een kleiner exemplaar blijft een goede aanvulling voor je woning.

Zelf bouwen of laten bouwen

Het spreekt voor zich dat als je de veranda laat bouwen door een aannemer of andere professional, je arbeidsuren moet betalen. Het laten bouwen is daarom altijd duurder dan als je de veranda zelf bouwt. Bij het zelf bouwen ben je alleen tijd kwijt, je hoeft niet de uren van een aannemer te betalen. Als je de goedkoopste veranda overkapping wilt, dan is het aan te raden om je veranda zelf te bouwen.

Lamellen overkapping
Lamellen overkapping

Een veranda zelf bouwen of toch kopen?

Een van de keuze die ook van invloed in op de prijs van de veranda, is of je de veranda zelf maakt of dat je een meestal standaard model koopt. De kans op de goedkoopste veranda overkapping is het grootst bij het zelf bouwen. Omdat je dan voor ieder onderdeel beslissingen moet nemen, heb je bij het zelf maken de grootste invloed om de prijs zo laag mogelijk te houden.

Zo kun je je benodigde producten overal vandaan halen waar het maar het goedkoopste is geprijsd. Bij een kant en klaar veranda model koop je een totale veranda en heb je geen invloed op de prijs en aankleding per verschillend onderdeel. Klussers zullen daarom altijd voor het zelf maken van een veranda kiezen. Ben je juist niet handig, dan is het een voordeel dat je een standaard veranda kunt kopen.

Hoeveel kost de goedkoopste veranda overkapping?

Hoeveel de goedkoopste veranda overkapping kost is lastig aan te geven. Het begrip goedkope veranda overkapping is ruim te interpreteren en iedereen heeft bij goedkoop een ander bedrag in gedachten. Ga je echt voor de goedkoopste veranda overkapping, dan kies je voor hout, een klein model, zonder houten vloer en je maakt deze zelf.

Je zoekt dan eerst de prijzen op van de materialen die je nodig hebt, zodat je heel gericht kunt shoppen. Je kunt dan toch al voor een kleine € 1.000,- je overkapping bouwen. Wil je het toch wat luxer hebben en niet al te duur? Tel er dan nog € 500.,- tot € 1.000,- bij op voor wat meer luxe en grotere afmetingen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Veranda overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…