Veranda overkapping aluminium

Een veranda is aan de woning is een vorm van overkapping. In tegenstelling tot de traditionele vrijstaande overkapping, is een veranda tegen de achtergevel van de woning gebouwd. Hiermee is de overkapping verbonden met de woning en dit kan verder gaan dan enkel een overkapping. De veranda kan uiteindelijk onderdeel van de woning gaan uitmaken. Het is daarom belangrijk dat je een goede materiaalsoort kiest voor je veranda. Immers de veranda is onderdeel van de woning en moet dus lang meegaan. Een veranda die zeker lang meegaat, is een veranda overkapping aluminium. 

Wat is een aluminium veranda overkapping?

Een veranda is dus een overkapping die aan de woning vastzit. Vaak komt dit voor als de woonkamer aan de achterzijde van de woning is gesitueerd. Doordat je een achterdeur of schuifpui hebt, vorm een veranda de verbinding tussen de woning en de tuin. De veranda stelt je in staat om de deur of schuifpui in ieder seizoen geopend te hebben en een goede connectie met je tuin te houden.

Afhankelijk van hoe breed je veranda wordt, gebruik je deze meestal als overdekt terras. Soms is een veranda wat hoger gelegen, doordat de tuin wat lager dan de woning is gelegen of als de woning op een verhoging staat. Het is bij een veranda namelijk gebruikelijk dat veranda vloer doorloopt op gelijke hoogte als de woonkamer vloer. Je zult soms een trapje aan de veranda moeten maken. Dit is overigens wel de meest karakteristieke vorm van een veranda. Dat het een veranda overkapping aluminium is, is een pluspunt.

Waarom een aluminium overkapping veranda?

Aluminium wordt in razend tempo steeds populairder als een vervanger voor hout. Dit is op zich niet zo vreemd. Aluminium heeft namelijk diverse voordelen. Aluminium is een metaalsoort. Van metaal zullen veel mensen afschrikken, omdat het een nogal kille materiaalsoort is en bovendien gevoelig voor roest.

Dit is niet het geval met aluminium. Aluminium heeft meestal niet de typische metaaluitstraling, maar is voorzien van een kleur. Voor een aluminium overkapping veranda wordt vaak gekozen voor zwart of grijs, maar andere kleuren zijn beslist ook mogelijk. Aluminium is voorzien van een oxidatielaagje dat het onderliggende metaal bescherming geeft.

Aluminium

Hierdoor is aluminium roestvrij. Bijkomende voordelen van een aluminium veranda overkapping, zijn het lichte gewicht aluminium en de sterkte. De sterkte van het materiaal is te vergelijken met staal, ondanks dat aluminium zo licht is. Wil je zelf je veranda overkapping aluminium in elkaar zetten, dan zul je met aluminium weinig moeite hebben.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een veranda overkapping aluminium?

De keuze voor materiaalsoort van je veranda is een belangrijke beslissing. Je moet hier immers tientallen jaren tegenaan kijken. Omdat een veranda onderdeel is van de woning, is een lange levensduur ook noodzakelijk dit bereik je zeker met een aluminium overkapping veranda, maar ook hout kan interessant zijn. Het wordt dan tijd om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

Voordelen veranda overkapping aluminium

 • Een veranda overkapping aluminium is een zeer sterke overkapping. Met gemak haalt de veranda een levensduur van minimaal 30 jaar.
 • Wil de een aluminium veranda overkapping zelf in elkaar zetten, dan zal dit je geen moeite kosten, aluminium is zeer licht in gewicht.
 • Aluminium is een modern uitziend materiaal. Bij moderne woning zal aluminium zeer fraai staan, maar zeker ook bij een klassieke woning.
 • Een aluminium overkapping veranda is duurzaam. Wil je ooit de veranda afbreken, dan is aluminium te recyclen.

Nadelen veranda overkapping aluminium

 • Doorgaans zijn er alleen veranda’s van aluminium in het grijs of zwart verkrijgbaar. Dit is een moderne kleur, maar kan als saai worden ervaren.
 • Ben je de kleur na verloop van tijd zat, dan kun je niet zoals bij hout het geval is je veranda schilderen.
 • Als je van plan bent om je veranda van het begin tot eind helemaal zelf te maken, dan kies je beter niet voor aluminium. Dit materiaal is voor de doorsnee klusser niet te bewerken.
 • Aluminium moge gecombineerd worden met een ander materiaal voor het dak. Doorgaans wordt er nooit aluminium dakplaten gebruikt, zoals bij hout wel het geval is.

Welke soorten zijn er van een aluminium veranda overkapping?

Betreffende het materiaal aluminium zijn er verder geen diverse soorten te onderscheiden, zoals met hout wel het geval is. Een aluminium veranda overkapping kun je wel indelen in soorten op het gebruik van de overige materialen die hiervoor gebruikt worden. Bij een houten veranda wordt meestal ook gekozen voor een plat of schuin houten dak.

Bij een aluminium overkapping veranda zijn alleen de staanders en liggers van aluminium. Voor het dak worden doorgaans andere materialen gebruikt, meestal glas of kunststof.

Veranda overkapping aluminium met glas

Een aluminium veranda overkapping met glas is er populair. Dit is vooral het geval als glas niet alleen voor de overkapping wordt gebruikt, maar ook voor  de zijkanten. Je kunt dan kiezen voor een dichte veranda, waarbij je spreekt over een serre of een veranda waarbij je zomers de glazen wand kunt wegschuiven.

Aluminium glas overkapping

Met glas houdt je altijd inval van daglicht en zon, maar je zult geen gevolgen ondervinden van schadelijke uv-straling. Je moet wel zorgen dat je achter het glas een zonwering installeert. Het kan namelijk bijzonder heet worden als je op een glazen veranda zit. Daarentegen verlies je in de woning geen daglicht. Het plaatsen van een glas dak of glazen wanden is niet gemakkelijk. Je hebt gelaagd glas nodig en dit is vrij zwaar. Laat de overkapping in dit geval installeren door professionals.

Voordelen veranda overkapping aluminium met glas

 • Glas in combinatie met aluminium zal een luxueuze uitstraling aan de veranda geven.
 • Je hebt altijd een heldere inkijk waardoor dag- en zonlicht op de veranda valt.

Nadelen veranda overkapping aluminium met glas

 • Glas is erg zwaar materiaal. Glukkig kunnen aluminium staanders en dragers dit aan, maar maakt het bouwen van de veranda er niet gemakkelijke op.
 • Je moet het dak van de veranda met enige regelmaat schoonmaken. Vuil valt namelijk direct op.

Veranda overkapping aluminium met kunststof

Naast glas is ook kunststof een steeds populairder materiaal om te gebruiken voor een aluminium overkapping veranda. Kunststof heeft namelijk weer enkele voordelen ten opzichte van glas. Ten eerste uiteraard het gewicht. Kunststof weegt niets, dus je kunt vrij gemakkelijk zelf het dak van je aluminium veranda overkapping maken.

Van kunststof bestaan twee soorten die je voor je veranda kunt gebruiken, zoals PVC of polycarbonaat. Polycarbonaat is hierbij een verbeterde versie van PVC met een nog grotere sterkte. Waar je wel op moet letten, is dat er geen grote bomen in de buurt van je veranda staan. Vallende takken kunnen namelijk vrij gemakkelijk zorgen voor krassen.

Dit heb je bij glas weer niet. Kunststof laat ook minder licht door dan glas. Glas is helder en laat 100% licht door. Afhankelijk van het soort kunststof, laat dit materiaal 75 tot 80% licht door.

Voordelen veranda overkapping aluminium met kunststof

 • Vooral polycarbonaat is uitermate sterk. Glas kan hier absoluut niet tegen op.
 • Kunststof is licht in gewicht en is zeer goed te combineren met aluminium die je voor je veranda gebruikt.

Nadelen veranda overkapping aluminium met kunststof

 • Kunststof is wat gevoeliger voor krassen. PVC heeft daarnaast de eigenschappen om na verloop van enkele jaren te scheuren of uit te harden.
 • Met kunststof krijg je minder daglicht door dan glas.

Is een veranda overkapping aluminium zelf te maken?

Om direct duidelijk te zijn, het zelf bouwen van een veranda zoals dat met hout kan, is met aluminium niet mogelijk. Mits je natuurlijk verstand én gereedschappen hebt om aluminium toch te bewerken. Aangezien dit voor de meeste klussers niet het geval is, werken zij het liefste met hout. Toch kun je een aluminium overkapping zelf in elkaar zetten.

Steiger bouwen

Dit natuurlijk anders dan volledig bouwen, maar als bouwpakket is het mogelijk om je eigen veranda overkapping aluminium te bouwen. Een duidelijke keuze tussen het zelf maken of kopen van een aluminium veranda is er dus niet echt. Je moet ook als je een aluminium bouwpakket in elkaar wilt zetten, deze toch eerst aankopen.

Een aluminium veranda is dus altijd een veranda kopen, met een hooguit licht bouwwerken als deze als bouwpakket aangekocht wordt. Er is nog een optie van een aluminium veranda overkapping op maat, maar dit is zeer prijzig. Dit kan het wel waard zijn, als de waarde van je woning enorm hoger wordt door de bouw van een aluminium veranda.

Hoeveel kost een overkapping aluminium?

Een veranda van aluminium is doorgaans iets duurder dan hout, maar heel veel prijsverschil zit er niet tussen. Toch kan de prijs soms behoorlijk hoger zijn dan hout, omdat je nog te maken hebt met het dak van een ander materiaal. Glas kan erg duur zijn, kunststof voor het dak is daarentegen relatief goedkoop.

Een gemiddelde veranda overkapping aluminium zal tussen de 1.500,- en € € 5.000,- kosten. De duurdere modellen zijn hierbij uitgevoerd met een glazen dak.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Veranda overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…