Verlichting houten overkapping

Heb je zelf een overkapping gemaakt in de tuin, dan zal deze meestal van hout zijn. Hout is een materiaalsoort dat zeer gemakkelijk te bewerken is, waardoor je ieder soort overkapping kunt maken die je wenst. Of het nu een overkapping is die je aan je woning vastmaakt, je schuur of een zelfstandige overkapping, een houten overkapping zorgt voor warmte en gezelligheid.

Deze gezelligheid wordt helemaal tot uitdrukking gebracht tijdens de warme zomeravonden, waar het heerlijk vertoeven is en waar je beschermd zit tegen wind en regen. Maar je hebt dan natuurlijk wel de juiste verlichting onder overkapping nodig. Juist met verlichting houten overkapping kun je ´s avonds enorm veel sfeer bereiken.

Is een houten overkapping met verlichting gemakkelijker?

Wat is er zo specifiek anders aan verlichting houten overkapping ten opzichte van verlichting onder een overkapping van ander materiaal? Betreffende de verlichting zelf niets. Maar wel betreffende het monteren van de verlichting. Een houten overkapping bestaat in de regel uit een houten frame, met hierop een houten dak met dakbedekking.

Hout is het meest gemakkelijke materiaal om op maat te zagen en in te boren. Er zijn ook overkappingen in aluminium, kunststof of steen. Een lamp aanbrengen op, aan of in deze overkappingen is soms zelfs onmogelijk. Je kunt hierbij het materiaal stukmaken. Ga je bijvoorbeeld in aluminium boren, dan loop je kant dat de oxidelaag op aluminium beschadigd wordt.

Hierdoor is het aluminium niet meer bestand tegen roest. Het boren in kunststof kan scheuren geven, die gemakkelijk tot nog grotere scheuren leiden. Een houten overkapping met verlichting geeft je alle mogelijkheden om je verlichting netjes en schadevrij op te hangen en zonder dat je overkapping hiervan te lijden heeft.

Welk type verlichting onder houten overkapping?

Bij verlichting houten overkapping is het belangrijk om rekening te houden met het type verlichting die je nodig hebt. Maakt je overkapping deel uit van een woning of schuur, dan zul je te maken hebben met een muur. Dit maakt de overkapping in de regel donkerder dan wanneer je een vrijstaande overkapping.

Je zult dan wat sterkere verlichting nodig hebben. Ook de functie van de overkapping is belangrijk bij je keuze van het soort licht voor je verlichting onder houten overkapping. Voor het gezellig tot in de late uurtjes onder de overkapping zitten op warme zomeravonden, is het onnodig om felle functionele verlichting te gebruiken.

Dit soort verlichting is alleen nodig als je daadwerkelijk veel licht nodig hebt, bijvoorbeeld als je spullen hebt opgeslagen. Voor een overdekt terras onder een overkapping kies je daarom voor sfeerverlichting. Dit is gedempt licht of kleine lichtpuntjes die niet fel in de ogen zullen schijnen.

Waterdichte verlichting in houten overkapping

Een van de belangrijkste regels waar je je aan moet houden bij aanschaf van verlichting houten overkapping, is dat de verlichting waterdicht is. Dit geldt overigens niet alleen voor een houten overkapping met verlichting, maar ook voor een overkapping van ander materiaal. Om te weten of je met waterdichte verlichting van doen hebt, moet je op de verpakking van een lamp kijken.

Hier staat namelijk de IP-waarde op. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers, die de mate van bescherming aangeven tegen stof & vuil en vocht. Hoe hoger de het cijfer is, des te beter is je verlichting houten overkapping beschermd. De twee cijfers van de IP-waarde lopen gezamenlijk op.

Dus als het eerste cijfer tegen stof hoog is, zal het tweede cijfer dit ook zijn betreffende vocht. Heb je lampen hangen in het midden van de overkapping, dan zul je voldoende hebben aan lampen die spatwaterdicht zijn. Dit is in de regel IP44.

Voor lampen die aan de rand van de overkapping hangen en veel met regen in aanraking komen, is een IP65 of IP66 voldoende. De lampen zijn dan beschermd tegen waterstralen.

LED verlichting in houten overkapping

Je kunt er niet meer onderuit en ook niet meer voor een houten overkapping met verlichting, namelijk LED lampen. Gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen, het zijn allemaal soorten verlichting die hun beste tijd hebben gehad. Deze soorten verlichting staat in tegenstelling tot LED verlichting bekend om hun inefficiënte werking en korte levensduur.

Met LED verlichting onder houten overkapping hoef je niet bang te zijn dat het verbruik overduidelijk op de energienota te zien zal zijn. Alle energie die een LED lamp gebruikt, wordt ook voor verlichting gebruikt dit is nogal een verschil met de klassieke gloeilamp, waar 90% van de energie in warmte wordt omgezet. Ook de levensduur is beduidend langer.

LED verlichting overkapping gaat bovendien wel 10 tot 20 keer langer mee en soms nog langer. Hoewel een LED lamp in aanschaf wat duurder is, zul je de kosten er snel uit hebben. Mede door het langere en efficiënte verbruik ben je met LED lampen ook milieuvriendelijk bezig.

De soorten verlichting houten overkapping

Als het over soorten verlichting onder houten overkapping gaat, dan heb je een brede keuze uit soorten die voldoen aan jouw wensen. Wil je het design van je verlichting een belangrijke rol laten spelen, dan moet je kiezen voor één van de vele soorten lampen met een armatuur. Maar verlichting kun je ook onopvallend aanwezig laten zijn. Dit kan bijvoorbeeld met spotverlichting.

Lampen met armatuur

Bij lampen met een armatuur gaat het vooral om de meest in het zicht hangende lampen, zoals hanglampen of wandlampen. Met een mooie hanglamp maak je onder een houten overkapping een bepaalde statement. Een hanglamp als verlichting onder houten overkapping geeft een sfeer van luxe en stijl.

In de regel is een hanglamp namelijk alleen geschikt als je over een hoge overkapping beschikt. Een fraaie lantaarn of zelfs een kroonluchter is mogelijk onder de houten overkapping.

Wandlampen zijn niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je een vrijstaande overkapping hebt. Toch bestaan er kleine wandlampjes die je eventueel aan de balken van het frame kunt monteren.

Voordelen lampen met armatuur

 • Opvallende lampen die je goed bij je overkappingsinterieur kunt laten passen.
 • Een lamp verwisselen gaat gemakkelijker, dan een ingebouwd licht.

Nadelen lampen met armatuur

 • Armaturen moeten regelmatig schoongemaakt worden.
 • De armaturen kunnen in de weg hangen als je liever een zo minimalistisch mogelijke overkapping wilt.

Spots

Voor verlichting in houten overkapping kun je ook kiezen voor spots. Spots zijn verkrijgbaar als opbouwspots en inbouwspots. Wil je inbouwspots plaatsen, dan heb je een vals plafond nodig. Het voordeel hiervan, is dat de verlichting zeer strak is weggewerkt en je de bedrading en transformator achter het plafond kunt verbergen.

Met opbouwspots heb je de mogelijkheid om de verlichting te richten naar een bepaalde plek. Je kunt dan gemakkelijk accentueren. Het inbouwen van inbouwspots is wel wat meer werk dan opbouwspots aanbrengen, maar dan heb je wel perfect weggewerkte verlichting.

Voordelen spots

 • Handige kleine verlichting, waarmee je zowel functioneel licht als sfeerverlichting verkrijgt.
 • Er zijn spots verkrijgbaar met meerdere lichtpunten, zodat je maar één stroompunt nodig hebt.

Nadelen spots

 • Inbouwspots kunnen lastig te plaatsen zijn als je maar weinig ruimte hebt.
 • Er zijn wel kantelbare inbouwspots, maar naar één richting. Opbouwspots zijn veel beter te richten.

Tl-verlichting

Tl-verlichting via een tl-buis is ook mogelijk als verlichting in houten overkapping. Tl-verlichting heeft alleen de naam als ongezellig licht. Dit klopt ook. Daarom wordt deze vorm van verlichting vaak geplaatst als je veel licht nodig hebt, omdat je de overkapping als opslagruimte gebruikt of als je hieronder aan het werk bent.

Een nadeel van de klassieke tl-buis, is dat deze verlichting flikkeren voordat deze helemaal stuk gaat. Dit is erg hinderlijk. Gebruik daarom een tl-buis als je veel licht nodig hebt, maar niet als je van je overkapping een overdekt terras hebt gemaakt.

Voordelen tl-verlichting

 • Je beschikt over veel en heldere verlichting.
 • Goedkope en simpele verlichting om als werkplaatsverlichting te gebruiken onder een overkapping.

Nadelen tl-verlichting

 • De felheid van de verlichting zorgt ervoor dat het ongezellige verlichting is.
 • Een tl-buis gaat niet heel erg lang mee, kies daarom beter voor een LED tl-buis.

Kun je verlichting in houten overkapping zelf aanbrengen?

In principe kun je iedere vorm van verlichting in houten overkapping zelf aanbrengen. Al zal dit voor de ene vorm van verlichting lastiger zijn dan de andere vorm. Voor inbouwspots zul je gaten in het plafond moeten boren en de bedrading hier goed achter weg moeten werken. Lampen met armaturen zijn over het algemeen gemakkelijker te monteren.

Vooral om dat je een houten overkapping hebt, kun je ze eenvoudig aan het houten plafond of houten constructie monteren. Ben je niet zo handig? Laat dan iemand komen die hier wel verstand van heeft en dit voor je kan uitvoeren.

Wat zijn de kosten van verlichting houten overkapping?

De kosten kunnen heel divers zijn bij een houten overkapping met verlichting. Dit is vooral afhankelijk van het soort verlichting en of je voor LED verlichting kiest of voor conventionele verlichting. Voor lampen met armaturen geldt dat het design vooral de prijs bepaalt.

De prijsklasse voor deze lampen ligt gemiddeld tussen de € 50,- en € 500,-. Maar je kunt er ook duizenden euro´s voor betalen, afhankelijk van hoe luxe de armaturen zijn. Voor inbouwspots en opbouwspots geldt een gemiddelde prijs van tussen de € 10,- tot € 250,- en is niet alleen alleen afhankelijk van het design, maar ook van het aantal spots die je plaatst.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…