Prefab schuur

Schuren zijn er in talloze uitvoeringen, maten en designs. Welke schuur jij ook wilt (laten) plaatsen, je zult altijd welk een kant en klare schuur kunnen vinden of succesvol een ontwerp kunnen ontwerpen. In veel gevallen wordt een schuur zelf gebouwd. Eigen is een schuur voor veel doe-het-zelvers een ultiem doel, om zien hoe bekwaam ze zijn. Ben je dat niet? dan kun je altijd nog kiezen voor een prefab schuur.

Wanneer zij inderdaad een schuur zelf gebouwd hebben, zal trots en zelfvoldoening zeker overheersen. Ook wanneer zelf een schuur bouwen een klus was die je misschien tegenviel. Maar er zijn ook legio mensen die graag een nieuwe schuur willen hebben, maar die helemaal niet zo handig zijn of helemaal geen tijd hebben om zelf een schuur te bouwen. In dit geval is er een goed alternatief, namelijk een prefab schuur.

Wat is een prefab schuur?

Als je zelf een schuur gaat bouwen, dan moet je hiervoor een ontwerp maken en daarnaast alle materialen kopen. Veel materialen, zoals houten balken en planken, zullen niet op maat van de afmetingen van je schuur zijn. Je zult ze dus moeten aanpassen aan de door jouw gewenste maatvoeringen. Wil je een prefab schuur bouwen, dan komt dit helemaal niet aan de orde. Een prefab schuur is in feite een kant en klare schuur die in de fabriek is geproduceerd.

Letterlijk alle onderdelen van de schuur, zoals de wanden en het dak zijn geheel op maat gemaakt voor de schuur die jij wenst. Wanneer het productieproces in de fabriek klaar is, kunnen de onderdelen naar de bouwplek worden gebracht om in elkaar gezet te worden. Een schuur stap voor stap opbouwen gaat met een prefab schuur bouwen heel anders.

Je hebt immers te maken met kant en klare onderdelen. Omdat de schuur eigenlijk al geheel gereed is en enkel in elkaar gezet hoeft te worden, kan de schuur al binnen een dag staan.

Waarom kies je voor een prefab schuur?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een prefab schuur, zal ongetwijfeld zijn dat je niet of niet voldoende kennis hebt van een schuur bouwen. Als je handig bent of een ervaren klusser, dan zal het geen moeite kosten om zelf je schuur te ontwerpen, het materiaal hiervoor aan te kopen en vervolgens je schuur op te bouwen. Maar ben je op bouwkundig gebied een leek? Dan kun je met ieder onderdeel van zelf een schuur bouwen moeite hebben.

Een prefab schuur wordt voor jou in de fabriek gemaakt en eventueel ook voor je op de locatie opgebouwd. Een groot voordeel is de zeer snelle lever- en bouwtijd. In de fabriek ben je niet afhankelijk van het weer, dus als je schuur gepland staat voor productie, gaat dit ook gewoon door.

De kosten van een prefab schuur bouwen zijn ook altijd vooraf duidelijk en in veel gevallen kan een prefab schuur goedkoper zijn dan een schuur die je op traditionele wijze bouwt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een prefab schuur?

Vooral voor diegenen die geen tot weinig kennis hebben over het bouwen van een schuur, zal een prefab schuur bouwen veel voordelen hebben. Maar ook deze methode heeft zo zijn nadelen. Overweeg je een prefab schuur, zet dan naast de voordelen ook de nadelen op een rijtje. Zo kun je een veel betere afweging maken.

Voordelen prefab schuur bouwen

  • Een prefab schuur is het beste alternatief voor mensen die zelf onvoldoende kennis in huis hebben om een eigen schuur te ontwerpen en te bouwen.
  • Er is veel keuze uit verschillende standaard modellen prefab schuren en het is ook mogelijk om een eigen prefab schuur op maat te laten bouwen.
  • Als de schuur eenmaal staat, kun je zelf nog allerlei aanpassingen doen je zelf wilt, zoals zelf een prefab geïsoleerde schuur ervan maken of schilderen in een gewenste kleur.
  • Een bouwtijd die veel korter is dan traditioneel gebouwde schuren en in kwaliteit er niet voor onder doet.
  • In de regel zij prefab schuren veel beter vochtbestendig. Bij traditionele schuurbouw kan er wel eens verborgen vocht aanwezig zijn.

Nadelen prefab schuur bouwen

  • Hoewel aanpassingen beperkt wel kunnen bij een prefab schuur, zal dit in lang alle gevallen niet zo gemakkelijk zijn.
  • Wil je op den duur de schuur uitbreiden? Dan kan het lastig zijn om dit met ander materiaal te doen of gelijkwaardig materiaal te vinden.
  • Laat je de schuur volledig geproduceerd rechtstreeks uit de fabriek komen, houd dan ook rekening met eventuele hoge transportkosten voor een truck.
  • Achteraf alle leidingen leggen, zoals elektra en waterleidingen, is lastiger dan wanneer je hier al rekening mee houdt tijdens de traditionele bouw.
  • Omtrent de grootte en het uiterlijk van je schuur kunnen gemeentelijke eisen gelden. Mogelijk moet je een vergunning aanvragen, let hier vooraf altijd goed op.

Welke soorten prefab schuren zijn er?

Betreffende het design van prefab schuren zal er geen verschil zijn met traditioneel gebouwde schuren. Ook prefab schuren kunnen ieder gewenst design hebben. Als het over soorten prefab schuren hebben, dan gaat het vooral om het gebruikte materiaal van de schuur. Een dergelijke schuur hoeft namelijk niet altijd van hout te zijn, zoals de meeste schuren.

Prefab houten schuur

Veel schuren in Nederland zijn van hout. Door het karakteristieke uiterlijk van hout en de warme uitstraling, is een houten schuur nooit saai. De schuur past altijd heel natuurlijk in je tuin. Hoewel je met een prefab schuurtje geen hout op maat hoeft te maken, is het wel een voordeel dat hout gemakkelijk te bewerken is.

Wil je na enkele jaren de prefab houten schuur aanpassen of groter maken, dan kun je op relatief eenvoudige wijze het hout van de prefab houten schuur op maat maken. Als het om een prefab houten schuur gaat, dan moet je naast de keuze voor het model en afmetingen, ook een keuze maken uit de houtsoort.

De meest fabrieken die prefab schuren maken, zullen werken geïmpregneerd hout. Dit is relatief goedkoop hout. Het hout is in de regel niet zo duurzaam, maar door het te impregneren, zal de levensduur behoorlijk kunnen toenemen.

Voor een standaard schuur prefab van hout zal er niet altijd voor de wat exclusievere houtsoorten gekozen kunnen worden. Dit is wel het geval als je kiest voor een prefab houten schuur op maat. Maar dan betaal je natuurlijk ook veel meer voor je schuur.

Voordelen prefab houten schuur

  • Hout is een warm materiaal en past in iedere tuin.
  • Een houten schuur in normaal gesproken ook de goedkoopste soort prefab schuur.
  • Hout is licht materiaal. Een prefab schuurtje zal dan meestal niet veel tijd kosten om te bouwen.

Nadelen prefab houten schuur

  • Soms kan het lastig zijn om een houten prefab schuur te verbouwen, omdat je niet de juiste houtsoort kunt vinden.
  • Net zoals iedere houten schuur, zul je ook een houten prefab schuurtje moeten onderhouden.
  • Laat je een houten schuur prefab plaatsen door de fabriek, dan zullen de kosten flink hoger kunnen uitvallen.

Betonnen schuur prefab

Wil je een zeer stevige schuur, dan kom je onder andere uit bij een betonnen schuur prefab. Een prefab beton schuur is geheel gemaakt uit gewapend beton. Dit houdt in dat er een stalen wapening in de onder meer de betonnen wanden aanwezig is. Het dak kan eventueel ook van beton zijn, maar er wordt ook wel eens gekozen voor een dak van een ander materiaal. Het grote voordeel van een betonnen schuur is natuurlijk dat je te maken hebt met een uiterst stevige schuur die levenslang meegaat.

Een prefab beton schuur zelf bouwen op traditionele wijze is voor een doe-het-zelver nagenoeg onmogelijk. Denk je eens in hoe je volledige wanden van beton moet maken. In een fabriek zijn hier de mogelijkheden voor. Tevens wordt een prefab beton schuur altijd onder ideale omstandigheden in de fabriek gebouwd.

Het beton zal niet bloot staan aan de weersomstandigheden onder perfect omstandigheden kunnen drogen. Hoewel een prefab beton schuur niet veel duurder hoeft zijn dan een schuur prefab van andere materialen, kan de prefab beton schuur prijs oplopen in verband met het vervoer. De betonnen wanden zijn zwaar en moeten met en grote vrachtwagen worden vervoerd.

Voordelen betonnen schuur prefab

  • Met een prefab beton schuur heb je een schuur voor het leven en die tegen alles bestand is.
  • Een prefab beton schuur hoeft desnoods niet geïsoleerde schuur te zijn. Beton is stevig en houdt vocht en wind goed tegen.
  • Met een betonverf kun je de schuur altijd een kleurtje naar wens geven.

Nadelen betonnen schuur prefab

  • Beton heeft de naam dat het een kil materiaal is. Niet overal zal een betonnen schuur prefab even mooi staan.
  • Een prefab beton schuur is zwaar in gewicht. Ter voorbereiding een fundering maken is meestal nodig.
  • Een volledige prefab beton schuur vervoeren naar de bouwlocatie kan duur zijn. Houd hier rekening mee met de prefab beton schuur prijs.

Prefab schuur steen

Een andere mogelijkheid voor een zeer stevige schuur, is een prefab schuur steen. Deze schuur is dan gemaakt uit bakstenen. Normaliter wordt een bakstenen schuur op traditionele wijze gebouwd, dus op de bouwplek zelf wordt steen voor steen gemetseld.

Fabrieken die prefab schuren maken, hebben tegenwoordig de mogelijkheid om ook complete gemetselde muren van de schuur in de fabriek te maken. De gemetselde wand wordt dan in zijn geheel op de vrachtwagen geladen naar de bouwplek. Hier worden alle gemetselde muren met elkaar verbonden en komt het dak erop.

Een gemetselde muur is net als een betonnen schuur prefab zeer sterk en goed wind- en waterdicht. Ook deze schuur gaat levenslang mee. De prefab schuur kosten voor een stenen schuur kunnen onder andere afhankelijk zijn van de gekozen steensoort.

Er zijn namelijk steensoorten met een fraai uiterlijk, die behoorlijk duurder kunnen zijn dan standaard bakstenen. Net als bij een prefab betonnen schuur, moet je rekening houden met een prefab schuur steen, dat je een fundering maakt.

Voordelen prefab schuur steen

  • Een bakstenen schuur is al veel mooier om te zien dan een kille betonnen schuur.
  • Je kunt kiezen voor speciale designer bakstenen of een baksteen die ook in je woning aanwezig is.
  • Voor een prefab schuur steen heb je keuze uit verschillende modellen.

Nadelen prefab schuur steen

  • Betreffende de prefab schuur prijs moet je er rekening mee houden dat een prefab stenen schuur tot één van de duurste prefab schuren behoort.
  • Voor een stenen schuur prefab is in de regel een fundering nodig.
  • Transportkosten van een prefab schuur steen kunnen prijzig zijn.

Prefab schuur kunststof

Een prefab schuur kunststof kan uit verschillende soorten kunststof zijn gebouwd. Wanneer het gaat om volledige kunststof wanden, dan betreft dit meestal maar een klein prefab schuurtje. Dit is vrijwel altijd ook een prefab schuur bouwpakket die je bij de eerste de beste bouwmarkt kunt kopen.

Dit zijn meestal lichtgewicht prefab schuurtjes die je gemakkelijk zelf in elkaar kunt zetten. Een fundering is meestal niet nodig, maar zorg wel voor een goede verankering, zodat de schuur niet bij een windvlaag wegwaait.

Er is nog een andere vorm van een prefab schuur kunststof en dat is het gebruik van composiet. Net zoals een prefab houten schuur, bestaat de schuur uit planken. Deze planken zijn gemaakt van houtvezels met hierin kunststof verwerkt. Het aanblik ziet er een stuk beter uit dan een standaard kunststof prefab schuurtje. De houtlook blijft behouden, maar de nadelen van hout heb je niet. Deze kunststof schuren kunnen prefab ook groter gebouwd worden en je hebt te maken met hogere prefab schuur kosten.

Voordelen prefab schuur kunststof

  • Een kleine prefab schuur kunststof is zeer gemakkelijk om in elkaar te zetten.
  • Er is keuze uit diverse soorten kunststof prefab schuurtjes.
  • Ben je de schuur zat of wil je een andere schuur, dan is een kunststof schuur gemakkelijk uit elkaar te halen.

Nadelen prefab schuur kunststof

  • Een kunststof prefab schuur kan gevoeliger zijn voor de weersinvloeden. Water zal er niet doorgaan, maar het is wel gevoelig voor wind en kunststof kan door uv-licht verkleuren.
  • Er zijn zijn veel verschillende soorten kwaliteit prefab kunststof schuren te verkrijgen. Let dus altijd goed op de kwaliteit.
    Een kunststof prefab schuur zal nooit als volwaardige schuur kunnen dienen, maar blijft altijd een opslagplaats.

Prefab metalen schuur

Een metalen schuur is waarschijnlijk de eerst schuur die in prefab uitvoering werd uitgevoerd. Net zoals een kunststof schuur, zal een metalen prefab schuur meestal ook maar klein van formaat zijn, ook dit is een typische prefab schuur bouwpakket. Er zijn wel professionele metalen prefab schuren, maar dit mag meer gezien worden als een bedrijfsgebouw, niet echt als een standaard schuur voor in de tuin dus.

Een prefab metalen schuur is wel zeer sterk, maar het uiterlijk wordt meestal niet als aantrekkelijk gezien. Metaal kan een vrij koele uitstraling hebben. Tevens zul je met een metalen in de zomer last hebben van enorme hitte in de schuur. Je zou er dan zelf een prefab schuur geïsoleerd van moeten maken om de hitte buiten te houden.

Een metalen prefab schuur bouwpakket die je bij de meeste bouwmarkten kunt kopen, zijn vaak niet meer dan kleins opslagschuurtjes. Overigens wel gemakkelijk in elkaar te zetten en licht in gewicht. Vaak wordt hier aluminium voor gebruikt.

Voordelen prefab metalen schuur

  • Een klein metalen prefab schuurtje is erg gemakkelijk om zelf in elkaar te zetten.
  • In combinatie met een goede constructie heb je een stevige prefab schuur.
  • Metaal is bestand tegen alle weersomstandigheden en de schuur is geheel onderhoudsvrij.

Nadelen prefab metalen schuur

  • Een metalen prefab schuur geïsoleerd is nodig, omdat het zomers zeer heet kan worden.
  • Een volwaardige schuur is meestal niet van metaal, tenzij het om een zeer grote schuur gaat.
  • Het kille uiterlijk van een metalen prefab schuur is vaak wel een nadeel.

Kun je een prefab schuur zelf installeren?

Ga je een prefab schuur kopen, dan hangt het van de soort schuur af of je deze zelf kunt installeren. Dit gaat namelijk niet op voor alle soorten prefab schuren. Een prefab houten schuur, kunststof schuur en metalen schuur zijn meestal als prefab schuur bouwpakket verkrijgbaar en kunnen relatief gemakkelijk via de bijgeleverde bouwtekening zelf in elkaar worden gezet.

Dit geldt niet voor een betonnen schuur prefab en een prefab schuur steen. Deze schuren worden meestal op maat gemaakt in de fabriek en vereisen een professioneel transport naar de bouwlocatie. Hier wordt de schuur dan door experts in elkaar gezet. Ga je dus niet voor een prefab beton schuur of stenen schuur, dan is het zelf installeren erg gemakkelijk.

De gehele schuur is in principe al gereed en hoeft enkel nog in elkaar gezet te worden. Laat je de schuur in elkaar zetten, dan zullen de prefab schuur kosten ook hoger zijn. Aangezien dit bij een betonnen en stenen schuur het geval is, zal een prefab beton schuur prijs en die van steen hoger zijn dan als je deze schuur zelf bouwt.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Wil je een prefab schuur kopen, dan zul je enkele voorbereidingen moeten treffen. Ten eerste moet de plek waar je de schuur maakt volledig vrij moeten zijn. Staat er nog een oude schuur, dan moet deze gesloopt worden. Verder moet je rekening houden met een eventuele fundering en of je een prefab geïsoleerde schuur wilt.

Fundering maken

Voor een prefab beton schuur en prefab schuur steen zul je een fundering moet (laten) maken. Vooral een schuur van gewapend beton is er zwaar, dus een goede fundering is noodzakelijk. Een betonplaat van gewapend beton zal voldoende zijn om de schuur te dragen.

Hiermee moet je rekening houden inzake de prefab beton schuur prijs. Een volledige fundering gaat zo € 2.000,- tot €  3.000,- extra kosten. De prefab schuur kosten voor een stenen schuur kun je beperken door een sleuffundering te maken. Op de plekken waar de stenen muren worden geïnstalleerd, graaf je een sleuf en dit stort je vol met beton.

Prefab schuur geïsoleerd

Ga je voor een prefab schuur bouwpakket van de bouwmarkt, dan zullen deze schuren meestal niet geïsoleerd zijn. Een prefab geïsoleerde schuur kun je wel eisen als je een prefab schuur op maat laat maken. Uiteraard zal dit ook van invloed zijn op de prefab schuur kosten.

Ga je een prefab schuur kopen en wil je deze functioneel gebruiken, dan is het verstandig om er een prefab geïsoleerde schuur van te maken. Op zich is dit niet veel werk. Je kunt de binnenwanden voorzien van een isolerende laag, zoals isolatieplaten, een minerale wol of purschuim.

Afwerking van de schuur prefab

Nadat je de prefab schuur geïsoleerd hebt, zul je ook de binnenzijde verder moeten afmaken. Je kunt het isolatiemateriaal achter de wand laten verdwijnen door hier gipsplaat tegenaan te timmeren. Verder kan de schuur nog een kleurtje krijgen door deze bijvoorbeeld te schilderen.

Wil je de originele houtkleur behouden, dan gebruik je een doorzichtige lak of beits. Zo kun je een relatief standaard prefab schuur kopen en deze betreffende het uiterlijk geheel naar eigen hand zetten.

Waar kun je prefab schuur kopen?

De meeste standaard prefab schuren zullen te koop zijn bij de grotere bouwmarkten. Bouwmarkten als Gamma, Praxis en Hornbach hebben altijd een groot assortiment prefab schuren. Misschien dat niet alle schuren te zien zijn bij de bouwmarkt zelf, maar je kunt ook bestellen, desnoods online.

Deze bouwmarkten hebben overigens enkel houten, kunststof en metalen prefab schuren. Een prefab stenen of betonnen schuur zul je niet bij de bouwmarkt kunnen kopen. Hiervoor zul je naar een speciaalzaak moeten gaan. Bij een speciaalzaak kun je vaak ook kiezen uit een assortiment standaard prefab schuren, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een schuur op maat.

Jij geeft al je wensen en eisen op en er wordt op basis van jouw gegevens een prefab schuur op maat ontworpen en gebouwd in de fabriek.

Wat is de prefab schuur prijs?

De prefab schuur prijs is vooral afhankelijk van welk soort prefab schuur je aanschaft. Een bouwpakket van de bouwmarkt zal goedkoper zijn dan een schuur prefab van een speciaalzaak en al helemaal als het om op maat gemaakte prefab schuren gaat.

Verder kan de prijs van invloed zijn op eventuele extra´s, of je de schuur zelf in elkaar zet of dit laat doen of van een bepaalde luxe aankleding. Het is daarom alleen mogelijk om voor een prefab schuur prijs een richtprijs te geven.

Houten prefab schuur € 500,- tot € 2.500,-
Prefab beton schuur € 3.000,- tot € 5.000,- (fundering inbegrepen)
Prefab schuur steen € 8.000,- tot € 20.000,- ( fundering inbegrepen)
Kunststof prefab schuur € 400,- tot € 1.000,-
Metalen prefab schuur € 500,- tot € 1.200,-

Bovenstaande prijzen zijn natuurlijk maar richtprijzen en kunnen afhankelijk van de afwerking of aankleding zo duur gemaakt worden als jezelf wilt. Ook speelt mee of je de schuur prefab zelf in elkaar gaat zetten of niet. Bij het in elkaar laten zetten, zullen de prefab schuur kosten nog hoger worden.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…