Overkapping pannendak

Als je een overkapping in de tuin wilt bouwen, dan is één van de vragen die je moet beantwoorden, of je kiest voor een plat dak of een schuin dak. Voor een plat dak zal in meestal wat vaker gekozen worden, maar een schuin dak zal ook redelijk vaak gekozen worden om esthetische redenen. Voor een overkapping is dit meestal een zadeldak, wat een wat meer landelijke of klassieke uitstraling geeft. Bij een plat dak is de dakbedekking meestal duidelijk, dit zal bitumen zijn. Voor een hellend dak zijn verschillende mogelijkheden, zoals een overkapping pannendak.

Waarom zou je kiezen voor een overkapping met een pannendak?

De keuze voor een pannendak is veelal een logisch gevolg van een eerdere keuze, namelijk kiezen voor een hellend dak. Dakpannen zijn voor schuine daken de meest gekozen dakbedekking. Dit geldt helemaal voor woningen. Voor een overkapping wordt minder vaak voor dakpannen gekozen, tenzij je dus kiest voor een schuin dak.

De reden om voor dakpannen te kiezen, kan esthetisch zijn, dus dakpannen passen bij de uitstraling van je overkapping. Wanneer je ook dakpannen op je woning hebt, dan is het mooi als je op de overkapping dezelfde soort dakpannen plaatst. Een andere reden om voor een overkapping pannendak te kiezen, is de duurzaamheid en het onderhoud.

Dakpannen

Dakpannen gaan lang mee, dus in principe hoef je je dakbedekking niet meer te vernieuwen. Doorgaans heb je er ook minder onderhoud aan. Wel is het verstandig om jaarlijks een groot onderhoud te doen, zoals alle mossen en schimmels van het dak verwijderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overkapping pannendak?

Als je bewust kiest voor een overkapping pannendak, dan zul je waarschijnlijk alleen maar voordelen zien. Maar er zijn ongetwijfeld ook nadelen die aan een pannendak kleven. Zet de voor- en nadelen goed naast elkaar, zodat je een eerlijk vergelijk kunt maken. Eventueel kun je altijd nog voor een ander soort dakbedekking kiezen.

Voordelen overkapping pannendak

 • Dakpannen hebben en lange levensduur. Afhankelijk van de soort dakpannen en de kwaliteit, gaat een pannendak 30 tot 50 jaar mee.
 • Natuurlijk kan een dakpan wel eens beschadigd raken tijdens de levensduur, maar dan is het eenvoudig om een dakpan te vervangen zonder dat je het gehele dak moet vervangen.
 • Dakpannen zijn vooral in Nederland en België een goede keuze vanwege de weersomstandigheden. Dakpannen kunnen tegen vrijwel ieder weertype.

Nadelen overkapping pannendak

 • Wil je een goed geïsoleerd dak op je overkapping, dan zijn dakpannen geen goede keuze. Je moet onder de dakpannen nog een apart isolatielaag aanbrengen.
 • De aanschafprijs kan in vergelijking me andere soorten dakpannen als relatief duur worden gezien.
 • Hoewel je niet veel onderhoud hebt aan een overkapping pannendak, kan het verwijderen van mos en algen een lastige klus zijn die toch af en toe moet gebeuren.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Niet iedere dakpan is hetzelfde. Uiteraard zin er verschillende kleuren, maar ook materialen en vormen. Dit is belangrijk om rekening mee te houden. Zo weet je namelijk exact welke soort dakpannen je moet aanschaffen. Als het om de materialen van dakpannen gaat, heb je de keuze uit dakpannen van beton of van klei. Betreffende de vorm, zijn er holle of platte dakpannen te koop.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn gemaakt van cement met zand en eventueel een toeslagstof. De belangrijkste reden dat er gekozen zal worden voor betonnen dakpannen, is de prijs. Het productieproces is minder lang en goedkoper, doordat de dakpannen niet gebakken hoeven te worden, iets wat wel het geval is bij klei dakpannen.

Dit zorgt er wel voor dat je met betonnen dakpannen voor een betere milieuvriendelijke optie kiest. Betreffende het formaat zal een betonnen dakpan wat groter zijn dan een klei dakpan. Een andere belangrijke reden om voor een betonnen overkapping pannendak te kiezen, is dat de dakpannen zeer goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

Voordelen betonnen dakpannen

 • Geschikt voor alle weersomstandigheden. Vorst en regen hebben geen invloed op de kwaliteit van de dakpannen. Ook uv-licht is geen enkel probleem.
 • Het legproces is betonnen dakpannen veel eenvoudiger dan bij kleidakpannen.

Nadelen betonnen dakpannen

 • Betonnen dakpannen zijn gevoeliger om aangetast te worden door mosvorming. Ook zullen de dakpannen eerder een verouderde uitstraling krijgen.
 • De levensduur van betonnen dakpannen is minder lang dan kleidakpannen.

Kleidakpannen

Kleidakpannen worden ook wel eens keramische dakpannen genoemd. Dit heeft te maken met de glazuurlaag die op de dakpannen wordt aangebracht. De basis van de dakpannen is gebakken klei. Het productieproces van kleidakpannen is mede doordat ze gebakken moeten worden in de oven langer en duurder. Hierdoor zijn kleidakpannen ook duurder in aanschaf dan betonnen dakpannen.

De dakpannen zijn verder tot in de kern gekleurd en dus uitermate kleurvast. Je hebt dan ook keuze uit verschillende soorten kleuren. Dat kleidakpannen duurder zijn, kan als nadeel worden gezien, maar daar staat tegenover dat de levensduur veel langer is. Een overkapping pannendak met kleidakpannen gaat minimaal 50 jaar mee.

Voordelen kleidakpannen

 • Kleidakpannen hebben een uitermate lange levensduur van minimaal 50 jaar. Je hoeft met een overkapping pannendak van kleidakpannen nooit meer een ander dak te leggen.
 • Door de keramische laag, bieden kleidakpannen een veel betere bescherming tegen mossen, vuil en algen.

Nadelen kleidakpannen

 • Met een glanzende keramische laag, kan het zijn dat kleidakpannen minder geschikt zijn voor bepaalde type overkappingen.
 • Kleidakpannen zijn duurder dan betonnen dakpannen, al staat hier wel de lange levensduur tegenover.

Verschil tussen holle en platte dakpannen

Voor de vorm van dakpannen heb je keuze uit holle en platte dakpannen. Dit is vooral belangrijk als je eens een nieuwe dakpan zoekt vanwege bijvoorbeeld stormschade. Je moet dan de juiste vorm kiezen, anders ga je last krijgen met de afvoer van water en kunnen er lekkages ontstaan.

Grofweg moet je er vanuit gaan, dat holle dakpannen geschikt zijn voor een hellingshoek van minstens 20 tot 25 graden. Platte dakpannen zijn eerder geschikt voor daken met een hellingshoek van minimaal 35 graden. Wel kan de aanwezigheid van ribben en sluitingen hier nog enige verschil in brengen.

Alternatief voor dakpannen: leien

Er is nog een goed alternatief voor dakpannen, namelijk leien. Leien zijn veel lichter in gewicht dan dakpannen en kunnen gemakkelijk rechtstreeks op een pannenlat worden genageld. Er zijn twee soorten leien te verkrijgen: natuurleien en kunstleien. Natuurleien bestaan geheel uit natuursteen, terwijl kunstleien zijn gemaakt van een vorm van vezelcement.

Leien monteer je overlappend van elkaar, zodat het dak goed waterdicht wordt. Meestal bestaan leien uit een rechthoekige vorm met rechte of afgeronde hoeken. Leien hebben ook het grootste voordeel dat ze een lange levensduur hebben. Natuurleinen gaan zelfs 70 tot 100 jaar mee. Ook het relatief gemakkelijk aanbrengen kan een reden zijn om in plaats van dakpannen voor leien te kiezen.

Zelf een overkapping pannendak maken

Wanneer je ervoor kiest om zelf een overkapping pannendak te maken, dan kies je voor een hellend. Dit kan uiteraard een dak met een hoge of lage hellingshoek zijn. Als je handig bent, dan zul je je hier zelf wel aan wagen. Een pannendak leggen hoeft ook niet zo moeilijk te zijn, als je maar weet wat je aan het doen bent.

Je begint altijd met het onderdak Dit bestaat meestal uit een waterdichte folie. Voor een overkapping worden ook wel eens houten dakplaten als onderdak gebruikt. Daarna moet je de tengellatten en verticaal plaatsen met horizontale panlatten. Hierop breng je de dakpannen aan, waarbij het belangrijk is dat je van beneden naar boven werkt. Uiteraard is het ook van belang dat je voor de juiste veiligheidsmaatregelen zorgt. Je werkt namelijk wel op grote hoogte en een schuin dak is anders dan een plat dak waar je op kunt lopen.

Een overkapping pannendak laten leggen

Niet iedereen is even handig in het maken van een hellend dak en/of het leggen van een pannendak. In dit geval kun je het dak ook laten leggen door een professional. Dit zal je uiteraard wel wat meer gaan kosten. Daarentegen hoef jij het dak zelf niet te leggen en weet je zeker dat je een prachtige overkapping pannendak hebt. Bij een professioneel bedrijf krijg je in de regel ook garantie, dus mocht er iets met het dak zijn, dan wordt dit gewoon weer gerepareerd.

Hoeveel kost een overkapping pannendak?

Hoeveel een verkapping pannendak kost, hangt van enkele factoren af. Je moet ook rekening houden met de constructie. Bestaat deze uit hout, aluminium of een ander materiaal? Meestal zal er voor voor de constructie voor hout gekozen worden, bent dan gemiddelde tot € 1.500,- hiervoor kwijt. Hoeveel het pannendak zelf je gaat kosten, is afhankelijk van welke soort dakpannen je kiest.

Het goedkoopste ben je uit als je kiest voor betonnen dakpannen. De gemiddelde prijs zal tussen de € 30,- tot € 45,- per vierkante meter liggen. Let op, dit is inclusief leggen, dus je bent goedkoper uit als je het zelf legt. Dit geld ook voor kleidakpannen, dan is de gemiddelde prijs tussen de € 45,- en € 60,- per vierkante meter en ook inclusief leggen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Wil je meer lezen over een dak van een overkapping? Lees dan de pagina Dak overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…