Hoe bouw je een schuur? In het korte uitleg bouw van een schuur.

Je wilt zelf een schuur bouwen in je tuin of als aanbouw aan je huis. De één draait er z’n hand niet voor om, terwijl een ander hier erg tegenop ziet. Op zich is het zelf bouwen van een schuur heel goed te doen. Maar het is wel belangrijk om niet zomaar uit het niets te beginnen. Een goede voorbereiding is essentieel. Niet alleen voor tijdens de bouw, ook voor de algehele constructie van de schuur.

In deze blog lees je alles over het bouwen van een schuur, waar je op moet letten en welke vormen je kunt kiezen. In onderstaande blogs wordt dieper ingegaan op de fundering en het (op)bouwproces van een schuur.

 1. Fundering schuur
 2. Bouwproces schuur

Hoe ziet het bouwproces eruit?

Het bouwproces voor de bouw van een schuur of tuinhuis, begint niet met de bouw zelf. Je moet namelijk eerst een bouwplan opstellen. Hierin neem je onder andere je wensen met betrekking tot een schuur op, zoals afmetingen, het gebruikte materiaal, de vorm en de opbouw. Dit zijn veel vragen die je moet beantwoorden en daarom kan het verstandig zijn om je schuur op papier uit te tekenen.

Je loopt dan automatisch tegen diverse vragen aan en die kun je dan direct in je bouwplan verwerken. Tevens is een bouwtekening een goede houvast. Zo kun je goed vastleggen hoe je de fundering tuinhuis of schuur wilt maken en de opbouw schuur, zoals de schuurwand en het dak. Dit is ook de uiteindelijke logische volgorde van een schuur bouwen.

Het kan ook geen kwaad om na te denken over de functie van de schuur. Wil je de schuur gebruiken als opslagruimte of juist als werk- of hobbyruimte? Maak je van de schuur een functionele ruimte, dan kan het noodzakelijk zijn om rekening te houden met een waterleiding die aangelegd moet worden. Dit moet je tijdig weten, want hiermee kun je rekening houden bij de ondergrond tuinhuis of schuur. Bij de fundering schuur maken kun kun je dan direct leidingen aanleggen.

Heb ik een vergunning nodig?

Nu kun je een mooie bouwplan opgezet hebben, maar misschien nog wel belangrijker, is om te weten of je de schuur vergunningsvrij mag bouwen. Is er wel een vergunning nodig en je begint zonder vergunning de bouw, dan is er een kans dat je een bouwstop wilt en dit zal de bouw van je schuur erg vertragen.

Gelukkig zijn de regels in Nederland omtrent het bouwen van bijgebouwen, waaronder een schuur en tuinhuis minder streng geworden. Is het bebouwingsgebied kleiner of gelijk aan 100 m² en je hebt geen andere bijgebouwen op je grond staan, dan mag je 50% van het gebied gebruiken om je schuur vergunningsvrij neer te zetten. Grote kans dus, dat je geen vergunning nodig hebt.

Het kan wel zijn dat er uitzonderingen per gemeente gelden, bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand woont. Het is daarom verstandig om de lokale vergunningsregels goed door te nemen voordat je met je met de bouw start.

Wat kost een schuur bouwen?

Een schuur bouwen kun je zo duur mogelijk maken als je wilt. Het is wel verstandig om bij je bouwplan ook een simpele begroting op te stellen, zodat je de kosten in ieder geval in beeld hebt. De kosten van een schuur, zijn vooral afhankelijk van welk materiaal de schuur wordt gebouwd en de afmetingen. Een stenen schuur bouwen zal in de regel veel duurder zijn dan een houten schuur.

Bij een houten schuur kun je bovendien kiezen uit tal van houtsoorten en zo ook het goedkoopste hout kiezen. Voor een klein tuinhuisje van hout, ben je gemiddeld tussen de € 500,- en € 1.500,- kwijt. Een volwaardige houten schuur kun je ook al bouwen vanaf € 1.500,-.

Houdt er wel rekening mee dat een fundering schuur en het type dak extra kosten met zich mee brengt, alsmede alle extra voorzieningen, zoals sanitair. Ga dus gerust uit, dat een complete volwaardige houten schuur, waar je jarenlang plezier aan hebt, tussen de € 2.500,- en € 5.000,- kost.

Welke vorm schuur kies ik?

Schuren kunnen in allerlei vormen gebouwd worden. Soms is de vorm traditioneel afhankelijk van de streek waar de schuur wordt gebouwd en soms is de vorm onderdeel van het design. Kiezen voor een bepaalde vorm kan ook als je ruimtegebrek in de tuin hebt. De meeste schuren zijn rechthoekig. Maar dit houdt niet in, dat jij je hier ook aan moet houden.

Maak een plattegrond van je tuin en knip de verschillende vormen eens uit en leg ze op je plattegrond. Misschien dat een vorm die je normaliter nooit zou uitkiezen heel goed uitkomt. Welke vormen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Vierkante vorm

Wanneer er voor een vierkante schuur wordt gekozen, dan zijn hier vaak een tweetal redenen voor. De schuur dient alleen als opslagplaats, dus je hebt geen speciale afmetingen nodig of de tuin in niet zeer breed en diep. A

ls je dan toch een behoorlijke opslagruimte nodig hebt, dan past een vierkante schuur hier vaak nog net en je bent niet zoveel ruimte kwijt als met een rechthoekige schuur.

Vierkante Schuur
Vierkante Schuur

Voordelen vierkante vorm

 • Niet te groot en past goed in iedere tuin.
 • Een vierkant schuur kan ook doorgaan als een tuinhuis.

Nadelen vierkante vorm

 • De vorm is niet heel spannend en minder mogelijkheden betreffende het design.
 • Als je vanwege ruimtegebrek noodgedwongen voor kant kiest, dan kan dit op een gegeven moment problemen met de ruimte-indeling geven.

Rechthoekige vorm

Een rechthoekige vorm is de meest gekozen vorm voor een schuur. Dit is een praktische vorm, waardoor je een diepe schuur krijgt met veel mogelijkheden om in te delen. Wil je een plat dak, dan kies je hier eerder voor bij een rechthoekige schuur dan een vierkante schuur, want hierdoor kan er een soort van ‘vierkante doos effect’ ontstaan.

Kapschuur rechthoekig
Kapschuur rechthoekig

Voordelen rechthoekige vorm

 • Minder werk om de schuur op te bouwen. De latten voor de schuurwand zijn meestal lang en hoef je niet in te korten.
 • Een rechthoekige vorm garandeert altijd veel ruimte. En kan zelfs als garage voor je auto fungeren.

Nadelen rechthoekige vorm

 • Rechthoekig is een standaard vorm, dus waarschijnlijk hebben je buren ook een rechthoekige schuur.
  De vorm kan dus enigszins saai zijn.
 • Heb je niet veel gereedschap om op te slaan of gebruik je de schuur niet functioneel? Je krijgt dan al snel loze ruimte in de schuur.

Ronde vorm

Een ronde schuur zie je niet heel erg vaak. Hier is ook alle reden toe, want rechte wanden in een schuur geven nu eenmaal meer mogelijkheden om dingen aan op te hangen en dingen neer te zetten dan een ronde schuur. Helemaal rond is een dergelijke schuur meestal ook niet, maar meestal zes- of achtkantig.

Het is wel een spannend ontwerp, dat altijd voor een bijzonder aanblik zorgt. Meestal komt de ronde vorm voor bij tuinhuisjes.

Voordelen ronde vorm

 • Een ronde schuur is natuurlijk erg opvallend en geeft een bepaalde mate van romantiek in de tuin.
 • Een rond schuur komt goed uit in een tuin die geen rechte hoeken heeft.

Nadelen ronde vorm

 • Een ronde schuurwand is niet altijd even praktisch.
 • Een ronde schuur is veel lastiger om te bouwen dan een vierkante of rechthoekige schuur.

Schuur in L-vorm

Steeds vaker kom je schuren tegen in een zogenaamde L-vorm. Dit zijn meestal ook schuren die functioneel worden gebruikt. Een schuur in l-vorm is een rechthoekige schuur met haaks hierop of een rechthoekige of vierkante vorm. Dit zijn grote schuren met veel ruimte en meestal gebruikt als relaxruimte, werkruimte of een logeerruimte.

Het spreekt voor zich, dat je tuin wel voldoende groot moet zijn voor een schuur in deze vorm.

Voordelen L-vorm

 • Zeer veel ruimte en dus goed functioneel te gebruiken.
 • Moderne vorm en vormt de basis voor een schuur met allerlei luxe toepassingen.

Nadelen L-vorm

 • Neemt veel ruimte van de tuin in.
 • Je bent bijna dubbel zoveel materiaal kwijt om de schuur te bouwen, dus duurder dan alle andere vormen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen