Doorzichtige overkapping maken

Wanneer jij het zomers wel lekker vindt om in de zon te zitten, dan heb je eigenlijk geen overkapping nodig. Een overkapping zorgt namelijk voor schaduw. Nu kan dit wel handig zijn voor andere gezinsleden of visite, maar het is niet altijd zonnig. Als het regent en de temperaturen zijn nog goed om buiten te zitten, dan heb je ook als liefhebber van de zon, veel aan een overkapping. Je kunt dan toch nog droog buiten zitten. Maar je kunt een overkapping nog meer naar jouw hand zetten, door te kiezen voor een overkapping transparant.

Wat is een doorzichtige overkapping?

Het zal duidelijk zijn wat een overkapping doorzichtig is. Dit is een overkapping, waarbij het dak transparant is. Zon en daglicht komen dus gewoon door het dak van de overkapping. Het lijkt alsof je geen overkapping, maar als het toch een regent, dan wordt je niet nat. Een voordeel van een doorzichtige overkapping maken, is dat je in de zon kunt blijven zitten, zonder dat je verbrandt.

Aluminium glas overkapping

Je geniet onder een overkapping doorzichtig van de warme zonnestralen, maar de schadelijke uv-straling wordt grotendeels tegengehouden door het dak. Ideaal als je een witte huid hebt en snel rood wordt. Bovendien is het gezonder, je voorkomt huidklachten en zelfs huidkanker.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een transparante overkapping?

Hoewel een dicht dak nog het vaakst wordt gekozen voor een overkapping, wint een doorzichtige overkapping aan populariteit. Als jij een overkapping wilt bouwen, dan is een doorzichtige overkapping maken zeker een optie om over na te denken. Zet hiervoor de voordelen en nadelen op een rij.

Voordelen van een doorzichtige overkapping

 • Ook als je onder een transparante overkapping zit, hoef je niets te missen van de zon en/of het daglicht. Mocht het regenen, dan zit je altijd droog.
 • Een overkapping doorzichtig heeft een bepaalde luxe en stijlvolle uitstraling. Hierdoor een aanwinst in veel tuinen.
 • Een doorzichtige overkapping is de meest ´open´ overkapping. Aangezien ook het dak doorzichtig is, creëer je hier een buitengevoel mee.
 • In combinatie met een glazen pui in de overkapping, kun je deze ook volledig winddicht krijgen en niets verloren laten gaan aan het open karakter.

Nadelen van een doorzichtige overkapping

 • Je moet een keuze maken uit het gekozen materiaal, zoals glas of kunststof. Beide materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen.
 • Op zich kun je een glazen overkapping zelf maken, maar je moet rekening houden met zeer zware glasplaten.
 • Met een overkapping doorzichtig heb je altijd daglicht en zon. Met de overkapping creëer je geen schaduw, tenzij je nog een zonwering plaatst.
 • Een transparante overkapping is meestal duurder dan dan een dicht dak op een overkapping.

Het type dak bij een doorzichtige overkapping maken

Het meest gekozen dak voor een overkapping, is een plat dak. Het spreekt misschien voor zich, om ook een doorzichtige overkapping van een plat dak te voorzien, maar dat hoeft niet. Aangezien een transparante overkapping altijd bestaat uit doorzichtige dakplaten, kun je hier alle kanten mee op.

Je kunt ook kiezen voor een transparant zadeldak, maar ook een lessenaarsdak wordt veel gezien. Het type dak kan ook afhangen van de soort overkapping die je bouwt. Een vrijstaande overkapping transparant maken kan met alle type daken. Maar bouw je een overkapping doorzichtig aan jouw woning, dan kan het zijn dat je voor een specifiek soort dak moet kiezen.

Van welke materialen een doorzichtige overkapping maken?

Er zijn twee soorten materialen, ga je een doorzichtige overkapping maken. Dit zijn een overkapping van glas en een overkapping van kunststof. Beide materialen hebben bepaalde eigenschappen en hun eigen voordelen en nadelen. Bekijk dus goed wat de eigenschappen zijn, voordat je een definitieve keuze maakt voor een materiaalsoort.

Glazen overkapping doorzichtig

Een glazen overkapping zelf maken hoeft niet lastig te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat glasplaten erg zwaar zijn. Het gewicht van het dak is van grote invloed op de totale constructie van de overkapping. Je moet ook in overweging nemen om een fundering te maken, zodat de overkapping door het gewicht niet kan verzakken.

Daarnaast moet de constructie van staanders en liggers voldoende sterk zijn om het gewicht van de glazen dakplaten te kunnen dragen. Omdat de staanders en ligger meestal van hout of aluminium zijn, is dit in de meest gevallen geen probleem.

Welke glassoorten?

Het ene glaspaneel is nog niet het andere glaspaneel. Daarmee wordt bedoeld, dat je een goede keuze moet maken uit welke glassoorten je moet kiezen. Het spreekt voor zich, dat een enkel glas niet geschikt is om te gebruiken als dak. De eerste de beste hagelbui zal het glas beschadigen. Gelaagd glas of eventueel hoogrendementsglas zijn de beste glassoorten, wil je een overkapping transparant zelf maken.

Gelaagd glas zijn eerdere glasplaten die op elkaar zijn geperst, met hiertussen een transparante folie. Dit glas is mede door de meerdere glaslagen sterk, maar kan nog wel stuk gaan. Het voordeel is dan, dat het folie het glas bijeen houdt. Er ontstaan nooit gevaarlijke situaties door glasscherven. Hoogrendementsglas bestaan meestal uit twee glasplaten met hiertussen een spouw. Deze spouw is gevuld met edelgas en geeft een isolerende werking.

Glasplaten

Voordelen glazen doorzichtige overkapping

 • Glas is zeer sterk, vooral gelaagd glas. Takken en hagelbuien kan het glas allemaal hebben.
 • Een groot voordeel, is dat glas onderhoudsvrij is. In principe heeft glas een onbeperkte levensduur.

Nadelen glazen doorzichtige overkapping

 • Glas is doorzichtig, dus al het vuil dat op het dak valt en aangekoekte mos is te zien. Regelmatig schoonmaken van het dak is noodzakelijk.
 • Onder een glazen overkapping kan het behoorlijk heet worden. Zorg dat je daarom ook zonwering aanbrengt.

Kunststof overkapping doorzichtig

Een ander materiaal voor een overkapping doorzichtig, is kunststof. Er bestaan verschillende soorten kunststof en kunststof hoeft niet altijd alleen maar transparant te zijn. Zo kun je ook heel speels gekleurde dakplaten toepassen tussen de transparante kunststof dakplaten. Hiermee creëer je ook nog een stukje schaduw.

De meest gebruikte soort kunststof voor een transparante overkapping, is polycarbonaat. Polycarbonaat heeft veel voordelen ten opzichte van een overkapping transparant zelf maken.

Polycarbonaat

Polycarbonaat staat bekend om de sterkte. Het is een stevige en zeer harde kunststof dakplaat, dat wel meer dan 200 maal sterker is dan glas. Geen wonder dat polycarbonaat zo populair is, want zelfs glas kan niet tegen dit materiaal op. Een ander voordeel, is dat polycarbonaat zeer licht in gewicht is.

Wil je zelf een doorzichtige overkapping maken met polycarbonaat, dan kun je de dakplaten gemakkelijk zelf plaatsen. Bushokjes, fietsenstallingen en wachthokjes, zijn bekende toepassingen waar polycarbonaat voor gebruikt wordt.

Wel is het zo, dat polycarbonaat dakplaten minder helder zijn dan glasplaten. Dit hoeft niet altijd als nadeel worden ervaren. Een polycarbonaat dakplaat kan toch transparant zijn, maar dan iets donkerder getint. Hiermee heb je als het ware al automatisch een soort van zonwering.

Een belangrijk nadeel waar je rekening mee moet houden, is het feit dat polycarbonaat enigszins gevoelig is voor krassen. Bouw je een overkapping doorzichtig in de buurt van bomen, dan moet is dit een punt van aandacht. Takken die van de boom vallen, zorgen dus voor krassen.

Voordelen kunststof doorzichtige overkapping

 • Polycarbonaat is zeer sterk materiaal, sterker nog dan glas. Voor een doorzichtige overkapping maken, is polycarbonaat ideaal.
 • Ondanks de enorme sterkte van polycarbonaat, is het materiaal wel erg licht in gewicht. Hiermee is de overkapping gemakkelijk zelf te maken.

Nadelen kunststof doorzichtige overkapping

 • Polycarbonaat is gevoelig voor krassen, pas daarom op bij een doorzichtige overkapping maken in de buurt van bomen.
 • Kunststof is nooit zo transparant als glas. Dit hoeft in verband met de zonwering niet altijd een nadeel te zijn.

Een kunststof of glazen overkapping zelf maken

Een kunststof of glazen overkapping zelf maken, hoeft geen probleem te zijn. Kies je voor een glazen dak, dan moet je rekening houden met zware glasplaten. Het zelf maken wordt dan iets moeilijker en je hebt zeker hulp nodig. Met kunststof dakplaten hoeft dit niet, aangezien kunststof dakplaten erg licht zijn.

De basis van een overkapping zijn de staanders en liggers. Wanneer je kiest voor hout of aluminium, dan is dit materiaal sterk genoeg om ook de zware glasplaten te dragen. Houten balken zijn zelf gemakkelijk op maat te maken, aluminium staanders moet je op maat laten maken of kopen. De kunststof of glazen dakplaten kun je dan gemakkelijk op de dakliggers installeren.

Hoeveel kost een doorzichtige overkapping maken?

Een doorzichtige overkapping heeft een luxe uitstraling, dus de vraag zal uiteraard zijn hoeveel dit kost. Dit is vooral afhankelijk van of je kiest voor glas of kunststof. Glas kan afhankelijk van de afmetingen van de overkapping, behoorlijk duurder zijn dan kunststof. Houd met een glazen overkapping rekening met een bedrag van tussen de € 3.000,- en € 7.000,-.

Hoe groter de overkapping, des te duurder. Polycarbonaat is wat goedkoper, ga uit van een bedrag tussen de € 2.000,- en € 4.000,-. Ook hier geldt net als bij glas, hoe groter de overkapping, des te hoger de prijs.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een overkapping transparant ?

Glazen schuifwand overkapping
Glazen pui overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…